Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2011, 19:37   #22
GabrielaVesela
Junior Member

GabrielaVesela's Avatar

Knihu pana Hartla mam prectenou ( uz asi 3 roky ) a pochopitelne se k jednotlivym kapitolam znovu vracim. Na strane 17-18 je sice rozliseny brzky a pozdni ober, ale zde se jedna o odber v 6. tydnu stari , nebo az odber napr. 4 mesicniho stenete. Zde jsou mi rozdily jasne. Rozdil mezi 6.a 8 tydnem popsan uz neni, ale myslim, ze je urcite dobra rada, od nevyrovnane fenky vzit stene driv, nez u fenky pohodove.
A jak uz jsme psali, rozhodla bych se pro osmy tyden s tim, ze mohu stene navstevovat driv a chovatelska stanice se mi v pristupu ke stenatum bude libit. Vychazim ale take z toho , ze uz pri vyberu chovatele budu chtit najit rodice s povahou vyrovnanou a pokud zrovna v tom roce nebudou, tak si pockam o rok dele, na tom uz mi nesejde...ted take musim byt trpeliva a vim ze musim vydrzet minimalne jeste 3-4 roky...:-(
Pri otazce pohlavi si jako zacatecnik troufam vice na fenu ( i podle toho co pise p. Hartl a take proto, ze mam vice zkusenosti s fenami obecne ), ale protoze v dobe kdy bych si chtela stene poridit budu mit jiste jeste i fenku Labradora, ktere v te dobe bude 6-7 let, objevuji se nove otazky a nazory.Zde se setkavam s doporucenim, poridit si radeji psa, protoze dominantnejsi fena cevecka by mohla mit pri dovrseni dospelosti s fenkou Labradora problem. Ja si myslim, ze pokud spolu vyrostou , melo by se to zvladnout i kdyz nevylucuji, ze spolu mozna jednou budou diskutovat o postaveni. Jenze nekteri me strasi i tim, ze je docela mozne, ze mi fenka Cevecka muze labinu i zlikvidovat. To bych pochopitelne nerada :-( Zda se mi to trochu prehnane, urcite vim, ze budu muset davat pozor kdyz pujde o zradlo, protoze obe plemena jsou znama velkou zravosti, ale jinak si myslim, ze jim bude stacit si to vyrikat. Ma nekdo zkusenosti v tomto smeru ?
GabrielaVesela jest offline   Reply With Quote

Posting Rules