Senior Member
|
Quote:
Originally Posted by Margo
Grzesiek, nie opowiadaj ludziom bajek....
|
Quote:
Małgosiu to nie jest bajka tylko fakty.
NIE. NIE UZNAJE. Jesli M. Soukupova zrobi sobie bonitacje w Czechach (a byl juz taki przypadek z weekendowa bonitacja psow z Finlandii) to NIE JEST ONA UZNANA przez Klub czeski... Bez wzgledu na wiadomosci, doswiadczenie Moniki, czy fakt, ze jest sedzina z uprawnieniami na CzW...
|
Ja nie mydlę ludziom oczu opowiadając im jakieś bzdurne historie. Myślę, ze jak jakiś sędzia chciałby sobie zrobić bonitacje w Czechach czy na Słowacji i zaprosił na nią samych polaków i naopowiadał im bajek, a nie dopełnił formalności to wyglądałoby to tak samo. Jednak nie odnosi się to w nijaki sposób do bonitacji przeprowadzonych na terenie innego Państwa gdzie jurysdykcja klubu czeskiego i słowackiego nie sięga. Nie ma prawa taki klub narzucić swojej woli innemu klubowi czy związkowi kynologicznemu. Może uznać wyniki, jeśli będzie taka wola lub przychylność lub ich nie uznać, jeśli takiej przychylności nie będzie. Sama wiesz, ze o to można zadbać bardzo szybko i prosto. Z drugiej strony w czeskim klubie też są rozgrywki personalne, zajadłe dyskusje i walka na wysokich stanowiskach. Każdy walczy o swoją pozycję tak samo jak u nas. Nie wszyscy są ze wszystkiego zadowoleni. Zresztą czeski klub do końca nawet nie uznaje wyników prześwietleń HD wykonanych poza ich granicami, o czym miałem sposobność przekonać się osobiście, więc co tutaj mówić o innych kwestiach. W Słowacji nie wygląda to lepiej. Zresztą każdy kto zna angielski może sobie co nie co poczytać na ten właśnie temat i zobaczyć na własne oczy jak jest przeprowadzana bonitacja, a tak nie powinno być. ( Post Massimo 38 )
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...27963&langid=1
Quote:
Oczywiscie, ze blad, a raczej niepelne dane... Jak bedzie wydany zpravodaj to dodam reszte osob z komisji, bo na stronach ich nie umiescili....
|
Jeśli nie było sprawozdania to równie dobrze dane podane mogą być nieprawdziwe. To podważa wiarygodność bazy danych. Niekoniecznie dane widniejące na jakiejś stronie muszą być prawdziwe i to są Twoje słowa. Bo w takim razie albo weryfikujemy wszystko do końca i takie umieszczamy dane w bazie albo umieszczamy takie, jakie chcemy.
Wystarczy, ze przez pół roku będzie w bazie widniał zły kod bonitacyjny samca ocenionego na super charakter i właściciele z innych krajów pokryją nim swoje suki. Potem się okaże, ze komuś przeskoczyła jedna linijka i pies ma p14 . Co wtedy .?
Quote:
Dlugo zastanawialam sie w jakim jezyku odpowiedziec, bo widze, ze ojczysty jest kompletnie niezrozumialy... Ale ostatnia proba....
|
Jeśli wolisz to zawsze możemy przejść na język obrazkowy wtedy nie będzie niedomówień i nadinterpretacji. Drzewo zawsze będzie drzewem, a jego rodzaj można określić po owocach. Ja nie muszę się tyle zastanawiać by napisać coś jasno i po polsku bez potrzeby odbiegania od tematu . Niestety cały czas jest to robione.
Quote:
O.Dora jak KAZDY WIE, KTO SIE BONITACJAMI INTERESUJE jest jednoczesnie sedzia i czlonkiem slowackiej komisji hodowlanej... Bonitacje moze robic w zasadzie SAM (+2 osoby towarzyszace )... Dlatego dodawanie dodatkowych nazwisk jest w zasadzie niepotrzebne...
|
Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze bonitację może robić sam. Przepisy zarówno czeskiego klubu jak i słowackiego w tej sprawie stanowią zupełnie, co innego. Może robić sobie ją sam za granicą, bo tam ich jurysdykcja nie sięga, ale jest jeden problem. Nie są one zgodne z regulaminem tych klubów.
Quote:
Wycinek z regulaminu słowackiego klubu :
|
Quote:
Bonitácie prevádzajú 3 členné komisie menované výborom KCHČSV SR.
Bonitačná komisia je oprávnená zo závažných dôvodov svoje rozhodnutie o spôsobilosti k chovu odložiť na ďalšiu bonitáciu.
Komisia je zložená z poradcu chovu, rozhodcu exteriéru a člena usporiadajúcej organizácie.
Bonitacje przeprowadzają 3 osobowe komisje powoływane przez KCHCSV SR.
Komisja bonitacyjna jest uprawniona w przypadkach uzasadnionych do odroczenia bonitacji.
Komisja jest złożona z doradcy chowu, arbitra czuwającego nad zachowaniem prawidłowego eksterieru i osoby z odpowiedniej organizacji.
|
Quote:
Wycinek z regulaminu czeskiego klubu :
|
Quote:
Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací.
Bonitační komise je nejméně tří členná.
Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace.
Oceny psów na bonitacji mogą prowadzić osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
Komisja składa się z co najmniej trzech członków.
Tworzy ją członek czuwający nad zachowaniem prawidłowego eksterieru, doradca chowu, i przewodniczący komisji bonitacyjnej.
|
W takim razie co z ich legalnością.? Jeśli mamy się trzymać stricte przepisów to one stanowią zupełnie, co innego. No chyba, ze nie wszystkich obowiązują takie same przepisy. W Słowacji wygląda to troszkę inaczej niż w Czechach, ale jest jeden wymóg, komisja musi się składać z trzech określonych osób. W takim przypadku mogę twierdzić, ze Twoje wypowiedzi są niewiarygodne tak samo jak te wszystkie bonitacje przeprowadzone w jednoosobowym składzie jak ta ostatnia we Francji.
http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/161.html
Mogę ale wcale tego nie muszę robić bo nie mam ku temu podstaw i jest to tylko przykład. Nie wiem na jakiej podstawie i według jakich przepisów zostały wykonane i czy są uznawane przez te oba kluby. Ty nie mając podstaw podważyłaś legalność bonitacji, której jeszcze nie było i obraziłaś uczestników obozu i tej bonitacji. Dlaczego, też nie masz ku temu podstaw.?
Quote:
Prawda jest jednak taka, ze w Poznej masz ZAWSZE wiecej czlonkow komisji hodowlanych, bo co roku mamy przyjemnosc goscic takze tych z Czech... Przez lata w sklad komisji wchodzily i wchodza M.Pluharova czy L. Novoveska. A w ostatnich latach rowniez Daiva (Litwa).
|
Nie podważam niczyich kompetencji i uprawnień do uczestniczenia w takiej bonitacji, ale jest mały problem. Jeśli to jest komisja wielonarodowa to nie jest to ani czeska ani słowacka bonitacja. Jest to polska bonitacja, a to kto ją będzie honorował to jest zupełnie inna sprawa. W Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego i właściwie każdy właściciel robi taki przegląd dla własnych potrzeb, aby ocenić szczeniaka. Co do uprawnień również Daivy jak piszesz w ostatnich latach to nie sadzę, aby była ona członkiem czeskiej czy słowackiej komisji hodowlanej. Jednak była członkiem komisji bonitacyjnej w Polsce przez ostatnie trzy lata.
2008 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Rimaityte (LT), M.Pluharová (CZ)
2007 - Komisja bonitacyjna: Oskár Dóra (SK), Daiva Rimaityte (LT), Margo Peron (PL)
2006 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra, L. Novoveská, D. Rimaityte
Jakie ma ona uprawnienia by podważać legalność bonitacji w Polsce. Kto dał jej takie prawo by mogła twierdzić, ze tylko jedna bonitacja w Polsce jest legalna. Na jakiej podstawie. Z tego, co wiem nie jest członkiem ZKwP, nie zasiada w jego organach i nie ma żadnych podstaw aby się mieszać w sprawy polskie.
Quote:
Napisał Daiva
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie
|
Po raz kolejny w tym temacie zachwalasz spotkanie w Późnej i przeprowadzane tam bonitacje, a jak dla mnie nie ma to nic wspólnego z tematem. Spotkanie w Późnej jest fajną sprawą dla osób, które chcą tam przyjechać i odpowiada im taki klimat. Jednak to gdzie ludzie zrobią bonitację jest tylko ich dobrą wolą. Chcę poznać podstawy prawne na podstawie, których podważacie razem z Daivą legalność tej właśnie bonitacji, uznając przy tym inne.
Quote:
A o KAZDEJ przeprowadzanej bonitacji informowany jest prezes zielonogorskiego ZKwP.
|
Czy też jest informowany klub czeski czy słowacki bo komisje są u Ciebie międzynarodowe. ? Czy wydają one zgodę na przeprowadzenie takiej bonitacji i wszystko jest załatwiane formalnie na piśmie. ? Czy każdy właściciel może potem poprosić o duplikat. ? Nie znalazłem na stronie słowackiego klubu wzmianki o bonitacji przeprowadzonej w Późnej, a przecież sędzią wiodącym był Słowak więc powinna ona być zrobiona w porozumieniu z tym właśnie klubem.
http://www.csv.sk/index1.php
Wiesz ja też mogę poinformować prezeskę mojego oddziału, ze robie sobie coś tam i na tej podstawie nie mam prawa wypowiadać takich słów o innych:
Quote:
Margo
Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad.
|
Quote:
Problem jaki ja widze w bonitacji w Osiecznej nie polega na "nabijaniu sie", ze my mamy oficjalna, a Wy nie. Bo nie o to chodzi... Ale jesli juz organizuje sie bonitacje i pobiera za to oplate to nalezy pamietac, ze znajda sie osoby, ktore do Osiecznej pojada glownie w tym celu, aby wlasnie tam ta bonitacje zaliczyc. I OBOWIAZKIEM organizatora jest PRZECZYTAC REGULAMINY i zadbac o to, aby wszystko bylo "legalne" i zgodne z przepisami... Nikt z nas nie chcialby jechac przez pol Polski obojetne na jaki egzamin, aby dowiedziec sie, ze mial on co prawda nazwe "Mistrzostwa IPO3", ale tak na serio to zwykle zawody podworkowe....
|
Problem w tym, ze Ty nie wiesz co zrobił organizator i jakich formalności dopełnił. Przedstawiasz tutaj kolejne zarzuty nie mając wiedzy na ten temat. Zachwalasz bonitację u siebie oferując lepszy standard nie mając wiedzy na temat bonitacji w Osiecznej. Czy nie lepiej było poczekać z osądami aż ona się odbędzie i wtedy, jeśli będą jakieś niejasności czy zastrzeżenia to je wyjaśnić i poddać pod wątpliwość. Wtedy też będzie możliwa ocena i weryfikacja legalności takiej bonitacji.
Myślę, ze to zachowanie, jakie zaprezentowały pewne osoby w tym temacie powinno dać im wiele do myślenia. Ja sobie od forum odpocząłem i pewne kwestie przemyślałem.
|