|
|
|
|||||||
| Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Staropolskim zwyczajem wybraliśmy się na bobry. Dlaczego "staropolskim"?
Otóż już Zbyszko z Bogdańca wiedział, że łój bobrzy może uzdrowić jego stryja postrzelonego.... Ponadto: Polowania prowadzono ze względu na cenne futro i smaczne mięso, prawo kościelne dopuszczało spożywanie w okresie postu potraw przyrządzonych z ogona bobra. Ogon pokryty ""łuską"", traktowany był bowiem na równi z rybami. Kolejnym powodem, dla którego polowano na bobry, było to, że strój, służący bobrom do znakowania terytorium, a stanowiący mieszaninę moczu i złuszczonego naskórka napletka, oraz skrom, czyli tłuszcz, łój bobrowy, poszukiwane były przez medycynę ludową jako panaceum na wszystkie dolegliwości. A jak się okazało w okolicznych lasach buszuje duża gromadka tych zwierząt. Zdjęcia wykonano przy pomocy telefonu, więc nie podskoczę do jakości lustrzankowych ![]() https://picasaweb.google.com/1102498...PTE7NusiJz-7wE |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
Widze że tu jakaś piękność ma urodziny więc prosze przekazać najlepsze życzenia i ucałować ode mnie i od Borysa
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Junior Member
|
Quote:
, normalnie jak film sensacyjny . Ale byłam bardzo rozczarowana, że na koniec nie upolowaliście tego bobra. Dzisiaj na spacerze Baruch Wilczy Duch i Gorthan Scylla Selaris, a pogoda cudo, aż nie chce się wierzyć, że to grudzień. Dzięki za miło spędzony czas i do następnego razu. https://picasaweb.google.com/1003807...NOqsZL8l_j-xgE |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Nie tak łatwo bobra upolować Agnieszko, nie każda wyprawa owocuję gąsiorem pełnym łoju. Nawet Zbyszko sobie nie poradził z bobrem bez pomocy Jagienki. Bóbr bardzo przebiegły i szybki jest, widać do wyraznie na filmie:
Może następnej niedzieli jak wybierzemy się razem w okolice bobrowe to idąc tropem stroju,( cyt. strój, służący bobrom do znakowania terytorium, a stanowiący mieszaninę moczu i złuszczonego naskórka napletka), uda nam się ubić futrzaka albo dwa. Mięso dla piesków, łojem się podzielimy ale futerko z jednego rezerwuje dla siebie. Mam zamiar zacząć chodzić na basen i chciałbym mieć takie futrzane ,zimowe kąpielówki |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Spiderwolf
|
Piękne zdjęcia
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Junior Member
|
Witam chciałbym zaprosić wszystkich chętnych wraz z wilczą sforą na spacer w moje regiony. Ze względu na to że ostatnio mamy problemy z dojazdami na wasze spacery. Bardzo chętnie was oprowadze
Dołączam do posta link z mapą dojazdu: http://www.zumi.pl/,,,18.7282856,50....&v=true&trasa= Jeśli chodzi o datę to myśle o niedzieli 18.12. co do godziny to zależy od was |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
|
Witam chciałbym zaprosić wszystkich chętnych na wspólny spacer niedzielny.
Ponieważ ostatnio miałem problemy z dotarciem do was, a chciałbym poznać resztę Wilczego społeczeństwa Zapraszam do mnie na Ramże, niedziela 18-ego co do godziny dostosuje się do was. Samochody można zostawić na parkingu obok Asfaltowni |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Junior Member
|
Nam też pasuje,to co 9:30?
To się Lolek ucieszy |
|