|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | ||
|
Dziad Borowy
|
Quote:
Quote:
W Warszawie zdjęcie było oceniane przez dr Blenau. Mogę wrzucić skan gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości.
There is no reality -- only our own order imposed on everything. Basic Bene Gesserit Dictum Last edited by krzyg; 02-12-2009 at 19:25. Reason: nazwisko lekarza |
||
|
|
|
|
|
#2 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Nie rozumiem zdziwienia: skoro rasa nie ma obowiązku prześwietlenia stawów to oczywistym jest, że lekarz nie ma obowiązku wpisywania wyniku badania do rodowodu. Robi to na specjalne życzenie właściciela, nie z automatu. Podobnie oczywisty jest fakt, ze danego wpisu może dokonać tylko i wyłącznie uprawniony wet i o tym napisałam. Nie uwierzę, że w Polsce znajdzie się choć jeden weterynarz, który o tym nie wie. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
love and terror
|
Quote:
Zanim Garuda poszla na stol, dr Siembieda poprosil mnie o rodowod, kiedy go dostal, zrobil przeswietlenie. Jak juz fotki byly, zobaczyl co jest i bez slowa wpisal wynik. Nie bylo pytan, chce czy nie. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
VIP Member
|
Marzena, dr. Siembieda jest nieoficjalnym, nadwornym wetem od rtg bioder wilczaków i wie, że wilczak przywieziony na rtg ma mieć wpis. Ok, może nie wie a zakłada, na bazie doświadczeń i szlaków przetartych przez Peronówkę
Pytanie czy dr. Blenau widziała więcej niż jednego wilczaka? Czy badała? Ma wykaz ras, poddawanym obowiązkowym badaniom i tego się trzyma. A gdyby tak, z rozpędy wpisała wynik a właściciel wkurzyłby się na wpis do rodowodu? Lekarz jest od tego aby trzymać się wytycznych a właściciel aby zadbać o swoje interesy (i psa) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
love and terror
|
Nie napisalas dokladnie, ze chodzi Ci tylko o tego jednego lekarza, dlatego wtracilam nasza sytuacje.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
VIP Member
|
Nie chodzi mi o żadnego, konkretnego
Mówię o przepisach. Lekarze uprawnieni do wpisów: - mają prawo (w przeciwieństwie do innych) wpisać wynik prześwietlenia psa do rodowodu, Psa który nie podlega obowiązkowi takiego badania - mają obowiązek dokonać takiego wpisu, w przypadku psa, który takiemu badaniu podlega obowiązkowo - nie mają ani prawa ani obowiązku dokonywać wpisu, gdy dostają zdjęcie od innego weta, w celu konsultacji, chyba że do zdjęcia dołączona jest wyraźna prośba o wpis i rodowód Zaczynamy wymagać od wetów myślenia za nas? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Mozliwe, ze pani Blenau ma juz doswiadczenie (z wilczakami?) i prosbami, aby zle wyniki nie byly wpisywane, bo "przeciez nie ma takiego wymagania w tej rasie"?
|
|
|
|
#8 |
|
VIP Member
|
Myślę, że wraz ze wzrostem populacji wilczaków i coraz częstszych odwiedzin u wetów (tych konkretnych, z uprawnieniami), pojawia się pewna reguła. Skoro właściciel przyprowadza wilczaka na badanie nie do dowolnej kliniki a właśnie do konkretnego lekarza to może on (wet) założyć, że badanie ma być oficjalne, z wpisem do rodowodu. Przypuszczam, że taki wet zdziwiłby sie bardzo gdyby usłyszał, że "nie nie, my nie chcemy z wpisem, my tylko tak"
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Dziad Borowy
|
Quote:
Nie zauważyłem, żeby ktoś sugerował, że jest inaczej. Ale oczywiście to też nie jest adresowane do nikogo konkretnie a jedynie przypominasz "trywialnie proste zasady, funkcjonujące od lat."
|
|
|
|
#10 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Krzysiek, dajże spokój. Piszę o ZASADACH.Nie interesuje mnie rozbieranie na czynniki pierwsze żadnego, konkretnego przypadku. Ale skoro się upierasz pisać o sobie: czy zostawiając zdjęcie z rodowodem wyraziłeś owo życzenie w sposób nie budzący wątpliwości? Skierowane do konkretnego weta (z uprawnieniami?). Z tego co napisałeś wynika, że Twój wet przekazał zdjęcie innemu wetowi, czy tak? Czy obok rodowodu była np. pisemna prośba o wpis? Zrozum, nasze życzenia i oczekiwania wobec innych ludzi nie muszą się materializować zgodnie z życzeniami a od tego są przepisy i zasady aby na nich się opierać. Nic więcej-nic mniej. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Last edited by GRABA; 02-12-2009 at 21:42. |