|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Distinguished Member
|
Nie podoba mi się tytuł tego wątku. Wilczaki nie są bardziej agresywne niż inne psy. W ogóle jest taka zasada, że każdego psa można wychować na dziką, agresywną bestię, ale i na partnera i przyjaciela w zależności od tego jak się go traktuje i szkoli. Z pewnością wilczaki potrafią bardziej psocić niż inne psy, z racji tego, że z natury po przodkach wilkach są bardziej inteligentne (myślące strategicznie, zdolne do przewidywania skutków swoich działań, czy jak kto zwał)
Poczytaj sobie ten wątek zanim kupisz wilczaka http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=2494 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Member
|
Rona święta racja
![]() psa sie ma takiego jak sobie wychowasz Jak stworzyć taką miłą, kochającą się wilcczakową rodzinę? poczytaj trochę o zachowaniach psów ich zwyczajach i obyczajach A wtedy możesz zastanowić się nad psem Potem Bądż dla psa przyjacielem traktuj go tak jak byś chciała by ciebie traktowano i tak jak powinno sie traktować psa a nie maskotkę Wtedy będziesz miała wspaniałego psa Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
Rona, tytul watku - moze to chodzi o wlascicieli
|
|
|
#4 |
|
Wilczy Duch
|
Hmm sa tez takie cwaniaki,ze przed ludzmi udaja spokojne,leeniwe,ciapowate kluchy..a niech tylko zobacza domową furtke..
Ale to raczej wobec innych psow,ja mam trzy psy i jedna suka.. i kto kroluje i terozyzuje reszte( nie liczac Bal;ego bo to calkowity stoik i wsytko olewa Według mnie u wilczaka by wyeliminowac agresje nalezy caly czas uwazac np. podczas zabaw,by nie uczyc lapania zebami,bo dziecko np. moze zre to zinterpretowac( albo obca osoba), trzeba zawsze trzymac granice,co psu wolno a czego nie,a jak przegina to zwrocic mu na to uwage i byc bardzo konsekwentnym.. Ja to stosuje i jak na razie mam wszytkie przytulaki(rotka tez |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
Odnośnie tytułu, to po prostu rzuciłam hasło.A co robić, jakich zachowań unikać, żeby psa nie wychować na agresywnego?
Oczywiście porócz tego co napisała shaluka Last edited by Just; 22-11-2007 at 16:59. Reason: dodatkowe pytanie |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Moderator
|
socializowac i to dobrze
a wilczka bez gryzania to trudno-on inaczej bawi cie nie umie moja dwojka ma 2 dzieci na wychowanie -to corka okolo roku i syn 5-letni u rodziny Alpestre i co-ta dwojka wariatow PRZED tym nie miala kontaktow z dziecmi bardzo piekne z nimi graja co do psa agresywnego-wilczak nie jiest agresywny jak inne rasy (nie ktore) z grupy I FCI ale kiedy trzeba umie zeby pokazac i ja jiestem z tego zadowolona. byla u nas hystorja kiedy mlody 10-mieseczny syn Harki ugryzl w noge faceta, ktory chcial potluc jiego wlascicielke -ona z tego wysla zdrowa ale i tak miala kontuzje mozgu. i sama byla dziewczyna zadowolona ze pies bez szkolenia wie kiedy trzeba byc body guardem a w reality to taaaaakiiiii slodziak ze hoho |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Distinguished Member
|
Quote:
Poczytaj sobie forum, to się dowiesz jak nagradzac i dyscyplinować wilczaki. Nikt Ci tego w jednym poście nie wyjaśni, bo to skomplikowane zagadnienie i wymaga szerszego kontekstu. Poza tym wilczaki to nie nakręcane zabawki - każdy reaguje inaczej i trzeba wpierw poznać ogólne zasady, a potem zobaczyć, co konkretnie sprawdza się w wychowaniu własnego psa. Nie dostaniesz gotowej recepty. Najwazniejsze, żeby pamięać , że z wilczakiem nic nie ugrasz "na siłę". "Trzepniesz" go, że posikał dywan, to się wkurzy i pójdzie na złośc posikać go z drugiego końca. Ale zawstydzisz go, odmówisz wspólnej zabawy, odłaczysz na chwilę od stada to masz szanse, że pies za którymś razem "załapie" o co chodzi, zwłaszcza gdy będziesz chwalić każde pożądane zachowanie... I przede wszystkim nie przejmuj się tym co pisze Letty |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
VIP Member
|
Ja bym moze sprobowala rozpoczac od zdefiniowania pojecia "agresja" - co przez to rozumiesz. Wtedy moze latwiej bedzie odpowiadac na pytania.
Ja moge Ci powiedziec jedno najlepiej socjalizowany wilczak jak dorosnie i tak nie bedzie kumplem dla innych doroslych psow tej samej plci. Wyjatek to znane i lubiane psy "od zawsze". Tak po ukonczeniu roku pies zaczyna ''dorastac" i konczy sie beztroski czas zabaw wszedzie i z kazdym. Nie da sie z takim dorosnietym pojsc do parku, puscic wilczaka w grupe 5 innych labkow, goldkow i innych psow. WIelu z nas (w tym i ja Oczywiscie, na takim cwiczaku mozesz spokojnie psa posadzic metr- dwa od innego psa i nic zlego sie nie stanie ale to pod warunkiem, ze pies nauczony jest juz skupienia i pracy
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Taaa, urodzeni mordercy
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wilczy Duch
|
Nawet delikatne niewiasty:
![]()
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
love and terror
|
Sssmok, jak spotkanie w Poznej i agresja to...
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
VIP Member
|
oraz :
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wilczy Duch
|
Noo to mamy mordercow
z jakze pieeeknym uzebieniem i świdrującym spojrzeniem ![]() Nikt nam nie podskoczy ![]()
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Moderator
|
Zona pyta "gdzie byles? gdzie zarplata?"
A Maz : "odwal sie babo
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Junior Member
|
To była prawdziwa i zażarta dyskusja. Padały mocne słowa, najłagodniejszym epitetem było chyba „Ty suko”. Ja zresztą nie śmiem nawet tłumaczyć, co mówiła mama Mentalla - Brenda do cioci Eresh i co ta ładna ciocia jej na to odpowiadała, ale wyglądało to tak:
Eresh: ![]() Brenda do Eresh: ![]() Eresh do Brendy: ![]() Brenda stwierdziła: ![]() A Ereshka na to: ![]() No i zaczęła się pyskówka: ![]() Wymiana zdań szybka jak wymiana piłek na turnieju tenisa. Raz Eresh: ![]() Raz Brenda: ![]() Tu znowu słynny uśmiech Eresh: ![]() I firmowy znak Brendy: ![]() Czyż nie piękna była to dyskusja??? Pozdrawiamy obie panie! Hexeann & Mentall |
|
|
|
|
|
#17 |
|
love and terror
|
BUAHAHAH
Zdjecia i komentarze do nich bezbledne!
|