![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Z 3 lat z Ciri - bardzo lubi systematycznosc i staly plan dnia.
Teraz zostal zachwiany i na jakis czas bedzie inny - Basia zostaje w domu, w mieszkaniu przybywa nowych sprzetow. I na poczatku strasznie jej to nie pasowalo, rano miala mine - pan wychodzi a ty pani co sie nie stracisz? ale juz sie przyzwyczaila. Z tym ze to jest jednak jedna zmiana a nie co chwile cos innego.
![]() |
#2 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
dla moich psow, a jezdze duzo
![]() ![]() bedzie dobrze, wszystko zalezy od checi i ... nerwow ![]() p.s. zycie z psami 8, 4 i 2 lata |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Wolfin a jakich rozmiarów powinna być klatka dla dorosłego psa? Bo też o tym myślałam ale doczytałam, że Dog V będzie za mała, a Dog VI jest wielkości 116x76x86 czyli niewiele większa.
Te wyjazdy nie są na 100% pewne, może być też tak że wcale nie będę wyjeżdżać albo będzie to ze dwa razy na kilka tygodni w ciągu roku. Wolę jednak rozważyć różne opcje. Żeby przyzwyczaić psa do zostawania samemu zamierzam użyć drugiego mieszkania, w którym prawie cały dzień nikogo nie ma. Może jeśli pies będzie od szczeniaka przyzwyczajony do zmian mieszkań (3tyg w jednym, 2 tyg w drugim) to łatwiej mu przyjdzie później ewentualne przestawienie się na zupełnie nowe mieszkanie, czy hotelowy pokój. Jest też opcja, że rodzina się w nim zakocha i zechcą się nim zajmować. W ekstremalnym przypadku jest też hotel dla psa. Co do najwłaściwszego czasu to tak naprawdę żaden nie jest właściwy bo albo są studia, albo praca, albo rodzina albo emerytura. Zawsze coś się robi. Pod względem czasu i stabilizacji najwłaściwsza jest emerytura ale mogę jej nie dożyć, albo nie mieć siły na zajmowanie się takim psem ![]() Teraz mam naprawdę dużo czasu na zajęcie się socjalizacją psa, najbliższy rok mogę poświęcić głównie szczeniakowi i zapoznawaniu go z różnymi miejscami, środkami transportu, ludźmi itp. Czy dobra socjalizacja nie pomogłaby psu w przyszłości lepiej czuć się w nowych miejscach? Last edited by maillevin; 11-06-2010 at 12:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() Klatka jest na pewno dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o zapobieganie zniszczeniom, ale... niestety nie rozwiązuje wszystkiego. Nie zapobiegnie np. wyciu psa, które w hotelu może być nie do zaakceptowania dla innych gości i personelu (nie zapominajmy też o tym, że jeżeli będzie chciał z tej klatki wyjść, to... wyjdzie ![]() Prawda jest taka, że wilczak praktycznie wszędzie będzie się czuł dobrze, ale... ze swoim stadem (stado to również człowiek - pies, o czym na pewno wiesz). Odseparowanie od stada na pewno znosi gorzej na nowym terenie, niż na znanym (zakładam, że nie będziesz od razu kupować kilku wilczaków, po to żeby im było razem raźniej. ![]() Cóż, koniec końców wszystko będzie zależało od Twojej "desperacji" w chęci posiadania psa. Jeżeli jesteś gotowa na... wszystko ( ![]() Druga strona medalu jest taka, że lista dorosłych psów szukających domów wskazuje na to, że jednak nie wszyscy wytrzymują... Dobrze, że rozważasz wszystkie za i przeciw. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Podpisuje sie pod tym co napisala Grin.
100% prawdy. Imbus otwiera klatke ![]() W klatce wyje ![]()
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
A tutaj dla wszystkich zaintersowanych cos o naszych pupilach ( miedzy innymi) ;
http://kopalniawiedzy.pl/psy-udomowi...eld-10585.html Sama prawda i tylko prawda ![]()
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() O wyciu myślałam też, może te psie feromony by na to coś pomogły i poranne wymęczenie psa na spacerze. "Zdesperowana" jestem do granic możliwości bo nikt mi nie chce dotrzymywać towarzystwa na spacerach bo albo im za daleko, albo za zimno, albo za długo a ja mogę chodzić godzinami ![]() W kwestii oddawania zwierząt to ja tego sobie nie wyobrażam. Nie wiem co musiałoby się stać żebym oddała psa, chyba naprawdę jakaś okoliczność całkowicie uniemożliwiająca mnie lub komuś z rodziny zajmowanie się psem typu choroba czy inny kataklizm. Myślę, że w przypadku problemów z zachowaniem psa , które w większości są winą właściciela, to wszystko jest do rozwiązania lub zminimalizowania, bądź co bądź to pies a nie diabeł wcielony ![]() edit: Dziękuję, ubiegłaś mnie w szybkości odpowiadania ![]() I już wiadomo kto złamał ząb. Last edited by maillevin; 11-06-2010 at 13:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() On ma tylko zjechane wszystkie kły po wewnetrznej stronie i jak nie zadbamy o nie to na starośc może byc problem. Ale widze w Tobie desperację - więc moze cos z tego bedzie ![]() Spotkaj sie z kims kto ma wilczaka - to wiele pomaga w podejmowaniu decyzji. Np przyjedź w tym roku do Późnej do Margo na Spotkanie Właścicieli Wilczaków. Tam sie dopiero dowiesz ciekawych rzeczy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|
|