Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 21-10-2003, 18:21   #9
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gaga
Po namysle - Cord i Ingo to jest to co lubie...
Tak jak kiedys pisalam: jest dla mnie diabelnie interesujace, jakie psy podobaja sie innym.....

Czasem wypada to dosyc dziwnie. Dwa przyklady:

- wielkosc
Wilczak powinien byc wysoki, ale zarazem lekki. Czyli taki 80 cm (oooo....to przyszlosc) nie powinien wazyc w zimie wiecej niz 60 kg. Ale czesto spotyka sie (przyszlych) wlascicieli, ktorzy zachwycaja sie psami, ktore nie maja nawet 70 cm, a waga dobijaja do tych 60 kg. I nie ma znaczenia, ze po przebiegnieciu 20 km zszedlyby na zawal serca z powodu nadmiernego wysilku...

- umaszczenie
To jest jeszcze smieszniejsze. Co jakis czas pojawia sie list: "chce wilczaka, takiego jak wilk, czyli calkiem szarego". Tylko, ze nie ma szarych wilkow europejskich A co dziwniejsze psy o prawidlowym umaszczeniu maja czesto problemy u sedziow, ktorzy wydawaloby sie sa specjalistami znajacymi wzorzec rasy.
Bo wilk europejski ma kolor 'dziczy' (takie jak zajace - zreszta mozna zerknac do galerii). Sama musialam dlugo sie przestawiac...

Quote:
choc Ty tam jakaies kawalki chcialabys powycinac :P
Ta juz taka choroba. Co gorsze jest zarazliwa. Przed trzema laty siedzialam przy piwku z pewnym slowackim hodowca CzW, ktory stwierdzil: "A mnie sie zaden wilczak nie podoba. Nawet te moje. Kazdy ma cos, co trzeba zmienic". Wtedy sie usmiechnelam, ale potem....
Teraz nawet jak wejde do ZOO poogladac wilki to cos u nich znajde. A co dopiero, gdy postawia mi do oceny wilczaka...

Ale to z powodu starej gadki sedziow: "nie ma psa bez wad" Psy, ktore wymienilam sa piekne, ale nie na tyle doskonale, zeby nie bylo szans, ze za rok zostana zastapione przez nastepne, jeszcze ladniejsze i jeszcze bardziej wilcze....
Co mnie osobiscie cieszy to to, ze moglam wymienic psy mlode, czyli z nowej generacji. A to oznacza, ze selekcja idzie w dobrym kierunku, czyli psa wygladajacego jak wilk...

Quote:
(i powiem Wam w tajemnicy ze poki co i on line ale wilczaki urzekly tego co z miloscia do Gigi mawia "ty stara krowo";D
Gaga z Giga

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote

Posting Rules