Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Thread Tools Display Modes
Old 20-10-2009, 21:58   #11
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
Grzesiu, oscia staja mi wszystkie przekrety... A problem zaczyna byc widoczny, bo osoby z zewnatrz juz teraz wprowadzane sa w blad przez niektorych hodowcow, ktorzy twierdza, ze ich psy maja zaliczona bonitacje/przeglad mlodych, podczas, gdy nic takiego nie maja (bo jak juz udowodnilismy Osieczna sie nie liczy).

PS. Jeszcze niedawno pisano, ze dokumety z bonitacji zostana przekazane czeskiemu klubowi... Problem w tym, ze czeski klub ani o niczym nie wie, ani nic nie dostal...
Ale... jakos mnie to nie dziwi...
Małgosiu poproszę o oficjalne pismo z czeskiego Klubu jakie dostałaś w tej sprawie. Bardzo chciał bym je zobaczyć bo informacje jakie uzyskałaś posługujac się moim psem i świadcząc nieprawdę mnie nie interesują.

Quote:
Originally Posted by Margo
Od jakiegos czasu toczy sie na polskiej wersji dyskusja o (pseudo)bonitacji w Osiecznej w Polsce, ktora sedziowala M. Soukupova (CZ).

22/8/2009 w Osiecznej kilku wlascicieli zorganizowalo sobie prywatna bonitacje. "Dla zabawy" (sranda bonitace - jak twierdza - jedynie aby zobaczyc jak to sie robi 'profesjonalnie' w Czechach).

Nie byla to bonitacja ani wedlug slowackich regul (kody na svodzie byly jak w Czechach), ani wedlug czeskich (kody bonitacji nie byly regulaminowymi czeskimi kodami). Bonitacja nie zostala zorganizowana wedlug ZADNYCH zasad - nie bylo nawet regulaminowej komisji bonitacyjnej.

Generalnie nic zlego, bo kazdy moze sobie zrobic cos takiego "dla zabawy". ALE wyniki tej pseudo-bonitacji zostaly wpisane polskim psom DO RODOWODOW.

Moje pytanie brzmi:

1) JAKIM PRAWEM?
Jakim prawem wyniki takiej pseudo-bonitacji zostaly zapisane do oficjalnych rodowodow FCI?

2) KTO TO KONTROLUJE?
Niektorzy hodowcy juz chwala sie tym "czyms", jako oficjalna czeska klubowa bonitacja. Moje pytanie - czy klub kontroluje takie bonitacje? Bo to niepierwszy taki wpyadek, a nazwa "czeska" oznacza jednak konkretna "jakosc" (jakiej bonitacja w Osiecznej nie miala). Czy kazdy czlonek czeskiego klbuu moze organizowac sobie takie prywatne bonitacje i wpisywac ich wyniki do rodowodow skoro nie spelniaja one podstawowych zapisow ujetych tutaj: Bonitační řád KCHČSV

3) Organizator twierdzi, ze wyniki bonitacji w Osiecznej zostaly przekazane glownemu poradcy chowu. Moje pytanie: jesli to prawda to dlaczego takie nieprawidlowe kody zostaly zaakceptowane? Czy czeski klub uznaje wyniki "zabawowych" pseudo-bonitacji?
Małgosiu po pierwsze kto twierdzi, ze bonitacja w Osiecznej została zrobiona tak jak napisałaś powyżej, po drugie, który hodowca chwali się oficjalną czeską klubową bonitacją, po trzecie jak uzyskałaś informacje od organizatora wcale z nim nie rozmawiająć.

Postawiłaś Konkretne pytania i podparłaś je tylko i wyłącznie moją prywatną kopią karty bonitacyjnej z Osiecznej Czambora.
Podaj konkretne osoby, fakty, udowodnij to oficjalnymi odpowiedziami jakie dostałaś.

Ja mam zrobioną oficjalną klubową bonitacje czeską z Jevisovic i ona jest wpisana w rodowodzie. Mam też wpisaną w rodowodzie oficjalną klubową bonitację ze Słowacji. Innych bonitacji w rodowodzie ja nie mam wpisanych, a jestem podawany jako przykład oszustwa bonitacyjnego.

Wytłumacz mi też proszę dlaczego na oficjalnej stronie klubowej też dane są podawane wg Ciebie błędnie. Tam też nie ma wpisanych indeksów w kod bonitacyjny.

Tak jest napisane przy Czamborze.
A70 Of P1
Xv54,3 Xf107,1
DKK A(0/0) - chovný II

http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108
wilczakrew jest offline   Reply With Quote

Posting Rules