|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Junior Member
|
Quote:
W przypadku agresji u psów jest tak samo. Nieskanalizowana agresja wybuchnie. A "niesprawiedliwość" psiego świata jest taka, że się obróci zawsze przeciw słabszemu lub stanie się coś gorszego w obronie. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilczy Duch
|
jest chyba cos jeszcze,ale raczej odnoszace sie ogolnie do ras.. Chodzi o to iz w przypadku niektorrych ras( np. tych uwarzanych za grozne) rzeczy drobniejsze i normalnie uchodzace uwadze, u innych psow(np. do towarzystwa), sa juz uwazane za objawy lub widocznie przejawianą agresje,a jest to np. takie samo pokazywanie paszczy przy zabawie,jak u mych psow.. Strasznie mnie tez denerwuje to iz np. powie sie rottweiler a ludzie o to jest agresywny,morderczy pies,a przeciez nie kazdy taki jest,chocby przyklad poznanego w Bratyslawie rotka przy ringu,byl wiekszym pieszczochem niz Ishtarka, a to jest naprawde trudne.. Wiec dlaczego przekreslamy od razu nawet nie probujac poznac psa? Owszem sa jakies kryteria bardziej i mniej groznych, ale takie z gory ocenianie??
![]()
![]() "...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach." Last edited by shaluka; 04-09-2007 at 00:26. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Co racja to racja. A kolejnym przykladem jest dopisywanie do kazdego zachowania nie tylko agresji, ale tez zachowan dominacyjnych. Ostatnio slyszalam stwierdzenie, ze jak pies wywraca sie na plecy i nastawia brzuch do glaskania, to mnie dominuje, bo robie to co on chce. Moze przy kocie bym uwierzyla
W kazdym razie ludzie bardzo czesto do czegos czego nie rozumieja dopisuja etykietke agresja lub dominacja i sprawa jest zalatwiona. Maja proste wytlumaczenie i nie musza wiecej o tym myslec. Dobrym przykladem jest pies broniacy kosci - duzo ludzi twierdzi, ze jak pies warknie przy probie zabrania, to jest to dominacja. A to po prostu naturalny odruch, gdy pies nie ma do nas calkowitego zaufania.... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wiewiórka Wredna
|
sssmok ma rację. Sama jej opowiadałam o tym przykładzie z pokazaniem brzucha, że to bierna dominacja ze strony psa, bo go głaszczemy wtedy, gdy tego od nas wymaga. Dla mnie to przesada. Podobnie jest z agresją. Może nie mam autorytetu, ale wydaje mi się, że ludzie zbyt często przekładają zwierzęce zachowania na swoją 'ludzką logikę", a zwierzęta - choć na pewno podobne - mają trochę inne priorytety i ich realizację.
|
|
|
#5 | ||
|
Junior Member
|
Quote:
Quote:
maria i wufi |
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wilczy Duch
|
Ale zawsze beda tacy super geniusze
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Licho nie śpi...
|
Quote:
I z definicji agresji, które wstawiła Margo bardziej "podoba" mi się ta w ujęciu psychologicznym. To temat rzeka, np. czy agresją , można nazwać wyuczone świadomie lub nie zachowanie psa przypominające zachowania agresywne, który z natury jest łagodnym osobnikiem..? |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wilczy Duch
|
Oj,tak. Zgadzam sie z Toba. Czasami dostaje balej goraczki gdy slysze opinie 'specjalistow' czy to od zachowania,karmienia,opieki czy rasy, wowczas mam ochote ich wziasc za.. koszule i zaprowadzic do zwiazku by poczytali tam jak to jest naprawde,a dopiero potem pokzywali jacy to oni sa'madrz i obeznani' wrrrrrrrr
|
|
|
|
![]() |
|
|