|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
VIP Member
|
Niby wiem ;p Tylko dla mnie nie kazdy szkoleniowiec jest profesjonalista, stad pytanie o Twoje zalozenia
Ok, inaczej.. pytajac o porownanie z ONkiem cos dokladnie miales na mysli? Mysle sobie, ze teraz mozesz pochodzic po roznych szkoelniach (akurat wiosna, wiec narod ruszyl na cwiczaki) Niedawno podobne pytania zadawala jedna dziewczyna, podczas rozmowy wyszlo, ze mysli o zawodach, o wysokim stopniu sportowego szkolenia psa.. i po namysle jednak zdecydowala sie na ONka a nie wilczaka (bardzo slusznie zreszta Wszystko zalezy od Twoich planow, oczekiwań.dlatego podpytuje . Zaznaczajac wyraznie swoje oczekiwania- latwiej otrzymasz sensowna odpowiedzs czy wilczak spelni pokladane w nim nadzieje |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
Zgadza sie, wielu ludzi wykonuje różne profesje lecz nie każdy jest profesjonalny.
Porównałem z ONkiem bo te psy są bardzo pojętne i podatne na różne szkolenia. Mi na zawodach czy też wystawach by niezależało. Pies miałby być przyjacielem, kompanem na wycieczki , rower itd. Ale przede wszystkim zależało by mi żeby był posłuszny, chodził przy nodze, nie wyrywał sie poprostu żeby był usłuchany ... wiem wiem zapomnij o wilczaku
|
|
|
#3 |
|
Wilczy Duch
|
Nie koniecznie, wilczak potrafi być ułożonym i wpatrzonym we właściciela.. On poprostu nie wykonuje ślepo po setkę razy tych samych poleceń itd.. Według mnie wilczaki też łapią równie szybko, jak nie szybciej.. zalezy od treningów i bycia konsekwentnym oraz sumiennym..
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Jeśli potrzebny Ci przyjaciel i kompan - to po co chcesz go tresować
Żeby mieć w psie przyjaciela - wystarczy się z nim porozumieć... Przyjaciel, nie jest automatem do chodzenia przy nodze - jest żywym stworzeniem, które może mieć gorszy dzień, chandrę .... Poza tym, każdy pies, nie tylko ON, jest pojętny - przedstawiciel każdej rasy i każdy miks. Myślę, że przyjaźń to akceptowanie się wzajemnie i informowanie o swoich granicach. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
VIP Member
|
Wyznaczanie granic to szkolenie, wychowanie
Psy z grupy ras pracujących powinny cos robić- bo do tego zostały stworzone a szkolenie pozwala m.in pójśc z psem na spacer i spokojnie puścic go ze smyczy. Pozwala tez dośc szybko dogadać sie z psem w zaskakującej sytuacji. No i poza wszystkim szkolenie to super zabawa, męcząca dla psa Shaluka- kazdy, normalny psychicznie pies wybierze otoczenie a nie chowanie sie za nogami wlasciciela lub dreptanie tuz przy nich i nerwowe zerkanie |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wilczy Duch
|
Gaga, a czy ja powiedziałam ze bedzie przylepionym slepo? Nie, napisalam jedynie ze bedzie wpatrzony, a tu tez mam na mysli chocby tak popularne u wilczaków, chodzenie za właścicielem krok w krok, chocby po domu. A to ze pies bedzie zainteresowany otoczeniem i wogole, to chyba oczywiste.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
VIP Member
|
ja po prostu nie stawiałabym znaku równości pomiędzy "szkoleniem" a "wykonywaniem ślepo po setkę razy tych samych poleceń'...
I nie chodzxi o chodzenie krok w krok za człowiekiem po domu, zupelnie nie... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
|
@ Nemi
Spoko. Ale nie musisz mi tłumaczyć czym jest przyjaźń ![]() Co w tym złego że chciałbym nauczyć wilczaka ( póki co jeszcze go nie mam) chodzenia przy nodze itp. rzeczy ? Czy przyjaźń wyklucza posłuszeństwo ? Moim zdaniem nie każdego psa da sie łatwo ułożyć, przecież każdy pies ma inny charakter.
|
![]() |
|
|