|
|
|
|||||||
| Zdraví a výživa Jak krmit vlčáka, informace o psích krmivech, jak vakcinovat a co dělat, když pes onemocní... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Mohol by mi prosim niekto so skusenostami s BARF poslat vyvazeni jedalnicek pre 2 mesiace steniatko?
Co presne by tam malo byt zahrnute aby mu v dobe rastu nic nechybalo. Diky |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Member
|
Na to si teda osobne netroufam,mozna nekdo jiny ano,ale nevim,jak u vas na Slovensku,ale v Cechach se da koupit primo knizka o BARF,je to tam hezky popsane,kolik davat steneti a co,vcetne toho co psi smi a nesmi a tak...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
Mozes mi prosim napisat presny nazov tej knizky?
Diky |
|
|
|
|
|
#4 |
|
http://www.tobrok.sk
|
už som ti link posielala, kuk tu
http://csv.t35.com/vyziva-surova.htm a tu http://csv.t35.com/vyziva-stena.htm nie každá kniha o BARFe je dobrá, pretože sa dosť často odsudzuje bravčové mäso a niektoré druhy zeleniny, čo je fakt nezmysel. edit: nikto ti nezloží jedálniček len z jedného dôvodu - ty vieš jediný, koľko aktivity má tvoje šteňa a či potrebuje pribrať alebo schudnúť, či mu určitá zelenina alebo ovocie chutí, ako reaguje na mliečne výrobky a ako je na tom s rôznymi druhmi mäsa. jedálniček ti viem zložiť za 5min, ale nemôžem, pretože je to vysoko individuálna vec... naštuduj stránku, čo som ti poslala, na základe toho budeš vedieť spraviť jedálniček aj sám
|
|
|
#5 |
|
Member
|
to veprove se mnohdy nedoporucuje kvuli Ajuzeskyho chorobe,ktera se u nas ale nevyskytuje,ale to neznamena,ze k ni clovek nemuze prijit nekde jinde v cizine. Ja veprove nedavam jen protoze se mi cuba po veprov.zebrech jako mala pozvracela a tak nejak vubec se mi tenhlae druhz masa nezda.Akorat tlapky na sulc obcas varim,jinak je na kurecim ,obcas hovezi a kdyz se dostanu ,tak veminko nebo drztky zelene.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
pokiaľ je pôvod mäsa jasný, tak nie je problém ani s týmto. kupujem mäso v obchode pre ľudí. bravčové dávam hlavy, nohy, rebrá, kosti - mäsové. niekedy chvosty.
výskyt tejto choroby je veľkým strašiakom, ale treba sa len opýtať na pôvod mäsa a mäso s pochybným pôvodom nekupovať. by the way - aj tak psovi najviac chutí kuracina, morčacina... a pritom hydina je dopovaná kadejakými hormónami a podobne... v istých publikáciách som našla, že psovi sa nesmie dávať rajčina, hlávkový šalát a podobne. nájsť dobrú a pravdivú knihu o BARFe je umenie. najlepšie je preštudovať psie fóra s touto tematikou a vysledovať si na vlastnom psovi, čo mu chutí. a o tom BARF je, že je vysoko individuálny a ide o vyrovnanosť z dlhodobého hľadiska. veľmi jednoducho vieme čosi doplniť a čosi ubrať, kdežto u granúl človek do zloženia nevidí...
|
|
|
#7 | |
|
Junior Member
|
Quote:
dva dobré odkazy: http://www.manwe.eu/index.php?option...&id=3&Itemid=6 http://www.baron.cz/pes/prirodni-lek...ove-stravy/i-0 Last edited by Elsia&Benjamin; 09-02-2011 at 12:56. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
|
Mal som na mysli nejake konkretne Dopor. denne davky resp. hodnoty potrebne pre stena, napr. vapnik, horcik, selen atd.
Samozrejme ze kazda hodnota je zavisla na pohybe, genoch, rocnom období... Ale urcite si najskor nastudujem teoriu ak by som sa pre BARF rozhodol Ja osobne si tiez radsej varim ako jest nejake tovarenske polovyrobky do ktorich clovek nevidi a zvacsa obsahuju obrovske mnozstvo soli |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
pri barfe sa sleduje pomer vápnik a fosfor, pomer čistej svaloviny a mäsových kostí, plus vyvážiť to pridaním zelneinky alebo ovocia, mliečnych výrobkov. študuj linky, ktoré sme ti tu dali, tam nájdeš všetko.
barf skutočne stojí za to, len si treba k tomu sadnúť, prečítať a po čase to pôjde samo. výhoda je, že nemusíš už potom nič vážiť a merať, osobne už z hlavy dávam papanicu. pes nemá žiadne zdravotné problémy, super srsť, exkrementy. to všetko sú aj indikátory, či je zloženie stravy dobré. pri barfe je množstvo extrementov podstatne nižšie.
|
|
|
#10 |
|
Moderator
|
Nikdy jsem nesestavoval žádný jídelníček ani jsem neodvažoval přesně jednotlivé ingredience. Vždy jsem vycházel prostě s citu a logiky. Takže většinu potravy vždy tvořilo maso, vnitřnosti a kosti. K tomu občas syrové vejce, tvaroh, měkký sýr, syrová zelenina, ovoce a nestydím se ani za to, že zkrmuji zbytky z kuchyně (pokud tedy nejsou extrémně kořeněné). Jediný průmyslový přípravek jsem používal vitamínové tablety s převážně vitamínem B. Ale mí psi si postupně zvykli na konzumaci kvasnic, takže ani s tím jsem neměl problém. Mí psi nikdy neměli růstové nebo zdravotní problémy způsobené špatným složením potravy. U štěňat jsem asi 2x při očkování nechal odebrat krev a udělat růstový test. Tím to ale vše skončilo, protože vždy bylo vše v pořádku.
Prostě jak už bylo uvedeno výše v jednom příspěvku, nedá se žádný přesný jídelníček sestavit. Knížky o tzv. BARF (neboli lépe řečeno přirozené potravě) jsou sice pěkné, ale je to stejné, jako knížky o výcviku.Můžu si je přečíst, poučit se o základních principech, ale každý pes je jiný, žije v jiných podmínkách, je jinak zatěžován, je jinak vybíravý atd. takže prostě by měl jeho majitel ho znát natolik dobře, aby zvolil to nejlepší pro něj, stejně jako při výcviku, tak i pro krmení. Pes není robot ani stroj, je to živý tvor a tak kdo si ho pořizuje, měl by pro něj mít i cit. To je ta nejzákladnější podmínka. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Junior Member
|
Toto se mi zdá úplně nejlogičtější, jak u psů, tak u lidí. Připravovat si jídlo striktně podle příručky mi přijde ujeté (pokud netrpím nějakou chorobou, předchozí pejsek měl cukrovku, tak to jinak nešlo, ale u zdravého?).
Ještě k tomu syrovému masu, protože štěně potřebuje jíst 4x, 5x za den, jak se vám daří krmit syrovým, pokud chodíte do práce a nemá kdo nakrmit? Kdybych Branovi naservírovala ráno dvě porce jídla, neohřejou se v misce ani dvě minuty, okamžitě by to celé sežral, i kdyby se měl poblít. To se mi u granulí teda nestává, tam je relativně umírněný (ne že by mu nechutnaly, ale nejsou takové terno, aby se musel přecpat k prasknutí, což se nedá říct o syrovém). Určitě uznáte, že přecpat štěně v 7 ráno a pak ho krmit až o půl páté by asi nebylo moc v souladu se správným zažíváním malého prcka. Nu a jak tady někdo psal, že máme v Brně obchody s kuřecími hřbety, to bude asi pravda, ale i sama sobě kuřecí kupuju pokud možno výjimečně, všichni víme, jak rychle kuřata ve velkochovech rostou a můžeme se jen domnívat (a někteří určitě ví), čím je asi tak krmí. Nic zdravého z toho nekouká a může to být 100x potravinářská kvalita masa. Branovi občas dávám kuřecí krky aby si přivykl trávit kosti, ale jinak se tomuto masu vyhýbám obloukem, jo, možná přijde čas, kdy si bude chodit na večeři k nedalekým sousedům na jejich slípky ![]() Hanko děkuju, kdybychom si časem pořizovali samostatný mrazák (což je dost dobře možné), určitě služeb firmy využijeme
www.bran.estranky.cz Last edited by Anathema; 09-02-2011 at 19:46. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Moderator
|
Quote:
Po 8. týdnu už bohatě stačí 3x denně. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Junior Member
|
Nu, vzali jsme si Brana v šesti týdnech a pak jsem měla dovolenou 14 dní, kterou jsme strávili poctivou socializací
|
![]() |
|
|