![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Oczywisze na egzaminach ZVP niemozna tego uzycz, ale z springerem pies uczysze biegacz w jednym mejszu u rowerza, i nierobicz glupstw. a moja harka to jusz bega od 4 miesac swojego zycza i oczywiszcze (fuuu, ja nadal zyje) niemalam tego ze latam z rowera ale jak na dzikim mustange-zujalszem, kedy ona robila polowanie a ja za na na rowerze... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Fajnie, fajnie. A czy jest możliwość, ze pies się przyzywczai do tego springera i później nie bedzie chcial biegać na smyczy, jak bedziemy isc na rower? i gdzie najlepiej przyczepiac linke? tak jak na zdjeciu - do siodełka? (czy gdzieś tam z tyłu) ![]() Dzięki za odpowiedzi, pozdr. PS Biedny Juzio ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Tmave Zlo
|
![]() Quote:
![]() Ehhh, powspominać, chlip. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() PS W tej chwili pinluje też mnie, bo się kapnal, ze pancia ciastka ma :P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Tmave Zlo
|
![]() Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() Jak pies sie nauczy, ze przy rowerze sie biegnie i reaguje na przewodnika to mozna sobie przywiazac smycz ale na etapie nauki ja bym wolala miec psa "w reku" ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() jej niebylo problemu begacz na poczotku 6 km, i jeszcze potem tyle begala za inego psa ze ten pies perwszy padal z nog ale nie ona. a poniewasz ona ma sama chencz do bieganai-to i niebylo problemu ze za mala-ile sama chcala tyle i biegaliszmi. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() To samo robimy u nas - sa spacery, sa pogonie i bieganie, ale zero treningu do min. jednego roku. I zadnego super forsowania do czasu, az pies zakonczy wzrost....
![]() |
![]() |
#31 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() i jeszcze niewem no harka jusz o 6 miesac swojego zyczu byla jak dorosly pies-potem tylko kilka cm. i wagi dorosla-ale kedy na perwszej wystawe pytali ile ona ma lat-i ja odpowedzalam ze 6 miesac to wszystky byli poprostu szokowany... mala lejdy nie inaczej ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Dzięki! |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Junior Member
|
![]()
Moja Figa na początku próbowała zjeść mi opony... Byłam mała, a ona już duża i silna, i nie było możliwości żebym mogła jeździć z nią przy boku... Ale tata był silny
![]() ![]() Teraz spokojnie mogę sama z nią jeździć. Starzeje się moja psina (ma już 8 lat...) i nie ma tyle pary co kiedyś, ale ciąga nadal jak parowóz, tak, że ludzie patrzą na nas dziwnie, gdy śmigamy po pieczurkach ![]() Nauczyłam ją metodą "skręcaj, bo cię przejadę" kierunków (w prawo, w lewo), nauczyłam zatrzymywania (nie od razu,ale stosunkowo szybko - można przeżyć ![]() Wiem, że dla wilczaka to żadne osiągnięcie, ale moja bestyjka rozpędziła mnie na rowerze bez mojej pomocy do 40km/h więc jestem zadowolona z jej siły :P W końcu to tylko kundel... ![]() Tak więc powiem, że uwielbiam jeździć z Figą rowerem, bo lubię nie tylko pedałować, ale patrzeć na jej zadowloną minę i pracujące mięśnie ![]() ![]() Smycz zawsze trzymam w prawej dłoni, nie miałam tak szalonych pomsysłów, by ją (smycz:P) gdzieś przywiązywać, bo to jest niebezpieczne... Tak mam przede wszystkim możliwość puszczenia psa (bezpieczeństwo dla mnie i dla niej), regulacji kierunku i tempa (wiem, że nie wleci mi pod koło albo zatrzymując się nagle, zrzuci mnie z roweru). Większych kraks nie miałam... Trzeba być tylko bardzo uważnym, mieć oczy dookoła głowy i nieco wyobraźni - i można śmigać. ![]() Agieszka - jak będzie cieplej i znajdę czas to przyjadę z Figą do Ciebie do Supraśla :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() A debiutantem byl niejaki Junior - kumpel Gigi...robilam z nim kolka wokol parku, probujac wszystkich opcji : obroza i szelki...po drodze byly wiewiorki, ktore go nieprzytomnie kreca ![]() Przy Amberku na "treningowym" okrazeniu mialam stres bycia dla niego obcym przewodnikiem...nalezalo wypracowac jakis system komunikacji ![]() Quote:
![]() Wiem, ze AMber nie jest najlepszsym przykladem bo on w ogole jest jakis taki kochany i wspolpracujacy...ale skoro zrobilismy razem w sumie 30 km i ja zaliczylam tylko "zsiadke" z roweru to znaczy ze mozna....tym bardziej ze swoim psem.... Wydaje mi sie , ze to wynika z jakiejs naturalnej potrzeby psa podazania za przewodnikiem...probowlaam kiedeys w trakcie spaceru pobiegac...nadzwyczaj latwo GIga dotrzymywlaa mi kroku - i nie chodzi o tempo bo to ona jest lepsza ale o pewien rytm...po prostu caly czas byla obok i nie dekoncentrowala sie na innych rzeczach...probowalam tez z Cheitankiem...( Margo! spokojnie - to tylko kilka metrow..ja nie maratonczyk ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Gaga, a kogo z Was Cheitan uznał za osobnika alfa? ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
love and terror
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Distinguished Member
|
![]()
To bylo żartem napisane, ja go nie uczę zeby na to slowo akurat skręcał... zreszta do skręcania na komende to mam jeszcze daleko
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
love and terror
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
love and terror
|
![]()
To cwiczcie cwiczcie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Agnieszka, nie czytalas wszystkiego dokladnie...ja mam Cholere z Peronowki, oddana mi jako krolik doswiadczalny w eksperymencie "jak bardzo mozna zepsuc wilczaka" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|