Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wzorzec & bonitacje (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54)
-   -   (Nie)uznane bonitacje - 22-08-2009 Osieczna (PL) (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11949)

Margo 28-07-2009 12:08

(Nie)uznane bonitacje - 22-08-2009 Osieczna (PL)

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 226973)
W połowie sierpnia zapowiada się dość ciekawy obóz szkoleniowy dla wilczaków. Myślę, że na tym forum nie powinno zabraknać informacji o jego organizacji.

Biorac pod, ze dopiero co organizatorka zarzucala NAM kopiowanie JEJ pomyslow to moze... :lol:

Ale serio....

Dobrze, ze ktos rozwinal idee pomyslow spotkania w Poznej, a raczej zrobil to co odbywalo sie podczas pierwszych spotkan u nas, czyli nie tylko impreza, ale i szkolenie.... U nas ostatnio biorac pod uwage ponad setke uczestnikow jest juz trudniejsze do zorganizowania.... Choc za rok... ;)

A teraz dwa male "ale".... bo informacja powinna byc kompletna...

Quote:

Miejsce: OSIECZNA koło Leszna (PL),
Termin 15-08-2009 23-08-2009

Niestety widac, ze organizatorzy nie siedza zbytnio w tym go sie dzieje w wilczakowym swiecie, bo wtedy wybor daty bylby inny... ;-)

Quote:

- 20.08.09 (czwartek) przegląd młodych/bonitacja - ing. Monika Soukupova (CZ)

Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad...

btd 28-07-2009 15:00

Quote:

Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji...
Skąd to wiesz?

Quote:

Niestety widac, ze organizatorzy nie siedza zbytnio w tym go sie dzieje w wilczakowym swiecie, bo wtedy wybor daty bylby inny...
Pffff. żal.pl

Margo 28-07-2009 15:51

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 227115)
Skąd to wiesz?

http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75

lub

http://www.csv.sk/docs/bonitacny_poriadok.doc

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 227122)
A co monopol jakiś jest gdzie należy jechać?

Skad ta agresja...?

Zwykle obozy ustawiane sa tak, aby odbywaly sie w roznych terminach. A Osiecznica koliduje z obozem na Slowacji...

Oczywiscie nikt nie MUSI sie do tego stosowac... To jedynie dobra rada na przyszlosc, bo wtedy moze na kolejny oboz w Osiecznicy przyjedzie troche wiecej osob niz te kilkanascie z jednej hodowli ktore pojawia sie w tym roku, a ktorym termin z niczym nie koliduje, bo na zadne spotkania nie jezdza.... :roll:

wolfin 28-07-2009 18:16

Quote:

Jeszcze gorzej wygląda to na Litwie.
Greg a co zle jestna Litwie, powiedz prosze, bo ja nie wiem
:rock_3
na Litwie nawet lepej niz na Polscie, a dla czego?, wiedza te, ktore znaja JAKI regulamin na robienia bonitacii maja byc. regulamin BONITACII jest z krajow pochodzenia rasy i NIEMA rozniczy gdzie ona bedzie robiona on dziala wszedzie.
U nas bonitacia taka sama oficialna jak na Slowacii czy w Czechach, w Poslcie oficialna jest u Margo, a na PL indziej niestety nie. Ale po co ja tu tlumacze, i tak wies lepej :twisted:

wilczakrew 28-07-2009 19:39

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 227160)
Greg a co zle jestna Litwie, powiedz prosze, bo ja nie wiem
:rock_3
na Litwie nawet lepej niz na Polscie, a dla czego?, wiedza te, ktore znaja JAKI regulamin na robienia bonitacii maja byc. regulamin BONITACII jest z krajow pochodzenia rasy i NIEMA rozniczy gdzie ona bedzie robiona on dziala wszedzie.
U nas bonitacia taka sama oficialna jak na Slowacii czy w Czechach, w Poslcie oficialna jest u Margo, a na PL indziej niestety nie. Ale po co ja tu tlumacze, i tak wies lepej :twisted:

W takim razie ja poproszę szczegółowy regulamin wg jakiego przeprowadza sie bonitacje . Bo słowacy robią to inaczej, w czechach i na litwie też nie jest to do siebie podobne. Zbyt znaczące są róznice w jej przeprowadzaniu.

wolfin 28-07-2009 20:06

a na Slowacii na bonitacje byles? watpie.
jesli nie zauwazyles wedlug jakich regulamin jest robiony na Litwie kedy SAM byles tam, to mi trudno, jasne bylo wedlug jakiego sa to robione, i opisy psow i test charakteru.
czy juz sam pamietas? jesli nie zerkni na wyniki i one powiedza wedlug jakiego regulaminu robimi.
p.s. regulamin podala Gosia juz w temacie.

wilczakrew 28-07-2009 21:15

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 227179)
jesli nie zauwazyles wedlug jakich regulamin jest robiony na Litwie kedy SAM byles tam, to mi trudno, jasne bylo wedlug jakiego sa to robione, i opisy psow i test charakteru.
czy juz sam pamietas? jesli nie zerkni na wyniki i one powiedza wedlug jakiego regulaminu robimi.

Nie inetersuje mnie w jaki sposób robi się opisy psów i test charakteru bo to widziałem i mam na ten temat okresloną wiedzę, ale interesuje mnie dlaczego niezgodną z przepisami ma być bonitacja przeprowadzona przez czeska sedzinę w Polsce, a czym się to różni przez przeprowadzoną w jednoosobowym składzie sędziowskim bonitacje we Francji czy na Litwie. Poprostu chciałbym wiedzieć jaka jest różnica i jakie przywileje, ze to samo jest uznane lub nie. Interesują mnie wytyczne co do pozoranta, składu sedziowskiego i dokumentacji. Moze zapytam inaczej kto musi na tym papierku złożyć podpis aby zostało to uznane.

wolfin 28-07-2009 21:34

no ale na to miala odpowiedziec organizator tj Ela, jesli robi bonitacje to ma wiedziec co i jak, jasne jesli chce oficialnej a nie zabawy weekendowej.
Greg, ja nie bede dawac odpowiedzi, mam inne zajecia waznejsze od gadania z Toba. a co do tego kto i jak - juz 3 raz mowimi - macie regulamin slowacki i czeski czytaj cie i bedzie cie samie wiedzieli co i jak, nas u Was nie bedzie to po co mami latac i dawac info? ani ja ani Gosia czasu na to teras nie mami.
Piekne tylko przypomnie ze obiecales zdawac i slowacka bonitacje, to co, czekami Ciebie i Czambora w Poznej.

wilczakrew 28-07-2009 22:05

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 227190)
no ale na to miala odpowiedziec organizator tj Ela, jesli robi bonitacje to ma wiedziec co i jak, jasne jesli chce oficialnej a nie zabawy weekendowej.
Greg, ja nie bede dawac odpowiedzi, mam inne zajecia waznejsze od gadania z Toba. a co do tego kto i jak - juz 3 raz mowimi - macie regulamin slowacki i czeski czytaj cie i bedzie cie samie wiedzieli co i jak, nas u Was nie bedzie to po co mami latac i dawac info? ani ja ani Gosia czasu na to teras nie mami.
Piekne tylko przypomnie ze obiecales zdawac i slowacka bonitacje, to co, czekami Ciebie i Czambora w Poznej.

Jeśli wziełaś udział w temacie i zaczełaś się do niego mieszać to odpowiedz bo to pytanie nie było do Eli bo odpowiedź od niej mam. Nie mam zato odpowiedzi od Ciebie.
Nie będe tolerował dalej jak ktoś rzuca sobie jakieś zarzuty i potem odwraca kota ogonem.

wolfin 28-07-2009 22:17

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227195)
Jeśli wziełaś udział w temacie i zaczełaś się do niego mieszać to odpowiedz bo to pytanie nie było do Eli bo odpowiedź od niej mam. Nie mam zato odpowiedzi od Ciebie.
Nie będe tolerował dalej jak ktoś rzuca sobie jakieś zarzuty i potem odwraca kota ogonem.

no to i wyjasnione ze nie ma o co gadac, bo ja nie dam rady z "ekspertem" od wszystkiego, to i podaje kota ogonem naprzod :twisted:
spotkami sie w Poznej w takim razie

wilczakrew 28-07-2009 23:55

Dlaczego Margo zmienia temat i wtrąca do niego kolejną złośliwą uwagę ?
Czy wynika to z braku argumentów czy niemożności odpowiedzi na zadane pytanie.
Dlaczego Daiva wycofuje się z tematu, który sama podjełą ?
Czy również boi się odpowiedzieć na zadane pytanie.
Dlaczego Gaga czuje się obrażona moimi słowami ?
Przecież to ja jestem renegatem.

Przepraszam ale ja zamieściłem bezstronne info nie zawierające żadnych złośliwości w stosunku do nikogo.
Zarzuty i złośliwości przyszły od innych, a ja nie mam zamiaru siedzieć już cicho wzywany to tablicy i mam pełne prawo na odpowiedz na zadane pytania czy swormułowane zarzuty pod również moim adresem bo też jestem uczestnikiem tego obozu.

wolfin 29-07-2009 00:08

powtorka:

1 raz Margo odpowiedziala:
2. raz ja:
Quote:

tu jest juz 3 raz odpowiedz co jest potrzebne na OFICIALNA bonitacje,
noo i teras powiedz ze nierozumies,
w tedy ja juz nie wiem jak pomoc, bo wszystko masz podane i to kilka raz.
czy poprostu z siebie idiota robis, zeby plakac ze wszyscy ciebie niekochaja i biednego nawet w kosciole bija :rock_3

Margo 29-07-2009 00:12

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227218)
Dlaczego Margo zmienia temat i wtrąca do niego kolejną złośliwą uwagę ?
Czy wynika to z braku argumentów czy niemożności odpowiedzi na zadane pytanie.

http://www.wolfdog.org/forum/showpos...4&postcount=14

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227218)
Przepraszam ale ja zamieściłem bezstronne info nie zawierające żadnych złośliwości w stosunku do nikogo.

Mam poczucie humoru, ale gdziez mi tam do Ciebie... :D Przeczytaj CALY temat jeszcze raz.... to wlasnie TWOJ post spodowal caly dyskusje, ktora z Osieczna nie ma wiele wspolnego...

wilczakrew 29-07-2009 00:27

To sa słowa w 3 poście i nie pochodzą z moich ust.
" Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad... "

T jest moje pytanie jakie zadałem i czekam na odpowiedź :
"
ale interesuje mnie dlaczego niezgodną z przepisami ma być bonitacja przeprowadzona przez czeska sedzinę w Polsce, a czym się to różni przez przeprowadzoną w jednoosobowym składzie sędziowskim bonitacje we Francji czy na Litwie. Poprostu chciałbym wiedzieć jaka jest różnica i jakie przywileje, ze to samo jest uznane lub nie. Interesują mnie wytyczne co do pozoranta, składu sedziowskiego i dokumentacji. Moze zapytam inaczej kto musi na tym papierku złożyć podpis aby zostało to uznane. "
Więc linki do strony czeskiego czy słowackiego klubu nie są mi potrzebne bo je znam.
Odpowiedzi nadal nie dostałem.

wolfin 29-07-2009 08:51

co mam 4 raz cytowac? dobra juz, pomoge dzieciom:
...............
Bonitační komise
Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace. Členové komise po celou dobu hodnocení psů úzce spolupracují a stanoví konečný kód a zařazení do chovu. Bonitační komise je povinna zapsat bonitační kód do průkazu původu a bonitační karty a jeho zařazení nebo vyřazení z chovu. Předat bonitační kartu majiteli psa a odůvodnit mu výsledek bonitace. V závažných případech odložit svoje rozhodnutí na další bonitaci.
...................
albo
...................
1.Bonitácie prevádzajú 3 členné komisie menované výborom KCHČSV SR. Bonitačná komisia je oprávnená zo závažných dôvodov svoje rozhodnutie o spôsobilosti k chovu odložiť na ďalšiu bonitáciu. Komisia je zložená z poradcu chovu, rozhodcu exteriéru
a člena usporiadajúcej organizácie.
........................
juz JASNEJ odpowiedziec nieumiem.
p.s. jesli tak Ci nic nie interesuje gdzie kto jedzie i kto co robi, to po co diskutujes? mogles zrobic temat i poprosic od razu zamkac ja, niebylo 2 stron glupego gadania i atakowania Was. - moze warto o to poprosic i teras?

wolfin 29-07-2009 14:36

Greg, po co wrocziles, jesli tu tak zle.
ODPOWIEDZ ja dalam i INNEJ nie bedzie. Te ktore umieja czytac maja odpowiedz, a te ktorym to trudno zrozumiec co i jak, nie beda i dalej zrozumiec.
odpowiedz dalam cytatami, CZY czytales je? jesli tak to rozumies dla czego jedne sa oficialne a inne nie, a jesli nierozumies, to naprawde pomoc niemoge.
pytaj ile chces, innej odpowiedzi niebedzie. sam "ekspert" od wszystkiego, to sam wies :twisted:

wolfin 29-07-2009 14:49

O.T.
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie,
to nie pytaj ponownie bo nie bede pisac, kedy ktos zapyta normalne bez hysterii, odpowiemi normalne, a tu podskakujes i tyle pokazujac ze nic nie wies choc bardzo w tym watpie. Czy poprostu nie mozes juz inaczej?

btd 29-07-2009 14:50

Wolfin nie odpowiedzialas: dlaczego bonitacja przeprowadzona przez ciebie jest ok i jej wynik moze byc w bazie, a jescze przed bonitacja przeprowadzona w Osiecznej juz powiedziano ze bedzie nielegalna i jej wynikow w bazie nie bedzie.

Wymien w punktach roznice. Nie jakies wycinki, linki, tylko napisz, moze byc po polsku, moze po angielsku, jak ci wygodniej.

wilczakrew 29-07-2009 14:52

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 227373)
Greg, po co wrocziles, jesli tu tak zle.
ODPOWIEDZ ja dalam i INNEJ nie bedzie. Te ktore umieja czytac maja odpowiedz, a te ktorym to trudno zrozumiec co i jak, nie beda i dalej zrozumiec.
odpowiedz dalam cytatami, CZY czytales je? jesli tak to rozumies dla czego jedne sa oficialne a inne nie, a jesli nierozumies, to naprawde pomoc niemoge.
pytaj ile chces, innej odpowiedzi niebedzie. sam "ekspert" od wszystkiego, to sam wies :twisted:

Więc ja odpowiem na to pytanie :
Wg cytatów regulaminu jakie podałaś na stronie komisja bonitacyjna powinna składać sie z trzech osób. Jednak czeski klub uznaje wyniki bonitacyjne przeprowadzone przez czeskiego sedziego z uprawnieniami FCI.
Daiva z tego co widzę to ty jesteś super ekspertem od wilczaków i najlepszym jednoosobowym sędzią kynologicznym od rasy.
Jeśli mogłaś sama przeprowadzić bonitację we Francji i nie był Ci nikt do tego potrzebny. Podważasz kompetencje Moniki więc i niedługo zaczniesz to robic w stosunku do innych.

Ja w dalszym ciągu proszę o odpowiedz .

wolfin 29-07-2009 14:56

btd masz odpowiedzi w cytatach

"Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace."
"
Komisia je zložená z poradcu chovu, rozhodcu exteriéru
a člena usporiadajúcej organizácie."

no juz lepej nie wiem jak odpowiedziec :rock_3

Greg czytaj ostatni post dla ciebie.

wilczakrew 29-07-2009 14:57

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 227384)
O.T.
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota.

Daiva i tak juz większym idiotą jakiego zrobiliście ze mnie na tym forum być nie mogę więc mi nic nie grozi. Z drugiej strony wróciłem na forum aby Tobie na nim tak dobrze i słodko nie było i nie było przynajmniej tutaj totalnej samowolki i kumoterstwa.

wolfin 29-07-2009 14:59

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227395)
Daiva i tak juz większym idiotą jakiego zrobiliście ze mnie na tym forum być nie mogę więc mi nic nie grozi. Z drugiej strony wróciłem na forum aby Tobie na nim tak dobrze i słodko nie było i nie było przynajmniej tutaj totalnej samowolki i kumoterstwa.

dzieki za polepszenie humoru, bo tylko to umies zrobic :)

secki 29-07-2009 15:01

Quote:

Daiva i tak juz większym idiotą jakiego zrobiliście ze mnie na tym forum być nie mogę więc mi nic nie grozi.

o to to chyba postaral sie ktos inny i to na dlugo przed powstaniem tego forum.

Narvana 29-07-2009 15:36

Grzesiek, a po co przytoczyles slowa Pavla teraz?

secki 29-07-2009 16:18

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 227154)
Osób będzie dokładnie tyle ile ma być - miejsca są wszystkie zarezerwowane. Inaczej - jest komplet. .

Informacja o spotkaniu na które jest już komplet...wszystkie miejsca zarezerwowane...
To po co o tym spotkaniu pisać w takim razie?

Palec w stronę tych co by ewentualnie chcieli przyjechać?

(myślę, ze nie trzeba się obawiać, poza chłopczykiem od czambora nikt nie
nie przyjeżdża na spotkania/obozy po to by potem gdzieś w sieci pisać bzdury o spotkaniu czy ich uczestnikach)

I żeby nie było jest jak najbardziej za wszelkimi spotkaniami/obozami
bez znaczenia kto je organizuje.

Agnieszka 29-07-2009 21:33

Quote:

Originally Posted by 'wilczakrew'
Chcąc być obiektywnym to, żadna bonitacja jaka się odbywa w Polsce nie powinna być uznana i wpisywana do bazy WD. Jeszcze gorzej wygląda to na Litwie.

?????? :shock:
Czyli mam rozumiec, ze kod bonitacyjny, ktory Varg uzyskal w Uzusaliai jest ... nieaktualny, i nie mgoe go uzywac?

wilczakrew 29-07-2009 21:47

Quote:

Originally Posted by secki (Bericht 227459)
Informacja o spotkaniu na które jest już komplet...wszystkie miejsca zarezerwowane...
To po co o tym spotkaniu pisać w takim razie?

Palec w stronę tych co by ewentualnie chcieli przyjechać?

(myślę, ze nie trzeba się obawiać, poza chłopczykiem od czambora nikt nie
nie przyjeżdża na spotkania/obozy po to by potem gdzieś w sieci pisać bzdury o spotkaniu czy ich uczestnikach)

I żeby nie było jest jak najbardziej za wszelkimi spotkaniami/obozami
bez znaczenia kto je organizuje.

Mierne wtrącenie do tematu.
Komplet jest na domki i taka też widnieje informacja o obozie.
Kazdy może przyjechać na seminaruim, czy bonitację, każdy moze przyjechać poćwiczyć ze swoim psem lub popatrzeć czy podpatrzyć. Dosłownie każdy moze to zrobić i każdy jak chłopczyk od czamborka moze potem wypowiedzieć swoja opinię na ten temat. Oczywiście nie wolno tylko wypowiadać opini na jeden konkretny temat bo wtedy jest się renegatem. Tutaj można tylko chwalić , chwalić i dalej chwalić.

P.S. Obraźliwy ton mozesz sobie darować.

wilczakrew 29-07-2009 21:51

Quote:

Originally Posted by Agnieszka (Bericht 227505)
Czyli mam rozumiec, ze kod bonitacyjny, ktory Varg uzyskal w Uzusaliai jest ... nieaktualny, i nie mgoe go uzywac?

Jeśli to co napisała Margo o bonitacji w Osiecznej jest prawdą i to co podtrzymała potem Daiva stwierdzając dodatkowo, ze tylko jedna bonitacja w PL jest legalna to wiele kodów bonitacyjnych uzyskanych na takich samych zasadach powinno zniknać z bazy danych. No chyba, ze ktoś ma wyłączność ale regulamin ani czeski ani słowacki o tym nie wspomina i na dodatek nas polaków nie obowiązuje.

Gaga 29-07-2009 22:37

Quote:

Originally Posted by Agnieszka (Bericht 227505)

Aga, spokojnie :) Na tej samej zasadzie możesz usłyszeć, że Varg nie jest wilczakiem :D
Litwa-i to ją różni od Polski a upodabnia do Francji, ma KLUB RASY. I to regulamin KLUBU stanowi o przebiegu i ważności bonitacji. I zarówno Wasza jak i ostatnia francuska bonitacja jest w pełni "legalna". Podczas Waszej bonitacji był obecny Oskar, czuwał nad przebiegiem pierwszej bonitacji na Litwie bo leży mu na sercu rozwój rasy, powstawanie nowych klubów w kolejnych krajach i wchodzenie do "branży" nowych sędziów. I mimo, że nie musi to wspiera takie inicjatywy i na Litwie właśnie był obecny przy pierwszej klubowej wystawie, pierwszym egzaminie SVP1 (który osobiście sędziował) i przy bonitacji przeprowadzonej przez m.in Daivę.
Świat nie zaczyna i nie kończy sie na Czechach i Słowacji, oba kraje sa inspiracją dla innych ale to inne, autonomiczne organizacje kynologiczne tworzą własne struktury.
Polska przykleja się na razie i podpina pod struktury obcych klubów i pod ich egidą możemy zdobywać noty z egzaminów czy przeglądów hodowlanych. I jeszcze bardzo długo tak będzie.Ale nikt nie może Ci zabronić pojechać na Madagaskar i w tamtejszym klubie rasy czw zrobić jak najbardziej legalną i oficjalną bonitację. Inaczej ma się sprawa z uprawnionym sędzią, który poza strukturami przeprowadza przegląd, bo nie może się podpiąć pod żaden, obowiązujący regulamin.
Dla mnie jednak, nawet taka bonitacja ma sens bo chyba robi się ja po to aby uzyskać obiektywna, dokładną ocenę własnego psa a nie po to aby brać udział w jakimś festiwalu:) Już pisałam-u nas bonitacja NICZEGO nie zmienia.

P.S. jeśli nasz niedoszły klub rasy postanowi, że bonitacja ma się odbywać obowiązkowo w obecności obserwatorów z ONZ to wszystkie regulaminy czeskie i słowackie na nic się zdadzą bo nasza, polska bonitacja będzie musiała być zgodna z rodzimym regulaminem. I tak samo działa to na Litwie czy we Francji .

wolfin 29-07-2009 22:43

Gaga, niemoge zabrac laurow, :) pierwsza robil sam Oskar, a ja bylam z komisii razem z innymi liudzi, ktore za ta sa odpowiedzialne.
Teras ja juz jestem glownym sedzia, i razem z komisia robimi bonitacje :)

Gaga 29-07-2009 22:47

Laurów albo batów, zależy od sytuacji :D Tym śmieszniej bo niniejszym Grzesiek właśnie zakwestionował bonitację przeprowadzoną przez Oskara :roll:
Jakby nie patrzeć- sam top sędziów rasy :D

No tak....racja: http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/134.html
pewnie by się Oskar ucieszył, że przeprowadził nielegalną bonitację i jej wyniki należy usunąć z bazy :P

wilczakrew 29-07-2009 23:05

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 227526)
Laurów albo batów, zależy od sytuacji :D Tym śmieszniej bo niniejszym Grzesiek właśnie zakwestionował bonitację przeprowadzoną przez Oskara :roll:
Jakby nie patrzeć- sam top sędziów rasy :D

No tak....racja: http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/134.html
pewnie by się Oskar ucieszył, że przeprowadził nielegalną bonitację i jej wyniki należy usunąć z bazy :P

Twoje manipulacje zdadzą się na nic.
Nie zrobisz tego Ty, nie zrobi tego Daiva i Margo.
Mozesz nabierać na te swoje głodne kawałki kogoś innego ale nie ludzi z tego forum.

Zacytuje jeszcze raz to co cały czas piszę na tym forum i nie pozwolę na zmianę tematu do momentu jak nie dostanę odpowiedzi.
Dopowiem jeszcze jedno do rankingu TOP ale ten tytuł nalezy się Tobie bo jesteś TOP w rozgrywaniu strategi mistyfikacji.
Na temat sędziów kynologicznych nie widziałem takiego rankingu i pewnie zdania sa tutaj tak samo podzielone jak jest ich wielu na świecie.

Quote:

Originally Posted by wilczakrew
Więc ja się pytam i czekam na konkretną odpowiedz od Daivy i Margo jaka jest różnica pomiędzy bonitacją przeprowadzoną w Późnej i której wyniki widnieją na WD, Jaka jest różnica pomiędzy bonitacją przeprowadzoną na Litwie w zeszłym roku przez Daivę i , której wyniki również widnieją na WD, oraz teraz tą , która odbyła się we Francji i również przeprowadziła ją Daiva.
Dlaczego te bonitacje mają prawo by być uznane i ich wyniki opublikowane na WD, a ta co ma się odbyć w Osiecznej jest zła i jej wyniki nie zostaną opublikowane.
Dlaczego została ona podważona i uznana za niezgodną z regulaminem organizacji bonitacji.
Nie chce aby mi Daiva kopiowała wycinki ze strony czeskiego , czy słowackiego klubu tylko żądam odpowiedzi na zadane pytanie..

http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/148.html
http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/150.html
http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/161.html

Jaka jest różnica w tych trzech bonitacjach i o ile mają one się różnić od tej w Osiecznej.

To jest moje pytanie i nie ja zakwestionowałem legalnosć bonitacji w Osiecznej.

wolfin 29-07-2009 23:12

posty 32 i 44.
Greg to OSTATNA odpowiedz. Naprawde juz mam dosyc twojego "profesionalyzmu" o wszystkim.
Pisz co chcec, ja nie bede odpowiedziec wieciej.

bye kotku :):twisted:

wilczakrew 29-07-2009 23:40

Quote:

Originally Posted by wolfin (Bericht 227535)
posty 32 i 44.
Greg to OSTATNA odpowiedz. Naprawde juz mam dosyc twojego "profesionalyzmu" o wszystkim.
Pisz co chcec, ja nie bede odpowiedziec wieciej.

bye kotku :):twisted:

Przykro mi Daiva ale w tych postach nie ma odpowiedzi na pytanie jakie zadałem.

wolfin 29-07-2009 23:43

wies co- ja poczekam i zobacze co bedzie :) ja czas mam. Potem i bedzie wiadomo co i jak :)

a odpowiedz 5 raz taka sama. czytaj cytaty 8)

Gaga 29-07-2009 23:43

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227532)
nie pozwolę na zmianę tematu do momentu jak nie dostanę odpowiedzi.

Oczekujesz, ze ktoś za Ciebie przeczyta regulamin CBEI lub CVK?

Narvana 29-07-2009 23:46

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 227541)

No chyba tak jest...
Moze Grzesiek po prostu nie rozumie czeskiego i nie wie co jest tam napisane?

wilczakrew 29-07-2009 23:47

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 227541)

W takim razie jeśli ty je już przeczytałaś to odpowiedź na moje pytanie.

wilczakrew 29-07-2009 23:49

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227543)
No chyba tak jest...
Moze Grzesiek po prostu nie rozumie czeskiego i nie wie co jest tam napisane?

Przykro mi Marzenko ale dziś rano dostałem tłumaczenia od swojego przyjaciela z czech.

Gaga 29-07-2009 23:49

To najpierw musiałabym odpracować u Ciebie naukę czytania i elementarnego rozumienia ojczystego języka. Wybacz ale to zadanie przerasta moje siły:D

Narvana 29-07-2009 23:58

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227546)
Przykro mi Marzenko ale dziś rano dostałem tłumaczenia od swojego przyjaciela z czech.

A mi nie jest przykro :p
W takim ukladzie, na co chcesz odpowiedz, skoro wszystko jest w tych linkach? I skoro przyjaciel Ci juz wszystko wytlumaczyl?

jefta 30-07-2009 00:06

Czy chodzi o to, że dokumenty z bonitacji w Osiecznej nie powędrują do żadnej organizacji kynologicznej i żadna jej nie uznaje?

A jak to jest z wzajemnym uznawaniem przez kluby wyników bonitacji z innych krajów? I o co chodzi z tą włoską? Czemu jest x w bazie?

wilczakrew 30-07-2009 00:28

Nie chciałem się Marzenko Ciebie czepiać ale wyjaśnię Ci co zostało tutaj zarzucone i dlaczego oczekuje odpowiedzi. Widzę, ze ty doskonale znasz czeski i przeczytałaś ten regulamin bo jeśli twierdzisz, ze jest to tam napisane to równie dobrze odpowiesz mi i pewnie innym co czeskiego nie znają na to moje pytanie.
Taki był zarzut.
Quote:

Originally Posted by Margo
Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad.

kolejny
Quote:

Originally Posted by Daiva
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie

Takie zostało postawione pytanie :
Quote:

Originally Posted by evikzegar
Napisał wilczakrew
Więc ja się pytam i czekam na konkretną odpowiedz od Daivy i Margo jaka jest różnica pomiędzy bonitacją przeprowadzoną w Późnej i której wyniki widnieją na WD, Jaka jest różnica pomiędzy bonitacją przeprowadzoną na Litwie w zeszłym roku przez Daivę i , której wyniki również widnieją na WD, oraz teraz tą , która odbyła się we Francji i również przeprowadziła ją Daiva.
Dlaczego te bonitacje mają prawo by być uznane i ich wyniki opublikowane na WD, a ta co ma się odbyć w Osiecznej jest zła i jej wyniki nie zostaną opublikowane.
Dlaczego została ona podważona i uznana za niezgodną z regulaminem organizacji bonitacji.
Nie chce aby mi Daiva kopiowała wycinki ze strony czeskiego , czy słowackiego klubu tylko żądam odpowiedzi na zadane pytanie..

http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/148.html
http://www.wolfdog.org/pol/bonitations/150.html

Jaka jest różnica w tych trzech bonitacjach i o ile mają one się różnić od tej w Osiecznej.

Proszę nie wprowadzać osób czytających w błąd.

Narvana 30-07-2009 00:34

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 227558)
I o co chodzi z tą włoską? Czemu jest x w bazie?

http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=9722

A teraz, ku jasnosci.
Do oficjalnej bonitacji sa potrzebne min. 3 osoby.
Z programu obozu w Osiecznej widnieje tylko jedna-p.Monika.
Oprocz osoby sedziujacej (tu: p. Monika) musi byc osoba z komisji hodowlanej (z tego co wyczytalam, p. Monika NIE jest w komisji) i musi byc osoba z klubu (i znow wyczytalam, ze p. Monika NIE jest w klubie-zreszta nawet gdyby byla i w tym, i w tym, to nadal musza byc min. 3 osoby przy bonitacji).
No chyba, ze organizatorzy nie wpisali do programu 2 pozostalych osob.
Jesli beda 2 dodatkowe osoby (klubu i komisji) wszystko bedzie w porzadku.

wilczakrew 30-07-2009 01:07

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227568)
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=9722

A teraz, ku jasnosci.
Do oficjalnej bonitacji sa potrzebne min. 3 osoby.
Z programu obozu w Osiecznej widnieje tylko jedna-p.Monika.
Oprocz osoby sedziujacej (tu: p. Monika) musi byc osoba z komisji hodowlanej (z tego co wyczytalam, p. Monika NIE jest w komisji) i musi byc osoba z klubu (i znow wyczytalam, ze p. Monika NIE jest w klubie-zreszta nawet gdyby byla i w tym, i w tym, to nadal musza byc min. 3 osoby przy bonitacji).
No chyba, ze organizatorzy nie wpisali do programu 2 pozostalych osob.
Jesli beda 2 dodatkowe osoby (klubu i komisji) wszystko bedzie w porzadku.

W takim razie poproszę o informację gdzie to wyczytałaś, ze podważasz kompetencje P. Moniki bo to już sa poważne zarzuty.

To jest odpowiedź czy w takim razie jest to w porządku ?
Czy jest to tylko błąd w bazie danych. ?
http://www.evikzegar.pl/052009.jpg

wilczakrew 30-07-2009 01:13

Nie chciał bym się powtarzać i przytaczać bonitacje do 5 lat wstecz . Bo tego typu pytania można zacząć mnożyć i zobaczy to każdy kto pofatyguje się aby przejrzeć komisje bonitacyjne i przeprowadzane bonitacje.
Oczekuje jasnej i precyzyjnej odpowiedzi dlaczego ta bonitacja jest nielegalna.

Narvana 30-07-2009 01:24

Ja juz Ci Grzesiek powiedzialam co chciales.

A kompetencji p.Moniki nie podwazam, wiec nie dorabiaj juz sobie teorii :evil: , bo teraz, to ja czuje sie urazona :evil:
Ale jesli tak bardzo chcesz, to prosze, stad mam te informacje:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?op...d=50&Itemid=83 KLUB CzW
http://www.cswolfdog.cz/index.php?op...d=53&Itemid=86 - KOMISJA

Chovatelská komise
Výbor KCHČSV potvrzuje chovatelskou komisi ve stávajícím složení, v souladu s návrhem výboru ze dne 23. 3. 2008:
Lucie Novoveská - předseda chovatelské komise
Dana Matušincová - hlavní poradce chovu
Ivana Střítežská
Hana Kaufmanová
Hana Křížová

Zápis z ustavující schůze výboru KCHČSV 14.6.2008
- OSTATNIE WYBORY

I nie ma tu nazwiska pani sedziny. (chyba, ze ja nie widze)

Co do tego screena-sam spytaj p.Oskara-no wez napisz do niego i spytaj sie jak to bylo na tej bonitacji.

Quote:

Oczekuje jasnej i precyzyjnej odpowiedzi dlaczego ta bonitacja jest nielegalna.
Ode mnie otrzymales juz chyba calkiem jasna odpowiedz, dlaczego jest nielegalna czy nieoficjalna.
Dlaczego tak a nie inaczej.
Wyraznie napisalam, ze moze organizatorzy nie dopisali do programu 2 pozostalych osob, ktore obowiazuja na bonitacji.
Ale Ty chyba widzisz inaczej.

Ja juz odpadam, mam dosc :shock:

btd 30-07-2009 07:44

Tak, Marzeno, jak widać tylko od Ciebie można uzyskać konkretną, jasną odpowiedź. Tak jakbyś tylko ty była zainteresowana wyjaśnieniem wątpliwości a nie wymądrzaniem się i złośliwościami.

Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam.

Gaga 30-07-2009 08:55

Quote:

Czy chodzi o to, że dokumenty z bonitacji w Osiecznej nie powędrują do żadnej organizacji kynologicznej i żadna jej nie uznaje?

Powędrować mogą ale uznać je może organ do tego powołany a taki najpierw sprawdzi zgodność z regulaminem przeprowadzania takich przeglądów. Zdaje się, że każdy z takich regulaminów zakłada obecność więcej niż jednej osoby oceniającej, innymi słowy zawsze musi być to komisja (czy nasze, polskie, byłe przeglądy hodowlane nie miały przypadkiem takiego samego wymogu? Aż sobie sprawdzę przy okazji :)).
Obawiam się też, że samo FCI ma w głębokim poważaniu kwestię regulaminów bonitacji bo te są przepisem wewnętrznym danego kraju.

Quote:

A jak to jest z wzajemnym uznawaniem przez kluby wyników bonitacji z innych krajów? I o co chodzi z tą włoską? Czemu jest x w bazie?
Temat włoskich bonitacji na pewno dobrze wyjaśni Margo:) Był ten temat na forum (ale dawno).
Co do uznawania bonitacji to jest to sprawa płynna :) Ale oficjalnie powinny być uznawane.
Od kilku lat obserwuje się jednak duże kontrowersje wokół wyników bonitacji, i to bez względu na kraj. Trochę to nielogiczne skoro bezwględnym wymogiem hodowlanym bonitacja jest tylko u Czechów i Słowaków.
Cała reszta świata może hodować bez przejścia tego przeglądu.
A sam przegląd, podobnie jak oceny na wystawach, przestał być obiektywnym, rzetelnym zestawem informacji, mówiącym o faktycznych cechach danego psa. Trwa wyścig na "pejedynki" (potem można komuś na forum napisać "a ja mam psa z pejedynką a Ty tylko z petrójką więc sie nie odzywaj" :D (tak, tak, zdarzały sie takie przypadki, pamiętasz Daiva? :D)).
Efekt? Patrzysz na psa, czytasz kod bonitacyjny i wpisujesz go na listę repów dla swojej hodowli.. a potem widzisz psa na żywo i nie wierzysz własnym oczom :lol::shock::roll:
I tak bonitacja, jak wszystko inne, uległa komercjalizacji i z obiektywnego przeglądu stala się narzędziem promocji własnego psa (właściwie siebie) :D
Wystawy też w założeniu miały być porównaniem do wzorca a nie wyborem miss i mistera piękności bo to nie te kategorie.

Mimo wszystko dobrze by było gdyby wróciły przeglądy hodowlane i dotyczyły czw. Baza opracowana przez Słowaków i Czechów jest bardzo dobra, po dodaniu kilku modyfikacji-mielibyśmy całkiem sensowny "tomograf" dla naszego psa :)

p.s. szybkie wyjaśnienie: kontrowersje się zdarzają, niemal przy każdej bonitacji, nie oznacza to jednak, że każdy wynik,każdego psa jest kontrowersyjny.

wilczakrew 30-07-2009 11:25

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227575)
Ja juz Ci Grzesiek powiedzialam co chciales.

A kompetencji p.Moniki nie podwazam, wiec nie dorabiaj juz sobie teorii :evil: , bo teraz, to ja czuje sie urazona :evil:
Ale jesli tak bardzo chcesz, to prosze, stad mam te informacje:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?op...d=50&Itemid=83 KLUB CzW
http://www.cswolfdog.cz/index.php?op...d=53&Itemid=86 - KOMISJA

Chovatelská komise
Výbor KCHČSV potvrzuje chovatelskou komisi ve stávajícím složení, v souladu s návrhem výboru ze dne 23. 3. 2008:
Lucie Novoveská - předseda chovatelské komise
Dana Matušincová - hlavní poradce chovu
Ivana Střítežská
Hana Kaufmanová
Hana Křížová

Zápis z ustavující schůze výboru KCHČSV 14.6.2008 - OSTATNIE WYBORY

I nie ma tu nazwiska pani sedziny. (chyba, ze ja nie widze)

Co do tego screena-sam spytaj p.Oskara-no wez napisz do niego i spytaj sie jak to bylo na tej bonitacji.

Ode mnie otrzymales juz chyba calkiem jasna odpowiedz, dlaczego jest nielegalna czy nieoficjalna.
Dlaczego tak a nie inaczej.
Wyraznie napisalam, ze moze organizatorzy nie dopisali do programu 2 pozostalych osob, ktore obowiazuja na bonitacji.
Ale Ty chyba widzisz inaczej.

Ja juz odpadam, mam dosc :shock:

Marzenko tutaj nie ma znaczenia kogo dopisze organizator czy nie bo komisje będzie powoływać sędzina. Nie chce być upierdliwy ale zaczynam sie czepiać tak samo jak pewne osoby na tym forum. Margo tez podaje zawsze u siebie jako osobę przeprowadzającą bonitacje Oskara i nie widnieją tam inne osoby z komisji. Taka informacja pojawia się dopiero przy wynikach bonitacji. Jak pokazałem nie na wszystkich.
Nikt nie moze ocenić czy dana bonitacja jest nielegalna do momentu jej odbycia bo nikt nie wie jakie sa ustalenia i jaka dokumentacja została sporządzona i pomiędzy jakimi organami . Dlatego Twoja odpowiedź nie jest w pełni adekwatna do mojego pytania. Choć jako jedyna udzieliłaś jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi.

Narvana 30-07-2009 11:52

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227630)
Dlatego Twoja odpowiedź nie jest w pełni adekwatna do mojego pytania.

na litosc Boska, to jakiej Ty odpowiedzi niby oczekujesz?
Pytanie brzmialo, dlaczego bonitacja w Osiecznej jest nielegalna.
Dostales odpowiedz od Daivy i Margo w linkach. Tobie bylo malo,
Daiva wziela fragmenty z linkow, ktore byly podane. Tobie bylo malo (mimo, ze Twoj przyjaciel z Czech Ci wytlumaczyl co tam jest napisane).
A ja napisalam dokladnie to samo, ale w jezyku POLSKIM.

sssmok 30-07-2009 13:24

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227638)

Przeciez Grzes wyraznie napisal o co mu chodzi i po co zakladal temat. Ja zupelnie nie wiem czemu sie czepiacie :rock_3
Prosze oto cytat:

Quote:

Jak to mowia: powrot w wielkim stylu :D

P.S. Komentowac nie bede, bo jak widac powyzej - nie ma sensu.
Szkoda mi na to czasu :P Taka ladna pogoda za oknem...

wilczakrew 30-07-2009 14:39

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227638)
Pytanie brzmialo, dlaczego bonitacja w Osiecznej jest nielegalna.
Dostales odpowiedz od Daivy i Margo w linkach. Tobie bylo malo,
Daiva wziela fragmenty z linkow, ktore byly podane. Tobie bylo malo (mimo, ze Twoj przyjaciel z Czech Ci wytlumaczyl co tam jest napisane).
A ja napisalam dokladnie to samo, ale w jezyku POLSKIM.

Marzenko podałaś wg, jakiego regulaminu są robione bonitacje na Czechach i w Słowacji. Margo wyraźnie napisała, ze bonitacja w Osiecznej będzie nielegalna, a Daiva dodała, ze tylko jedna w Polsce bonitacja jest legalna.
Jeśli mamy się trzymać tego samego regulaminu, bo nie mamy klubu i nie mamy innego regulaminu to ja chcę poznać wyraźne różnice pomiędzy tym, co widnieje na WD w dziale bonitacji z tą, która ma się odbyć w Osiecznej.
Sama podałaś, ze komisja musi się składać z uprawnionego sędziego, członka komisji hodowlanej i członka klubu. Jak dla mnie laika to w pozostałych krajach bonitacje powinny być robione wg takiego samego regulaminu, jaki maja kraje pochodzenia rasy, lub powinny być nieuznane. Bo wtedy jest dowolność w interpretacji wyników.

Zgodzę się też tutaj z częścią wypowiedzi Gagi dotyczącą bonitacji i wystaw, bo takie człowiek ma wrażenie patrząc, co sie dzieje.

Więc jak zauważysz nie dostałem odpowiedzi na zadane pytania.

Przecież można odnieść się do konkretnej bonitacji i napisać, ze została ona przeprowadzona w jednoosobowym składzie za zgodą klubu czeskiego czy słowackiego i to udowodnić. Można napisać, że w danym składzie komisji bonitacyjne ta osoba to uprawniony sędzia, ta to członek komisji hodowlanej, a ta to członek klubu. Bo jeśli mamy dowolność w interpretowaniu faktów to wtedy tez można napisać, ze wyniki sa uznawane wg swojego uznania i temat się skończy.

Ja w dalszym ciągu nie dostałem odpowiedzi na zadane pytanie, bo nikt z was nie wie, kto będzie w Osiecznej w komisji, za czyją zgodą ta bonitacja się odbędzie i wg, jakiego regulaminu. Podważać można legalność czegoś, jeśli sie wie, ze jest to nielegalne i ma się na to dowody. W tym przypadku nie został przytoczony żaden dowód na to, ze taka bonitacja ma być nielegalna.

Więc wybaczcie, ale nie jest to powód abym był obrażany przez kolejne osoby, bo chce uzyskać konkretną odpowiedz na konkretne pytanie.

Narvana 30-07-2009 15:01

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227683)
Ja w dalszym ciągu nie dostałem odpowiedzi na zadane pytanie, bo nikt z was nie wie, kto będzie w Osiecznej w komisji, za czyją zgodą ta bonitacja się odbędzie i wg, jakiego regulaminu. Podważać można legalność czegoś, jeśli sie wie, ze jest to nielegalne i ma się na to dowody. W tym przypadku nie został przytoczony żaden dowód na to, ze taka bonitacja ma być nielegalna.

To bedzie ktos, czy nie?
Beda jeszcze te 2 osoby, czy nie?
I jak nie wiadomo wg jakiego regulaminu? Chyba czeskiego, skoro sedzia jest z Czech...
Quote:

Jak dla mnie laika to w pozostałych krajach bonitacje powinny być robione wg takiego samego regulaminu, jaki maja kraje pochodzenia rasy, lub powinny być nieuznane.

A nie sa robione tak samo jak w kraju pochodzenia rasy? :rock_3 (bo pewnie mowisz tylko o polskiej bonitacji, litewskiej i teraz francuskiej)

wilczakrew 30-07-2009 21:49

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227691)
To bedzie ktos, czy nie?
Beda jeszcze te 2 osoby, czy nie?
I jak nie wiadomo wg jakiego regulaminu? Chyba czeskiego, skoro sedzia jest z Czech...

Marzenko to pytanie nalezało by sie zadać organizatorowi obozu jak i samej sędzinie. Ja nie jestem odpowiedzialny aby na nie odpowiadać.
Zresztą z tego co pamiętam to Margo zawsze podaje u siebie tylko jednego sędziego do spisu informacji na spotkanie w Późnej . Więc raczej informacja o jednej osobie nie jest podstawą do podważania legalności bonitacji w Osiecznej w dodatku przez takie autorytety.
Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 227691)
[/font][/color]
A nie sa robione tak samo jak w kraju pochodzenia rasy? :rock_3 (bo pewnie mowisz tylko o polskiej bonitacji, litewskiej i teraz francuskiej)

No pewnie nie jeśli w spisie widnieją bonitacje w jednoosobowym składzie albo składzie nie mającym do końca nic wspólnego z tym regulaminem. Błąd bazy, przeoczenie czy może jeszcze jest jeszcze jakiś inny regulamin o jakim ja nie wiem. Nieoficjalny .

Możliwe, ze moje pytanie jest zbyt proste, a odpowiedź zbyt skomplikowana abym się doczekał odpowiedzi. Mozliwe, ze potrzeba dużo czasu aby taka odpowiedz była możliwa. Ja zadałem konkretne pytanie i proszę właśnie Margo i Daivę aby mi na nie odpowiedziały.

Nic skomplikowanego , proste pytanie prosta odpowiedź.

Narvana 30-07-2009 22:02

no to moja rola sie juz konczy w tym temacie.

Margo 01-08-2009 08:26

Dlugo zastanawialam sie w jakim jezyku odpowiedziec, bo widze, ze ojczysty jest kompletnie niezrozumialy... Ale ostatnia proba.... :rock_3

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227755)
Zresztą z tego co pamiętam to Margo zawsze podaje u siebie tylko jednego sędziego do spisu informacji na spotkanie w Późnej . Więc raczej informacja o jednej osobie nie jest podstawą do podważania legalności bonitacji w Osiecznej w dodatku przez takie autorytety.

O.Dora jak KAZDY WIE, KTO SIE BONITACJAMI INTERESUJE jest jednoczesnie sedzia i czlonkiem slowackiej komisji hodowlanej... Bonitacje moze robic w zasadzie SAM (+2 osoby towarzyszace ;))... Dlatego dodawanie dodatkowych nazwisk jest w zasadzie niepotrzebne... Prawda jest jednak taka, ze w Poznej masz ZAWSZE wiecej czlonkow komisji hodowlanych, bo co roku mamy przyjemnosc goscic takze tych z Czech... Przez lata w sklad komisji wchodzily i wchodza M.Pluharova czy L. Novoveska. A w ostatnich latach rowniez Daiva (Litwa).
A o KAZDEJ przeprowadzanej bonitacji informowany jest prezes zielonogorskiego ZKwP.

Problem jaki ja widze w bonitacji w Osiecznej nie polega na "nabijaniu sie", ze my mamy oficjalna, a Wy nie. Bo nie o to chodzi... Ale jesli juz organizuje sie bonitacje i pobiera za to oplate to nalezy pamietac, ze znajda sie osoby, ktore do Osiecznej pojada glownie w tym celu, aby wlasnie tam ta bonitacje zaliczyc. I OBOWIAZKIEM organizatora jest PRZECZYTAC REGULAMINY i zadbac o to, aby wszystko bylo "legalne" i zgodne z przepisami... Nikt z nas nie chcialby jechac przez pol Polski obojetne na jaki egzamin, aby dowiedziec sie, ze mial on co prawda nazwe "Mistrzostwa IPO3", ale tak na serio to zwykle zawody podworkowe....

Margo 01-08-2009 08:36

Quote:

Tu sprawa jest inna... Czesc wloskich bonitacji nie spelnia warunkow, ktore polegaja w zasadzie na tym, aby wszystkie przeprowadzane bonitacje byly "PODOBNE".

Problem wloski to problem nie z hodowcami i wlascicielami, ale z ich klubem, ktory jest jedynie "prawie jak" klub rasy...:lol: czyli zwykla podrobka klubopodobna... Glowny hodowca i guru klubu hoduje papierowe mieszance, czyli psy "wilczakopodobne"... Prezydent klubu zamiast wilczaka ma wlasnie takiego mieszanca z papierami... Podobna fuszerka dotyczy nie tylko hodowli, ale i bonitacji... Tamtejsze vipy byly wsciekle, ze ich psy z powodu strachliwosci nie sa w stanie zaliczyc przegladu hodowlanego w stylu czeskim czy slowackim. A ze chcieli miec te slynne "P1", wiec.... zmienili testy charakteru, tak aby ich psy dostaly oceny doskonale... Tak wiec masz teraz jedyne DOSKONALE W SWOIM RODZAJU CZOLGAJACE SIE I PANIKUJACE psy z doskonale ocenionymi charakterami... W Lazne mielismy suczke po takiej bonitacji... dostawala ataku paniki, gdy wiatr zaczynal ruszac lisciami drzew..... :lol:

Jedno "ale": we Wloszech oprocz ich klubowych pseudo-bonitacji organizowane sa tez bonitacje czeskie - ktore organizuje bezposrednio czeski klub... Wyniki tych sa oczywiscie uznawane...

Margo 01-08-2009 08:38

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227572)
To jest odpowiedź czy w takim razie jest to w porządku ?
Czy jest to tylko błąd w bazie danych. ?

Oczywiscie, ze blad, a raczej niepelne dane... Jak bedzie wydany zpravodaj to dodam reszte osob z komisji, bo na stronach ich nie umiescili....

Margo 01-08-2009 08:45

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 227389)
Więc ja odpowiem na to pytanie :
Wg cytatów regulaminu jakie podałaś na stronie komisja bonitacyjna powinna składać sie z trzech osób. Jednak czeski klub uznaje wyniki bonitacyjne przeprowadzone przez czeskiego sedziego z uprawnieniami FCI.

Grzesiek, nie opowiadaj ludziom bajek.... 8)

NIE. NIE UZNAJE. Jesli M. Soukupova zrobi sobie bonitacje w Czechach (a byl juz taki przypadek z weekendowa bonitacja psow z Finlandii) to NIE JEST ONA UZNANA przez Klub czeski... Bez wzgledu na wiadomosci, doswiadczenie Moniki, czy fakt, ze jest sedzina z uprawnieniami na CzW...

wilczakrew 01-08-2009 22:23

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 227978)
Grzesiek, nie opowiadaj ludziom bajek....

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 227978)
Małgosiu to nie jest bajka tylko fakty.
NIE. NIE UZNAJE. Jesli M. Soukupova zrobi sobie bonitacje w Czechach (a byl juz taki przypadek z weekendowa bonitacja psow z Finlandii) to NIE JEST ONA UZNANA przez Klub czeski... Bez wzgledu na wiadomosci, doswiadczenie Moniki, czy fakt, ze jest sedzina z uprawnieniami na CzW...

Ja nie mydlę ludziom oczu opowiadając im jakieś bzdurne historie. Myślę, ze jak jakiś sędzia chciałby sobie zrobić bonitacje w Czechach czy na Słowacji i zaprosił na nią samych polaków i naopowiadał im bajek, a nie dopełnił formalności to wyglądałoby to tak samo. Jednak nie odnosi się to w nijaki sposób do bonitacji przeprowadzonych na terenie innego Państwa gdzie jurysdykcja klubu czeskiego i słowackiego nie sięga. Nie ma prawa taki klub narzucić swojej woli innemu klubowi czy związkowi kynologicznemu. Może uznać wyniki, jeśli będzie taka wola lub przychylność lub ich nie uznać, jeśli takiej przychylności nie będzie. Sama wiesz, ze o to można zadbać bardzo szybko i prosto. Z drugiej strony w czeskim klubie też są rozgrywki personalne, zajadłe dyskusje i walka na wysokich stanowiskach. Każdy walczy o swoją pozycję tak samo jak u nas. Nie wszyscy są ze wszystkiego zadowoleni. Zresztą czeski klub do końca nawet nie uznaje wyników prześwietleń HD wykonanych poza ich granicami, o czym miałem sposobność przekonać się osobiście, więc co tutaj mówić o innych kwestiach. W Słowacji nie wygląda to lepiej. Zresztą każdy kto zna angielski może sobie co nie co poczytać na ten właśnie temat i zobaczyć na własne oczy jak jest przeprowadzana bonitacja, a tak nie powinno być. ( Post Massimo 38 )

http://www.wolfdog.org/forum/showthr...27963&langid=1

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 227976)
Oczywiscie, ze blad, a raczej niepelne dane... Jak bedzie wydany zpravodaj to dodam reszte osob z komisji, bo na stronach ich nie umiescili....

Jeśli nie było sprawozdania to równie dobrze dane podane mogą być nieprawdziwe. To podważa wiarygodność bazy danych. Niekoniecznie dane widniejące na jakiejś stronie muszą być prawdziwe i to są Twoje słowa. Bo w takim razie albo weryfikujemy wszystko do końca i takie umieszczamy dane w bazie albo umieszczamy takie, jakie chcemy.
Wystarczy, ze przez pół roku będzie w bazie widniał zły kod bonitacyjny samca ocenionego na super charakter i właściciele z innych krajów pokryją nim swoje suki. Potem się okaże, ze komuś przeskoczyła jedna linijka i pies ma p14 . Co wtedy .?
Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 227972)
Dlugo zastanawialam sie w jakim jezyku odpowiedziec, bo widze, ze ojczysty jest kompletnie niezrozumialy... Ale ostatnia proba....

Jeśli wolisz to zawsze możemy przejść na język obrazkowy wtedy nie będzie niedomówień i nadinterpretacji. Drzewo zawsze będzie drzewem, a jego rodzaj można określić po owocach. Ja nie muszę się tyle zastanawiać by napisać coś jasno i po polsku bez potrzeby odbiegania od tematu . Niestety cały czas jest to robione.

Quote:

O.Dora jak KAZDY WIE, KTO SIE BONITACJAMI INTERESUJE jest jednoczesnie sedzia i czlonkiem slowackiej komisji hodowlanej... Bonitacje moze robic w zasadzie SAM (+2 osoby towarzyszace )... Dlatego dodawanie dodatkowych nazwisk jest w zasadzie niepotrzebne...

Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze bonitację może robić sam. Przepisy zarówno czeskiego klubu jak i słowackiego w tej sprawie stanowią zupełnie, co innego. Może robić sobie ją sam za granicą, bo tam ich jurysdykcja nie sięga, ale jest jeden problem. Nie są one zgodne z regulaminem tych klubów.
Quote:

Wycinek z regulaminu słowackiego klubu :
Quote:

Bonitácie prevádzajú 3 členné komisie menované výborom KCHČSV SR.
Bonitačná komisia je oprávnená zo závažných dôvodov svoje rozhodnutie o spôsobilosti k chovu odložiť na ďalšiu bonitáciu.
Komisia je zložená z poradcu chovu, rozhodcu exteriéru a člena usporiadajúcej organizácie.

Bonitacje przeprowadzają 3 osobowe komisje powoływane przez KCHCSV SR.
Komisja bonitacyjna jest uprawniona w przypadkach uzasadnionych do odroczenia bonitacji.
Komisja jest złożona z doradcy chowu, arbitra czuwającego nad zachowaniem prawidłowego eksterieru i osoby z odpowiedniej organizacji.
Quote:

Wycinek z regulaminu czeskiego klubu :
Quote:

Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací.
Bonitační komise je nejméně tří členná.
Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace.

Oceny psów na bonitacji mogą prowadzić osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
Komisja składa się z co najmniej trzech członków.
Tworzy ją członek czuwający nad zachowaniem prawidłowego eksterieru, doradca chowu, i przewodniczący komisji bonitacyjnej.
W takim razie co z ich legalnością.? Jeśli mamy się trzymać stricte przepisów to one stanowią zupełnie, co innego. No chyba, ze nie wszystkich obowiązują takie same przepisy. W Słowacji wygląda to troszkę inaczej niż w Czechach, ale jest jeden wymóg, komisja musi się składać z trzech określonych osób. W takim przypadku mogę twierdzić, ze Twoje wypowiedzi są niewiarygodne tak samo jak te wszystkie bonitacje przeprowadzone w jednoosobowym składzie jak ta ostatnia we Francji.
Mogę ale wcale tego nie muszę robić bo nie mam ku temu podstaw i jest to tylko przykład. Nie wiem na jakiej podstawie i według jakich przepisów zostały wykonane i czy są uznawane przez te oba kluby. Ty nie mając podstaw podważyłaś legalność bonitacji, której jeszcze nie było i obraziłaś uczestników obozu i tej bonitacji. Dlaczego, też nie masz ku temu podstaw.?

Quote:

Prawda jest jednak taka, ze w Poznej masz ZAWSZE wiecej czlonkow komisji hodowlanych, bo co roku mamy przyjemnosc goscic takze tych z Czech... Przez lata w sklad komisji wchodzily i wchodza M.Pluharova czy L. Novoveska. A w ostatnich latach rowniez Daiva (Litwa).

Nie podważam niczyich kompetencji i uprawnień do uczestniczenia w takiej bonitacji, ale jest mały problem. Jeśli to jest komisja wielonarodowa to nie jest to ani czeska ani słowacka bonitacja. Jest to polska bonitacja, a to kto ją będzie honorował to jest zupełnie inna sprawa. W Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego i właściwie każdy właściciel robi taki przegląd dla własnych potrzeb, aby ocenić szczeniaka. Co do uprawnień również Daivy jak piszesz w ostatnich latach to nie sadzę, aby była ona członkiem czeskiej czy słowackiej komisji hodowlanej. Jednak była członkiem komisji bonitacyjnej w Polsce przez ostatnie trzy lata.
2008 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra (SK), D. Rimaityte (LT), M.Pluharová (CZ)
2007 - Komisja bonitacyjna: Oskár Dóra (SK), Daiva Rimaityte (LT), Margo Peron (PL)
2006 - Komisja bonitacyjna: O. Dóra, L. Novoveská, D. Rimaityte
Jakie ma ona uprawnienia by podważać legalność bonitacji w Polsce. Kto dał jej takie prawo by mogła twierdzić, ze tylko jedna bonitacja w Polsce jest legalna. Na jakiej podstawie. Z tego, co wiem nie jest członkiem ZKwP, nie zasiada w jego organach i nie ma żadnych podstaw aby się mieszać w sprawy polskie.
Quote:

Napisał Daiva
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie
Po raz kolejny w tym temacie zachwalasz spotkanie w Późnej i przeprowadzane tam bonitacje, a jak dla mnie nie ma to nic wspólnego z tematem. Spotkanie w Późnej jest fajną sprawą dla osób, które chcą tam przyjechać i odpowiada im taki klimat. Jednak to gdzie ludzie zrobią bonitację jest tylko ich dobrą wolą. Chcę poznać podstawy prawne na podstawie, których podważacie razem z Daivą legalność tej właśnie bonitacji, uznając przy tym inne.

Quote:

A o KAZDEJ przeprowadzanej bonitacji informowany jest prezes zielonogorskiego ZKwP.

Czy też jest informowany klub czeski czy słowacki bo komisje są u Ciebie międzynarodowe. ? Czy wydają one zgodę na przeprowadzenie takiej bonitacji i wszystko jest załatwiane formalnie na piśmie. ? Czy każdy właściciel może potem poprosić o duplikat. ? Nie znalazłem na stronie słowackiego klubu wzmianki o bonitacji przeprowadzonej w Późnej, a przecież sędzią wiodącym był Słowak więc powinna ona być zrobiona w porozumieniu z tym właśnie klubem.
http://www.csv.sk/index1.php
Wiesz ja też mogę poinformować prezeskę mojego oddziału, ze robie sobie coś tam i na tej podstawie nie mam prawa wypowiadać takich słów o innych:
Quote:

Napisał
Quote:

Margo
Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad.

Quote:

Problem jaki ja widze w bonitacji w Osiecznej nie polega na "nabijaniu sie", ze my mamy oficjalna, a Wy nie. Bo nie o to chodzi... Ale jesli juz organizuje sie bonitacje i pobiera za to oplate to nalezy pamietac, ze znajda sie osoby, ktore do Osiecznej pojada glownie w tym celu, aby wlasnie tam ta bonitacje zaliczyc. I OBOWIAZKIEM organizatora jest PRZECZYTAC REGULAMINY i zadbac o to, aby wszystko bylo "legalne" i zgodne z przepisami... Nikt z nas nie chcialby jechac przez pol Polski obojetne na jaki egzamin, aby dowiedziec sie, ze mial on co prawda nazwe "Mistrzostwa IPO3", ale tak na serio to zwykle zawody podworkowe....

Problem w tym, ze Ty nie wiesz co zrobił organizator i jakich formalności dopełnił. Przedstawiasz tutaj kolejne zarzuty nie mając wiedzy na ten temat. Zachwalasz bonitację u siebie oferując lepszy standard nie mając wiedzy na temat bonitacji w Osiecznej. Czy nie lepiej było poczekać z osądami aż ona się odbędzie i wtedy, jeśli będą jakieś niejasności czy zastrzeżenia to je wyjaśnić i poddać pod wątpliwość. Wtedy też będzie możliwa ocena i weryfikacja legalności takiej bonitacji.
Myślę, ze to zachowanie, jakie zaprezentowały pewne osoby w tym temacie powinno dać im wiele do myślenia. Ja sobie od forum odpocząłem i pewne kwestie przemyślałem.

Fori 03-08-2009 10:39

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 228025)

Problem w tym, ze Ty nie wiesz co zrobił organizator i jakich formalności dopełnił. Przedstawiasz tutaj kolejne zarzuty nie mając wiedzy na ten temat. Zachwalasz bonitację u siebie oferując lepszy standard nie mając wiedzy na temat bonitacji w Osiecznej. Czy nie lepiej było poczekać z osądami aż ona się odbędzie i wtedy, jeśli będą jakieś niejasności czy zastrzeżenia to je wyjaśnić i poddać pod wątpliwość. Wtedy też będzie możliwa ocena i weryfikacja legalności takiej bonitacji.
Myślę, ze to zachowanie, jakie zaprezentowały pewne osoby w tym temacie powinno dać im wiele do myślenia. Ja sobie od forum odpocząłem i pewne kwestie przemyślałem.

Grzesiek, problemu by nie było gdybyś zamiast klepać kilkanaście postów napisał od razu, organizator zapewnia legalność bonitacji, w zgodzie z przepisami np. polskimi, czeskimi, słowackimi czy litewskimi. :rock_3 Ale niestety nie napisałeś...:(

Omawiany temat zasiał sporo wątpliwości i to właśnie Ty Grzesiek je spotęgowałeś a Twoja ostatnia wypowiedź podkreśla specyficzny sposób myślenia który można streścić następująco: "bonitacje zrobimy dla własnej świadomości aby wiedzieć jakie mamy psy a potem... potem będziemy walczyć z całym światem o jej uznanie":lol:.

Osobiście wolę wariant, że przed bonitacją mogę się dowiedzieć czy będzie uznana czy nie i z jakich powodów, niż narażać się na koszty podróży i bonitacji, której wyniki mogę sobie zawiesić na ścianie dla lepszego samopoczucia i po wydaniu tychże pieniędzy użerać się ze wszystkimi i na wszystkich forach, że skoro zapłaciłam to jest legalna i żądam zamieszczenia w bazie!!!:twisted:

Dla jasności, nie podważam obozu ani szkoleń ani bonitacji w Osiecznej. Chwała Eli za zapał i chęci do zorganizowania tego obozu. Ale uważam, że skoro chciałeś być posłańcem dobrej nowiny to miej również wszystkie niezbędne informacje a nie atakuj i nie obrażaj ludzi za to że wyłapują niuansiki, o które potem latami hodowcy, właściciele i admini baz kruszą kopie.

Pozdrawiam
Anka

wilczakrew 03-08-2009 23:23

Quote:

Originally Posted by Fori (Bericht 228106)
Grzesiek, problemu by nie było gdybyś zamiast klepać kilkanaście postów napisał od razu, organizator zapewnia legalność bonitacji, w zgodzie z przepisami np. polskimi, czeskimi, słowackimi czy litewskimi. Ale niestety nie napisałeś...

Przykro mi Aniu, ze nie rozumiesz tego co jest napisane na forum. Zresztą chyba nie jedyna. Wyjaśnię Ci to bardziej przystępnie.
Bonitacje w zgodzie z przepisami polskimi – takich bonitacji nie ma, ponieważ w Polsce nie mamy wymogu bonitacyjnego i nie ma takich przepisów. Zatem każdy sędzia jaki zrobi bonitacje na terenie Polski choćby najlepszy na świecie ma tego pełną świadomość.
Bonitacja taka nie jest ani uznana przez ZKwP ani przez niego asygnowana.
Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu. Bonitacja czeska jest tylko ważna na terenie Czech jeśli odbędzie się zgodnie z wymogami i regulaminem tamtego klubu. Taka sama sytuacja jest w Słowacji, na Litwie, we Włoszech, Francji i Niemczech. Zupełnie inną kwestią jest wzajemne uznawanie wyników tych bonitacji.
Ja nie mogę pisać na temat bonitacji w Osiecznej na podstawie, jakich przepisów zostanie ona przeprowadzona bo nie ja jestem jej organizatorem. Zresztą nie to jest tematem dyskusji, którą skrupulatnie chcesz wraz z innymi zepchnąć na zupełnie inne tory.
To nie ja podważyłem legalność bonitacji w Osiecznej i nie ja napisałem, ze tylko ta organizowana w Późnej jest legalna. Ja podałem tylko fakty i jeśli tego nie rozumiesz to jest mi przykro.
Wszystkie bonitacje w Polsce są nielegalne w świetle prawa i nikt nie może powiedzieć, ze tylko jego jest legalna.
Quote:

Omawiany temat zasiał sporo wątpliwości i to właśnie Ty Grzesiek je spotęgowałeś a Twoja ostatnia wypowiedź podkreśla specyficzny sposób myślenia który można streścić następująco: "bonitacje zrobimy dla własnej świadomości aby wiedzieć jakie mamy psy a potem... potem będziemy walczyć z całym światem o jej uznanie" .

Największą głupotą jest ślepa wiara . Właśnie w ten sposób mogę to streścić. Tutaj nie ma żadnego sposobu myślenia i nie chodzi o to czy ktokolwiek uzna bonitacje w Osiecznej bo to nie ma większego znaczenia. Co do wątpliwości to wybacz, ale ja tylko podałem fakty, których nie będziesz w stanie podważyć choć nie wiem jak będziesz się starała. Wszystkie bonitacje, jakie odbyły się do tej pory w Polsce są niezgodne z czeskim i słowackim regulaminem i nie są przez te kluby uznane. Nie są asygnowane przez ZKwP więc związek też ich nie uznaje. Jedynym miejscem gdzie zostały one uznane jest WD i to na zasadzie wyłączności. Ja zadałem tylko pytanie dlaczego. ?

Quote:

Osobiście wolę wariant, że przed bonitacją mogę się dowiedzieć czy będzie uznana czy nie i z jakich powodów, niż narażać się na koszty podróży i bonitacji, której wyniki mogę sobie zawiesić na ścianie dla lepszego samopoczucia i po wydaniu tychże pieniędzy użerać się ze wszystkimi i na wszystkich forach, że skoro zapłaciłam to jest legalna i żądam zamieszczenia w bazie!!!

Wybacz ale jak chcesz zrobić swojemu psu legalną bonitację to jedź do Czech albo na Słowację. Wybierz taką bonitację, która jest asygnowana przez tamtejsze kluby rasy. Tam będa one uznane i legalne.
Właśnie kwestia jest tego rodzaju, ze nikt nie żąda, aby wyniki takiej bonitacji znalazły się w bazie danych. Nikt z osób, które wezmą udział w tej bonitacji nie napisał niczego takiego. Czasami trzeba coś przeczytać ze zrozumieniem, a nie powielać ślepego myślenia. Zresztą jak nawet zrobisz bonitacje w kraju pochodzenia to i tak nie jest ona w dalszym ciągu uznana przez ZKwP bo w Polsce nie ma takiego obowiązku. Nie masz prawa nikomu powiedzieć, ze ty masz lepszy przegląd młodych niż inny właściciel w Polsce bo dostałaś od sędziego lepszą ocenę. Nie jest to przedmiotem oceny pod względem hodowlanym psów w naszym kraju. Natomiast, jeśli masz taką ochotę to możesz sobie to oprawić nawet w platynowe ramki i dla własnej przyjemności powiesić na ścianie. Zastanawia mnie fakt, że sama sobie nie zadałaś tego pytania jadąc na przegląd młodych do Późnej i przecież za niego płaciłaś. Pytanie dlaczego bo raczej nie dlatego, ze miałaś zaufanie i wierzyłaś w dobrą wiarę . Czy od tamtego czasu zmieniły się przepisy, czy może warianty uległy pewnej modyfikacji. ?

Quote:

Dla jasności, nie podważam obozu ani szkoleń ani bonitacji w Osiecznej. Chwała Eli za zapał i chęci do zorganizowania tego obozu. Ale uważam, że skoro chciałeś być posłańcem dobrej nowiny to miej również wszystkie niezbędne informacje a nie atakuj i nie obrażaj ludzi za to że wyłapują niuansiki, o które potem latami hodowcy, właściciele i admini baz kruszą kopie.

Quote:

Pozdrawiam
Anka

W tym momencie sobie wypraszam bo jesteś kolejną osobą na tym forum, która mnie obraża. W odróżnieniu do innych osób ja właśnie mam wszystkie niezbędne informacje na ten temat. Nikt tutaj nie wyłapuje niuansików bo ich nie ma. Cała sytuacja jest tak klarowna jak górska rzeka. Na temat kto kogo cały czas atakuje i obraża nie chce mi się dyskutować bo jest to daremne. Jednak ja nie jestem tą właśnie osobą.

Tak w zasadzie to proszę o zamknięcie tego tematu bo poza kolejnymi bezzasadnymi zarzutami i obrazą nic więcej się tutaj nie da napisać.
Wszystko zostało już wyjasnione dostatecznie jasno i dogłębnie.

Z drugiej strony myślę, ze jak sobie pewne osoby przemyślą pewne kwestie to będą miały na tyle odwagi by chociaż przeprosić i przyznać się publicznie , że nie miały racji i myliły się co do pewnych kwestii.

Gaga 03-08-2009 23:31

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 228247)

Bonitacja taka nie jest ani uznana przez ZKwP ani przez niego asygnowana.

:roflmaoreszty już nie muszę czytać :lol:
CUDNE

wilczakrew 04-08-2009 01:06

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 228248)
:roflmaoreszty już nie muszę czytać :lol:
CUDNE

Wiedziałem, ze będziesz pierwsza i wyłapałaś tylko jedno słowo.
Ciekawe kto znajdzie drugie ?
Właśnie to jest to co wasze autorytety potrafią robić najlepiej.
Obrażać, kpić, naśmiewać się, szydzić bo nic innego nie umieją .
Nawet nie są w stanie przyznać się do błędu i porażki, którą im wytyka chłopczyk od czamborka.
Jest to straszne jak nisko można upaść wierząc w to , ze się jest na szczycie.
Jak prosto dajecie sobą manipulować, myśląc, ze to wy manipulujecie.

Nawet nie musiałem czekać do rana.

Fori 04-08-2009 10:22

Quote:

W tym momencie sobie wypraszam bo jesteś kolejną osobą na tym forum, która mnie obraża. W odróżnieniu do innych osób ja właśnie mam wszystkie niezbędne informacje na ten temat. Nikt tutaj nie wyłapuje niuansików bo ich nie ma. Cała sytuacja jest tak klarowna jak górska rzeka. Na temat kto kogo cały czas atakuje i obraża nie chce mi się dyskutować bo jest to daremne. Jednak ja nie jestem tą właśnie osobą.

Tak w zasadzie to proszę o zamknięcie tego tematu bo poza kolejnymi bezzasadnymi zarzutami i obrazą nic więcej się tutaj nie da napisać.
Wszystko zostało już wyjasnione dostatecznie jasno i dogłębnie.

Z drugiej strony myślę, ze jak sobie pewne osoby przemyślą pewne kwestie to będą miały na tyle odwagi by chociaż przeprosić i przyznać się publicznie , że nie miały racji i myliły się co do pewnych kwestii.

Grzesiek
1. jestem ostatnią osobą na forum, która komukolwiek i w jakiejkolwiek dyskusji ubliżyła więc nie przeginaj, że moją wypowiedzią zostałeś obrażony:evil:
2. z Tobą nie można i nie da się rozmawiać, bo sam nie rozumiesz co piszesz, nie rozumiesz sensu wypowiedzi innych osób, i najgorsze jest to że uzurpujesz sobie prawo do nieomylności i wszechwiedzy - nowy bóg??? żałosne
3. zanim zaczniesz oczekiwać, że inni Cię przeproszą zacznij od siebie! Przeprosiłeś Nas wszystkich za swoje kiepskie teksty, niestosowne epitety i niesmaczne komentarze??? (i to nie tylko w tym temacie) Niestety nie, bo to dla Ciebie zbyt trudne
4. w poprzednim poście napisałeś, że odpocząłeś od forum i wszystko przemyślałeś - na pewno? bo dla mnie albo kiepsko wypoczywałeś albo za krótko myślałeś, bo Twój powrót nie wskazuje na nic lepszego poza większą dawką jadu, złości, zacietrzewienia i agresji.
5. i masz rację, czas zamknąć temat i niniejszym ja kończę rozmowy z Tobą, tak jak Daiva narzucam na Twoje wypowiedzi osobistego bana - jesteś niewidoczny

Anka

ps.
Nie wysilaj się na odpowiedź, ja w przeciwieństwie do Ciebie rozumiem co czytam i wiem co piszę. Biorę za swoje słowa pełną odpowiedzialność i nie zmieniam zdania co drugi post a ze znajomych nie robię wrogów tylko dlatego że ośmielają się mieć inne zdanie niż ja.

z Peronówki 04-08-2009 10:31

Quote:

Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu.

Gdzie ja czytalam dokladnie te same slowa w tym samym stylu... 8) :lol:
Cale szczescie, ze nie mamy ONow, a psow nie ocenia nam Niemiec.. bo by sie posypalo, ze prawdziwy POLSKI hodowca nie da sie ocenic przez Niemca, bo Niemcy w 1939.... :rock_3

"Zarty" na bok... NIKT CI NICZEGO NIE NARZUCA. Bonitacja to taki test jak kazdy inny... Jeden bedzie hodowal na psie nietypowym, ktory nie ma nawet badania stawow. Ktos inny chce zrobic cos wiecej. Jakis egzamin, test, sprawdzian wytrzymalosciowy.... Obojetne co... Jesli sa chetni to MAJA PRAWO to robic. A jesli robia wiecej niz wymagane w Polsce minimum to CHWALA IM ZA TO... To nie atak obcych sil na nasz kraj...

Wiec dajmy spokoj z haslami "prawdziwy patriota nie da sie ocenic przez Czecha i Slowaka, bo "obcy" nie bedzie nam mowil jakie mamy psy"... :twisted:

Quote:

Wszystkie kluby rasy jakie istnieją na świecie nie mają prawa narzucać w Polsce swojego regulaminu. Bonitacja czeska jest tylko ważna na terenie Czech jeśli odbędzie się zgodnie z wymogami i regulaminem tamtego klubu. Taka sama sytuacja jest w Słowacji, na Litwie, we Włoszech, Francji i Niemczech.

NIEEEE!!!! Bonitacja czeska, slowacka, litewska, niemiecka czy francuska jest uznana w KAZDYM kraju, gdzie wymagana jest bonitacja JESLI TYLKO zostala przeprowadzona zgodnie z regulaminem. Dlatego tez czescy i slowaccy sedziowie jezdza do innych krajow by te bonitacje organizowac...

Zostaly wprowadzone pewnie ograniczenia - ale to wlasnie z powodu organizowania pseudo-bonitacji: niektore bonitacje nie sa "wazne" i co sie dziwic, gdy np we Wloszech bonitowac mozna nawet NAJPRAWDZIWSZE kundelki (zwykle mieszance)... jesli tylko ich wlascicielem jest tamtejszy VIP... (pomijam, ze to kompletna KOMPROMITACJA dla sedziego, ktory na taka ocene sie zgodzil)

Quote:

To nie ja podważyłem legalność bonitacji w Osiecznej i nie ja napisałem, ze tylko ta organizowana w Późnej jest legalna. Ja podałem tylko fakty i jeśli tego nie rozumiesz to jest mi przykro.

To Ty nie rozumiesz - bonitacja w Poznej jest legalna. Organizowana WEDLUG regulaminu, przez czesko-slowacka komisje, a jej wyniki trafiaja do slowackiej komisji hodowlanej. I jej wynik jest ceniony nawet wyzej niz wynik niektorych bonitacji w krajach pochodzenia rasy, gdzie oceny dokonywala osoba, ktorej doswidczenie w tej rasie jest MIZERNE (bo np nie potrafi nawet dobrze zmierzyc psow).

Quote:

Zresztą każdy kto zna angielski może sobie co nie co poczytać na ten właśnie temat i zobaczyć na własne oczy jak jest przeprowadzana bonitacja, a tak nie powinno być. ( Post Massimo 38 )

http://www.wolfdog.org/forum/showthr...27963&langid=1

:roflmao Grzesiek, to nie przejdzie.... Mozesz tym robic wrazenie na nowych wlascicielach wilczakow, ale nie na osobach, ktore w tym siedza...8)
A do "nowych": zerknijcie sobie, ze Massimo "cudownym" zbiegiem okolicznosci wygrzebuje stary temat, ktory "umarl" pol roku temu... Dlaczego? Bo to nikt inny niz nasza jedna i ta sama forumowa "partyjka": Massimo i Rolf (koledzy Moniki, ktora jest kolezanka Eli). Jeden duch, cztery wcielenia.... :lol: A post massimo to nic innego jak reakcja na nasza dyskusje... :lol:
A massimo warto zapytac: jak mozna uznac za bonitacje CZECHOSLOWACKICH WILCZAKOW taka, gdzie ocenia sie sie tez zwyczajne "burki" (bez obrazy dla kundelkow-bezpapierowcow). Wloskie boniacje nie zapewniaja nawet tego minimum - pewnosci, ze oceniony pies to CZW!!!!!

Quote:

Nie podważam niczyich kompetencji i uprawnień do uczestniczenia w takiej bonitacji, ale jest mały problem. Jeśli to jest komisja wielonarodowa to nie jest to ani czeska ani słowacka bonitacja. Jest to polska bonitacja

Grzesiek, przeczytaj sobie czeski i slowacki regulamin bonitacji...

Quote:

Na jakiej podstawie stwierdzasz, ze bonitację może robić sam.

Quote:

Chcę poznać podstawy prawne na podstawie, których podważacie razem z Daivą legalność tej właśnie bonitacji, uznając przy tym inne.

Grzesiek, przeczytaj JESZCZE RAZ to co pisalam... Bo ja po lekturze tego tematu zaczynam wierzyc w oficjalne dane:
"Natrafiliśmy na dane międzynarodowych organizacji PISA (Międzynarodowego Programu Oceny Umiejętności Uczniów) oraz OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju), z których wynika, że blisko 40 proc. Polaków nie rozumie tego, co czyta, a kolejne 30 proc. rozumie, ale w niewielkim stopniu"

Quote:

Gdyby zostalo to napisane "po" to bylyby krzyki, ze to z powodu wynikow... Dobrze wiesz, ze tak zle i tak niedobrze... Ja nie twierdze, ze taka "zabawa" w bonitacje jest zla, bo takie nieoficjalne oceny na obozach szkoleniowych przeprowadzamy codziennie... Chodzi o to, aby nie mylic osob, ktore rzeczywiscie chce miec "wazny" papierek i po niego jada.

Umyka nam jednak glowny problem - radosnej tworczosci internetowej, czyli pisania niefachowych reklam, bo NIEPRAWDZIWYCH. Jakis czas temu szlo o psy - w internecie byly slowa krytyki pod adresem kazdego psa konkurencji (o fatalnych "agresywnych" charakterach) i peanow pochwalnych na temat wlasnych psow (z ktorych te "kochajace, przyjacielskie" okazywalaly sie w realu bestiami, rzucajacymi sie na kazdego przechodzacego psa, ze "bez kija nie podchodz"). Potem byly spotkania i organizowania biegu wytrzymalosciowego, gdzie problem jest podobny - mial byc "pierwszy polski egzamin wytrzymalosciowy", ale ktos zapomnial, ze nie jest on w Polsce nostryfikowany i zamiast kartki z zaliczonym testem dostawaloby sie podziekowanie organizatora. Oczywiscie wtedy tez nie bylo informacji, ze jest to zwykly "sranda zavod" i cale szczescie upadl z powodu malej ilosci chetnych, bo juz widze miny osob, ktore telepaly sie z rowerami przez pol Polski, a potem walczyly przez 40 km aby dowiedziec sie, ze taki bieg to moga sobie zrobic u siebie w domu...

Podobne "przeklamania" wkradly sie wlasnie do obozu w Osiecznej - bonitacja, ktora nie spelnia wymogow. Dopisywanie ludziom osiagniec, ktorych nie maja - o to pytala jako pierwsza Gaga, a chodzilo o:
Quote:

- Mistrz Polski i Świata Jola Sołek ( posłuszeństwo, tropienie, zaprzęgi )

Jola NIE JEST Mistrzem Polski i Swiata ani w tropieniu, ani w posluszenstwie. Jej domena sa zaprzegi. I nie wiem dlaczego to jest wedlug organizatorow takie wstydliwe. To fachowiec w swojej dziedzinie i mozna bylo to spokojnie napisac. PRAWDE, a nie uzywajac gry slow mylic osoby zainteresowane....

Nie Grzesiek - nie chodzi o krytyke obozu w Osiecznej. Ale to wlasnie najlepszy sposob przesady w naszym internecie... Gdzie ludzie, wlasciciele wilczakow, sa wprowadzani w blad. A pogon, za organizacja pierwszego obozu, bonitacji, czy biegu po kalosze soltysa przeslania sprawy organizacyjne, ze cos OFICJALNEGO musi byc organizowane OFICJALNIE. Ze sa wytyczne i regulaminy, ktorzych trzeba sie trzymac...

I nie chodzi tu o wybijanie ponad wszystko spotkania w Poznej, bo to jedno spotkanie na niemieckiej granicy - gdzie nie kazdy moze dotrzec i nigdy nie chodzilo o to, aby bylo "jedno jedyne"... I w sumie jesli sie uda to mam nadzieje, ze biegi, bonitacje, egzaminy czy nawet wystawy beda tez organizowane w roznych miastach Polski... Bo czy nie ma nic fajniejszego niz np bieg wytrzymalosciowy, ktory mozna zaliczyc w roznych czesciach naszego kraju, w centrum przez pola, po Mazurach, czy na plaskim terenie w gorach... Czy bonitacje lub egzaminy, na ktore nie trzeba sie tluc przez cala Polske....
Pewnie tak bedzie - chodzi jednak o aby jesli juz ktos to organizuje to aby postaral sie, zeby reklama spotkania byla PRAWDZIWA. (JA BARDZO CHETNIE pojade na rajd rowerowy z Burymi nawet jesli bedzie "nieoficjalny i nieoceniany" - nie musi byc to egzamin. Ale wole wiedziec, ze to wlasnie taki bieg, a nie np SVP3 ;)

sssmok 04-08-2009 12:04

Mialam sie nie udzielac, ale to co wyprawia wilczakrew, juz przechodzi ludzkie pojecie. Wszystko jest zle, kazdy jest glupi, a forum wolfdoga jest w zmowie. Paranoja...

Quote:

Originally Posted by Fori (Bericht 228276)
Grzesiek
2. z Tobą nie można i nie da się rozmawiać, bo sam nie rozumiesz co piszesz, nie rozumiesz sensu wypowiedzi innych osób, i najgorsze jest to że uzurpujesz sobie prawo do nieomylności i wszechwiedzy - nowy bóg??? żałosne

Grzes chyba zapomnial juz, ze niecale 2 lata temu nie radzil sobie z 3 miesiecznym gryzacym szczeniaczkiem, potem oddal psa na stacjonarke "bo sie nie zna i sam go nie nauczy"...
Teraz uwaza sie za eksperta w kazdym temacie - brak slow.

Quote:

3. zanim zaczniesz oczekiwać, że inni Cię przeproszą zacznij od siebie! Przeprosiłeś Nas wszystkich za swoje kiepskie teksty, niestosowne epitety i niesmaczne komentarze??? (i to nie tylko w tym temacie) Niestety nie, bo to dla Ciebie zbyt trudne

Fori, on nie przeprosi. Nie ludz sie. Po pierwsze brak mu dobrego wychowania, a po drugie uwaza, ze to na niego wszyscy sie uwzieli i bedzie sie mscil :twisted:
Jak juz pisalas: syndrom Boga.

Quote:

5. i masz rację, czas zamknąć temat i niniejszym ja kończę rozmowy z Tobą, tak jak Daiva narzucam na Twoje wypowiedzi osobistego bana - jesteś niewidoczny

Gdyby nie to, ze bedzie gral znowu wielkiego pokrzywdzonego, ja bym mu dawno dala oficjalnego bana za trolowanie ;)
Jak juz cytowalam wczesniej: http://www.wolfdog.org/forum/showpos...0&postcount=76 - sam napisal PO CO wrocil na forum.

Quote:

Nie wysilaj się na odpowiedź, ja w przeciwieństwie do Ciebie rozumiem co czytam i wiem co piszę. Biorę za swoje słowa pełną odpowiedzialność i nie zmieniam zdania co drugi post a ze znajomych nie robię wrogów tylko dlatego że ośmielają się mieć inne zdanie niż ja.

Fakt. Trudno sie spodziewac, zeby Grzes cos przeczytal ze zrozumieniem - zaprezentowal to juz wiele razy. Moze to kwestia emocji, "bo znowu ktos smie miec inne zdanie"...
To, ze jest jak lisc na wietrze, pokazal juz wiele razy :) Wystarczy poczytac forum wstecz. Grzes nie jest pierwsza osoba na WD, ktora mysli, ze cos napisanego, czy powiedzianego rok wczesniej nie istnieje i mozna naginac rzeczywistosc :p
Zreszta Pozna byl zachwycony w zeszlym roku, a teraz to targowisko proznosci...
No coz jak dla mnie to on najglosniej puszyl sie wzrostem Czambora, wiec kto tu jest prozny :twisted:

Szkoda, ze niektorzy nie moga po prostu zyc swoim zyciem z wlasnymi psami - tylko za wszelka cene musza byc najlepsi, najmadrzejsi i najwazniejsi.
I gdzie tu miejsce na psy?

secki 04-08-2009 12:47

Dostał po łapkach,
strzelił foszka
i teraz tupta nóżkami.

Nie oczekiwałbym od chłopczyka w takim stanie
rozsądku, zdolności logicznego myślenia, czy nawet umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Jak chłopczyk chce lizaczka, to świata nie ma poza tym i wszyscy są przeciwko dopóki nie dostanie lizaczka, tyle.

ps.
i zrobiło się nie milo w kontekście obozu w Osiecznej a to chyba nie było celem większości piszących tutaj (moim na pewno nie było).

Gaga 04-08-2009 16:42

Quote:

Originally Posted by secki (Bericht 228327)
Dostał po łapkach,
strzelił foszka
i teraz tupta nóżkami.

Nie oczekiwałbym od chłopczyka w takim stanie
rozsądku, zdolności logicznego myślenia, czy nawet umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Jak chłopczyk chce lizaczka, to świata nie ma poza tym i wszyscy są przeciwko dopóki nie dostanie lizaczka, tyle.

Zastanawiam się czy to czysty przypadek, że mi się skojarzyło: dzieci NEO ?:roll:

Quote:

ps.
i zrobiło się nie milo w kontekście obozu w Osiecznej a to chyba nie było celem większości piszących tutaj (moim na pewno nie było).
Myślę, że wystarczającą ilość razy i dość jasno wypowiedzieliśmy się, że sam obóz nie jest obiektem niczyjej krytyki. Nawet przy ogromnej dawce złej woli ciężko byłoby stwierdzić coś przeciwnego :)
Pomysł, organizacja, koordynacja działań to OGROMNA PRACA i w dowolnej, finalnej formie-zasługuje na szacunek. Koniec i kropka :)

Marcin L. 22-08-2009 09:32

witam,

niezależnie od emocji towarzyszących temu tematowi, byliśmy niestety tylko na jednym dniu obozowym w Osiecznej na bonitacji. Barina bardzo przypadła do gustu sędzinie i otrzymała następujący kod A62 0g P1.

Obóz trwa dalej a my serdecznie wszystkich pozdrawiamy.

szasztin 22-08-2009 10:10

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 231456)
witam,

niezależnie od emocji towarzyszących temu tematowi, byliśmy niestety tylko na jednym dniu obozowym w Osiecznej na bonitacji. Barina bardzo przypadła do gustu sędzinie i otrzymała następujący kod A62 0g P1.

Obóz trwa dalej a my serdecznie wszystkich pozdrawiamy.

Super kod!!
A Barina miała już 15 mies jak robiono bonitację?? Dla mnie to ciągle wariujacy szczeniak :).

Marcin L. 22-08-2009 10:40

no właśnie on ma już 15 miesięcy i cały czas pstro w głowie ...
Ale poznaliśmy jej półbrata - "Duduś" pieszczotliwie nazywany - z Polskiego Dworu niemość, że wygląda jak jej młodszy klon to na dodatek ma tak samo zabawowe podejście do życia - zakochałem się w nim !!!

GRABA 22-08-2009 16:48

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 231466)
Ale poznaliśmy jej półbrata - "Duduś" pieszczotliwie nazywany - z Polskiego Dworu niemość, że wygląda jak jej młodszy klon to na dodatek ma tak samo zabawowe podejście do życia - zakochałem się w nim !!!

Ja to Wam zazdroszczę, że już prześwietlonko macie za sobą (gratulacje!!!). Gratuluję takiego kodu:p - ale i tak nie uwierzę, że sucysko Wasze jest bardziej postrzelone niż Unka - hehe:lol:

z Peronówki 23-08-2009 10:30

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 231460)
A Barina miała już 15 mies jak robiono bonitację??

Dobra... bedzie, ze znow sie czepiam.... :roll: ale to organizator powinien sprawdzic co i jak i trzymywac sie choc podstawowych przepisow - a po raz kolejny mamy do czynienie z czyms co jest organizowane wedlug zasady "zrobmy cos, niewazne jak, wazne aby brzmialo profesjonalnie".... :evil:
Minimalny wiek na bonitacje od roku 2008 to 18 miesiecy...

Bonitace se mohou zúčastnit psi a feny, kteří splňují podmínky chovatelského řádu a mají věk nejméně 18 měs.

PS. Marcin wybacz, Wam naleza sie WYLACZNIE gratulacje. A baty jedynie organizatorom, bo powinni Was poinformowac, ze Barina jest za mloda na bonitacje...

Marcin L. 23-08-2009 11:58

dziękujemy bardzo, za gratulacje,
cóż może to dziwnie dla nie których zabrzmi, ale mnie naprawdę mało obchodzą wszelkie wyniki wystaw, bonitacji itp. nie ważne kiedy i gdzie.
Barina jest dla mnie i tak najpiękniejszą, najmilszą i najwspanialszą i wogóle naj!!!
Jeśli udało mi się niedaleko i za nie wielkie pieniądze usłyszeć, że według "specjalistów" moja sunia jest ładna i odpowiednio zbudowana to super, jakby się okazało, że jest według kogoś brzydka i pokrzywiona to i tak nic by nie zmieniło bo jest tak czy owak dla mnie najwspanialsza. Nie ważne czy ta bonitacja była w Las Vegas czy gdziekolwiek. Sunia się wypływała, wybawiał i super.

Pozdrawiam

P.S. Na obozie było tyle wilczaków, że przeszło to moje wszelkie oczekiwania.

szasztin 23-08-2009 12:11

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 231568)

cóż może to dziwnie dla nie których zabrzmi, ale mnie naprawdę mało obchodzą wszelkie wyniki wystaw, bonitacji itp. nie ważne kiedy i gdzie.
Barina jest dla mnie i tak najpiękniejszą, najmilszą i najwspanialszą i wogóle naj!!!
Jeśli udało mi się niedaleko i za nie wielkie pieniądze usłyszeć, że według "specjalistów" moja sunia jest ładna i odpowiednio zbudowana to super, j

Marcin - zrobię sie czepialska - ale jeśli Ciebie ten cały "show" nie obchodzi - to dlaczego w nim bierzesz udział . Znam właściciewli wilczaków którzy nie byli nigdy na żadnym spotkaniu ani wystawie i napewno nic nie słyszeli o bonitacji.
Marcin - i to nic osobistego - Barine i Ciebie bardzo lubię:)

Marcin L. 23-08-2009 12:44

oj - no niestety źle to ująłem...

to nie jest tak do końca, że ten cały show mnie nie obchodzi - to nie tak - chciałem tylko powiedzieć, że nie ważne gdzie i kto itp.

nie piszę więcej bo się zamotam

chodzi o to, że nie ważne czy Barina miałby dysplazję, byłaby według znawców pokrzywnicą itp. czy miałaby bonitację w odpowiednim wieku idp. i tak jest najukochańsza na ziemiiiiii...

i już się motam...

szasztin 23-08-2009 13:03

Marcin - rozumiem Ciebie - dla mnie Imbus jest NAJ piękniejszy i Naj cudowniejszy - mimo że ma lekką dysplazję i na przeglądzie młodych dostał tylko ocenę : obiecyjący:)

Zreszta wszystkie wilczaki są Naj ... dla swoich właścicieli!!!

btd 23-08-2009 19:45

Marcin, fakt zamotałeś się bo przecież Barinka była na przeglądzie młodych i kod jest bo czesi dają kod.

Baty to ja bym sprzedał temu kto od razu usiłuje wykorzystać pomyłkę zaaferowanego właściciela żeby tylko samemu zabłysnąć. Z resztą i tak to nic nie da. Wrócę do domu to relacja będzie :)

z Peronówki 23-08-2009 20:02

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 231631)
Baty to ja bym sprzedał temu kto od razu usiłuje wykorzystać pomyłkę zaaferowanego właściciela żeby tylko samemu zabłysnąć. Z resztą i tak to nic nie da. Wrócę do domu to relacja będzie :)

btd, prosze nie mieszaj, tylko CZYTAJ. Marcin byl przekonany, ze robi bonitacje.... a nie jakis przeglad mlodych....

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 231460)
Super kod!!
A Barina miała już 15 mies jak robiono bonitację??

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 231466)

Marcin nie byl ZAAFEROWANY, ale zle POINFORMOWANY....

Zreszta sam moze sprawdzic co ma, bo karty przegladow i bonitacji sie od siebie roznia.... jest tam jasno napisane co zaliczyl pies...

Marcin L. 23-08-2009 20:10

moje niedopatrzenie - mam kartę przeglądu młodzieży

Pozdrawiam

btd 23-08-2009 20:21

Jak na razie to mieszanie zostawiam tobie. Jesteś nie do pobicia. Nawet pomyłkę Marcina kombinujesz jak obrócić 'przeciwko' obozowi w Osiecznej.

szasztin 23-08-2009 21:02

Quote:

Originally Posted by Marcin L. (Bericht 231633)
moje niedopatrzenie - mam kartę przeglądu młodzieży

Pozdrawiam

Tak czy inaczej GRATULACJE!!!

btd 23-08-2009 21:39

Quote:

Tak czy inaczej GRATULACJE!!!
I o to chodzi :) Barinka jest super a zapowiada się jeszcze lepiej :)

wilczakrew 24-08-2009 02:05

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 231632)
btd, prosze nie mieszaj, tylko CZYTAJ. Marcin byl przekonany, ze robi bonitacje.... a nie jakis przeglad mlodych...

Marcin nie byl ZAAFEROWANY, ale zle POINFORMOWANY....

Zreszta sam moze sprawdzic co ma, bo karty przegladow i bonitacji sie od siebie roznia.... jest tam jasno napisane co zaliczyl pies...

Każdy może sobie sprawdzić polską kartę, jaką dostał Marcin i czeską kartę, jaka pewnie zostanie zarchiwizowana. Dostał wpis w rodowodzie i miał zrobiony przegląd młodych . Nie został źle przez nikogo poinformowany, bo informacja w tej sprawie była rzetelna i prawdziwa. Była sporządzona dokładna lista uczestników bonitacji i przeglądu i też odpowiednio taka została pobrana opłata. Fakt, ze Marcin określił to mianem ogólnikowym jako bonitacja, ale ja robię to dokładnie tak samo jak i większość właścicieli. Nie jest to niczyja pomyłka, jak i nikt nikogo źle nie informuje.

wilczakrew 24-08-2009 21:33

Ja z Czamborem też wziołem udział w bonitacji.
Bardzo sie cieszę z wyniku K-lee i Bariny. Gratuluje takich kodów bo te psy na nie zasługują.
P. Monika bardzo dokładnie sprawdzała wszystkie psy. Bardzo dokładnie omawiała wszystkie wady i zalety.

wilczakrew 25-08-2009 13:17

Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1

Jak obrobię zdjęcia to postaram się ich trochę podesłac.

Gia 25-08-2009 21:42

Basiek a co oznacza S2 u Ginki?? :)

Basiek 25-08-2009 22:06

S2 to oznaczenie reakcji na strzał - GINKA zauważyła że było strzelanie ;)

wilczakrew 26-08-2009 01:10

Ciekawe też nie wiedziałem, ze strzelanie określa się oddzielnym kodem.
Dzięki Basia za zdjecia i podziękowania dla Tomka.
Mam zamiar zacząć dokładnie przeglądać te 32 gb na moim dysku. :(
Postaram się je wkładać partiami i dawać na ten temat info.

Moje leniwce tylko patrzyło gdzie sie schować aby nic nie robić.

http://www.evikzegar.pl/osieczna/35a.jpg

Margo 08-09-2009 09:32

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 232182)
Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1

To wedlug jakich zasad byla robiona ta bonitacja? Grzesiek, powinies wiedziec, ze kod bonitacyjny (nawet jesli jest "zabawowy", ale ma niby byc wzorowany na czeskim) ma zawierac takze indeksy, czyli Xf i Xv...

Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 231709)
Każdy może sobie sprawdzić polską kartę, jaką dostał Marcin i czeską kartę, jaka pewnie zostanie zarchiwizowana. Dostał wpis w rodowodzie

Wpis CZEGO???? Wybacz, ale nikt nie ma prawa robic sobie jakis notatek w rodowodzie!!!! Kwiatuszkow tez nie wolno w nim sobie rysowac...

PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP).

btd 08-09-2009 09:41

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 234565)
PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP).

Tak dlugo jak piszesz to ty a nie widac zadnego pisma z czeskiej komisji hodowlanej, to sa twoje uwagi. Patrzac na historie tego watku, dopuki nie zobacze czegos OFICJALNEGO to nie wierze w ani jedno twoje slowo.

Margo 08-09-2009 09:51

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 234567)
Tak dlugo jak piszesz to ty a nie widac zadnego pisma z czeskiej komisji hodowlanej, to sa twoje uwagi. Patrzac na historie tego watku, dopuki nie zobacze czegos OFICJALNEGO to nie wierze w ani jedno twoje slowo.

A komu maja je wyslac? Komu maja zabronic? Widzisz jakis klub? Osobe odpowiedzialna, ktora reprezentuje ZKwP? Nie moga nawet pouczyc jakiegos czlonka wlasnej komisji bonitacyjnej, ze zle zrobil, bo zadnego tam nie bylo... Nie, czy tego chcesz czy nie moge jedynie napisac to co ludzie uslyszeli na spotkaniu i jesli chcesz uznaj to za moja wskazowke - jesli sa to prywatne kody pisane wedlug jakis przez Was wytyczonych regul to nie ma problemu, ale nie mieliscie prawa wpisywac ich do rodowodow. Ani czeskiego, ani polskiego prawa.
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe!

Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa...

Fakty jest jeden:
Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu.

wilczakrew 08-09-2009 15:44

Quote:

To wedlug jakich zasad byla robiona ta bonitacja? Grzesiek, powinies wiedziec, ze kod bonitacyjny (nawet jesli jest "zabawowy", ale ma niby byc wzorowany na czeskim) ma zawierac takze indeksy, czyli Xf i Xv...

Quote:

Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108

Małgosiu wybacz, ale nie rozumiem Twojego podejścia. Jeszcze niedawno grzmiałaś głośno wraz ze swoją świtą, jaka to nielegalna będzie bonitacja w Osiecznej i aby nikt się potem nie ważył, aby jego kody bonitacyjne zostały uznane i opublikowane na WD.
Quote:

Originally Posted by Margo

Quote:

Originally Posted by Daiva

Opublikowałaś je sama bez niczyjej zgody w bazie danych kopiując je z forum i innych stron internetowych. Nikt Cię o to nie prosił. Odczekałaś kilkanaście dni i zaczynasz robić kolejna wojnę i ja nie wiem, dlaczego.
Podam to do Twojej informacji, ponieważ pomagałem P. Monice w wyliczaniu indeksów wszystkich bonitowanych psów. Każdy pies ma wpisane takie indeksy na oryginalnej karcie przeglądu.
Dokładnie kod bonitacyjny Czambora wygląda tak: A70OfP1 Xv54.3 Xf108
Bonitacja była bardzo dokładna i odbyła się tak samo jak ta, którą wcześniej zrobiłem z psem w Jevisovicach. W karcie bonitacyjnej mam wpisane wszystkie wymiary psa .Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić dokumentację zdjęciową i filmową bonitacji mojego psa i sam sobie oceni na ile to była zabawa.
Dla mnie bonitacja nie jest żadnym wyznacznikiem, a jedynie dostarcza mi informacji na temat mojego psa. Tego jak się rozwija i jak kształtuje się jego charakter i psychika.

Doskonale wiem Małgosiu jak wyglądają czeskie kody bonitacyjne, jak wyglądały one kiedyś i te z Osiecznej się wcale od nich nie różnią.

Quote:

Wpis CZEGO???? Wybacz, ale nikt nie ma prawa robic sobie jakis notatek w rodowodzie!!!! Kwiatuszkow tez nie wolno w nim sobie rysowac...

Nikt nie robił sobie samowolnie notatek w rodowodzie. P. Monika ma uprawnienia do przeprowadzania bonitacji w rasie czechosłowacki wilczak, jest sędziną podległą FCI i ma uprawnienia do dokonywania wpisów w rodowodzie. Jeśli się mylę to przedstaw mi na to dowody, że jest inaczej.
Bonitacja w Późnej dla mnie niczym się nie różni od tej z Osiecznej poza właśnie tym wpisem. Jeśli Wy go nie dajecie musicie mieć podstawy prawne, o, których ja nie wiem. Więc bardzo chętnie je zobaczę, bo słuchać na ten temat nie mam ochoty. Nie mam tez ochoty słuchać kolejnych pomówień i oszczerstw pod swoim adresem. Za innych się nie wypowiadam.

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 234570)
A komu maja je wyslac? Komu maja zabronic? Widzisz jakis klub? Osobe odpowiedzialna, ktora reprezentuje ZKwP? Nie moga nawet pouczyc jakiegos czlonka wlasnej komisji bonitacyjnej, ze zle zrobil, bo zadnego tam nie bylo... Nie, czy tego chcesz czy nie moge jedynie napisac to co ludzie uslyszeli na spotkaniu i jesli chcesz uznaj to za moja wskazowke - jesli sa to prywatne kody pisane wedlug jakis przez Was wytyczonych regul to nie ma problemu, ale nie mieliscie prawa wpisywac ich do rodowodow. Ani czeskiego, ani polskiego prawa.

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 234570)
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe!

Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa...

Fakty jest jeden:
Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu.

Małgosiu z tego co wiem to w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego, prześwietleń, badań itd. dla wilczaków. Więc nie rozumiem co do tego ma ZKwP. W Polsce nie ma komisji bonitacyjnej dla czechosłowackiego Wilczaka, więc żaden jej członek nie może być obecny przy tego typu bonitacjach. W Późnej też nie ma członka takiej komisji z ramienia ZKwP przy bonitacji, który czuwa nad prawidłowym jej przebiegiem. Nie rozumiem dlaczego robisz ludziom wodę z mózgu karmiąc ich kolejnymi bzdurami i to kompletnie nie na temat.
Nie możesz tez napisać o czym ludzie usłyszeli na spotkaniu ponieważ nie byłaś na nim obecna. Nie brałaś udziału w bonitacji i nie rozmawiałaś z osobami ją przeprowadzającymi. Możesz jedynie posiadać informacje z którejś ręki i nie muszą one być do końca prawdziwe, mogą być spreparowane jak i opierać się na pewnych niedomówieniach czy nie zrozumieniu treści przekazu.
Bonitacja własnego psa jest jak najbardziej sprawą prywatną każdego właściciela. To właśnie ten właściciel decyduje kiedy, gdzie i u kogo taką bonitację wykona jak i też czy ją potem opublikuje. Natomiast jeśli się ktoś zwróci się z zapytaniem o legalność i prawidłowość wykonania takiej bonitacji to przestaje to być sprawa prywatna, bo robi to na podstawie zarzutów jakie ktoś stawia publicznie . W tym przypadku Ty to właśnie robisz. Więc ja bardzo chętnie poproszę o taką pisemną odpowiedź na Twoje zarzuty z całego tego tematu.
Quote:

Przykro mi Małgosiu, ale niczego nie wytłumaczyłaś poza zrobieniem kolejnego konfliktu i wprowadzeniem ogniska zapalnego.
Bardzo chętnie zobaczę te uwagi od czeskiej komisji hodowlanej na piśmie, Wystąpię pisemnie do CMKU,SKJ, ZKwP,jak i czeskiego i słowackiego Klubu Rasy i ich komisji hodowlanych, poznam ich pisemne zastrzeżenia .
Jednak do momentu opublikowania w/w dokumentów temat polskich bonitacji uznaję za zamknięty zarówno tych z Późnej jak i z Osiecznej.
Jak uzyskam odpowiedz na Twoje zarzuty to wtedy je opublikuje i możemy powrócić do konstruktywnych rozmów na ten temat.

Margo 08-09-2009 16:07

Grzesiek, jak zwykle jestes bardziej PRowski niz sami organizatorzy... ;) I nie dopisuj mi indeksow, gdy juz wyszlo, ze nie byly wpisane, bo na zadnym forum nie podano poprawnych kodow... ;)

Ale OK.... Prosze o podanie skladu komisji hodowlanej i odpowiedz od ceskiego klubu na temat tego, czy spelnione zostaly warunki powodujace jej uznanie... Niestety prawda jest taka, ze nikt z komisji w Czechach nie mial pojecia, ze taka bonitacja ma sie odbyc...

=======================
Dziwisz sie, ze sie czepiam, ale wpisanie tych wynikow do rodowodow to zwyczajne OSZUSTWO... To jak malowanie flamastrem pieczatki z wpisem "stawy HD-A"...

Bonitacja NIE ODBYLA sie wedlug czeskich czy slowackich przepisow. Ani polskich, bo takich nie mamy... Nie odbyla sie wedlug ZADNYCH. Przyjechala pani sedzina, pooceniana (nawet jesli podobnie do tego co sie robi w Czechach). Wbila oceny do RODOWODOW... Wybacz, ale teraz zasypiecie nas drukowanymi po domach interchampionami, egzaminami IPO3 robionymi u wioskowych szkoleniowcow? (tfu... tego juz chyba ktos probowal... :roll:)

Jesli twierdzisz, ze bonitacja ogranicza sie jedynie do pani sedziny, ktora cos sobie zmierzy i wstuka, to przy nastepnej imprezce i obecnoscia Daivy obiecujemy, ze kazdemu, kto choc raz zaciagnie sie szisza albo nie bedzie parskal przy litewskim miodzie, a ma wilczaka wpiszemy do rodowodu A70 Xv55 Xf109 Of R1 P1 u suki, a A75 Xv55 Xf109 Of R1 P1 do rodowodu psa... Oczywiscie z pewna oplata (na trunki)...
A co ma jedynie czesc polskich CzW miec w rodowodach nieprawedziwe, bo podrasowane - "zabawowe, ale ladnie wygladajace" wyniki bonitacji...
Jezeli uznajemy, ze oszukiwanie jest godne pochwaly... Mamy w Polsce czekoladopodobne championy, bedziemy mieli i czekoladopodobne bonitacje... Gorzej, ze wychodza z tego potem czekoladopodobne wilczaki..... 8)

btd 08-09-2009 17:55

Ok Margo, właśnie zarzuciłaś nam oszustwo. Zostało to zarchiwizowane, jakby była potrzeba w przyszłości.

Margo 08-09-2009 19:43

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 234771)
Ok Margo, właśnie zarzuciłaś nam oszustwo. Zostało to zarchiwizowane, jakby była potrzeba w przyszłości.

Nie o to mi chodzilo... Liczylam na przytakniecie - ze tak wlasnie powinny wygladac bonitacje... Wielu z nas zbije na tym kokosy... Ja wybralam juz nawet termin - przyszla lodzka majowka. No i przygotowalam cennik:

100ZL - bonitacja na ocene doskonala i slowne pochwalenie sedziny ze "tak pieknego wilczaka jeszcze nie widziala"
90ZL - bonitacja na ocene doskonala
80ZL - bonitacja na ocene doskonala ale z wpisanymi maly bledzikami
70ZL - bardzo dobra P3
60ZL - P3 i nie patrzymy na to jaki pies ma charakter
50ZL - rzut moneta - zdaj sie szczesliwy los - ocene przyznamy wedlug wyniku Orzel_lub_reszka (czyli P1 lub P3)

P14 oczywiscie za darmo...

wolfin 08-09-2009 19:47

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 234812)
Nie o to mi chodzilo... Liczylam na przytakniecie - ze tak wlasnie powinny wygladac bonitacje... Wielu z nas zbije na tym kokosy... Ja wybralam juz nawet termin - przyszla lodzka majowka. No i przygotowalam cennik:

100ZL - bonitacja na ocene doskonala i slowne pochwalenie sedziny ze "tak pieknego wilczaka jeszcze nie widziala"
90ZL - bonitacja na ocene doskonala
80ZL - bonitacja na ocene doskonala ale z wpisanymi maly bledzikami
70ZL - bardzo dobra P3
60ZL - P3 i nie patrzymy na to jaki pies ma charakter
50ZL - rzut moneta - zdaj sie szczesliwy los - ocene przyznamy wedlug wyniku Orzel_lub_reszka (czyli P1 lub P3)

P14 oczywiscie za darmo...

ZARAZ a kto bedzie sedziowac- ja? to poprosze do P1 dolaczyc hotel z ***** gwiazdami, zaplacic za paliwo w eurach, oraz mnie kochac i na rekach nosic :)
inaczej nie bede sedziowac :)

Margo 08-09-2009 20:25

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 234722)
Opublikowałaś je sama bez niczyjej zgody w bazie danych kopiując je z forum i innych stron internetowych. Nikt Cię o to nie prosił.

Na Wolfdogu jestes nie od wczoraj i powinienes wiedziec, ze publikowane sa wyniki wszystkich bonitacji. Nawet tych podworkowych... Pozniej bedzie wyraznie zaznaczone, ktore byly robione wedlug regul, a ktore nie... Choc osobiscie sadze, ze kluby powinny jeszcze zaostrzyc przepisy i jasno napisac KTO ma prawo je robic... Bo jak widze w ringu psa, ktory na bonitacji u czeskiej sedziny ma wpisane A65 (czyli 65 cm wzrostu), a mierzony na wystawie przez sedziego i potem jeszcze asystenta ringowego okazuje sie mic 61cm !!!!! wzrostu to sorry, ale przy takich przekretach to noz sie w kieszeni otwiera...

Quote:

wcześniej zrobiłem z psem w Jevisovicach. W karcie bonitacyjnej mam wpisane wszystkie wymiary psa .Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić dokumentację zdjęciową i filmową bonitacji mojego psa i sam sobie oceni na ile to była zabawa.
Dla mnie bonitacja nie jest żadnym wyznacznikiem, a jedynie dostarcza mi informacji na temat mojego psa. Tego jak się rozwija i jak kształtuje się jego charakter i psychika.

Niestety masz racje.... wlasnie z tego powodu o jakim jest "afera" o Osieczna... Pierwsza lepsza osoba moze zrobic sobie bonitacje i wpisac wyniki do rodowodow... teraz byl to oboz, niedlugo bedziemy sobie robic bonitacje popijajac kawke na wystawie...

Wlasnie z tego powodu traca na znaczeniu... Kiedys robili je fachowcy, ktorzy wiedzieli jak psy mierzyc, co oceniac... Teraz za oceny zabieraja sie "pierwsi lepsi" przy okazji pierwszego lepszego spotkania... i jest jak jest - kompletna nieznajomosc wzorca, zatajanie podstawowych, wprost KUJACYCH w oczy wad, sedziowane "na kolezanke"....
Oczywiscie dla hodowcow nie ma to wielkiego znaczenia, bo kazdy wie, ktorego sedziego od bonitacji mozna brac powaznie, a ktory to zwyczajny "prawie jak ekspert"... Ale dla osoby poczatkujacej... dla niej nie ma roznicy, czy to wynik z bonitacji Oskara w Trusalovej, czy wynik z Osiecznej... To wpisano i w to wpisano psom do rodowodow... a ze roznica GIGANTYCZNA.... :roll:

Quote:

Doskonale wiem Małgosiu jak wyglądają czeskie kody bonitacyjne, jak wyglądały one kiedyś i te z Osiecznej się wcale od nich nie różnią.

Wybacz Grzesiek - a to CO JEST?

Quote:

Originally Posted by Ewa Bednarska
Moim zdaniem z wyników bonitacji właściciel powinni być zadowoleni. Zresztą te setki zdjęć i filmiki potwierdzą, że nie było problemów z mierzeniem, zachowaniem.

Quote:

Originally Posted by Ewa Bednarska
Podaję, za zgodą właścicieli te które znam
bonitacja
BAILIFF Wilk z Polskiego Dworu A66 E1 Oh P3
CVAKO od Starkej A67,5 F12 Oi P3
CZAMBOR z Vlciho Dubu A70 Of P1
GINGER Dakmat A61,5 C12 Oh S2 P1
.

Wiem, ze teraz bedzie burza mozgow w niejednym domu i na nowo przepisywanie kodow do publikacji... Choc tyle dobrze, ze moze pojawi sie "nowa jedyna prawdziwa i oficjalna wersja" w prawidlowej formie... :rock_3

Quote:

Nikt nie robił sobie samowolnie notatek w rodowodzie. P. Monika ma uprawnienia do przeprowadzania bonitacji w rasie czechosłowacki wilczak, jest sędziną podległą FCI i ma uprawnienia do dokonywania wpisów w rodowodzie. Jeśli się mylę to przedstaw mi na to dowody, że jest inaczej.

Pani Monika NIE MA PRAWA do samodzielnego przeprowadzania bonitacji!!!! Zostalo je odebrane w wyniku glosowania czlonkow czeskiego klubu - ich decyzja zostala usunieta z komisji hodowlanej. I do dokonywania przegladow potrzebuje "nadzoru" jakiegos czlonka z komisji hodowlanej. A zadnego w Osiecznej nie bylo... To powoduje, ze wyniki sa jakie sa - ale o to przeciez organizatorom chodzilo... Aby mozna bylo pisac taki wyniki, jakich oczekiwano.... 8)

Tylko PO CO STALE MAM PISAC TO SAMO???? Tak trudno raz przeczytac i ZROZUMIEC???? Bonitacje ocenia KOMISJA. W Osiecznej NIE BYLO KOMISJI w PELNYM, wymaganym PRZEPISAMI skladzie...

Quote:

Bonitacja w Późnej dla mnie niczym się nie różni od tej z Osiecznej poza właśnie tym wpisem. Jeśli Wy go nie dajecie musicie mieć podstawy prawne, o, których ja nie wiem. Więc bardzo chętnie je zobaczę, bo słuchać na ten temat nie mam ochoty.

Powiedz mi jedno - wedlug ciebie moge teraz wyciagnac rodowod jakiegos swojego szczeniaka i "z dedykacja dla nowego wlasciciela" wpisac mu przyszly kod bonitacyjny"? Ladna pieczatka tez sie znajdzie?
Nie widzisz z tym problemu?

Rodowod jest DOKUMENTEM. Jesli wpisujesz badania to jedynie od weteranarza uprawnionego do wpisu. Jesli wpisujesz wyniki wystaw to musisz je potwierdzic w sekretariacie. Jesli wpisujesz wynik bonitacji to powinna byc to boniotacja PRAWDZIWA. Jasne, ze szopke z bonotacja "aby wygladaja tak fajnie jak ta czeska" moze zrobic kazdy z nas... Kazdy moze to nakrecic na kamere i trzymac sie wersji, ze "skoro nie widac roznicy".... Ale roznica jest i jesli tego nie rozumiesz.... coz... zostaniemy przy slowie "czekoladopodobny"... :p

Quote:

Małgosiu z tego co wiem to w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego, prześwietleń, badań itd. dla wilczaków.

Jesli sie kogos cytuje to powinno sie napisac zrodlo.... :D

Quote:

Więc nie rozumiem co do tego ma ZKwP.

Rodowod psa jest dokumentem ZKwP.

Quote:

W Polsce nie ma komisji bonitacyjnej dla czechosłowackiego Wilczaka, więc żaden jej członek nie może być obecny przy tego typu bonitacjach.

A skad te informacje...? bo sie Tobie tak wydaje? A nie lepiej sprawdzic i poczytac? Dowiedziec sie, czy piszesz prawde? Jak rozumiem organizatorzy bonitacji w Osiecznej sami nie wiedza i wolicie sie dowiedziec u mnie... Czasu mam malo, ale niech bedzie... ;)

Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace

Wedlug czeskiego regulaminu (slowacki mowi to samo): komisja sklada sie z trzech osob: sedziego, poradcy chowu i osoby prowadzacej bonitacje... Poradca chowu to nic innego jak polski kierownik sekcji. Osoba prowadzaca moze byc nawet przedstawiciel Chin Ludowych, nawet jesli CzW u siebie nie maja...

Quote:

W Późnej też nie ma członka takiej komisji z ramienia ZKwP przy bonitacji, który czuwa nad prawidłowym jej przebiegiem.

Mylisz sie... Od kilku lat jestem kierownikiem sekcji Grupy I.... Przez lata jednak nie musialam wchodzic do komisji "oficjalnie", bo zawsze mamy w niej Oskara Dore (czlonek slowackiej komisji hodowlanej), a do tego mielismy tam Lucie lub Marcele, ktore pelnia (Marcela pelnila) te fukcje w czeskim klubie, a w tym roku czlonkiem komisji byl glowny poradca czeskiego chowu, czyli Dana...
Pod tym wzgledem regulaminy sa u nas spelnione w 200 %...

Quote:

Nie możesz tez napisać o czym ludzie usłyszeli na spotkaniu ponieważ nie byłaś na nim obecna. Nie brałaś udziału w bonitacji i nie rozmawiałaś z osobami ją przeprowadzającymi. Możesz jedynie posiadać informacje z którejś ręki i nie muszą one być do końca prawdziwe, mogą być spreparowane jak i opierać się na pewnych niedomówieniach czy nie zrozumieniu treści przekazu.

Alez zostaw innych... to jakie ma sprawozdanie to co innego... i to jakie kraza opinie o tej bonitacji zostawiam tez na boku... Zostawiam sobie fakty...

1) Bonitacja nie miala przepisowej komisji bonitacyjnej - sedzina oceniala "na zywca" - bez osoby konkrolujacej poprawnosc bonitacji - wiec nie spelniala wymogow; nie byla oficjalna.
2) Wynik nieoficjalnej bonitacji zostal wpisany do oficjalnych polskich rodowodow...
3) Kody bonitacyjne nie zostaly prawidlowo zapisane - pojawily sie w formie sprzed (chyba jakis) dwoch lat....

Grzesiek, jeszcze nie tak dawno krytykowales niedociagniecia bonitacji w Czechach czy Slowacji, a teraz bronisz jak lew prawdziwej fuszerki... FUJ... zdanie zmieniasz jak kameleon... :D

All times are GMT +2. The time now is 00:44.