Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-01-2012, 23:35   #1
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

jesli lamie prawo autorskie chocby nieswiadomie to chyba nalezy mi sie kara? Za sikanie pod kamera monitoringu tez. Do tej pory narzedzia rejestracji moich poczynan jedynie pomagaly udowodnic moja niewinnosc. nie mam w mailach ani w gg niczego czego mialaby nie przeczytac osoba postronna, nieznajaca mnie osobiscie.
Old 22-01-2012, 23:52   #2
krzysiek
Junior Member

krzysiek's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
... nie mam w mailach ani w gg niczego czego mialaby nie przeczytac osoba postronna, nieznajaca mnie osobiscie.
czyli jeżeli dobrze interpretuję Twoją wypowiedź nie masz nic przeciwko aby prawo umożliwiało dowolną, prewencyjną inwigilację każdego . Nie wiem czy ACTA już na to pozwala, ale ta wypowiedź jest dla mnie szokująca, przecież taki system w rękach nieodpowiednich osób, a prędzej czy później do tego dojdzie, to władza prawie absolutna.
krzysiek jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 00:04   #3
wildheart
Junior Member

wildheart's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to wildheart

jefta, nie wiem czy sie dobrzez zrozumiałysmy nie bedzie wolno w mailu nikogo zacytować, nawet nie będzie wolno zamieścić w internecie głupiego przepisu na obiad jeśli sama tego nie wymyśliłaś, lub jeżeli ktoś wcześniej to opatentuje... Tak samo jak nie bedzie wolno rozwijać dalej czegoś co było kiedyś już przez kogoś wymyślone, czyli rozwój stanie w miejscu, bo wkorzystanie chociażby szyku zdań, lub oparcie się na czudzej pracy będzie przestępstwem!
wildheart jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 00:04   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

chodzi mi o to, ze nie mam nic przeciwko by komputery filtrowaly moje maile, czy zawartosc dysku i gdy znajdzie sie cos podejrzanego czlowiek kontroler przeczyta caly mail-anonimowy dla niego.

wykorzystanie szyku zdan? przepisu na obiad (o ile nie jest chroniony patentem)? Zmienia sie definicja prawa autorskiego czy sposob egzekwowania dotychczasowego?

Last edited by jefta; 23-01-2012 at 00:08.
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 00:17   #5
wildheart
Junior Member

wildheart's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to wildheart

to właśnie ACTA która zabrania wszelkich falsyfikatów...

obejrzyj w miarę możliwośći film, ponieważ trudno mi jest to tak opisać, a tam jest dobrze wyjaśnione...
wildheart jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 00:20   #6
God Of War
Kawał ch*ja

God Of War's Avatar

Send a message via Skype™ to God Of War

Jefta, jakos nie chce mi sie wierzyc, ze pozwolilabys komukolwiek na CHOCIAŻBY czytanie Twojej PRYWATNEJ korespondencji, a miedzy innymi do tego oni dążą...
Czarna Helena hoduje bluszcza, sadzi begonie w donice, tylko na stadion nikt jej nie wpuszcza, bo się jej boją kibice. Czarna Helena ma dużo wdzięku, i innych zalet ma parę: wianek na głowie, badylek w ręku, a przed nią bieży owczarek.
God Of War jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 00:34   #7
Puchatek
Senior Member

Jak cienka jest granica między monitoringiem a inwigilacją?
Skąd możemy wiedzieć, czy informacje o nas /przekazywane drogą mailową/ nie zostaną użyte przeciwko nam. Czy będzie nowa wersja "zbierania haków" i tworzenia "teczek" pod płaszczykiem sprawdzania, czy nie łamiemy prawa autorskiego twórcy omletów. Czy nie czeka nas powrót do cenzury?
Czy przepisy prawne już /za kilka dni Tusku ma to podpisać, tak?/ zostały dostosowane do zasad ACTA? A co z przepisami o tajemnicy korespondencji?
Jeśli wkleję na WD link z youtube, to łamię prawo autorskie czy reklamuję wykonawcę i może ktoś kupi jego płytę /ja na tym nie zarobię, a on tak/?
Patrząc na wszechobecny "burdel prawny" w Polsce nie jest wykluczone, że już powinniśmy się bać....
...

Ja mam wiele przeciw temu, by być obiektem monitoringu: mój mail jest mój -to moja własność i żaden cholerny cenzor nie będzie mi tu czegokolwiek czytał!
Jest jakaś protest-petycja? Dawać mi tu link!
...
Mario, masz absolutną rację, według mnie!
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 01:20   #8
maria
Junior Member

maria's Avatar

Quote:
Originally Posted by Puchatek View Post
Jest jakaś protest-petycja? Dawać mi tu link!
!
jest petycja online przeciw ACTA, trzeba troche cierpliwości bo są jakieś utrudnienia i strona wolno działa w momencie wysyłania podpisu:
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8316
maria jest offline   Reply With Quote
Old 23-01-2012, 00:27   #9
maria
Junior Member

maria's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
jesli lamie prawo autorskie chocby nieswiadomie to chyba nalezy mi sie kara? Za sikanie pod kamera monitoringu tez. Do tej pory narzedzia rejestracji moich poczynan jedynie pomagaly udowodnic moja niewinnosc. nie mam w mailach ani w gg niczego czego mialaby nie przeczytac osoba postronna, nieznajaca mnie osobiscie.
sikanie pod kamera monitoringu dla jednych jest łamaniem prawa, a dla innych ważną informacją, że brakuje w mieście szaletów. Ty widzisz przestępce w tym człowieku, a ja człowieka, który ma duży problem i nie miał go jak rozwiązać. To żadna różnica, czy pod kamerą, czy w za koszem na śmiecie. Chodzi o miejsce publiczne.

nikt z nas nie ma nic do ukrycia, nie każdy natomiast lubi, gdy czytają jego listy.

a chipy dodatkowo dadzą komuś informację gdzie chodzisz sikać, z kim sypiasz, i jakiej wielkości podpaski kupujesz. no oczywiście to też nic do ukrycia....
maria jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules