Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 09-13-2011, 17:00   #1
Skrzat&Bow
Junior Member

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Skrzat&Bow
Domyślnie

no ja wiem ze sie hoduje lisy ale dzikiego lisa w domu chyba nie bardzo mozna trzymac, watpie zeby mozna bylo trzymac też szopa, no chyba ze sie mylę... myśle że co innego zwierzeta hodowlane (odrebny temat) a co innego takie wyłapane gdzieś tam... no nie wiem... tak mnie to zdziwiło po prostu.

tzn mnie chodzi tylko o to że lepiej na wolności, po co oswajac i wprowadzac do domów z natury dzikie zwierzęta...:/
wiem wiem jest wiele zwierzat które kiedys były dzikie a teraz sie je trzyma w domu, ale to trwa juz od ilus tam dziesiatek lat...a Fenek wydaje mi sie nowościa w tej dziedzinie...i nie wiem co o tym myslec.
Skrzat&Bow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-13-2011, 17:01   #2
Skrzat&Bow
Junior Member

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Skrzat&Bow
Domyślnie

swoja droga przecudowny jest
Skrzat&Bow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-13-2011, 17:41   #3
Galicja
Galicyjski Wilk

Domyślnie

Doskonale Cię rozumiem, ten akurat to chyba hodowlany choć nei wiem czy w Polsce można legalnie hodować ...Fenki. Trochę abstrakcja, ale skoro kangury są już "wszędzie" to i na Fenki przyszedł czas.
stare 09-13-2011, 21:53   #4
Margo
Moderator

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Margo Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Margo
Domyślnie

Cytat:
Napisał Skrzat&BOW Zobacz post
no ja wiem ze sie hoduje lisy ale dzikiego lisa w domu chyba nie bardzo mozna trzymac, watpie zeby mozna bylo trzymac też szopa, no chyba ze sie mylę... myśle że co innego zwierzeta hodowlane (odrebny temat) a co innego takie wyłapane gdzieś tam... no nie wiem... tak mnie to zdziwiło po prostu.

tzn mnie chodzi tylko o to że lepiej na wolności, po co oswajac i wprowadzac do domów z natury dzikie zwierzęta...:/
wiem wiem jest wiele zwierzat które kiedys były dzikie a teraz sie je trzyma w domu, ale to trwa juz od ilus tam dziesiatek lat...a Fenek wydaje mi sie nowościa w tej dziedzinie...i nie wiem co o tym myslec.
Fenki nie sa niczym nowym - szokuje mnie tylko ta cena. Za tyle to mozna miec nieoswojonego lwa...

Nie ma mozliwosci kupna zwierzat odchwytywanych w naturze. Lub raczej jest to nielegalne jesli nie ma sie na to papierow i pozwolen.
A jesli chodzi o te narodzone w niewoli to... jak sie tak pomysli, to nie jest to takie zle... O czym sie nie mowi to fakt, ze w wielu ogrodach zoologicznych nie ma miejsca na nowo narodzone zwierzeta. Te ktore latwo sie hoduje nie sa "chodliwe" - nikt ich nie chce i czesto dorosle osobniki sa sterylizowane lub usypia sie mlode. Wiec moze nie byloby glupie, gdyby funcjonowal u nas "rynek" gdzie znajda one nowe domy. Co do warunkow - nie oszukujmy sie - wiekszosc ogrodow ma gorsze niz zwierzeciu moglby zapewnic wlasciciel domku jednorodzinnego z ogrodem. Nie mam oczywiscie na mysli sloni, czy zyraf, ale wlasnie takie fenki...

Zwierzetom z CITESa ma sie obowiazek zapewnic odpowiednie warunki - sa o wiele lepiej "zabezpieczone" przez oszolomami roznego typu niz psy czy koty.

Kiedys bylam kompletnie przeciw trzymaniu dzikich zwierzat w domach. Ale nie jest to takie glupie. Zreszta skoro ma sie kanarki i papuzki, czy weze i tarantule, to dlaczego z fenkami mialoby byc inaczej...

Ja widze tu tylko jedno ALE - dzikie zwierze to jednak dzikie zwierze. Fenek nigdy nie bedzie kotkiem, ani pieskiem. I ta swiadomosc powinien miec kazdy nowy nabywca. A wlasnie tej informacji brakuje mi w tym ogloszeniu, jak i tych ze skunksami, czy szopami praczami... Jedyne co sie rezentuje to sliczne mordki, a prawda jest taka, ze jesli mamy jakiegos znienawidzonego czlonka rodzina to odarujmy mu na gwiazde sliczna mala oswojona malpke. Taka z czerwona kokardka i rozowym ubrankiem....

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 09-13-2011, 22:02   #5
Narvana
love and terror

Domyślnie

Ja zawsze chcialam miec szopa i w sumie nadal chce... Ale jak dowiedzialam sie, jakie z nich sukinkoty... Troche zluzowalam .
Ale taki krol Julian? Chyba latwiejszy...
stare 09-13-2011, 22:06   #6
Margo
Moderator

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Margo Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Margo
Domyślnie

[quote=Narvana;403403]Ja zawsze chcialam miec szopa i w sumie nadal chce... Ale jak dowiedzialam sie, jakie z nich sukinkoty... Troche zluzowalam .

Niestety tak jest. I potrafia byc na serio agresywne....

Cytat:
Napisał Narvana Zobacz post
Ale taki krol Julian? Chyba latwiejszy...
Lemury sa spoko... Jak bedziesz w Czechach to wpadnij do w Pilznie. Tam mozna wejsc na ich "wyspe" i poznac je osobiscie... To nie jest Krol Julian, ale stado Julianow

stare 09-13-2011, 22:20   #7
Miru
Junior Member

Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Miru
Domyślnie

Gorzej jak nowa maskotka sie znudzi, i co potem? Zoo, schronisko? Widziałam u siebie takie mini zoo i to mnie przeraziło.
stare 09-13-2011, 22:27   #8
Margo
Moderator

Domyślnie

Cytat:
Napisał Miru Zobacz post
Gorzej jak nowa maskotka sie znudzi, i co potem?
Pod tym wzgledem zwierzeta te tez maja lepiej, bo polegaja rejestracji... No i owiedzmy sobie szczerze: sa "chodliwe" - szybko znajduja nowe domy jak cos pojdzie nie tak...
W ZOO i w laskach laduja przede wszystkim te z nielegalniego handlu, gdzie wlasciciel obawia sie szukac nowego domu dla swojego "pupilka", bo posiada go nielegalnie.

Cytat:
Napisał Miru Zobacz post
Widziałam u siebie takie mini zoo i to mnie przeraziło.
Wiekszosc "mini zoo" to inny - przygnebiajacy temat... Zreszta jak kazdy temat, gdzie chodzi o kase a nie o zwierzeta....

Odpowiedz

Zasady Postowania