Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-12-08, 15:54   #1
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Pomijając kluskowate misie i anorektyczne szkielety obciągnięte skórą nadal mamy całkiem szeroki "przedział średni", w którym poszczególne osobniki mogą się znacznie różnić wagą. Zależy to od typu budowy (mocniejsza lub słabsza kość) oraz masy mięśniowej.
Rozumiem, chyba źle sprecyzowałam pytanie ale chciałam zapytac o wagę TYPOWEGO wilczaka, takiego suchego, wilczego a nie "owczego" (czytaj owczarkowatego)
Przeglądając zdjęcia z wystaw widziałam kilka takich misiów z obwisłymi faflami i pomarszczonym czołem... Ale to chyba inna historia
Dziekuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Old 06-12-08, 16:03   #2
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Rozumiem, chyba źle sprecyzowałam pytanie ale chciałam zapytac o wagę TYPOWEGO wilczaka, takiego suchego, wilczego a nie "owczego" (czytaj owczarkowatego)
Przeglądając zdjęcia z wystaw widziałam kilka takich misiów z obwisłymi faflami i pomarszczonym czołem... Ale to chyba inna historia
Dziekuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Czambor w wieku 6 -9 miesięcy wyglądał jak taki misiu z obwisłymi faflami. Wszyscy pytali się mnie ile ten pies je i ile waży i nikt nie chciał wierzyć, ze je mało i waży tylko 26-30 kg. Wygląd nie jest wyznacznikiem wagi bo oko ludzkie moze nas tu często zmylić.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 06-12-08, 16:03   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

To jest historia, na którą poniekąd odpowiedziała Margo Czyli jak powinien wyglądać a jak NIE powinien wyglądać typowy wilczak.
Ja się odniosłam do typowych ale zbyt grubych lub zbyt chudych i bez mięśni.
Nie ma chyba smutniejszego widoku niż skóra na kościach i absolutny brak pracy mięśni.. taki szkielecik ze schronu;/ Zresztą pulpecik na cienkich nóżkach tez nie wygląda fajnie :P W każdym z tych dwóch przypadków coś jest nie tak z aktywnością psa, psa z rasy bardzo aktywnej, wyposażonej przez naturę do dużych wysiłków

generalnie ja bym się nie przywiązywała do wagi psa (tak samo jak do wzrostu:P), test żeberek, aktywność, pięknie wyrzeźbione mięśnie i wiesz, że wszystko jest tak, jak być powinno

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 06-12-08, 16:56   #4
konek
Member

konek's Avatar

Send a message via Skype™ to konek

Ereshka jest nnieodrodną córeczka swojej mamy JOLLKI - 64 cm i 32 kg obecnie, bo zwykle waży 30 ale mamy teraz bardzoooo dużyyy apetyt. mMax ma 68 cm i waży 41 kg. Równiez teraz trochę nabrał ciałka na zimę, za to tradycyjnie na zimę jest lysy.
Żeberek niestety im nie widać
Old 06-12-08, 17:33   #5
wilczakrew
Senior Member

Ja kocham takie " genialne " pytania laika. Bo moze laik z odpowiedzi wyniesie niewiele, za to ile ja sam sie dowiedziałem.
Rybka poproszę więcej takich pytań dla laików.
Old 06-12-08, 17:50   #6
Rybka
Member

Rybka's Avatar

No, no, no...
Takim zupełnym laikiem to ja nie jestem i po to zadje pytania, żeby również coś wynieśc, więc proszę bez takich bo strzelę focha
A co do genialnych pytań to na pewno jeszcze jakieś mi się nasuną ale do tego trzeba czasu... Wiesz, to jak olśnienie- nigdy nie wiesz kiedy ci do głowy wpadnie
Pozdrawiam!
Old 06-12-08, 18:05   #7
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
No, no, no...
Takim zupełnym laikiem to ja nie jestem i po to zadje pytania, żeby również coś wynieśc, więc proszę bez takich bo strzelę focha
A co do genialnych pytań to na pewno jeszcze jakieś mi się nasuną ale do tego trzeba czasu... Wiesz, to jak olśnienie- nigdy nie wiesz kiedy ci do głowy wpadnie
Pozdrawiam!
Rybka ja kocham fochy.
Strzelmy sobie takiego i powieśmy gdzieś na widocznym miejscu.
Włąśnie takie pytania są bardzo potrzebne bo takich spraw nikt nigdzie nie opisuje, a nawet to opiera sie na jakiejś części prawdy.
Szersze spojrzenie na różne psy daje nam obraz, ze może właściwie to nasz wilczak wcale nie musi być " niepasujący " do reszty jaką widzieliśmy.
Reply

Posting Rules