|
|
|
|||||||
| Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#21 | |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Quote:
Po polskim ojcu :P |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Moderator
|
ktory jest po slowackim ojcu i czeska suka
mysle ze wyjasnilismi co i jak |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Senior Member
|
Ja, oczywiście, niekoniecznie się znam, ale są kwestie nie do końca dla mnie przedstawiające pełny obraz "hodowlany".
Będę wdzięczna za logiczne wytłumaczenie mi "w szerszym aspekcie" i skorygowanie toku myślowego: -oceniany jest reproduktor na podstawie jego potomstwa, gdy jego samego na wystawie brak. Hmmm... to ciekawa konkurencja szczególnie, że można mieć średnio fajowego psa, ale zrobić dobry dobór i wyjdą fajowe psy po drugim rodzicu. Bez wad reproduktora. Czy nie byłoby logiczniej, by w konkurencji >na najlepszego reproduktora< stawił się jednak jegomość i byłaby możliwość porównania? -oceniana jest grupa hodowlana... to też intryga, jak dla mnie. I pójście po linii najmniejszego oporu. Hodowla to nie jeden miot. To LINIA. Praca wieloletnia. Tworzenie ciągłości wzorca lub tego, co może wydawać się zgodne z wzorcem. Wystarczy wziąć matkę i kilka dzieciaków z miotu i jest grupa... Czy nie byłoby rozsądniej, bo dawałoby pogląd na szerszy zakres pracy hodowlanej, gdyby do tej konkurencji stawały suki z potomstwem -przedstawicielami kilku miotów. Lub rodzic z dziećmi i wnukami -takie zawężenie kryterium i obostrzenie. Laur dostaje hodowla. Zawsze, przy obecnym kryterium, może zwyciężyć przypadkowa koligacja. -no i kolejny, jak dla mnie, "kwiatek", to jeden przedstawiciel dostający wszystkie laury. Pomijam kwestię urody i wzorcowości -wilczak ma taki "rozstrzał" "wzorcowy" i kryteria lubienia i podobania, że to jest, wg mnie, jak z gustem... ale taka ocena daje pole do popisu spekulacjom: "nie było innego, to dostał ten", "sędzia, to kumpel właściciela", "sędzia się nie zna, to dał temu, który akurat się zgłosił", itd i itp... ... Podejrzewam, że ta dyskusja i tak w sumie nic nie wniesie, ot... pogadać można. Bo, tak naprawdę, to moim zdanie, winny jest ZKwP. To oni ustanawiają kryteria. I obserwując na przestrzeni kilku lat, mam wrażenie, że kryteria spadają drastycznie na pysk. Ten rok, to kuriozum: oficjalne przyzwolenie na przyjazdy cieczkujących suk. Nie liczy się już pies, nie liczy się wysoki poziom, nie liczą się wystawowe i ludzko-moralne standardy, ale kasa. I coraz więcej kasy dzięki "pączkującym" konkurencjom... ... No, cóż... może Klub z wyśrubowanymi zapisami by coś w naszym, wilczakowym "przypadku" coś zmienił in plus. Ale to, jak widać, daleka droga, a i największymi oponentami istnienia takiej "organizacji" będą ludzie nie chcący się podporządkować jednemu wysokiemu standardowi i przepisom... ... |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
tylko w nagłówku tego regulaminu jest:
Quote:
a na klubówce cacibów nie dają |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Moderator
|
tylko ze FCI regulamin to Nr 1 i niego trzeba trzyma cie jak samego waznego a CACIB tak samo mocny jak i klubowa rasy
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Senior Member
|
"CWC czy CAC z CACIB wystawy albo klubowej jest tak samo wazny - nazywany wielkim CWC/CAC"
Jest tak samo ważny -a GÓ....O jest tam ważny!!! Ważne ma być fajne "psie" spotkanie, uczciwe podejście do psa, znajomość rasy przez sędziego/*/, porządny tłumacz, nie zgarnianie przez ZKwP za każdy bzdet kasy od takich frajerów, jak ja. Ważne jest by nie było podejrzeń o kumoterstwo, by oceniający sędzia nie był na danej wystawie z własnymi psami lub by się nie obściskiwał z wystawiającym /który potem wygrywa/, by kible były czyste i by po psach ktoś sprzątał /jeśli właściciel to cham i sam po psince nie sprzątnie/. Ważne by nie było aromatu żarcia, który psy rozprasza i trochę cienia w upał, i jakaś ławka /nie tylko dla vipków/. Jest jeszcze kilka, wg mnie, ważnych spraw powiązanych z wystawą. Ale nie ma sensu wymieniać. A te CACIBY-sriby, CeWuCace-srace są o kant potłuc, jeśli wszystko związane z ZKwP zaczyna przypominać skorumpowany światek piłki nożnej w Polsce /też/ i matronę-FIFA głaszcząca po główne swych pupilków. ... /*/ -nasza czarna sucz ostatnio w opisie dostała "pręgowana", bo /jak widać/ sędziemu nie chciało się przeczytać inf. dotyczącej psów, które miał oceniać... dobrze, że nie pomylił płci, rasy /bo iw to przecież taki wielki terrier/, klasy. ... Daiva, to nie pretensja personalna do kogokolwiek, to raczej ciężkie wk....nie na system działania pokomunistycznego, niereformowalnego molocha... a najgorsze jest to, że trzeba się z tym pogodzić, jeśli chce się psa wystawiać, bo konkurencja dla Związku jest mikroskopijna... |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Moderator
|
o to chodzi ze ja zaczelam rozmawiac o REGULAMIN, ktory jest mocno inny niz w FCI, a ktos tu przyjal to jak osobisty temat
![]() "wazny"- tyle samo warty ze strony titulu, CACIB CAC = Club show CAC |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Distinguished Member
|
Puchatku, piszesz fajne rzeczy, ale strasznie trudno się je czyta, bo trudno się zorientować które wypowiedzi są Twoje, a które cudze..., które zaznaczasz jako cytowane, a które, aby podkreślić ich znaczenie. Sorry za uwagę, bo to w sumie drobiazg, ale polepszyłby bardzo komunikatywność Twoich postów.
Wystarczy wybrać myszką cytowany tekst i kliknąć w ikonkę powyżej czwartą od prawej [q], a cytaty będą w osobnych pudełkach. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Senior Member
|
Jeśli zdążę przez zbannowaniem... Jak to dobrze, że nie umiem wklejać zdjęć... już by mnie tu nie było ... Mam nadzieję, że gdy wyjedziesz, będziesz miała komputer "na podorędziu".... ... Nauczę się tej "funkcji" i pozawracam jeszcze głowę, bo zdecydowanie lepsze to, niż porządkowanie warzywniaka /migam się od tego kolejny dzień/. ... Daiva -przepraszam. Myślałam, że to "alibi" było do mnie... ![]() ... |
|
|
|
|
|
#31 | |
|
Wilczasty : Foto
|
Quote:
![]() Zanim coś napiszesz lepiej sprawdź co dany tytuł oznacza i do czego jest no chyba że sędziowie rangi krajowej jeszcze nie odróżniają certyfikatów krajowych od międzynarodowych . -CACIB certyfikat wymagany do uzyskania tytułów C.I.B. i/lub C.I.E. (CHAMPIONATY MIĘDZYNARODOWE FCI) -CWC/CAC certyfikat na wystawowego championa krajowego. W żaden sposób CACIB CAC nie równa sią Club show CAC
Brązowa Odznaka Honorowa Związku Kynologicznego w Polsce Braterstwo Wilczaków Galeria Last edited by DanielZ; 24-09-2010 at 10:47. |
|
|
|
|
![]() |
|
|