|
|
|
|||||||
| Różne O wszystkim co jest związane z CzW |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Junior Member
|
Quote:
http://www.amicale-chien-loup-tcheco...y?dog_id=10660 |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Nie sądzę jednak, żeby wynik 29 % z "haczykiem" był wynikiem realnym. To po prostu niemożliwe. Łowca musiałby być wtedy F4 co najmniej Nie wiem, jaki algorytm zastosował autor tego wspaniałego skądinąd narzędzia i nie wiem, jak należy rozumieć tę informację. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Junior Member
|
Quote:
http://wilczyomen.pl/orasie/fakty-i-mity-o-czw |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
Łowca ma ponad 29% wilczych genów. Zobacz sama: http://www.amicale-chien-loup-tcheco...y?dog_id=10660 Masz tu tez podane ile % ma z którego wilka Z tym, że to są dane czysto matematyczne, w rzeczywistości nie mówią nic o charakterze psa czy jego wyglądzie. Pies z niską zawartością wilczej krwi może być bardzo "samodzielny" albo strachliwy, a z dużą - bardziej psi - zależy jak geny się "poukładają". Najlepiej, żeby wilcze geny poszły w wygląd, a psie - w charakter. ![]() To że wilczaki mają wilcze geny nie ulga wątpliwości - to nie spirytus, nie miałyby jak z nich "wyparować", skoro wilczaki są łączone z wilczakami. PS Informacja jest właśnie czysto matematyczna: F1 łączono z ONkiem = 25%. Potem tego potomka z wilkiem, albo z F3, itd. stąd ułamki procentów Last edited by Rona; 29-12-2009 at 16:38. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Junior Member
|
Quote:
http://www.google.pl/url?sa=t&source...eZ5ss3_PFcp6mA "Trzecią generację skierowaliśmy do szkolenia i już pokazało się, że cechy pożądane które chcieliśmy uzyskać jak również posłuszeństwo, kontakt z człowiekiem którego wilki nie mają, był już na pożądanym przez nas poziomie . Był już to poziom krzyżówki który można było wykorzystać a człowiek mógł spokojnie nad nimi panować i je szkolić. Taką metodą uzyskaliśmy praktycznie materiał dla dalszej hodowli. Trójki /trzecią generacje / łączyliśmy z trójkami i w ten sposób otrzymywaliśmy zwierzęta które miały w praktyce 25-30 procent, lub trochę więcej wilczej krwi ale w praktyce przeważała ta część genetyczna od psów." |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Moderator
|
a co daje to info o wilcza krew? dla mnie calkowicie nic.
to jest tylko formula matematyczna, na ktora mozna zerknac kedy nie ma co robic. wartosci dla hodowli czy wybieraniu psa nic nie daje. cziekawostka i tyle a co do tego artikulu to jest bardzo dobry, bo opisuje mixy wilka i psa i problemy wychadzace z tego. Ja kazdemu mowie ze mix taki to jest niebeszpieczne zwierze, bo sa takie liudzie ktore chca mixa F1 czy F2. a do wilczakow ten artikul ma tylko to ze... kedys u nas tez byli F1 i F2 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Wilkokłak
|
Hm.
Ja się ani na genetyce, ani na matematyce nie znam i nie ma też to dla mnie żadnego znaczenia, ile mój pies ma "wilczej krwi". Rozumiem już, skąd się bierze ta wartość ok. 30 proc., nie wiem jedynie jak się ma to do tego, co jest napisane tutaj: Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
a zawsze wierzymi to co znajdujemi na google.
ja mam psa z 30, ... % i on ma FCI rodowod w takim razie jak ten cytat to 80 % dziszejszych wilczakow nie sa ... wilczakami z rodowodem FCI eee to TA rozmowa na pdf.. jasne .... Last edited by wolfin; 29-12-2009 at 16:51. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wilkokłak
|
Daiva, to nie z "googla" tylko z Wolfdoga
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Moderator
|
Quote:
jednym slowem nie trzeba tu na ta krew zerkac, lepej zerknimi na psy, na ich charakter, prace z nimi czy na hodowlane na wartosciowe psy. jasne kto chce moze pobawi cie sobie i znalesc psa z stat programem ktory ma te 6 % |
|
|
|
|
|
|
#11 | ||
|
Junior Member
|
Quote:
Quote:
Last edited by Katka; 29-12-2009 at 17:08. |
||
|
|
|
|
|
#12 |
|
Distinguished Member
|
To jeszcze dodam kilka słów wyjaśnienia dla "nowych" właścicieli i dla tych, którzy będą kiedyś sięgać do tego wątku:
Hybrydami (wolfdogami) potocznie nazywa się przypadkowe krzyżówki wilków z psami - nie da się przewidzieć jak 'wymendlują' się w nich geny, ile będzie w nich z psa, a ile z wilka - są po prostu nieprzewidywalne jeśli chodzi o wygląd i charakter. Dlatego amerykańscy właściciele czw zarejestrowali naszą rasę jako "czechoslovensky vlcak", a nie wolfdog - żeby odciąć się od "rozmnażaczy" psów z wilkami (wolfdogów), którzy sprzedają je amerykańskim macho za bardzo ciężkie pieniądze. Los wielu wolfdogów (hybryd) w USA jest tragiczny Wilczaki to rasa psów - przez lata podlegały surowej selekcji w kierunku współpracy z człowiekiem. I choć w sensie biologicznym (czysto naukowym) są nadal hybrydami, to w rzeczywistości, właśnie dzięki starannej selekcji są po prostu psami, w których bardziej niż u innych ras można dopatrzyć się zachowań dzikich przodków. Nie znaczy to, że muszą być bardziej agresywne czy dominujące. Wszak nie wszystkie wilki są alfami - wśród nich też jest wielkie zróżnicowanie dotyczące i charakteru i wyglądu. Jeśli chodzi o matematyczną zawartość wilczej krwi w wilczaku, to sprawa jest jeszcze bardziej zabawna, bo jeśli uznać, że psy i wilki różnią się miedzy sobą genetycznie mniej niż jednym genem - w przeciwnym razie nie mogłyby się ze sobą rozmnażać, to mówiąc o 30% wilczej krwi w zasadzie mówimy o ułamku jednego genu. Dla mnie, podobnie jak dla wszystkich "normalnych" właścicieli, informacja o zawartości wilczych genów jest czysto "rozrywkowa"- tak jak oglądanie kształtu nosów przodków na starych fotkach |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Junior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
VIP Member
|
A ja dodam, że niemal każdy z nas, idąc ze swoim wilczakiem po ulicy spotkał kogoś kto albo sam miał albo znał kogoś właśnie z krzyżówką wilka i owczarka
Ciągnąc wątek matematyczny możemy stwierdzić, że w Polsce żyło przynajmniej 500 takich hybryd. W miejsce wyliczeń matematycznych możemy poszukać czysto wilczej spuścizny w zachowaniach naszych psów; popędy, instynkty, umiejętności, zmysły itp. Zaręczam, że to daleko bardziej fascynujace obserwacje a przy okazji szalone ułatwienie do zrozumienia naszego zwierza
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 29-12-2009 at 20:09. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Moderator
|
Quote:
i na to jest odpowiedz "zapłacił za niego furę pieniędzy.” to ze to tylko bajki hodofcow dla zdobycia forsy nisko nie nisko procentowe- nasze wilczaki to WILCZAKI - rasa psow |
|
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
VIP Member
|
Quote:
Jak teraz pamietam ten szok hodowcow, gdy z pierwszych obliczen na pelnej bazie danych wyszlo nam, ze wilczaki maja (matematycznie) ok 30% wilczej krwi.... Rzeczywiscie wilczaki "pana Hartla" mialy w sobie niewiele "wilka" - ok 10-12% czasem mniej. Co bylo tez widac, bo niewiele sie roznily od ONow... Zwrot nastapil z powodu Repa z PS - mial 42% wilczej krwi, a slowaccy hodowcy mocno na niego inbreedowali, co spowodowalo, ze ilosc wilczej krwi bardzo mocno poszla do gory, a wilczaki bardzo sie upodobnily do wilkow. Tak bylo KIEDYS. Teraz procent wilczej krwi nie ma juz znaczenia. Od wilkow dziala nas generacje i na sam wyglad CzW najwiekszy wplyw ma selekcja. Wiec nie wystarczy, ze rodzice maja procentowo sporo "wilka", bo jesli wygladaja "owczarkowo" to dzieci tez beda "owczarkowe"...
|
|
|
|
#17 | |
|
VIP Member
|
Quote:
A jeszcze lepsze sa ilosci wilczej krwi u psow, ktore nawet kolo wilka nie staly...
|
|
|
|
#18 | |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Quote:
http://exoticpets.about.com/od/wolfd...---Wolfdog.htm Spojrzcie na podpis pod fotka
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Junior Member
|
Nawet jeśli przyjmiemy, że to I gen, czyli pierwszy miot skrzyżowania wilka z owczarkiem, to jakim cudem znajduje się w nim 80% wilczej krwi?
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
wilczakowa mamuśka ;)
|
Quote:
Last edited by Karina; 29-12-2009 at 20:08. |