![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Distinguished Member
|
![]()
Grzegorz, to zalezy od miejsca, w naszym przypadku, gdy robilismy zdjecie w Bialymstoku, wynik poznalam od razu, ale musial zostac wyslany jeszcze do Olsztyna w ramach potwierdzenia wyniku przez specjaliste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
To nie zależy od miejsca tylko od chęci, możliwości i czasu. Ja żadnych zdjęć nie będę robił u normalnego weta, bo jednak wiedze zdobywa sie doświadczeniem, a nie obrazkami w książce. Co do weterynarzy wypowiadających się na temat zdjęć mam swoje zdanie i przerabiałem je na przykładzie Czambora około 6 miesięcy temu. Jak był młody miał takie dziwne zachowania, więc poszliśmy do weta. Zrobił badania i prześwietlenie, aby stwierdzić przyczynę. Określenie było jedno dysplazja i zrosty na kościach. Wet nie wziął pod uwagę, ze miał brudną klisze, bo na obu zdjęciach są takie same ślady w innych miejscach i tego, ze pies jest jeszcze za młody, więc tkanka miękka na zdjęciu nie wyjdzie i nie jest do końca wykształcona. Ale było stwierdzenie jedno i zapodane leczenie. Za dwa dni wylądowałem we Wrocławiu i stwierdzono zupełnie coś innego. Radiolog oceniający zdjęcia pokazał mi wszystkie brudy na kliszy i wyjaśnił wszystko dogłębnie. Ortopeda stwierdził, że to kulawizna i to przejdzie z wiekiem i nie należy sie tym przejmować. Jednak dla mnie było to dziwne, ze pies biegnąć siada i zachowuje się jak by, co najmniej dostawał paraliżu, lub nagle kogoś kopie z wyrzutu tylniej nogi, bo stoi za nim. Teraz ma 16 miesięcy i takie objawy już nie występują, a były one przyczyną nadmiernego wzrostu i nie dostatecznego wykształcenia sie Ściegien i połączeń nerwowych z racji wieku. U nas byłem u dwóch wetów i obaj stwierdzili to samo. Na dodatek zdjęcie było zrobione pod innym kontem i nie do końca na jego podstawie można było oceniać czy stawy są dysplazyjne. Last edited by wilczakrew; 20-02-2009 at 00:53. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
Akurat nie mialam mozliwosci pojechac 300km dalej do Olsztyna i wydawalo mi sie to wlasciwie bez sensu, ale rozumiem, co masz na mysli.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Tylko co jeśli wet się pomyli to wtedy nerwy i czekanie jest zbyt stresujące. Ja miałem zły przykład i jednak niepewnosć co do stawów czambora. Kilkakrotnie myślałem nad tymi badaniami i sie zastanawiałem co dalej. Choć we Wocławiu mnie troche uspokoili to jednak ta niepewnosć pozostała. Dlatego wiem, ze dla Justi jest to też stresujące i to przezywa. Jednak wiem, ze wszystko bedzie dobrze bo jej suczysko to zuch dziewczyna. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Justyna pisala o Niemczech, a tam oceny wykonanych zdjęć rtg dokonuje komisja. Zdjęcie przesyła się do VDH (niemiecki związek kynologiczny), a tam komisja wystawia ocenę - w komisji zasiaduje kilku wetów, więc szanse na obiektywną ocenę są większe niż w przypadku naszego systemu.
Co do oceny stopnia dysplazji to przynajmniej w Polsce nie ma scisle okreslonych ram, w ktorym momencie jest to np. mocne B czy slabe C wiec ocena jednego weterynarza moze sie roznic od drugiego. To nie matematyka. Dlatego tez ocene pozostawia sie jedynie wybranej grupce, ktora powinna znac sie na tym najlepiej... a w przyszlosci moze sie doczekamy porzadnie opracowanego systemu oceny, choc szczerze w to watpie.
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Ja Przemku też i Niemcy pod tym względem są daleko w przodzie jeśli chodzi o sprawy hodowlane i badanie psów. Choć u nich na badanie się czeka i tak samo na jego ocene to jest ona przynajmniej rzetelna. Ale moze u nas kiedyś będzie lepiej.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
hey,
hm nie myslalam ze takie roznice sa, niestety musialam termin przesunac bo po pierwsze na niemieckim forum mi pisali ze mam czekac az eli bedzie miala 18 miesiecy i co wazniejsze eli dostala cieczke i mowili mi ze wtedy sie nie bada bo wyniki sa gorsze! to jest moja pierwsza suczka, i pierwszy raz zajmuje sie tematem HD. jest to prawda? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|