|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
12-07-2008, 07:01 | #1 |
Member
|
Jak to jest z tą bonitacją
np: Jadę do Czech robie sobie bonitacje , jadę do Słowacji robie bonitacje ,jestem w Polsce robie bonitacje każda w innym kraju która się liczy ? czy można co roku powtarzać i uzyskiwać teoretycznie lepszy lub gorszy wynik z wpisem do bazy z każdym rokiem pies sie zmienia ?
|
12-07-2008, 10:52 | #2 |
Galicyjski Wilk
|
Tylko Polacy mogą tak robić, bo u nas w kraju nie ma obowiązku bonitacji. W krajach gdzie ten obowiązek jest pies do bonitacji podchodzi tylko raz w życiu.
|
12-07-2008, 11:13 | #3 |
Moderator
|
bonitacja robi sie jeden raz w zyciu - mozna ja powtorzcyc tylko z powodu testu charakteru tz. wymiary zostaja takie samie jak bylo w 1 bonitacje tylko jest powtorzony test psichiczny.
z drugej strony nie za bardzo uda sie i bonitacje powtorzyc jesli ja robi cie u specow. oni psy pamietaja i .... jesli juz pies ma bonitacje drugi raz poprostu odmowia oceniac psa. nowosci z SK - w Hronec przegliad mlodych jest juz od 3 miesiecy. a bonitacja - psy od 24 a suki od 18 miesiacy. na Litwie przegliad od 3 miesiacy a bonitacja - suki od 15 a psy od 18. (w regulaminie hodowlanym mami to ze suki do hodowli moga isc od 18 a psy od 12 miesiecy.) |
13-02-2009, 18:32 | #4 |
Member
|
A czy jest górna granica wieku przy bonitacji? Wydaje mi się, że pies w wieku np. 12 m-cy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i jego wygląd, wybarwienie i wzrost mogą się znacznie zmienić...
Czy jest jakiś optymalny czas, kiedy pies powinien przejść przegląd bonitacyjny? Czy brak bonitacji niesie ze sobą konskwencje w hodowli (mam na myśli ograniczenia). Ile jest "okazji" w roku dla zrobienia bonitacji? W jakich krajach? Znowu grad pytań |
13-02-2009, 18:59 | #5 | |
Wilczasty : Foto
|
Quote:
Co do terminów to są one podawane w kalendarzu wystaw na wolfdogu.
13-02-2009, 19:03 | #6 |
Member
|
Gornej granicy nie ma, ale dolna dla czeskiej bonitacji to 18mc, a dla slowackiej nie moglem znalezc, ale wydaje mi sie, ze podobnie lub od 15mc, wiec w wieku 12mc raczej nie mozna przeprowadzic bonitacji, a co najwyzej svod mlodych.
Bonitacja jest obowiazkowa w Czechach i na Slowacji. W Polsce to jedynie dodatek. W tamtym roku organiowano nastepujace bonitacje: 4 w Czechach, 3 na Słowacji, 3 we Włoszech, 2 w Niemczech i po jednej w Polsce, Litwie, Belgii oraz Francji.
13-02-2009, 19:08 | #7 |
Member
|
To jeszcze jedno pytanko Przegląd młodych (tam, gdzie ocenia się wstępnie jak szczenię rokuje) odbywa się jeszcze w hodowli czy nowy właściciel musi sam o to zadbać?
|
13-02-2009, 20:18 | #8 |
Wilczasty : Foto
|
Nowy właściciel juz wybiera się na przegląd młodych.