Zurück   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Antwort

Themen-Optionen Ansicht
Alt 08-31-2011, 01:39 AM   #1
Gipson
Junior Member

Benutzerbild von Gipson

Send Message via Gadu Gadu to Gipson
Standard

Zitat:
Zitat von Gaga Beitrag anzeigen
Noo Paweł ! Jeśli stanie się tak u Wonderki to..będzie się działo Może to taki wilczakowy PMS?Oby!

Wooondeeer, o nie! My mamy dopiero 11 miesięcy i brak hodowlanki. Wait!
Gipson jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-31-2011, 06:51 AM   #2
anula
czuły barbarzyńca

Benutzerbild von anula

Standard

Zitat:
Zitat von Gipson Beitrag anzeigen
Wooondeeer, o nie! My mamy dopiero 11 miesięcy i brak hodowlanki. Wait!
To majteczki albo zatyczki do nosa
anula jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-31-2011, 09:51 AM   #3
jaskier
Junior Member

Benutzerbild von jaskier

Standard

Zitat:
Zitat von anula Beitrag anzeigen
To majteczki albo zatyczki do nosa
Oj, majteczki to żadna przeszkoda - Bies zedrze je zębami Lepiej jakiś solidniejszy pas cnoty, może K9 ma coś w ofercie?

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-31-2011, 10:10 AM   #4
dorotka_z
Member

Benutzerbild von dorotka_z

Standard

Zitat:
Zitat von jaskier Beitrag anzeigen
Lepiej jakiś solidniejszy pas cnoty, może K9 ma coś w ofercie?
Hehe, już sie boję spotkać Wonderę Strach pomyśleć, w co ją, chłopaki, ubierzecie
dorotka_z jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-31-2011, 11:51 AM   #5
Witek
Plessowy wilczak

Benutzerbild von Witek

Standard

Zitat:
Zitat von jaskier Beitrag anzeigen
Lepiej jakiś solidniejszy pas cnoty, może K9 ma coś w ofercie?
Buhaha, no pasów cnoty nie mamy, ale podeślemy pomysł Juliusowi, może coś wymyślą
Alt 08-31-2011, 12:23 PM   #6
Gaga
VIP Member

Benutzerbild von Gaga

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Standard

Żeby sobie chłopaki zęby połamały? Może lepiej nie?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-31-2011, 06:01 PM   #7
Wonderfull Wolf ES
Senior Member

Benutzerbild von Wonderfull Wolf ES

Standard

Zitat:
Zitat von trunksia&witgor Beitrag anzeigen
Buhaha, no pasów cnoty nie mamy, ale podeślemy pomysł Juliusowi, może coś wymyślą

No no, koniecznie. takie połączone np. łancuszkiem na plecach z szelkami - będzie pełne odzienie oczywiście wszystko w odblaskach, żeby w krzakach i nocą mieć nadzór
Wonderfull Wolf ES jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-01-2012, 09:01 PM   #8
Agnieszka
Distinguished Member

Benutzerbild von Agnieszka

Standard

Podłączę się do tematu. Młody to co prawda chłopak, więc rozwiązaniem nie będzie niestety zbliżająca się cieczka. Loko 22 lipca skończył 5 miesięcy - albo mówiła mi o tym moja pani szkoleniowiec, albo gdzieś czytałam, nie pamiętam- podobno w tym wieku mogą występować stany lękowe u szczeniąt. Nie wiem. Do rzeczy-

Dosłownie od paru dni na spacerach Lokiego zaczęły przerażać różne sytuacje: zaczęło się od rozstawionej sceny muzycznej, na której nie tak znowu głośno barabanił jakiś zespół (jakaś impreza miastowa) - psiak zareagował piskiem, natychmiast zaczął się wycofywać, ciągnął w stronę z której przyszliśmy (muzyka naprawdę była cicha, tak sobie myślę, że mogło go przerazić drżenie ziemi od basu..., z czymś takim na pewno nie miał jeszcze styczności). Później potworami okazała się pani z wózkiem, grupa kobiet stojących z rowerami - mój błąd, nie pomyślałam, aby te dwie sytuacje ominąć łukiem, szliśmy praktycznie z naprzeciwka, może stąd ten strach?, również facet siedzący nieruchomo na motorze...- tak mi się wydaje, bo po prostu nagle młody zaczął mi płakać i się wywijać. Nie do końca wiem, jak się zachować. Póki co robiłam w ten sposób- napiszcie, czy prawidłowo?- młody zaczyna się bać, więc odchodzimy od 'potwora' 10, 15 metrów. Wtedy staram się skupić na sobie jego uwagę- gdy w końcu zaczyna jeść smaczki (nie zawsze, ale czasem się udaje), to wtedy daję mu smaczki cały czas, nagradzam za patrzenie na mnie i powoli idę w stronę tego 'złego' - robię też w ten sposób, że młodemu ciężko dosięgnąć smaczek, zaczyna się skupiać na złapaniu go i nie bardzo chyba sobie zdaje sprawę, dokąd idzie. Gdy już dojdziemy do tego złego miejsca, nagradzam go, a gdy znów chłopak orientuje się, gdzie jest i zaczyna się płoszyć, wracamy i powtarzam to, nazwijmy, ćwiczenie... Zastanawiam się, czy też starać się chodzić w takie miejsca niejako "na siłę"? Gdy psiak zaczyna jeść i wydaje mi się, że o wszystkim zapomina, ale po chwili znów sobie przypomina, że coś tu nie halo.
Proszę o Wasze zdanie

Pozdrawiam
Agnieszka jest offline   Mit Zitat antworten
Alt 08-01-2012, 09:32 PM   #9
pawmagdul
Junior Member

Benutzerbild von pawmagdul

pawmagdul eine Nachricht über Skype™ schicken
Standard

ja rozumuję tak: pies zobaczył coś czego nie rozumie i w naturalny dla wilków sposób stara się uciec w bezpieczne miejsce .... żeby zrozumieć co sie dzieje i przestać się bać musi zbadać nowe zjawisko .... zbada, zobaczy że złe nie jest złe i po lęku .... byle mu w tym nie przeszkadzać, najlepiej spuścić ze smyczy (o ile to możliwe), nie rozpraszać jego uwagi, najlapiej w ogóle nie zwracać na niego uwagi i zachować spokój .... wydaje mi sie że każde aktywne działanie tylko pogarsza sprawę .... dla mnie takie działanie jest logiczne