|
Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy... |
|
Thread Tools | Display Modes |
12-05-2003, 20:10 | #1 | |
Moderator
|
wyjazd letni
Quote:
Jest oficijalnym czlonkem ČMKU a tedy automatyczne i FCI. Coz to zrobyc pod IWSC ? Pavel |
|
12-05-2003, 21:32 | #2 | |
VIP Member
|
Klub (wyjazd letni)
Quote:
wystawy..... Pozdrawiam, Margo PS. Generalnie nie glupio byloby utworzyc jakas grupe. Nie zaden jakis tam konkretny klub (bo od tego mamy zwiazek i nie oni sie narazie mecza). To ulatwiloby dogadywanie sie z firmami..... A w przyszlosci moze nawet ogranizacje klubowki bez posiadania Klubu CzW (bo do tych 100 czlonkow nam jeszcze troszku brakuje).
12-05-2003, 21:52 | #3 | |
Moderator
|
Klub (wyjazd letni)
Quote:
organizacja jest registrowana w jednom kraju, i te medzinarodowe musa byc. Jaky jest problem, Goška, registrowac IWSC i w Polsce? Pavel |
|
12-05-2003, 22:13 | #4 | |
VIP Member
|
Klub
Quote:
Najpierw Klub Wzajemnej Adoracji. Potem Klub Rasy. A wreszcie przyjdzie i czas na Klub Szkoleniowy "Wilk" Pozdrawiam, Margo
12-05-2003, 22:56 | #5 | |
Senior Member
|
Klub (wyjazd letni)
Quote:
przy takim tempie naplywu szczeniakow setka bedzie w mig!!! czy to musza byc wlasciciele? bo jak nie to sama kilku zalatwie Ela |
|
12-05-2003, 23:05 | #6 | ||
VIP Member
|
Klub
Quote:
Quote:
kupimy flary i zobimy lapanke na jakiejs wiekszej wystawie... )) Pozdrawiam, Margo
12-05-2003, 23:07 | #7 |
Junior Member
|
klub lub ...
Witam po epoce milczenia
Po pierwsze to pozdrawiam wszystkich (nowych mi) milosnikow CzW. Starych to oczywiscie pozdrawiam bez wyjatku a Dragon to Wam wszystkim przybija piatke, tak naprawde to on obrazil sie na mnie za tak dluga absencje wsrod swoich pobratymcow. Co do obozu na Slowacji to jestem na 95% pewny obecnosci ale ostateczna decyzja zapadnie w tym tygodniu. W miare mozliwosci czytam liste ale jestem poza wszystkimi sprawami i bardzo tego zaluje, wiec wtrace sie do biezacego tematu Klubu i sponsorow. Zdaje mi sie iz sponsorom jest potrzebny podmiot prawny aby bez problemow rozwiazac sprawy ksiegowe a poza tym to taka osoba wystepujaca i imieniu "klubu" bardziej wiarygodnie wyglada. Moze warto bylo by policzyc osoby zainteresowane zalozeniem klubu lub pomyslec nad innym rozwiazaniem - stowarzyszeniem, tam tylko jest potrzeba 15 osob. To na razie tyle Pozdrawiam Adam wraz z Dragonem PS Czy ktos wybiera sie na wystawe na Litwe? Ja jestem wstepnie zainteresowany ale jakos samemu nie chce mi sie. |
13-05-2003, 11:56 | #8 | |
Wilczasty : Foto
|
Re:Klub
Quote:
Pozdrawiam, Daniel |
|
13-05-2003, 22:32 | #9 | |||||
Junior Member
|
klub lub ...
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Rzeczywiscie, dobrze ze zaczynamy dyskutowanie "zrobmy cos" : ) Mysle, ze blizsze wieksze spotkanie milosnikow czeweczek, zgrzewka piwa, burza mozgow i bez problemu stworzymy zarys "Klubu Pickwicka" lacznie ze statusem i klauzula "wolnosc dla Pikusia" : ) To tyle niepowaznie o powaznych sprawach, jestesmy za a nawet przeciw ; ) Pozdrowienia Kamila i Fany vel Beowulf ; ) |
|||||
13-05-2003, 22:34 | #10 | |
Senior Member
|
Klub
Quote:
okropne niedopatrzenie... ja moge zajac sie doradztwem medycznym Organizacji , z czasem podszkole sie tez w weterynarii ! Proponuje zebrac pomysly na nazwe i zaglosowac w ankiecie pozdro Ela |
|
13-05-2003, 23:16 | #11 | ||
Member
|
Klub
Quote:
lecz nie jedyny. Klub ma obowiązek co rok organizować wystawę klubową, a na to są potrzebne pieniądze - trzeba by było wprowadzić składki. Dodatkowo z klubem wiąże się spora biurokracja (walne zgromadzenia, wybory, tworzenie komisji itd.). No i oczywiście trzeba mieć plecy w Zarządzie Głównym, żeby ten wydał wogóle pozwolenie na stworzenie takiego klubu. A nawet jak dostaniemy, to Związek przez następne 3 lata utrzymuje dokładną kontrolę nad klubem, czy funkcjonuje tak jak należy ))) Myslę więc, że jeśli już mielibyśmy zabierać się za zakładanie klubu, to lepiej poczekać aż będziemy mieli min. 100 aktywnych działaczy/właścicieli. W przeciwnym wypadku może się stać coś takiego jak np. z klubem boksera - rasy przecież o wiele bardziej popularniej. W klubie tym działa tak mało osób, że poważnie jest rozpatrywana propozycja likwidacji klubu (z tego co słyszałem). Ale stowarzyszenie to już co innego - można by się nad tym zastanowić )) Quote:
tym towarzystwie ))) A co z innymi pozycjami? )) Obawiam się, że klub składałby się z samego Zarządu Głównego )) Nie byłoby tylko kim "rządzić" ))) Pozdrawiam, Przemek
13-05-2003, 23:38 | #12 | |||
Member
|
klub lub ...
Quote:
tego co wiem, to chyba tylko na pierwsze. Bo jak np. wytłumaczyć, że na zebraniu sprawozdawczo-wyborczym w Zielonogórskim ZKwP, gdzie zarejestrowanych jest ponad 500 osób pojawiło się mniej niż 10% (oczywiście oddział nadal istnieje). Oczywiście oddział Związku to nie klub, ale może prawa obowiązują podobne. Quote:
ostatnie komentarze na niemieckej wersji wolfdoga )) Quote:
wlasnie zaczynali w Niemczech. Zalozyli najpierw Interessengemeinschaft, zrzeszajace ludzi zainteresowanych wilczakami (i nawet zorganizowali kilka wystaw). A teraz sa juz w trakcie zakladania pelnoprawnego klubu. Z drugiej strony ilosc CzW w Niemczech jest kilkukrotnie wyzsza, ale przeciez nie ilosc, a jakosc sie liczy )) Pozdrawiam, Przemek |
|||
14-05-2003, 00:00 | #13 | |||
Junior Member
|
klub lub ...
zgadzam sie w pelni z ponizszym jak i z poprzednim mailem Przemka , lacza telepatyczne sa szybsze : ) bo ja dokladnie to samo : )
przeciez zanim uruchomiliscie wolfdoga byl internetowy klub... pozostaje tylko coraz bardziej precyzowac kto ? co? dlaczego? i po co? a cos z tego sie urodzi ; ) Quote:
bo urzeduja z Fany na Pasiece : ) a ja i pisze sie na podrzadna, : ) to wszakze nie bedzie wymagalo zadnej odpowiedzialnosci funkcyjnej ; )))) Quote:
stworzymy klubowa klinike ; ) ale napewno przyda sie interwencja przy wybitych zebach ; ))))) Quote:
powaznie moich wyglupow, jest juz chyba pozno...) Pozdr Kama |
|||
14-05-2003, 15:59 | #14 | |
VIP Member
|
Klub
Quote:
Pozdrawiam, Margo
14-05-2003, 18:54 | #15 | ||
VIP Member
|
Klub
Quote:
Niepolskich. To jest kolebka wielu klubow ras, ktore, kiedy uzyskaly odpowiednia ilosc czlonkow, odlaczyly sie.... Quote:
Pozdrawiam, Margo
14-05-2003, 20:28 | #16 | |
VIP Member
|
klub lub ...
Quote:
powodow. Ale od poczatku: Obecnie potrzebujemy zrobic cos na chybcika, zeby sponsorzy mieli komu dawac podarki )) Tak wiec narazie sprawa Klubu odchodzi troszke na bok... Co do Klubu: jego utworzenie to masa roboty papierkowej, proszenia, blagania i zamieszania. No i te plecy. Predzej czy pozniej klub bedzie potrzebny. Pytanie, czy warto przyspieszac te sprawe... Chodzi o to, zeby nie stalo sie to co w Szwajcarii, gdzie jest Klub, regulaminy, bonitacja, wystawa i spotkania ... ale nie ma wilczakow (prawie), nie ma miotow tej rasy, a na wystawach od swieta pojawia sie 1 (slownie: jeden) wilczak. Co prawda nam cos takiego nie grozi, ale tez narazie dobrze radzimy sobie sami. Kiedys zadaniem Klubu byla informacja i prowadzenie ksiag hodowlanych, zbieranie danych i wytyczanie celu hodowli i jej zasad. Co do informacji, to przestalo to miec sens, od kiedy jest Wolfdog i internet. Nie trzeba juz czekac z utesknieniem na biuletyn klubowy, zeby sie dowiedziec czegos o tej rasie, spotkaniach i zmianach w regulaminach. To samo dotyczy danych (jako klub moglibysmy zwrocic sie z prosba do oddzialow o przeslanie danych o CzW, ale wiem z doswiadczenia, ze obecnie wiecej i szybciej zdobedziemy samodzielnie). Wytyczanie celu hodowli jest u nas ciezkie, bo nie ma przegladow (moze je ustalic klub, ale starczy cos innego - o tym potem). Co do zasad, to sam ZKwPL jest dosyc ostry i nie mozna u nas, tak jak np. we Wloszech kryc suki, ktora ma 11 miesiecy, czy uzywac 10- mies. "reproduktora". Wolno kryc suke wylacznie raz w roku i jesli nie ma sie zezwolenia jej hodowlanka konczy sie wraz z ukonczeniem 8 roku zycia. Pozostaje sprawa HD, przegladu, wystawy klubowej. W pierwszym przypadku obowiazek badania mozna wprowadzic nie majac klubu. Wystarczy chciec.... Co do przegladu, to u nas wymaganiem co do eksterieru sa wystawy. Kiedys myslalam, ze to nie starczy, ale obecnie uwazam, ze majac sensownych sedziow (a jest ich coraz wiecej), moze byc to rownie ostre, jak przeglad. A czasem nawet ostrzejsze.... Charakter - nie ma problemu, zeby wraz z obowiazkiem przeswietlen wprowadzic obowiazek zaliczenia zwiazkowych testow psychicznych. Albo np. obowiazek zaliczenia np. PT1. I pozostaje wystawa klubowa: jakby bylo wiecej wilczakow, to mozemy zgadac sie z KRPN i zrobic mala wystawe w ramach ich klubowki.... Pozdrawiam, Margo
14-05-2003, 20:49 | #17 | |||
VIP Member
|
klub lub ...
Quote:
Quote:
rozwiazanie... Quote:
przyszlym roku. Teraz lezymy juz z terminarzem.... Pozdrawiam, Margo
14-05-2003, 21:41 | #18 | |
Junior Member
|
klub
Quote:
rowniez uwazam , ze jesli cos zaczynac to od skali "Towarzystwa Wzajemnej Adoracji", a gdziezby tam od razu wyplywac na szerokie wody klubowe.... A wtedy istnieja dwie wspominane juz mozliwosci : zalozenie "towarzystwa" formalnie wymaga 15-20 ludzi, ich podpisow, malego statusu i pojscia z tym do sadu dla rejestracji, albo podpiecie sie pod podmiot z jakakolwiek osobowoscia (np. dogomania), by dogadywac sie z dz. marketingu : ) Pozostaje tylko wybrac. Bo slomiany zapal to juz chyba nie jest , trzeba wiec lapac wiatr w zagle : ) i dzialac ; ) (zbierajac odpowiedzi na w/w kanon pytan rzymskich : zaczelo sie od kto? jezdzacy na wystawy z CSV po Pl co? chca namiot : ) dlaczego? bo jest im niewygodnie, jak swieci slonce i nie ma gdzie sie zgromadzic i pogadac (propagowac rase) : ) po co? wlasnie dla wiekszego szpanu i popularnosci CSV : ) bysmy byli jeszcze bardziej aktywni i widoczni na wystawach : ) a pozniej mozna jakies zawody, maly kurs ... ) prosze o uzupelnienie c.d. pozostalych zainteresowanych czeweczkarzy : ) Pozdr. Kamila (beowulf) |
|
15-05-2003, 00:03 | #19 | ||
Junior Member
|
klub lub ...
Quote:
Quote:
psiego stowarzyszenia? czy trzeba coś kombinować -pytam się bo może bym coś mógł pomóc. |
||
15-05-2003, 00:12 | #20 | |
Junior Member
|
klub lub ...
Quote:
lepszemu. "na wyprawe czy wystawe?;Jesli tylko mozna je poglaskac nie schylajac sie za bardzo" - Kamila zrobiłaś się złośliwa, czy to tak przez pomyłkę. Wiem że dla Was na Litwę jest tak samo daleko jak mi do Czech, już Niemiec nie wspominając ale..., pozatym chyba zapomniałaś że mam sznałcera miniaturowego, a zginanie jest częścią gimnastyki a ona jest potrzebna i wskazana. Pozdrawiam Adam |
|
|
|