Vai indietro   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Rispondi

Strumenti della discussione Modalità di visualizzazione
Vecchio 02-25-2010, 03:00 PM   #1
anetawron
Licho nie śpi...

L'avatar di anetawron

ubicazione: Kanie
Invia un messaggio tremite ICQ a anetawron
predefinito Szkolenie na jedzenie

Quote:
Originariamente inviata da z Peronówki Visualizza il messaggio

- lekko glodny pies to piues chetny do szkolenia na smakolyki... Mocno glodny wilczak to piesm, ktory na smakolyki cwiczy jak owczarek belgijski...
To my się tu wyłamujemy, tak jak April i Maja za dobre smaczki nauczyłyby się chodzić na rzęsach tak Licho poza domem nie tykał do jedzenia nic (przegłodzenie nie pomagało), nagroda nawet w postaci wędzonych szprotek, serduszek czy kawałków surowego mięsa to nie nagroda, odwracał się wręcz z obrzydzeniem... a w domu pochłaniał...

Ultima modifica di anetawron : 02-25-2010 a 03:03 PM
anetawron jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 02-25-2010, 03:15 PM   #2
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

L'avatar di sssmok

ubicazione: Wilkołaki
Invia un messaggio tremite Skype a sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok
predefinito

Jabber tak mial ze szkoleniami - na placu smakami plul dalej niz widzial :P

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 02-25-2010, 07:51 PM   #3
DanielZ
Wilczasty : Foto

L'avatar di DanielZ

ubicazione: Łódź/Wielka Wieś
Invia un messaggio tremite Skype a DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ
predefinito

Pinki jak i Kudlata podejrzewam że nawet po 4-dniach sjesty na smakolyki nadal by nie pracowały
DanielZ jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 02-25-2010, 08:31 PM   #4
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Bo żarcie to jeden z najsłabszych motywatorów, jakie istnieją Łatwo to zauważyć w chwili stresu, gdy chcemy "pomóc" właśnie smaczkami.
Dlatego z wilczakami łatwo nei jest-bo brak tego nakręconego "łupowego" (jak choćby u łowczarków), w połączeniu z kiepskim działaniem jedzenia, dają nam średnie szanse powodzenia na ćwiczaku.
Ale, jeśli sięgnąć po naukę włączania w tryb pracy, nagrody socjalne itp. to robi się już znacznie przyjemniej
Moim skromnym, acz doświadczonym (jakoś tam) w praktyce zdaniem, "razem" czyni cuda

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Ultima modifica di Gaga : 02-25-2010 a 09:07 PM Motivo: literówka
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 02-25-2010, 09:49 PM   #5
Grin
Wilkokłak

L'avatar di Grin

ubicazione: Katowice
predefinito

To prawda; jedzenie nie jest żadnym panaceum. W trakcie ćwiczeń widziałam różne psy - w tym także (a może nawet przede wszystkim) ras cieszących się opinią ZNACZNIE bardziej "człowiekocentrycznych" od wilczaka, a efekty były różne - od świetnych, do nader miernych, choć przecież wszyscy byliśmy szkoleni wg tych samych zasad. Moje doświadczenie na razie jest bardzo skromne, ale jest dla mnie jasne, że na końcowy efekt wpływ ma MNÓSTWO czynników, a nie tylko to, co akurat mamy w zanadrzu.

Natomiast trochę z innej beczki; na temat tego dlaczego warto ćwiczyć z psem (przynajmniej na początku) nagradzając go (także) jedzeniem, często wypowiadała się p. Zofia Mrzewińska. Nie powtórzę już tak bardzo dokładnie, ale chodziło o to, że jest to jak gdyby przeniesienie na naszą ludzko-psią płaszczyznę naturalnego zachowania w sforze, gdy stado współpracuje (w naturze np. poluje, tutaj ćwiczy), a efektem tej współpracy jest łup, o spożyciu którego i w jakiej kolejności decyduje przewodnik stada. Zatem mamy tu połączenie dwu pozytywnych rzeczy - efektów ćwiczeń i mimochodem naturalnego ustawienia siebie w pozycji przewodnika stada bez jakichś cudacznych fisherowych "podchodów". Mam nadzieję, że w miarę wiernie to przekazałam.

Ultima modifica di Grin : 02-25-2010 a 09:55 PM Motivo: pisownia
Grin jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 02-25-2010, 10:41 PM   #6
Gaga
VIP Member

L'avatar di Gaga

ubicazione: Los Dientitos
Send Message via Gadu Gadu to Gaga
predefinito

Dla mnie to, co napisała Zofia Mrzewińska jest fantastycznym bazis dla współpracy z psem (mam nawet maszynopis, który posłużył za bazę do jednej z książek-wydawca nakazał bezlitośnie pociąć treść więc dla mnie to była ogromna frajda przeczytać całość). Stado i współdziałanie to klucz do sukcesu (kiedyś nawet usłyszałam od trenerki, że Cheitan robi coś bo ja go o to proszę)

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Rispondi quotando
Vecchio 02-25-2010, 11:04 PM   #7
Grin
Wilkokłak

L'avatar di Grin

ubicazione: Katowice
predefinito

A da się jakoś dorwać do tego maszynopisu? (Tak tylko pytam na wszelki wypadek, bo sądzę, że nie niestety )
Grin jest offline   Rispondi quotando
Rispondi

Strumenti della discussione
Modalità di visualizzazione