Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-05-2011, 23:06   #1
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Kiedy rozmawiałam z Mijke, dowiedziałam się, że Utrecht nie sprzedał jeszcze praw do badania na dwarfism u wilczaków. Więc wszystkie laboratoria, które oferują to badanie w swojej ofercie, wysyłają je do Utrechtu.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 16-05-2011, 23:20   #2
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Kiedy rozmawiałam z Mijke, dowiedziałam się, że Utrecht nie sprzedał jeszcze praw do badania na dwarfism u wilczaków. Więc wszystkie laboratoria, które oferują to badanie w swojej ofercie, wysyłają je do Utrechtu.
Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak dopytac jutro dokladnie dr Kalinowskiego (genetyk z laboklinu) gdzie tą krew mojego psiura wysylali... Niby ujemny wynik, ale ja chce miec pewnosc, czy to badanie jest ok. nie bede sie podniecac przedwcześnie.
anula jest offline   Reply With Quote
Old 17-05-2011, 07:54   #3
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by anula View Post
Chyba nie pozostaje mi nic innego, jak dopytac jutro dokladnie dr Kalinowskiego (genetyk z laboklinu) gdzie tą krew mojego psiura wysylali... Niby ujemny wynik, ale ja chce miec pewnosc, czy to badanie jest ok. nie bede sie podniecac przedwcześnie.
Anula, po co tak kombinujesz z DM? Wystarczy przygotować kopertę z danymi psa i nr chipa, iść do weta z jałową szczoteczką, poprosić o potwierdzenie chipa, pobranie materiału (trwa dwie minuty), wysuszenie go, opieczętowanie koperty i wysłanie do Danieli. Cały koszt badania to to cena znaczka pocztowego na list do Pragi. Wyniki, jak widać są rzetelne, bo pasują idealnie jedne do drugich.

Myślę, że okazja zrobienia badania za darmo w Pradze jest wyjątkowa i pewnie nie potrwa wiecznie - zazwyczaj badania trwają jakiś czas, a potem się je zamyka i pisze na ich podstawie pracę. Dlatego jeśli komuś nie zależy na papierkach tylko na informacji, naprawdę warto wykorzystać tę szansę, a kasę przeznaczyć na inne zbożne cele.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 17-05-2011, 08:18   #4
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Anula, po co tak kombinujesz z DM? Wystarczy przygotować kopertę z danymi psa i nr chipa, iść do weta z jałową szczoteczką, poprosić o potwierdzenie chipa, pobranie materiału (trwa dwie minuty), wysuszenie go, opieczętowanie koperty i wysłanie do Danieli. Cały koszt badania to to cena znaczka pocztowego na list do Pragi. Wyniki, jak widać są rzetelne, bo pasują idealnie jedne do drugich.

Myślę, że okazja zrobienia badania za darmo w Pradze jest wyjątkowa i pewnie nie potrwa wiecznie - zazwyczaj badania trwają jakiś czas, a potem się je zamyka i pisze na ich podstawie pracę. Dlatego jeśli komuś nie zależy na papierkach tylko na informacji, naprawdę warto wykorzystać tę szansę, a kasę przeznaczyć na inne zbożne cele.
No niby masz rację, ale chce miec tez papier dla świętego spokoju. Na zbożne cele na szczęście też wystarczy (ostatnio mam pracę, wiec odrabiam ubytki finansowe w naszych oszczednosciach)
Old 18-05-2011, 22:04   #5
mijke
Senior Member

mijke's Avatar

Dwarfism testresults: Click HERE

Several labs are doing research for devellopping a dwarfism test of their own.
But on this moment only the Dutch uni can make this test (they still did not sell the rights)
And all labs who offer this test will send this to the Dutch uni.

You also canb send directly EDTA blood for the test to the uni.
It costs sometimes some weeks before they test
When you want more info or want to know if the EDTA blood was received send me a PM and I can contact the uni for you.

PS: I am not a moderator anymore!!
http://www.ursidaestee.wolfdog.org/voor%20wolfdog/handtekening/New%20format%20banner%20Wg.jpg
mijke jest offline   Reply With Quote
Old 18-05-2011, 23:16   #6
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Sprawa ma sie tak - rzeczywiście Laboklin Polska od marca b.r. wykonuje testy na dwarfizm u wilczakow, ale nie wystawia certyfikatu. Badanie kosztuje 500 PLN. Czeka sie dlugo, poniewaz probka jest wysylana za granicę - a gdzie? tego mi pan doktor nie umial powiedziec... no i tyle

Mijke, thank you - I sent a PM
Old 19-05-2011, 00:02   #7
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

To już wiesz, wysyłana jest do Utrechtu

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules