|
|
|
|||||||
| Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#9 | |||
|
VIP Member
|
Quote:
Tak jak kiedys pisalam: jest dla mnie diabelnie interesujace, jakie psy podobaja sie innym.....Czasem wypada to dosyc dziwnie. Dwa przyklady: - wielkosc Wilczak powinien byc wysoki, ale zarazem lekki. Czyli taki 80 cm (oooo....to przyszlosc) nie powinien wazyc w zimie wiecej niz 60 kg. Ale czesto spotyka sie (przyszlych) wlascicieli, ktorzy zachwycaja sie psami, ktore nie maja nawet 70 cm, a waga dobijaja do tych 60 kg. I nie ma znaczenia, ze po przebiegnieciu 20 km zszedlyby na zawal serca z powodu nadmiernego wysilku... - umaszczenie To jest jeszcze smieszniejsze. Co jakis czas pojawia sie list: "chce wilczaka, takiego jak wilk, czyli calkiem szarego". Tylko, ze nie ma szarych wilkow europejskich Bo wilk europejski ma kolor 'dziczy' (takie jak zajace - zreszta mozna zerknac do galerii). Sama musialam dlugo sie przestawiac... Quote:
Teraz nawet jak wejde do ZOO poogladac wilki to cos u nich znajde. A co dopiero, gdy postawia mi do oceny wilczaka... Ale to z powodu starej gadki sedziow: "nie ma psa bez wad" Co mnie osobiscie cieszy to to, ze moglam wymienic psy mlode, czyli z nowej generacji. A to oznacza, ze selekcja idzie w dobrym kierunku, czyli psa wygladajacego jak wilk... Quote:
|
|
|
|