Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-11-2008, 01:47   #1
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

p.s. od tego roku jest przyjety dokument w SK ze psy ktore maja rodowody w ktorych mozna znalesc psy, ktore w dniu przyznania rasy w FCI mieli normalne 4 generacijne rodowody MOGA byc wilczakami.
dla tego wszystki puste rodowody sa nie wazne. i dla takiego miotu wydany pusty rodowod bedzie tylko kartka, taki pies nigdy nie bedzie przyznany za prawdziwego wilczaka na SK oraz w innych krajach FCI.

wiem ze to jescze nie dziala, ale juz pierwsze kroki tego sa, wystarczy zobaczyc na niektore psy, ktore posli na "pety" do domow iz za tej prziczyny, bo nie sa psami do hodowli iz za brakujacych dokumentow.

to kedy mowimi ze mozna wydac rodowody to moze w takim przypadku wystarci i ksiazeczki sziepienia- tam tez mozna rase wpisac i bedzie dokument.

Old 05-11-2008, 01:58   #2
Joanika
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Joanika

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
to kedy mowimi ze mozna wydac rodowody to moze w takim przypadku wystarci i ksiazeczki sziepienia- tam tez mozna rase wpisac i bedzie dokument.

mój pies ma w książeczce wypisane przez weta "pudel miniaturowy"
oczywiście metryczki brak

A ja naiwnie wierzyłam że hodowle wilczaków są tak elitarne że takie "jaja" się nie zdarzają. I teraz tylko jeden wielki krok dzieli nas od tego że na allegro pojawią się "wilczaki" podobnie jak "jorki".

Skąd ja mam mieć pewność że ojcem szczeniaka którego kupie jest pies którego imię będzie wpisane w metrykę? Skoro w hodowli są zakładając: 3 suki i np 4 psy (dane liczbowe czysto teoretyczne). Czy związek w jakiś sposób to sprawdza?
Joanika jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 02:04   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Redire View Post
mój pies ma w książeczce wypisane przez weta "pudel miniaturowy"
oczywiście metryczki brak

A ja naiwnie wierzyłam że hodowle wilczaków są tak elitarne że takie "jaja" się nie zdarzają. I teraz tylko jeden wielki krok dzieli nas od tego że na allegro pojawią się "wilczaki" podobnie jak "jorki".

Skąd ja mam mieć pewność że ojcem szczeniaka którego kupie jest pies którego imię będzie wpisane w metrykę? Skoro w hodowli są zakładając: 3 suki i np 4 psy (dane liczbowe czysto teoretyczne). Czy związek w jakiś sposób to sprawdza?
powiem tak :
1. imie hodowli i hodowcy. - trudno nam tu cos zrobic "za oczy" wszyscy wszystkich znaja
2. jesli jest watliwosc jest test DNR. i to pokaze kogo to szczeniak jest. (to w nie ktorych krajach musza robic dla kazdego szczeniaka i nie wazne jaka rasa, a u nas mysle ze tez to bedzie za jakis czas- na przyklad- na LT to robia kedy jest pytanie kto jest ojciem, ale laboratoria jest w Niemczech)

a te "rodowody" narazie wydaja daleko od nas- tz. Wlochy, Francia. u nas na Lt to nie mozliwe, jak w Pl nie wiem ale mysle ze musi byc podobne.
Old 05-11-2008, 08:59   #4
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Redire View Post

Nie wiem czy związek to sprawdza ale wszystko zależy od ludzi W każdej rasie zdarzają sie takie "jaja". I całe szczeście że wilczaków jest tak mało bo to przynajmiej na razie zapewnia czystość rasy
Co do ojca szczeniaka to masz kilka możliwości:
- znasz hodowcę i jest to uczciwy człowiek, znasz lub masz mozliwość poznania właściciela psa który bedzie ojcem twojego szczenika,
- lub testy DNA.

Na całe szczeście jeszcze w Polsce nie mamy wielkich kenelowych hodowli wilczaków a hodowcy dbają o swoje psy i swoje dobre imię.
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 13:13   #5
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Raczej jest, po prostu ktoś nie czytał dokładnie.

Bez członkostwa w ZK nie wystawi się psa, jak zauważył btd. No i chyba nikt nie bylby tak naiwny, żeby z ulicy przyjść gdzieś i zażądać rodowodów dla miotu i oczekiwać, że to się uda.

Quote:
Originally Posted by florena
Co do gróźb wykluczenia z Z.K. w Polsce -?- jestem członkiem Stowarzyszenia dla Natury -Wilk , oraz Polskiego Związku Łowieckiego z przekonania i zamiłowania a w Z.K. być nie muszę .
Na tym kończę swoje spotkania na forum i stronie Wolfdog .

Last edited by AngelsDream; 05-11-2008 at 13:17.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 13:30   #6
wilczakrew
Senior Member

Ja się Gaga z tobą nie zgodzę bo dyskusja na ten temat toczy się w dwóch wątkach jednocześnie i to nie Florena zaatakował pierwszy.
Może jest prostym człowiekiem, a moze wiele spraw chciał załatwić poprostu sam i nie potrzebował niczyjej pomocy. Niestety jak stanoł przed ścianą bezradnosci i po części własnej głupoty ( to nie jest napisane aby kogoś obrazić ) zaczoł się sam miotać i próbowac coś z tym zrobić.
To on pierwszy został zaatakowany i nie dziwi mnie fakt, ze potem to on atakował wszystkich na oslep nie przyjmując jakichkolwiek argumentów.
Chciałbym zrócić uwagę na problem jaki występuje na forum i jakim jest ogólna agresja i niehcęć.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules