![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]()
Zgadza się
![]() Quote:
![]() p.s. zanim podejmę decyzje z jakiej hodowli i jakiego szczeniaka chciałabym miec, lubie wiedziec, że hodowca hoduje świadomie a nie tylko funduje swojej suczce szczeniaki. To wielka różnica. To co jest opisane w linku swiadczy o bardzo przemyslanych wyborach.. a to budzi moje zaufanie.
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 06-12-2008 at 23:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
nooo na 50 % odpowiada, ale ten co czyta nie wszystkie odpowiedzi dostaje z takich tekstow, bo tam brakuje kawalku realu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
p.s. ile wiem kedy gadalam z Gosia o podobny temat, ona mi powiedziala ze reklamy robic dla jakies strony nie jest piekne na forumach
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
a co widzisz zdrożnego w pisaniu o hodowli? zwłaszcza dobrze? Tym bardziej, że piszę z własnego doświadczenia, więc nie mam żadnego powodu aby to ukrywać
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
nooo jesli nie widzis czego brakuje
![]() no na polskim jezyko nie mam co dac a na innych,czy bedzie cie czytac? p.s. wies to mnie wygliada na to ze tylko hodowla nr 1 jest super duper, a reszta do .... ja znam wieciej cudownych hodowcow, ktore niestety nie maja czasu czy checi pisac kilometrowe kaldry tekstow o hodowli w jednym koloru. i co - w takiej situacii mowimi ze tylko ta jest ok a reszta nie? p.s.po p.s. ja z Peronowki szanuje,sama mam psa, i jestem kumpelka rodziny, poprostu wpadlo to haslo i ten przyklad. Last edited by wolfin; 06-12-2008 at 23:20. Reason: p.s. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Daiva, zupełnie nie czuję się upoważniona do zestawiania kilku hodowli i oceniania ich bo moja wiedza na temat tych innych jest czysto teoretyczna.
Nie twierdzę, że są gorsze czy lepsze.. jak ktoś łaknie takiej wiedzy to sam, na własny użytek ją zdobędzie. Ja piszę o faktach, które miały i mają dla mnie znaczenie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
no to w Twoim poscie musialo byc to :
"jak jeden z przykladow daje link na ta hodowle ![]() ale to juz odskoczylismi od tematu- a on- jak wybrac szczeniaka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Member
|
![]() Quote:
Bo nie wierzę, że w Polsce kryje się suki CZW patrząc na to który sąsiad zza rogu ma jakiegoś repa bo szczeniaki trzeba wyprodukowac, a ten akurat jest najbliżej. Na wszystkich stronach polskich hodowli czytam w zapowiedziach miotów opis rodziców, zarówno matki jak i użytego repa- dlaczego został wybrany, na co zwrócono uwagę, jaki ma charakter... Ale nie zapominam, że strony hodowli są poniekąd reklamami i sposobem promocji danej hodowli, więc wiem, że nikt nie napisze, że użyty rep ma np. za ciemne oko, źle osadzone uszy albo za długi ogon. Za to napisze jaki fajny ma charakter, piękne stawy biodrowe i doskonałą budowę. A ja- przyszły właściciel (laik ![]() Do czego zmierzam... Otóż uważam, że w tej kwestii należy zdac się na hodowcę. Tak jak wolfin napisała- zarówno jej psa wybrał hodowca co było strzałem w dziesiątkę, jak ona sama starała się wybrac najlepszych właścicieli dla swoich szczeniąt- z dobrym skutkiem. Moje pytanie dla którego założyłam wątek brzmi- co my (niedoświadczeni przyszli właściciele CZW) możemy zrobic wybierając poza zaufaniem hodowcy? Czym się kierowac w wyborze szczeniaka? Czy w 100% zdac sie na hodowcę, pójśc na tzw. spontan (czyli jak się zakocham to biorę), czy... no właśnie, mam inną opcję? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
o! Rybka zgadla
![]() ![]() przy odebraniu Harki jescze moglam brac inna suke - ale tak i zostalo ![]() ![]() a to ze hodowcy pisza ze ich psy sa czudo swiata i bez wad, no nie ma takich - no exist ![]() my na LT przy dokumentach szczeniaka nawet mami specialna kartke, gdzie jest wpisane niedostatki maliucha tz co teras widzimi, zeby czlowiek wiedzial ze SAM kupil takiego psa. ![]() a wiemi duzo ze maliuch ma to co nie ma dorosly albo na odwrot ![]() pamietma swoj kontakt z hodowczyna z CZ (nie wilczaki - inna moja ukochana rasa) opowiedziala o swoich miotach i punktami dala co jest dobrze co nie, co wedlug jej polepszy ojciec a co matka i co mozna oczekiwac od maliuchow ![]() ![]() wies, ja jesce dodala "6 uczucie" ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
VIP Member
|
![]()
No wiesz, dla mnie zaufanie oznacza, że zdaję się na oczekiwaną pomoc hodowcy
![]() Ja zaufałam. Nie zawiodłam się. To nie był mój pierwszy wybór szczeniaka, kiedyś wybierałam sukę ON i te kilka lat różnicy pomiędzy dwoma wyborami pozwoliło mi na zmianę podejścia. Co rozumiem przez świadomą hodowlę? - czy hodowca świadomie dobiera pary hodowlane i umie to uzasadnić (i nie jest istotne czy pies ma ciemniejsze oko czy nie.. ważne, czy hodowca o tym wie i portrafi przewidziec skutki takieo połączenia, zaden pies nei składa się z jednego elementu, stanowi całość, co do zdrowia to akurat jest udokumentowane więc tu znaków zapytania nie ma, albo możesz zobaczyć wynik rtg albo..posłuchasz zapewnień-co wybierasz? ![]() - czy hodowca ma jasno okreslone cele dotyczace rozwoju rasy i jawnie o tym mowi? - czy hodowca wychowuje szczeniaki z uwaga i starannoscia, poswiecajac czas na poznanie kazdego z nich osobno - czy hodowca jest w stanie pomoc przyszlemu wlascicielowi przy wyborze szczeniaka poprzez dopasowanie jego charakteru do oczekiwan - czy hodowca wyciaga wnioski z podjetych decyzji - czy hodoca ma tyle wiedzy, doswiadczenia, uczciwosci i dobrej woli aby pomoc Tobie w przyszlych wyborach Quote:
Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() I tak, np z dwoch braci bardziej podobal mi sie Camio a jednak Margo stanowczo stwierdziła, ze powinnam wziac Cheya ![]() Nie dyskutowałam ![]() Reasumujac: w przypadku rasy takiej jak czw ja bym nie szla na spontan, nie ze strachu ale dlatego aby nie robic w przyszlosci krzywdy psu a sobie problemow. Spontan moze byc dobry przy cavalierze... ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Member
|
![]() Quote:
Dziękuję Gaga ![]() ![]() ![]() A teraz żeby się poczepiac... Wiele osób napisało, że jednak przed samym końcem podjęcia decyzji, kiedy już się wydawało, że to TEN jednak zmieniali zdanie, bądź wybierali psa na podstawie ...to ten! ...i żaden inny! (czyli jednak spontan) Więc jak to w końcu jest? Czy to nie jest tak, że nieważne jakiego psa wybierzesz to i tak nauczysz się z nim życ, poznasz jego wady i zalety, zaakceptujesz je i jak każdy "obiektywny inaczej"- Twój pies będzie najlepszy, najładniejszy i najmądrzejszy? (chyba ktoś kiedyś nawet napisał manifest... bardzo subiektywny ![]() Czekam na Wasze opinie... Bo już sama nie wiem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
hmmm no wies, bez spontanu tez nie da sie
![]() na przyklad- pojade do hodowcy mami kilka szczeniakow na podworku, jeden wpadl w oko, bo podoba sie mi jego charakter/jakas anatomyczna rzec, ale ten drugi lepszy bo ma jasnejsze oko/ ogon lepszy/ czy... wyobrasz sama ... i podobne. i wiem ze wedlug to co pisalam do hodowcy, to musialam brac tego innego, ale... no jakos on mi niekleji sie i tyle. to ktorego by bralas? ja to wiem ktorego ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
Już sama nie wiem...
Hodowca, któremu się ufa + intuicja + bijące szybciej serce na widok psa = sukces ![]() Czyli złoty środek... Jak zawsze w życiu się sprawdza... W sumie podeszłam do tematu bardzo praktycznie i zdroworozsądkowo ale z tego co czytam chyba tak się nie da... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]() ![]() ![]() ja niemoge decydowac na 100% za wlaszcziela, ja tylko POMAGAM przy wyborze maliucha, a to on decyduje, ktorego brac pod ta info ktora daje dobry hodowca. jesli my hodowca teras namawial na jednego z maliuchow, ale mi podobal sie inny, ja bralam tego ktory mi podoba sie a nie tego ktorego daje. co do wyboru... nalezy jescze ktory kraj to robi, jaka hodowla i jaki cel u wlasciciela i hodowcy ![]() nie wiem czy mozna o niektorych momentach mowic ![]() p.s. bywa tak ze liudzi maja kilka maliuchow na oku, na dodatek foto nie wszystko na nich psy wygliadaja inaczej. a kedy juz przyjiezdza to najwiekszy procent liudzi ma wybrac z kilka wariantow ten swoj ![]() Last edited by wolfin; 07-12-2008 at 01:27. Reason: p.s. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ladnie pasuje tu wlasnie przypadek Gagi... Chciala psa 1) DUZEGO, 2) nastawionego na czlowieka i 3) dobrego eksterierowo. Szczeniak byl wybrany i Gaga przyjechala po odbior - najbardziej latal za nia Cerber, a najbardziej podobal sie Camio. Cheitan calkiem nas olal i latal tylko za swoja mamuska... Gaga mogla wybrac Cerbera, ktory byl przyjacielski, duzy, ale gorszy od braci. Albo Camio, ktory teraz jest mniejszy niz bracia i bardziej samodzielny? Zaufala i ma to co chce - przyjacielskiego Ksieciunia o wielkosci malego kucyka... ![]() Oczywiscie nie kazdy wybor pasuje dokladnie do listy zyczen, kazdy pies ma jakis minus, a na zachowanie ma duzy wplyw sam wlasciciel. Ale podstawa jest zaoferowanie chetnemu psa, ktory najbardziej bedzie odpowiadal temu, czego dana osoba oczekuje... Nawet jesli czasem oznacza to odpowiedz "takich psow nie hodujemy - a jesli sie trafi to jako wypadek przy pracy" ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
VIP Member
|
![]() ![]() ![]() Wiesz jak to jest z miłością- kocha się bezwarunkowo ![]() Ja widzę różnice w pewnych zachowaniach i taki np Guardzik ma coś, co chciałabym aby miał Cheitan (popęd łupowy na przykład). Ale nie ma i nic to nie zmienia przecież. Jeśli już mamy pokaźną listę takich rzeczy, których nasz pies nie ma (a inne mają) to pozostaje tylko następnym razem rozsądniej wybrać. A tak naparwdę, te wszystkie punkty z ewentualnej listy maja znaczenie PRZED przybyciem sczezniaka do naszego domu.. PO, to jest i już go kochamy, jaki by nie byl ![]() No ale zeby nasza miłosc nie znajdowała odbicia głównie w opiece nad wiecznie chorym psem - musimy najpierw dobrze wybrac ![]() czego życzę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Gdy jednak oczekiwania sa juz sprecyzowane to i pula szczeniat, ktore spelniaja te oczekiwania jest mniejsza... Chetny musi sobie odpowiedziec na pytanie CO jest w stanie wybrac? Eksterier? Ilu nowych wlascicieli wie na co zwracac uwage? Co jest wazne? Ba, pojecia nie ma nawet masa hodowcow... Znam takich, ktorzy po kilkunastu latach hodowli popelniaja kardynalne bledy... Uznajmy wiec, ze 99% chetnych nie ma o tym pojecia.... Charakter? Wybrac szczeniaka w kilka godzin? Nie ma szans... Wystarczy, ze najgorsza "cholera" tego dnia sie naje i siedzi cicho jak trusia.... ![]() ![]() A spontany... nie sa do konca spontaniczne... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
narazie z 8 polskich hodowli mami odpowiedz 1.
ja specialne wczoraj pogadalam na fore w LT o wyborze maliucha, jak robia to nasze liudzi i ... info od hodowcy, opisy maliuchow ale wybor robia same. moze demokratja i prawo wybora u nas mocnej dziala ![]() ![]() ja jescze raz powiem - ja tylko pomagam wybrac, sam czlowiem muszi zdecydowac ktory jest ten z ta info ktora ja daje. nikogo niezmuszam brac tego czy tam tego, liudzi sa dorosle i same maja glowe, zeby prawidlowo wnioskowac, majac ta info, ktora daje hodowca. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() W internecie czytasz - "suczka przyjacielska o doskonalym charakterze" - opis suczki, ktora tak sie boi, ze nigdy nie podejdzie do nikogo obcego - nigdy na nikogo nie warknela, bo dobrowolnie nie zblizy sie bardziej niz na 20 metrow, a nikt nie bedzie biegac za psem aby sprawdzic jaki sie "z bliska"... ![]() ![]() Te cytaty to nie jest zart, ale autentyczne teksty pojawiajace sie na stronach internetowych. I takich perelek jest MASA... Doswiadczony wlasciciel wilczaka, ktory siedzi w rasie na to nie pojdzie, ale to rzeczywiscie spore zagrozenie dla kogos, kto dopiero poszukuje odpowiedniego szczeniaka... Bo niestety wierzac w to co sie czyta (bez sprawdzenia czy to prawda) laduje sie czasem nie z super uzytkiem o wybitnym charakterze, ale ze szczeniakiem ktoremu niesamowicie daleko do tego jaki ma byc i jak ma wygladac pies rasy "Czechoslowacki wilczak"... ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Poznasz hodowcow, ktorzy potrafia byc niesamowicie mili. Szczegolnie gdy ktos szuka szczeniaka... Albo, gdy sie komus do kogos przydasz... no miodzio... Nie, nie licz, ze ci ZLI beda mrukami, gburami i ogolnie osobami odpychajacymi... ![]()
Last edited by z Peronówki; 08-12-2008 at 02:35. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|