Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2012, 20:02   #1
Hoffer
Junior Member

Hoffer's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Hoffer

No ok, dzięki za rade spróbuje.
Co do komend cały czas na bieżąco ćwicze to z Borysem, jest to w sumie młody pies i jeszcze długa droga przed nami. Co nie znaczy że będe wymagał od niego totalnego posłuszeństwa bo to pies nie robot. Może się mylę, ale zobaczymy.
Hoffer jest offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 20:13   #2
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hoffer View Post
Co do komend cały czas na bieżąco ćwicze to z Borysem, jest to w sumie młody pies i jeszcze długa droga przed nami. Co nie znaczy że będe wymagał od niego totalnego posłuszeństwa bo to pies nie robot. Może się mylę, ale zobaczymy.
Eeee i tak jest spoks! Dla mnie, to był szok jak zobaczyłam, gdy mały csvek pod wpływem głosu Łukasza szybciutko komendę wykonuje.
Wiem, że dasz radę i teraz! Linkę faktycznie widziałam w użyciu przez kilku właścicieli csv, którzy "dyscyplinkę" trzymali i się sprawdzała. Jasne, że warto wypróbować

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 20:23   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Hoffer View Post
Bo widzisz...ćwiczenie trwa całe życie I mówi Ci 'babcia' z 7 letnim dziadkiem Borysa Dziadkiem, który uchodzi za grzecznego psa, ale ja swoje wiem

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 05:19   #4
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

My niestety musieliśmy odpuścić spacery po lesie ze zwierzyną Aszczura reaguje za szybko a linka jest zawsze o te parę cm za krótka. Dla nas jedyne rozwiązanie to kaganiec lub spacer tylko na smyczy. Choć i co do smyczy to nie jestem przekonana, bo ostatnio przy dogtrekingowym spacerku Szczura nagle wyczaiła w krzakach bażanta i dała tak szybko nura, że tylko dosłownie parę centymetrów uratowało ptaka...
Old 12-02-2012, 10:05   #5
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Kaganiec to mało. Nawet krotka przebieżka zrobiona przez naszego burka moze byc smiertelna dla zwierzyny. Szczegolnie teraz, zima kiedy sa wymeczone glodem i mrozem

p.s Im mniej rozsmakuje sie w tej rozrywce tym latwiej ja bedzie ukrocic. Kazda pogon to krok milowy w tyl w nauce przywolania. Zapobieganie jest tu kluczowym elementem.

Last edited by jefta; 12-02-2012 at 10:11.
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 12-02-2012, 10:37   #6
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Kaganiec to mało. Nawet krotka przebieżka zrobiona przez naszego burka moze byc smiertelna dla zwierzyny. Szczegolnie teraz, zima kiedy sa wymeczone glodem i mrozem

p.s Im mniej rozsmakuje sie w tej rozrywce tym latwiej ja bedzie ukrocic. Kazda pogon to krok milowy w tyl w nauce przywolania. Zapobieganie jest tu kluczowym elementem.
Szczura nigdy nie uciekła na dłużej niż 3 minuty, więc raczej półtora minutowa pogoń nie zamorzy zwierzyny. Dłużej sarna pewno ucieka przed nagonką myśliwską. Jednak ja się bardziej niż o sarnę boję o Aszczu w związku z naszymi miłośnikami przyrody z spluwami....

A co do przywołania, to wydaje mi się, że jak już Aszczu jest w trakcie pogoni to po prostu już mnie nie słyszy.... Nie to, że nie chce mnie posłuchać, ale do niej moje krzyki po prostu nie docierają....

Posting Rules