|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Moderator
|
Quote:
argumentow z wiki za malo na dodatek - co ma wspolnego karmenie miesiem i hodowla z wizja |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Member
|
Quote:
ja tam nie chce mędrkować, jednak ciekawe jest o co chodzi: wetów pytałam kilku o żywienie moich kotów i każdy mówił co innego, jeden ze surowego nigdy, drugi ze surowe owszem ale mało, trzeci ze surowe owszem ale bron boże kurczak, a czwarty jeszce cos innego... ale prawie każdy z nich przestrzegał mnie przed chorobą Aujeszkyego (czyli przed podawaniem surowego mięsa wieprzowego). Właśnie z powodu nie badania tego mięsa gdyż dla ludzi wirus ten nie jest groźny. Czyli ci weci kłamali... |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Moderator
|
jescze RAZ pisze- moze to co ma Polska inaczej jest na Litwie
u nas NIKT przed tym nie ostrzegaja bo to nie jest problemem oraz... hmm realne interesujace bylo zobaczyc statystyke psow, ktore umarli z powodu tego wirusu w Polscie, oraz statystyke epidemiologii tej choroby w PL moze nie jest az tak straszny to cos p.s. u nas to mowi sie ze psu nie mozna dac miesa wieprzowego bo one jest... za TLUSTE z drugej strony juz od jakiegos czasu widze ze nasze kraja roznia sie w tym co dotyczi karmenia i chorob Last edited by wolfin; 17-10-2010 at 18:19. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Ja osobiście zgadzam się z wolfin, niedawno rozmawiałam ze znajomym o tym jak i czym karmi swoje psy ( malamuty) i co ciekawe 25% surowizny to własnie wieprzowina i jakos do dnia dzisiejszego psy sa zdrowe jak ryby
|
|
|
#5 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Ja zgadzam się ze wszystkimi w zasadzie, a i tak wybór należy do psiaka (co chce jeść). Sucz moja ostatnio zrobiła taki numer, że wciągnęła całą tackę mielonej słoniny (miała być do ziemniaczków itd.) - ONa Unka, ta której mięcho pańcia daje z ręki, a przy kościach zwyczajowo robi za trzymadło Słoninka z czego? Ano ze świnki P.S. Zapomniałam dodać, że to pod moją nieobecność było |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Słoninka o taaak i palców niema bo mój sie przy tym nie hamuje
|
|
|
#7 |
|
Member
|
Ostatnio rozpoczęto akcję obowiązkowego monitoringu Aujeszki w Polsce. Oznacza to, że całe pogłowie trzody w Pl musi zostać przebadane w kierunku tej choroby. Zwierzęta mające styczność z wirusem (mające przeciwciała we krwi) są eliminowane.
Wszystkie świnki trafiające do rzeźni muszą mieć badanie w kierunku Aujeszki z wynikiem negatywnym. Dlatego kupując mięsko z pewnego źródła (przebadane ze stemplami lek. wet.) mamy pewność, że jest bezpieczne. Jeżeli ktoś mimo wszystko obawia się tej choroby, która niestety jest śmiertelna powinien mięso wieprzowe wyeliminować z diety psa lub podawać mięso gotowane. Z tego co wiem wirus Aujeszky jest wirusem neurotropowym (kumuluje się w tkance nerwowej) i bardzo rzadko wędruje do krwi i nie osiąga tam dużego stężenia. W związku z tym nawet zakażone świnie nie muszą mieć wirusa w mięśniach i zjedzenie surowej karkóweczki z takiej świni nie jest jednoznaczne z zakażeniem i rozwojem choroby u psa. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|