![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Kolejne moje pytanie, tym razem dotyczy umaszczenia. Zauważyłam, że wygląd wilczaka zmienia się w ciągu roku i to znacznie. Czytam rónież często, szczególnie w dziale poświęconym wystawom, że Wasze wilczaki linieją ale nie potrafię nijak dojść do żadnej prawidłowości w sezonowości tego linienia. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kiedy wilczak tak na prawdę zmienia futro i kiedy jest jasniejszy, a kiedy ciemniejszy?
Druga sprawa to... jak opisuje się maść wilczaka? Jako "wilczasta"? U niektórych ras jest pojęcie "sobolowata"- czy tak można opisać wilczaka? Zauważyłam rónież, że niektóre wilczaki są bardziej "kontrastowe"- czyli mocno wybarwoine, a inne... w wielu odcieniach szarości. Czy u szczenięcia widać od razu jakiej będzie maści? Czy to "wychodzi" po pierwszym linieniu? I ostatnie głupie pytanie ale na prawdę nie daje mi to spokoju... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Wilczak gubi sierść przez trzy miesiące....
co trzy miesiące :-D A tak serio to przynajmniej z tego co widzę u mnie to zależy od temperatury na zewnątrz. Pomimo mieszkania w bloku. Ale i tak trochę zawsze wypada. Nazwę maści to ja spotkałem tylko 'wilczasta'.
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Przy dobrych kontrastach i dobrej masce pysk jest biały
![]() ![]() Kolor futra, albo nawet pojedynczego włosa (okrywowego) mozna tez chyba nazwac agouti ![]() Mój pies jest bardziej szary niz brązowy ale okresowo podszerstek ma złoty, jesienią, w trawach widac jak ładnie zlewa sie z otoczeniem . W okresie wymiany futra (akurat mamy to teraz) widac na ile dokładnie go wytrymowałam, bo tam, gdzie zostają złote kawałki (tam jeszcze niewyczesane ![]() Wymiana futra, taka porządna- raz do roku, drugi raz bardziej lightowo . Dwa razy Chey zrzucił futro całkiem.. prawie przeistoczył sie w nagiego peruwiana ![]() PS: kolor futra może się zmieniać w zalezności od karmy lub suplementów ![]() ![]()
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 04-02-2009 at 22:21. Reason: ps |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
K-Lee Family
|
![]()
nie
sobolowate, inaczej sable są np Border Collie, kolor ten wygląda zupełnie inaczej niż wilczasty, wilczaste są też Szpice wilcze czy Elkhundy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
Ale przypominam o moim pytaniu dot. wilczaków... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Dobra, to ja może wstawię zdjęcie (przepraszam za krzywiznę), gdzie w dokumenicie jest określenie....... czyli jak przetłumaczyć kolor sierści? Czy może trzeba tam dopisać "wilczasta".
Co do podbródków, to Unka ma czarny, ale się przejaśnia... ![]() Last edited by GRABA; 05-02-2009 at 12:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Podszerstek CzW jest rudy - po jego wyczesaniu (linieniu) pies robi sie jasniejszy (bardziej szary). Quote:
Kiedys jednak bylo rozroznienie siersci u CzW i w rodowodach byla: svetloseda - jasnoszara (psy prawie "biale" bez dodatku brazu) seda - szara (psy bez brazu) tm.seda - ciemno szara (miks koloru czarnego i szarego, bez brazu) hneda - brazowa (sam braz) vlkoseda - wilczasta (miks szarego i brazu) Teraz wszystkie dostaja, ze sa "wilczaste", bo barwe wpisuje sie juz u szczeniaka, gdy jeszcze dokladnie nie widac koloru siersci. No i pewnie dlatego, te to najbardziej pozadany kolor siersci. ![]() Quote:
![]() Quote:
Co do kolorow - wszystkie sa PRAWIDLOWE. Nawet prawie bialy wilczak ma wlos agouti. Preferuje sie jednak CzW w kolorze wilczastym (nie brazowe, ale takie jak dzikie kroliki, czy wlasnie wilki). Znalazlam fajny opis, ze wilk ma kolor ziemi - w Europei nie ma jak w USA prerii, gdzie wilki sa w zimie biale, ale lasy - to na ich tle wilk europejski (i CzW) ma byc niewidoczny. A poniewaz latwiej cos zobaczyc niz opisac, wiec: ![]() Natomiast kolor szary i ciemnoszary, choc przez niektorych lubiany jest mniej "typowy", a ciemnoszary juz w zasadzie jedynie tolerowany. Tak samo zle jest przeginanie w druga strone, czyli ciemnego brazu "owczarkowatego". Quote:
![]() Podbrodek powinen byc bialy. I co wazniejsze MUSI BYC GO WIDAC ![]() Nie dotyczy to mlodych psow, bo te maja dol czesto ciemniejszy, a fafle luzniejsze. Tutaj dwie fotki prawidlowej glowy: PSA ![]() i SUKI: ![]() Sa z tym dwa problemy: 1) Nadal jest sporo hodowcow dla ktorych "samczy" pies oznacza "z otwartymi kacikami" - i pies z powazna wada jest dla nich TYPOWY, a pies z prawidlowa glowa jest przez nich uznawany za 'suczego w wyrazie' z "delikatna glowa" .... ![]() Tu jest typowy przyklad nieprawidlowych obwislych fafli i otwartych kacikow: ![]() To zmora czeskich hodowcow (u nas tez pokutujaca), gdzie nawet od poradcow chowu i SEDZIOW CzW slyszalam takie bzdury. Widac ogromna roznice miedzy psami ze Slowacji (gdzie obwisle wargi byly czesto powodem dla jakiego pies byl wyrzucony z hodowli), a Czechami, gdzie takie psy dostaja nawet przy BARDZO MOCNEJ WADZIE oceny doskonale i uznawane sa za "samczo wygladajace samce". No i rezultat jest taki, ze Slowacy zwracajac uwage na poprawnosc glowy i przylegajace wargi nie maja prawie zadnego problemu z otwartymi kacikami, a w Czechach, gdzie taki nieprawidlowy typ glowy jest czesto wrecz promowany niestety znalezienie psa z prawidlowa glowa dlugo graniczylo z cudem (pisze w czasie przeszlym, bo wydaje sie, ze jednak rozum hodowcow zwycieza na glupota "pseudo-specow" i coraz czesciej widac i tam CzW z super glowami)... 2) To samo podejscie przeszlo i do Polski... trafilo tez na ringi... ![]() ![]() ![]() Mozna sie zgodzic, ze pies o typowej glowie ma wizualnie delikatniejsza szczeke (bo nie jest ona podreslona przez miesiste, zwisajace wargi) niz "sliniak", ale nie zmienia to faktu, ze prawidlowa jest ta pierwsza, a nie druga... ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Dziękuję Margo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wilczasty : Foto
|
![]()
http://pl.wikipedia.org/wiki/Melanina
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() Zwykle "ostatecznej" oceny wilczaka dokonuje sie na bonitacji w wieku ok 2 lat. CzW w tym wieku to jeszcze mlodziak - jako jest w rzeczywistosci widac dopiero kolo 3 roku. Jak dla mnie najlepiej oceniac Bure pod tym katem w wieku okolo 3-5 lat... Po 8 nie ma to juz sensu, bo z wiekiem nawet wiszace fafle mocno sie wciagaja i u weteranow wiszace wargi maja juz tylko te, ktore mialy to wade bardzo mocno zaawansowana. A doskonala biala maske dostaja (siwiejac) nawet owczarki niemieckie... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
W takim razie mam jeszcze takie pytanie...
Czy wilczaki mieszkające w ciepłych krajach (Włochy, Hiszpania) są łyse cały czas? Czy jednak się adaptują do warunków śródziemnomorskich? Troche mnie to zastanawia, ponieważ obserwując Haszczaki, Akity, Samoyedy i inne futrzaki na Cyprze nie zauważyłam, żeby były wyłysiałe- co dało mi do myślenia. Skoro kaloryferowe wilczaki są łyse nawet zimą to jak muszą wyglądać w gorącym kimacie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() A co do siersci - nie bylo zadnych badan, ale np wilczaki mieszkajace w cieplych krajach nad morzem mialy super siersc mimo temperatur... Moze wplyw miala wilgotnosc... nie wiem... W kazdym razie Balrog, gdy przywiezlismy go z Portugalii mial super szate - potem dlugo sie juz takiej nie dorobil... Inna sprawa to to, ze siersc jest tez doskonala izolacja przed cieplem... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|