![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Ja osobiście zgadzam się z wolfin, niedawno rozmawiałam ze znajomym o tym jak i czym karmi swoje psy ( malamuty) i co ciekawe 25% surowizny to własnie wieprzowina i jakos do dnia dzisiejszego psy sa zdrowe jak ryby
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ja zgadzam się ze wszystkimi w zasadzie, a i tak wybór należy do psiaka (co chce jeść). Sucz moja ostatnio zrobiła taki numer, że wciągnęła całą tackę mielonej słoniny (miała być do ziemniaczków itd.) - ONa Unka, ta której mięcho pańcia daje z ręki, a przy kościach zwyczajowo robi za trzymadło ![]() Słoninka z czego? Ano ze świnki ![]() P.S. Zapomniałam dodać, że to pod moją nieobecność było ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Słoninka o taaak i palców niema bo mój sie przy tym nie hamuje
![]()
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ostatnio rozpoczęto akcję obowiązkowego monitoringu Aujeszki w Polsce. Oznacza to, że całe pogłowie trzody w Pl musi zostać przebadane w kierunku tej choroby. Zwierzęta mające styczność z wirusem (mające przeciwciała we krwi) są eliminowane.
Wszystkie świnki trafiające do rzeźni muszą mieć badanie w kierunku Aujeszki z wynikiem negatywnym. Dlatego kupując mięsko z pewnego źródła (przebadane ze stemplami lek. wet.) mamy pewność, że jest bezpieczne. Jeżeli ktoś mimo wszystko obawia się tej choroby, która niestety jest śmiertelna powinien mięso wieprzowe wyeliminować z diety psa lub podawać mięso gotowane. Z tego co wiem wirus Aujeszky jest wirusem neurotropowym (kumuluje się w tkance nerwowej) i bardzo rzadko wędruje do krwi i nie osiąga tam dużego stężenia. W związku z tym nawet zakażone świnie nie muszą mieć wirusa w mięśniach i zjedzenie surowej karkóweczki z takiej świni nie jest jednoznaczne z zakażeniem i rozwojem choroby u psa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Plessowy wilczak
|
![]()
A Aszczur nie dostaje wieprzowiny z bardzo błahego powodu- ma potem strasznie zaropiałe oczy
![]()
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Rybko, a skąd masz te informacje? Czy można je jakoś zweryfikować? Aż z ciekawości zapytam na uczelni o to... nie da mi ten temat spokoju. Co hodowca to inny pogląd. Ważne są konkretne dane czy psy w Pl faktycznie chorują i jaki jest procent zachorowań i śmiertelności z wyżej wymienionej przyczyny. Chociaż jakiekolwiek nie byłyby wyniki, zawsze jest pewne prawdopodobieństwo. Ja nie podaję, ryzyko jest mi nie znane, więc ryzykować nie będę. Co do wilków żyjących na wolności.... żyją zdrowe dopóki nie padną. Tylko dlaczego przeciętna długość ich życia jest dwukrotnie niższa niż tych "zniewolonych"? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|