Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-03-2010, 23:50   #1
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
PS. Jak Puchatek bedzie mial czas to mam nadzieje, ze jednak przyjdzie i podzieli sie z nami tymi plotkami... Bo przeciez cenimy otwartosc i nie chcemy ukrywac zadnych potencjalnych problemow naszej rasy...
I nie jest to zlosliwosc - jej odpowiedz doskonale by pokazala z jaka skala absurdu mamy u nas obecnie do czynienia...
Na to bym nie liczył. Margo zgazdzam sie z Tobą w stu procentach ale jedno małe ale moim skromnym zdaniem sytuacje o których piszesz powinny byc piętnowane (prosze w tym miejscu o podawanie dokładnie o kogo chodzi) aby wszyscy wiedzieli ci aktualni i przyszli własciciele wilczakow. Toż to dla dobra rasy (oj jak ten teks jest często naduzywany). Aha wiem że teraz podpadam wielu ludziom więc odrazu pisze co by potem nie plotkowali jakiego to mam wilczaka lichego, dlatego im ułatwie zadanie. Astarte ma zaokrągłe oczy, za duże uszka, za długi ogon, i obwisłe fafle, ale i tak jest najpiękniejszym i najmądrzejszym wilczakiem na świecie
To pisałem ja Witek
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 00:14   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Astarte ma zaokrągłe oczy, za duże uszka, za długi ogon, i obwisłe fafle, ale i tak jest najpiękniejszym i najmądrzejszym wilczakiem na świecie
To pisałem ja Witek
Masochista
I właśnie pierwsza część poszła w świat i na wystawie będzie " o! Tamta ma za duże..., za okrągłe..itd". Druga część, jako zbyt dużo materiału do zapamiętania (albo wg drugiego dnia podróży Małego Księcia) nie do przyswojenia, zaginie bezpowrotnie

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 03-03-2010 at 00:33.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 08:21   #3
anetawron
Licho nie śpi...

anetawron's Avatar

Send a message via ICQ to anetawron

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Aha wiem że teraz podpadam wielu ludziom więc odrazu pisze co by potem nie plotkowali jakiego to mam wilczaka lichego
To pisałem ja Witek
No, no... Licho potraktował to zbyt personalnie... Łypie teraz w monitor okiem o wyjątkowo mądrym spojrzeniu i koniecznie kazał napisać, że dobry lichy wilczak wcale nie jest zły!!!
anetawron jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 08:45   #4
atah
Junior Member

atah's Avatar

A jak to jest z wadami genetycznymi wilczaków w porównaniu z innymi rasami? Tak na logikę wilczaki jako bardziej pierwotne powinny być zdrowsze od ras udziwnianych i "modyfikowanych" przez pokolenia. Czy chociażby jak ONki z nienaturalnie obniżonym zadem (nie rozumiem PO CO???) - chorujące na kręgosłup.
atah jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 10:39   #5
Jasmina
Junior Member

Jasmina's Avatar

Z listy wad i chorób, które mogą byc lub są uwarunkowane genetycznie owczarków niemieckich dotyczy: achalazja przełyku, przetoka odbytowa (owrzodzenie), skręt żołądka, zespól złego wchłaniania, niewydolność trzustki, katarakta, skórzak, łuszczka, dysplazja siatkówki, hemofilia, przetrwały prawy łuk aorty, zwężenie przedaortowe, choroba von Willebranda, zapalenie kości, karłowatość przysadkowa, izolowany wyrostek haczykowaty, demielinizacja rdzenia, zespół E-D (cienka, łamliwa skora), epilepsja, neuropatia aksonalna, angiosarkoma, uszkodzenie ucha środkowego, pyoderma. Oczywiście część z tych chorób albo występuje rzadko, albo na innym kontynencie.
Po wilkach wilczaki jedyne co mogą dostać to skłonność do pasożytów, ale to przypadłość każdego wolno żyjącego, szczęśliwego stworzenia.
Tak dla ścisłości: wilki chorują - oprócz pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych - na wściekliznę, nosówkę, zakaźne zapalenie wątroby, parwowirozę, gruźlicę, drożdżycę płuc, reumatyzm.
Żadna z tych chorób nie jest uwarunkowana genetycznie.
Samo zdrowie :-)

Last edited by Jasmina; 03-03-2010 at 10:52. Reason: dopisek
Jasmina jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 11:27   #6
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Gdzieś czytałam (prawdopodbnie nawet tutaj, na WD), że problem dysplazji dytyczy 70 proc populacji owczarków niemieckich, podczas gdy u wilczaków jest to max. 30 proc. Różnica jest więc ogromna i to tylko jeśli wziąć pod uwagę samo HD. Natomiast dość "popularny" u ONów skręt żołądka, u wilczaków chyba nie występuje w ogóle. (?)
Grin jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules