Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2011, 13:57   #1
Gipson
Junior Member

Gipson's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gipson

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
No to witaj towarzyszu niedoli, teraz tylko patrzeć jak wcielisz w życie pewne zdjęcie
Zakochał się i tyle, do psów to nie tyle dominacja ile testosteron, biedny chłopak...
U nas nie ma wycia jak jesteśmy w domu, a z innymi samcami radzimy sobie inaczej niż przez dosiad
A ciamkanie, slinienie sie to nic innego tylko sprawdzanie czy suka, której ślad jest tak intensywnie badany, jest płodna. Zwierzaki mają w pysku tzw. narząd jacobsona, zawierający receptory feromonów - dlatego tak to wygląda, absolutnie naturalne zachowanie. Dla nas mało estetyczne....
Wiesz Gaga mało estetyczne to jest zjadanie świństw z ziemi czy fekaliów.
To że Lars liże trawę czy puszcza bombelki mi nie przeszkadza - wygląda wtedy trochę jak debilek, ale co zrobić.
Najgorsze to wycie którego nie możemy opanować, a najgorsze właśnie dlatego że nie możemy opanować...

Może jak zaczniemy wychodzić z domu na 8 godzin dziennie to po naszym powrocie nie będzie tak wył?
Old 07-10-2011, 14:14   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Gipson View Post
Wiesz Gaga mało estetyczne to jest zjadanie świństw z ziemi czy fekaliów.
To że Lars liże trawę czy puszcza bombelki mi nie przeszkadza - wygląda wtedy trochę jak debilek, ale co zrobić.
jest jeszcze inny "ukryty" problem oprócz mało inteligentnego wyglądu- te kilka chwil gdy po sprawdzeniu mózg(?) przetwarza dane, pies jest średnio przytomny, co może być problemem gdy oczekujesz od niego jakiejś przyzwoitej w czasie reakcji.
Ja do wycia mam podejście takie jak Rybka, z obserwacji mi wynika, że nie ma w tym nic radosnego. Gdy chciałam uciszyć wycie (na ulicy, za karetką na sygnale) to go zwyczajnie uspokajałam, bardzo spokojnie i delikatnie, na zasadzie "cicho mały, nic się nie dzieje".
Wielu hodowców posiadających u siebie i suki i psy (wszystkie czynne hodowlanie) w czasie rui jednej z suk podaje samcom specjalne tabletki, powodujące wzrost serotoniny, w skrócie dla laików "pies czuje się szczęśliwszy", ale nie otępiających. Tu prośba o rozwiniecie tematu do Rybki (nazwy i działanie). To w ramach ciekawostki. No i jeszcze istnieje kastracja chemiczna- też Rybka (jeśli zechce) to ładnie wyjaśni.
Nie namawiam, nie sugeruję- to w ramach ciekawostek, bo kłopoty z zakochanymi samcami ma wiele osób kastracje chemiczna uwielbiają zwłaszcza właściciele goldenów

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 07-10-2011, 16:34   #3
jacekjg
Junior Member

jacekjg's Avatar

Witaj w klubie
U nas jest to wycie zakochanego wilczaka,dopiero co przestał po ostatniej wystawie trwało to ok dwóch tygodni.Podobne objawy ,przestał jeść i wył
a właściwie płakał.
Niestety u nas nic nie pomogło,dwa tygodnie przerywanego spania i samo przeszło.Pewnie do nastepnego razu kiedy znowu spotka jakąś pannę
jacekjg jest offline   Reply With Quote
Old 07-10-2011, 16:38   #4
Gipson
Junior Member

Gipson's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gipson

Quote:
Originally Posted by jacekjg View Post
Witaj w klubie
U nas jest to wycie zakochanego wilczaka,dopiero co przestał po ostatniej wystawie trwało to ok dwóch tygodni.Podobne objawy ,przestał jeść i wył
a właściwie płakał.
Niestety u nas nic nie pomogło,dwa tygodnie przerywanego spania i samo przeszło.Pewnie do nastepnego razu kiedy znowu spotka jakąś pannę
Czyli młodzieńcza miłość....
Old 07-10-2011, 17:26   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Tylko, że młodość potrafi trwać...ładnych kilka lat

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules