Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-12-2008, 23:12   #1
Rybka
Member

Rybka's Avatar

To ja trochę uzupełnię
1. Jeżeli chodzi o spis- prof. Koper odszedł kilka lat temu. Pamiętam na pierwszym roku studiów jak był szefem Katedry Radiologii odszedł nagle, dr Komsta nie mogła zostać samodzielnym pracownikiem naukowym bo nie miała doktoratu, więc specjalnie przyjechał do nas prof. z Warszawy, żeby egzaminować studentów. Ja zdawałam radiologię już u dr Komsty- fantastyczna kobieta ale z zasadami. Czyli pies z dysplazją ma wbitą dysplazję, pies wolny ma wpis wolny od dysplazji.

2. Jeżeli chodzi o kompetencje lekarzy- tu chcę zwrócić uwagę na jedną rzecz. Margo- piszesz, że dr Siembieda prześwietlił najwięcej wilczaków. Uważam, że kompetentny wet to nie taki, który prześwietlił najwięcej psów danej rasy tylko taki, który prześwietlił najwięcej psów w ogóle. Uwierz mi, że na radiogramie staw biodrowy psa dużej rasy wygląda tak samo- bez względu czy to ONek, labek, niufek czy wilczak. Staw jest stawem. Niczego nie ujmując dr Siembiedzie Mam o nim jak najlepsze zdanie- bardzo życzliwie mówią o nim znajomi hodujący bernardyny... zawsze jeżdzą do niego mimo, że mają innych lekarzy bliżej. Tylko chcę zwrócić uwagę na ten szczegół- dobry radiolog to taki, który prześwietlił i opisał dużo zdjęć bo tu nie można mówić o "specu od rasy"- nie w przypadku radiologa i HD

3. Co do pracy lekarzy- jeżeli dany wet ma specjalizację z radiologii i stosowne uprawnienia to można być pewnym, że potrafi prawidłowo prześwietlić i odczytać radiogram. Posiadanie tych uprawnień do czegoś obliguje.

4. Jeżeli ktoś chce znać cenę prześwietlenia HD i ED mogę spytać jak jest w Lublinie.

A co do pytania odnośnie prześwietlania kolan Yorków przez tego samego lekarza, który może robić HD to wydaje mi się, że tak- taki wet może je prześiwtlić i opisać ale nie jestem pewna. Zapytam i napiszę
Old 09-02-2009, 15:22   #2
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Odkopuję temat, bo co prawda u nas do prześwietlenia jeszcze trochę, ale wolę być zorientowana za wczasu Czy na południu Pl są weterynarze, którzy prześwietkają, czy musimy jechać do Warszawy lub Wrocławia?Słyszałam plotkę, że od nas najbliższy podobno jest w Rzeszowie, ale radośnie nikt nie wie kto to

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 17:45   #3
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Originally Posted by Aga Wó. View Post
Odkopuję temat, bo co prawda u nas do prześwietlenia jeszcze trochę, ale wolę być zorientowana za wczasu Czy na południu Pl są weterynarze, którzy prześwietkają, czy musimy jechać do Warszawy lub Wrocławia?Słyszałam plotkę, że od nas najbliższy podobno jest w Rzeszowie, ale radośnie nikt nie wie kto to

Aga do Wrocławia!! koniecznie!!

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 08:57   #4
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Dziękuję bardzo wszystkim za naświetlenie sprawy

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Aga do Wrocławia!! koniecznie!!
Gia, ciekawe dlaczego do Wrocławia,hi,hi

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 10:22   #5
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Gia, ciekawe dlaczego do Wrocławia,hi,hi
Jeszcze pytasz?? Siostry się wybawią, my też, więc zapraszam w gościnę

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 21:37   #6
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Quote:
Prześwietlenie można zrobić u bardziej rozwiniętych weterynarzy, mają oni podpisana umowę i wysyłają prześwietlenie do dr Siembiedy lub do innego, oczywiście mówię o Krakowie. Ja robię w Krak Vecie, a oni prze świetlenie z rodowodem wysyłają, po tygodniu mam rodowód z wpisem w domu. (wcześniej, jeśli jesteś niecierpliwa można zadzwonić i dowiedziec się o wyniki )
Old 10-02-2009, 01:17   #7
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Czy na południu Pl są weterynarze, którzy prześwietkają, czy musimy jechać do Warszawy lub Wrocławia?
Plusem wizyty bezposrednio u weterynarza uprawnionego jest to, ze wynik ma sie od reki. A jesli zdjecie nie jest zbyt dobre to zaraz mozna zrobic powtorke. No i zawsze mozna polaczyc przeswietlenie np z wystawa we Wroclawiu

Tak jak pisala Magda - przeswietlenie mozna robic u roznych wetow majacych umowe. Ale warto dokladnie poszukac dobrego, bo wiem od Dr.Siembiedy jak tragiczne zdjecia trafiaja czasem w jego rece. I nie raz odsylal je z informacja, ze pies musi byc przeswietlony ponownie....

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 01:26   #8
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
2. Jeżeli chodzi o kompetencje lekarzy- tu chcę zwrócić uwagę na jedną rzecz. Margo- piszesz, że dr Siembieda prześwietlił najwięcej wilczaków. Uważam, że kompetentny wet to nie taki, który prześwietlił najwięcej psów danej rasy tylko taki, który prześwietlił najwięcej psów w ogóle. Uwierz mi, że na radiogramie staw biodrowy psa dużej rasy wygląda tak samo- bez względu czy to ONek, labek, niufek czy wilczak. Staw jest stawem. Niczego nie ujmując dr Siembiedzie Mam o nim jak najlepsze zdanie- bardzo życzliwie mówią o nim znajomi hodujący bernardyny... zawsze jeżdzą do niego mimo, że mają innych lekarzy bliżej. Tylko chcę zwrócić uwagę na ten szczegół- dobry radiolog to taki, który prześwietlił i opisał dużo zdjęć bo tu nie można mówić o "specu od rasy"- nie w przypadku radiologa i HD
Zgadzam sie z Toba na calej linii. Nie chodzilo mi o to, ze ilosc przebadanych psow robi z niego speca od wilczakow. I dzieki temu ocenia je lepiej niz inni.
Chodzi tylko o to, ze stal sie "specem od naszej rasy" - przez jego gabinet przewinela sie taka ilosci CzW (cala masa psow z Czech, Polski, byly tez ze Slowacji, Niemiec i Holandii), ze mial mozliwosc wyciagniecia juz pewnych wnioskow na temat np poziomu CzW w porownaniu do innych ras.

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules