![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
Rozdział 8 Zabiegi na zwierzętach Art. 27. 1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione. http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc2/ustawy/392_u.htm |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Po pierwsze - dziękuję Margo za podzielenie tematu
![]() Po drugie - oczywistym jest, że kastracja jak każdy zabieg niesie znamiono ryzyka. Jednak nie stawiałabym jej w jednej linii z kopiowaniem ogonów i uszu - to jednak trochę, co innego wg mnie. Wiadomo, że każdy ma prawo do własnego zdania, ale tyle się słyszy, że pies/suka trafiły do dobrego domu, który potem okazywał się pseudohodowlą. Ja mam 3 wykastrowane szczury. Dwóm ratowałam w ten sposób zdrowie i życie. Jeden został wykastrowany ze względu na swój charakter. W tej chwili ma ponad dwa lata i cieszy się wspaniałym zdrowiem, aż trudno uwierzyć. A przecież u tak małego organizmu narkoza i kastracja są jeszcze większym ryzykiem. Przyznam, że mocno się zdziwiłam czytając wypowiedzi marii...
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
hej, ja za to zeby nie bylo kundlow.
ale zapomina cie jedna zec-mozna jajka zostawic TYLKO przewazac drogi spermii (sory za polskie terminy) i to by pies nie byl kastratem, mial jajka i hormony tylkoze nie mogl miec maliuchow bo byl by sterilnym. to tez bylo by zlem?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Przyznam, że mocno się zdziwiłam czytając wypowiedzi marii...[/quote]
no mnie również zdziwiła taka zaciętość w tym temacie tym bardziej że psów w polsce bezdomnych mamy pod dostatek ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
wolfin po naszemu sterylizacja - jest to opcja. Nie wiem czy u nas dostępna ? Ktoś sterylizował psa zamiast kastrować?
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
a ktos o tym pytal sie?
jasne ze latwej zrobic kastracje-cach i po jajkach a sterylizacja to juz normalny zabieg. ale popytaj cie mysle ze bedzie jakis wet ktory to by robil. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
wolfin - problem polega na tym, że jest 1-2% szans, że po sterylizacji pies nadal będzie płodny i jak to sprawdzić?
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
nie załowałam i nie żałuję ze wykastrowałam setha,shilla idzie pod nóż na wiosne masz psa rasowca oki nie kastruj, ale po co więcej kundli ? humanitaryzm ? hhhmmmm a czy humanitarne jest niepoduszczenie psa jak suki mają cieczkę ? jak wyje , szarpię się do nich , ma ciągłe pragnienie ale nie spełnione? to według mnie jest bardziej nie humanitarne niż kastracja czy sterylka ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|