![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Distinguished Member
|
![]()
Faktycznie, o tym nie pomyślałam
![]() Jutro musze sprawdzić dokładnie, czy może na tym błąd polega, czy jednak nie ![]() Dzięki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
love and terror
|
![]()
Nareszcie mam fotki jak moj pies aportuje
![]() http://fotogalerie.pl/fotki/upload/2...5897212183.jpg Tu podnosi ![]() http://fotogalerie.pl/fotki/upload/2...5897177510.jpg http://fotogalerie.pl/fotki/upload/2...5897142039.jpg A tu juz nosi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
love and terror
|
![]()
Tu to samo....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
love and terror
|
![]()
Dobra wejdzie w link http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_narvana i zobaczcie jak moje pies aportuje Nie chce sie wkleic zdjecie to musze linki dawac
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Distinguished Member
|
![]()
Trejsi przy Wilczaku wygląda jak mała dama...
![]() Fajne zdjęcia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
love and terror
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
love and terror
|
![]()
Jescze co do aportu
Pewnie wiece ze jest cos takiego jak koziolek metalowy Obecnie czekam od kumpla na wiesci gdzie takowy mozna kupic ![]() Obecnie mam tylko jak zrbic ![]() To tyle ![]() Koziolki te sa urzywane przez tych co robia obiednce tam gdzies wyzej w klasach wiec byc moze dla Amberka ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Senior Member
|
![]()
No to jestes do tylu
![]() Amber juz od 2 miesiecy MA metalowy koziolek i nawet chce go przynosic ![]() koziolki podobne do tych Obediencowych robi Pawel z Poznania (dwa rozmiary) nawet je kiedys proponowal na tym forum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
love and terror
|
![]() Quote:
To najwaznejsze Ile taki koziolek wazy? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Senior Member
|
![]()
nie pamietam, ale sa tez male wiec spoko
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
love and terror
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
VIP Member
|
![]()
Nie ukrywam, ze licze na duza frekwencje (obym sie nie zawiodla) i aktywnosc wszystkich tych, ktorzy uczyli i ucza swoje wilczaki aportu. Aportowanie na innych psach nie wchodzi w gre - tylko wilczaki. Potrzebuje, bardzo powaznie opisy jak sie zachowywaly Wasze CzW szczeniakami bedac...czy same z siebie cos nosily w pysiu, na ile to przekierowywaliscie na regulaminowy aport, jakie triki i metody wykorzystywaliscie...
Interesuje mnie WSZYSTKO w tym temacie....o ile z Cheitanem jest diabelnie latwo...zaskakaujaco (po wszytskim czego sie dowiadywlaam o wilczakach) latwo z komendami typu :do mnie, siad, waruj, zostan...o tyle z aportem czuje ze troche sie miotamy. Instynkt pogoni - na piatke, szarpanko - bardzo dobrze i coraz lepiej ale nie to co znam u Gigi, na pewno jest zarty - za smakolyki robi chetnie rozne rzeczy...ale te smakolyki w aporcie mi nie pasuja ![]() WIec bardzo prosze o wszystkie doswiadczenia, bledy i super sposoby. Zaznaczam, ze jestem po lekturze obowiazkowej czyli na wolfdogu tez.... Pomozcie bo skonczy sie na noszeniu w pysku zeszlorocznie ubitych zab ![]() Jak sie uda to bedzie nagroda - zostaniecie wpisani w poczet zasluzonych dla nauki aportu Cheitana ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Distinguished Member
|
![]()
Gaga pójdziesz z Cheitanem na PT lub Obedience? Tam w końcu też by Ci pomogli z roznymi problemami
![]() U nas za aportem było różnie. Jeśli chodzi o zabawę - samą zabawę - gdy rzucałam (i nadal tak się bawimy) małemu Vargowi patyk, piłkę, czy jakieś drewienko - oczywiście szalał bardzo, podobało mu się to niezmiernie, jednak żeby mi to coś przynieść i spokojnie oddać, to już nie zawsze się zdarzało. Najczęściej było tak, że się szarpaliśmy z tym patykiem, czy czymś innym - co oczywiście wciąż się liczyło jako zabawa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Podsumowując, najłatwiej chyba by bylo, gdyby pies od samego początku bawił się koziołkiem, wiedział, ze za nim trzeba gonić i przynieść, ale żeby istniały też dla niego inne zabawki... Tak mi się przynajmniej wydaje i pewnie z następnym psem w ten sposób będę się bawić. Chyba że się znjadzie zlota metoda ![]() Pozdr. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Cos mi sie widzi, ze sie sama zaplatalam i teraz nie wiem jak z tego wyjsc... ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Hm. U nas aportowanie wygląga tak: rzucam coś (np. koziołek), Varg biegnie, bierze, wraca i robi "noga", a jak już zrobi, to wtedy ja wyciągam dłoń i mówię: daj. A on puszcza mi go do dłoni. (Oczywiście jest to schemat uproszczony - taki, do jakiego zmierzam cały czas, czyli bez niechętnego przyjścia, później wracania jak komar w smole do pańci, itd. ![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Tak to sobie wymyslilam ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Tylko nie mowcie ze mnie pogielo ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
VIP Member
|
![]()
To cytat z regulaminu:
Aportowanie i przyniesienie własnego przedmiotu "do mnie" i "do nogi". 30 pkt. Rozkazy: "aport", "do mnie", "daj", "noga" i "siad". Na polecenie sędziego przewodnik wyrzuca przed siebie przedmiot (aport) na odległość około 10 kroków. Pies w tym czasie powinien siedzieć spokojnie bez smyczy przy nodze przewodnika. Na jednorazowy rozkaz słowny "aport" pies powinien szybko pobiec po wyrzucony przedmiot i podjąć go, na rozkaz "do mnie" natychmiast przynieść go i usiąść przed przewodnikiem. Po odebraniu aportu przez przewodnika na rozkaz "do nogi" pies powinien usiąść przy lewej nodze. W ćwiczeniu 4 należy zwracać uwagę na dokładne aportowanie, wytrzymywanie, a także na niedokładne i błędne zachowanie się jak zrywanie się, upuszczanie aportu na ziemię, bawienie się aportem, gryzienie aportu itp. Czyli mnie pogielo..ale ja chce wlasnie tak.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Strasznie mi się podoba, jak już teraz zaczynasz myśleć o "powaznej edukacji" Cheitanka w tej łogodniejszej formnie, tak jaby. Mi samej sie wydaje, ze z Vargiem zaczelam trochę za późno, a takie podstawy nawet wlasnie z aportem wpajane od małego na pewno pozytywnie będą dalej się rozwijać w przyszlosci...:-) Quote:
![]() Quote:
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() W jednej komendzie tego nie zrobisz, ale potem mozesz sobie to poskladac do kupy i bedzie wzorcowy aport. Z wilczakiem zawsze najtrudniej jest, zeby wlasnie pobiegl i przyniosl... oddanie to juz pryszcz ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|