![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Tak, ostatnio właśnie tak ubrany pies uderzył mnie w udo - miałam siniaki, ale właściciela nawet nie było na horyzoncie. Z dwojga złego cieszyłam się, że to była moja noga w zimowej cebulce, a nie oko czy bok Celara, z którym spacerowałam wtedy. Pies latał bez kontroli, najmniejszego dozoru i podbiegł do mojego - na szczęście Celar to Celar i jego odwołać od psa to nie kłopot [gorzej od chleba dla gołębi, ale to inny temat]. Jeśli używałam kolczatki, nie puszczałam w niej psa nigdy. Łatwo zrobić krzywdzę cudzemu psu i jeszcze łatwiej własnemu. Ale i kagańcem pies może zrobić wiele złego. Czworonóg z osiedla jest nie do końca sprawny po sytuacji z owczarkiem niemieckim, który kagańcem zgruchotał mu biodro... Wszystko może zrobić krzywdę psu - naszemu lub cudzemu - niestety nie unikniemy każdej sytuacji. Ja widziałam husky, który na kantarze biegł przy rowerze na napiętej smyczy, widziałam też w letnie upały psa w całkowcie ściśniętej materiałowej tubce. Ludzie śmiesznie reagują na "wiaderko" Baaja, ale wtedy mówię, że on w tym kagańcu może otworzyć pysk i zwykle na twarzach pojawia się zrozumienie. Celarko też dostał fizjologiczny, ale ten jego już nie jest dobrany aż tak dobrze, bo proporcje głowy i pysia nie są typowe - jednak różnicę widać od razu. Nie lubi go nosić, ale nie próbuje go zdjąć co chwilę, jak wcześniejsze z tworzywa.
![]() |
#2 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Na szczęście takich "niedzielnych" właścicieli jest stosunkowo niewielu ![]() ![]() ![]() Można się naprawdę napatrzeć i nasłuchać masy "rewelacji"! ![]() ![]() ![]() Czasem zastanawiam się kto te miejskie legendy wymyśla i po co..... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
![]() U nas na osiedlu większość psów nosi kaganiec z powodu wyrzucanych resztek jedzenia. Wyjątkiem jest akita, która nosi go dla bezpieczeństwa i na wszelki wypadek. W autobusie często ludzie mnie pytają o agresję Celara, bo to on głównie korzysta z komunikacji miejskiej... Bardzo cierpliwie tłumaczę, że taki jest przepis i pies ma kaganiec z tego powodu. Myślę, że o Baaja nikt by nie zapytał. ![]()
![]() |
![]() |
|
|