|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Po drugie akurat kierowanie się zdjęciami przy ocenie koloru wilczaka (zwłaszcza - pardon - tak niewiele wiedząc na ten temat) jest bardzo zwodnicze. Każdy to wie, kto miał choć trochę styczności z fotografią. Poza tym - to co było już mówione; zobaczysz jednego psa w jego letnim "odzieniu" - szarak; zobaczysz w bardziej obfitym, zimowym futerku - zupełnie inna para kaloszy. Na potwierdzenie mój własny pies. 1. Letnie - "łyse" futerko plus zdjęcie robione latem przy zachmurzonym niebie dało tu akurat efekt jasno-szarego wilczaka: http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/139532/ 2. Zdjęcie w obfitszym futerku, robione dodatkowo na śniegu przy popołudniowym choć trochę rozproszonym słoneczku, dało efekt zupełnie inny: http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/152801/ To aby na pewno ten sam pies? |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Member
|
Ja na szczęście się na żadnych nieregulaminowaych skrajnościach tam nie oparłem, tylko zapodałem przykład srebrzysto-szarego wilczaka, idealnie zawierający się w ramach wzorca CsV.
Tyle tylko, że fotografie, na które się sam powołałem, nie były w żadnym razie zafałszowane przesadnym naświetleniem/przyciemnieniem, a dość wiernie odzwierciedlały szarawe umaszczenie Delfi. Quote:
Jednakże nie oszukujmy się przy tym, iż dany osobnik niczym kameleon radykalnie potrafi zmienić się nie do poznania, gdyż w trakcie zmian pór roku jedynie połowicznie sam podszerstek będzie nadawał ton generalnemu umaszczeniu, kskoro sam włos okrywowy pozostanie w swym ubarwieniu niezmienny (i tak szarak nie przeobrazi się z nadejściem zimy od razu w ryżyka, a co najwyżej stanie się barwy żółto-szarej, jeśli akurat jego podszerstek nie będzie biały, ani srebrzysty, tylko złocisty). |
|
|
|
|
![]() |
|
|