|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Witam!
Wracając do tematu wielkości wilka i wymiany zdań / myśli... Udało mi się skontaktować z P. Prof. Okaramą. Miał chwilę na rozmowę. 1. Zadałam poste pytanie Profesorowi "jaka jest wysokość wilka w Polsce?" - trudno powiedzieć, wszystkie, które zostały zmierzone były martwe, - z własnych obserwacji żywego wilka, mogę przyjąć, że nie powinno być więcej niż do 75 cm, - zdazają się też pojedyńcze, większe egzlemplarze w populacji - dolnej granicy nie podejmuję się określić - wilk żyjący w Karpatach na Ukrainie jest taki jak nasz, natomiast żyjące na stepie ukraińskim będzie już niższy - dane zawarte w tabeli zaczerpnięte zostały z publikacji p. Mech i zawierają wartości graniczne dla wszytskich wilków - obszarów wystepowania 2. Masa ciała - "jaka jest masa ciała wilka?" - wykonywałem pomiary po odstrzale wilków w latach `80, - samce - maksymalnie 67 kg - samice - maksymalnie 50 kg - ważone były martwe 3. "czy można zauważyć róznicę pomiędzy wilkiem z lasu a wilkiem z zoo?. Wielkość, masa ciała z uwzględnieniem obszaru poruszania się, zdobywania pokarmu?" i odpowiedź Profesora: - wilk z zoo jest jakiś "inny" - nie przypomina tych z lasu - wolę ich nie oglądać - są jakieś takie stłamszone, przepłoszone..... Z wcześniejszych postów moich rozmówców w tym temacie wynikało, że samiec zimową porą, który zgomadził "zapasy tłuszczu" na zimę i osiągnął te 60 - 67 kg żywej wagi nie byłby w stanie polować - nie przeżył by. Za tą masą musiała iść ich wielkość, masa mięśniowa i co się wiąże wytrzymałość. Oczywiście mówię o tych na wolności. W przypadku wilkczaka - samiec ważący 40 kg - ma wzrost ok. 70 cm. I jest prawidłowo zbudowany. Nie wyobrażam sobie wilczaka, aby przy wysokości 70 cm, ważył 65 - 67 kg..... Nie wytrzymały by stawy, itp..... Musiał by być większy.... Niestety, Profesor nie prowadził pomiarów określających jaka jest różnica wysokości pomiędzy wilkiem leżącym, martwym a wilkiem żywym, stojącym. I to by było na tyle w tym temacie - jeżeli chodzi o mnie. PS - proszę o nie przeinaczanie moich wypowiedzi pozdrawiam IS
|
|
|
#2 |
|
Distinguished Member
|
Widzę, że to Ty dyskutujesz nieuczciwie. Ciągle podajesz najwyższe wskaźniki wzrostu wilków i ubolewasz, że wilczaki nie są równie duże. Szkoda, że nie spytałaś profesora jaki jest średni wzrost wilków które widział w naturze.
Wyjaśnij nam z jakiego powodu i w jaki magiczny sposób wilczaki, Twoim zdaniem, miałyby być większe od średniej populacji wilków karpackich z których się wywodzą. Bo jeśli wyłącznie dlatego, że Tobie się takie podobają.... Last edited by Rona; 10-11-2011 at 12:19. Reason: lit. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
No i mamy raczej zgodny finał - najwyższa, podana przez profesora wysokość to 75 cm, uleciały w powietrze wciskane tu wcześniej wartości 80, 90 cm.
Dla mnie te odpowiedzi mają sens, bo maja pokrycie w rzeczywistości. Uff..udało się odolbrzymić wilki i mogą teraz swobodnie biegać w swoich wielkościach Zabrakło mi jeszcze odpowiedzi na temat twierdzenia, że para alfa jest największa i byłby komplet na koniec p.s. w podlinkowanych przez Margo wykresach wartość 75 istnieje - na końcu krzywej. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Czyli znów..'wieść gminna niesie' podstawą informacji narodu! |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Junior Member
|
Witam! Twoja wypowiedź Rona:
Quote:
"PS I - dalej nurtuje mnie pytanie, skąd biorą się rozbiezności w podawanych danych o wzroście wilka - spróbuję to wyjaśnić, tak jak obiecałam" Czytaj, proszę, dokładnie to co jest napisane - Autor. Na pytanie o średni wzrost otrzymałam odpowiedź, którą już znasz. ad. 2 - Zwróć, proszę, uwagę na drobny szczegół - dane pochodzą od osobników martwych = sztywnych = nie stojących samodzielnie. Nie ma możliwości podania średniej, bo nikt nie przeprowadził takich badań. Dlatego też P. Profesor nie mógł podać dolnej granicy, a górną z obserwacji wzrokowych, określił na 75 cm. Zaznaczył, że jak to w populacji - może być niższy, ale czasmi i większy się trafi. Proszę czytaj, moje wypowiedzi dokładnie - jeśli czegoś nie zrozumiałaś - zadaj pytanie. IS
|
|
|
|
#7 | ||
|
Distinguished Member
|
Quote:
Quote:
Szkoda czasu na jałowe dysputy, bo o prywatnych gustach nie ma sensu dyskutować. Choćby sam twórca rasy stwierdził, że wielkie jest piękne, dla mnie i tak najpiękniejsza ze wszystkich wilczaków które znam będzie Garuda. )
|
||
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Junior Member
|
Quote:
|
|
|
|
#9 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Nasze bure też mogą żonglować wagą; teraz mam w domu skrajny przypadek "wilczego głodu" po tygodniowej głodówce spowodowanej babeszją Chey buszuje po domu w poszukiwaniu jedzenia i twierdzi, że ciagle jest głodny. Z poprzedniego doświadczenia wiem, że na przestrzeni 2 tygodni jego waga z 40 kg (po głodówce) potrafi poszybować do 48 (przy braku upilnowania, dzieki eksperymentom (open bar) i uleganiu jego "głodnym oczom"). Powrót do optymalnej wagi 44-45 kg trwa później ok 4 miesięcy. Jakby tak ustrzelić Księciunia w okresach spadku i gwałtownego wzrostu wagi-dane musiałyby być zafałszowane |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Junior Member
|
Dokładnie. Ale przecież nie chodzi tylko o jednorazowe najedzenie. W cyklu rocznym są okresy kiedy zdobywa się dużo pokarmu, magazynuje go i okresy, kiedy poluje się mniej. Okres rui, okres odchowywania młodych, okres przedzimowy i sama zima - pomiary masy w tych okresach mogą się między sobą diametralnie różnić. W żaden sposób nie da się tego porównać do masy wilczaka żyjącego w domu. U zdrowego psa, te różnice w cyklu rocznym są raczej niewielkie.
|
|
|
#11 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Junior Member
|
Jeżeli chodzi o ocenę zdrowia umysłowego, to ta rasa ma inne standardy
|
|
|
#13 |
|
Junior Member
|
oto cytat na który się powołałam:
Margo: "A trzeba sobie JASNO powiedziec, ze przez LATA wilczak mial zarowno minimum jak i maksimum. Bylo to 65-70cm dla psow i 60-65cm dla suk." niewiem jak przeszukać bazę danych aby te wyniki odnaleźć, ale może ktoś już to sprawdził i wie na ich podstawie, że wilczaki o dużym wzroście biegną gorzej lub nie kończą biegu, co byłoby pewnym uzasadnieniem dla zaniżania wzrostu, czyli określania dla niego maksimum... |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|