|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
17-02-2014, 22:17 | #1 |
czuły barbarzyńca
|
Ukierunkowanie/wygaszenie instynktu łowieckiego u wilczaka
mialam sie juz nie udzielac, ale mnie oświećcie: czy jest w ogole możliwe ukierunkowanie/wygaszenie instynktu łowieckiego u wilczaka? Jak to się robi? Pytam z ciekawości, ponieważ ja mam w domu psa, który zamiast radośnie hulać na psich spacerach zajmuje się głownie węszeniem i buszowaniem po krzakach w poszukiwaniu dzikiej zwierzyny (dodam, ze ma podstawy, zeby uważać, ze zwierzyna jest w okolicy). Dla mnie to dosc klopotliwe... Chociaz byc moze dla naszego psa to bardziej konstruktywny sposób na spedzanie czasu... sama nie wiem
Aczkolwiek ostatnio z mężem stwierdziliśmy, ze jak oboje stracimy prace i nie bedzie nam starczalo na chlebek, to moze bedziemy mogli chociaz liczyc na dziczyzne? (glupi zart, ofkors) |
17-02-2014, 22:26 | #2 |
Moderator
|
ni cholery nie zrozumialam :d ale to nie wazne ira. s and co grupa nie do zrozumienia
|
17-02-2014, 22:31 | #3 |
czuły barbarzyńca
|
|
17-02-2014, 22:39 | #4 |
Moderator
|
|
17-02-2014, 22:48 | #5 |
czuły barbarzyńca
|
|
17-02-2014, 22:51 | #6 | |
Moderator
|
Quote:
ale juz robimi OFF |
|
17-02-2014, 22:56 | #7 |
czuły barbarzyńca
|
Mimo wszystko poproszę ślicznie o odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie... |
17-02-2014, 23:07 | #8 |
Moderator
|
nie widze ani sensu ani co to da ty tez to samo probojes gosciu wyjasnic ale nic z tego
|
17-02-2014, 23:17 | #9 | |
czuły barbarzyńca
|
Quote:
Obserwuje inne wilczaki, i widze, ze wiekszosc znanych mi nie wykazuje az takich sklonnosci... albo inaczej - nie sa az tak wyczulone. Dlatego pytam - jesli ktos wie, jak wypracowywac u wilczaka ten popęd, to moze wie rowniez, jak go gasić. Dla spokoju mojego sumienia chetnie cos zrobie w tym kierunku. Aha, OE nie wchodzi raczej w gre. |
|
17-02-2014, 23:23 | #10 | |
Moderator
|
Quote:
ja o to co bedzie z psem jesli jemu pozwolic to robic, kedy mowi sie ze nie dawac psu mozliwosci robic gonitw za zwierzyna. Last edited by wolfin; 18-02-2014 at 00:01. |
|
18-02-2014, 06:49 | #11 |
ngi dhla
|
Kulą w płot wolfin. Nie tylko nie ta polszczyzna, ale też nie to myślenie. Jak się dobrze wczytasz to dostrzeżesz pokorę i szacunek dla innych oraz brak przekonania o własnej nieomylności... czego ni cholery nie było w postach ira s.
18-02-2014, 08:11 | #12 | |
ngi dhla
|
Quote:
Efekt na dzisiaj jest taki, że jeżeli będę szybszy w wypatrzeniu zwierzyny to jestem w stanie utrzymać psa w poz. Stój nawet jeśli on ją zauważy. Jeśli on będzie szybszy, to nie jestem w stanie odwołać go po rozpoczęciu pogoni. Działa z reguły trzeci gwizd jak już mu zwierzyna odbiegnie na tyle daleko, że nie widzi potrzeby dalszego marnotrawienia energii.
18-02-2014, 09:11 | #13 | |
czuły barbarzyńca
|
Quote:
Chodzilo mi o sposob spedzania przez niego czasu, kiedy jest w grupie kumpli. I tu chyba nie ma mowy o jakimś zaniedbaniu... Raczej ma swoje preferencje, ciekawa jestem po prostu, czy mozna mu przestawić priorytety, a jeśli tak, to jak. |
|
18-02-2014, 21:08 | #14 |
ngi dhla
|
Kiepsko to widzę. Wilczak to pies "wszechstronnie użytkowy", ale jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. W wielu rzeczach może być dobry, ale na mistrzostwo ciężko liczyć i choć nie jest to niemożliwe, to nakład włożonej pracy jest często niewspółmierny do efektu. Problem, to ciągłe rewirowanie otoczenia, ciągła czujność podczas zabawy, szkolenia itp. oraz to, że szybko się nudzą. Nie wiem jak inne, ale tam gdzie są tropy tam u mojego tak samo instynkt bierze górę.
19-02-2014, 15:50 | #15 |
Junior Member
|
Na szkoleniu mieliśmy omawiany wątek instynktu łowieckiego i jego wygaszania u psów. Nie wiem czy to zadziałałoby u CSV, ale ponoć u innych ras działa całkiem nieźle. Chodzi o "odczulanie", doprowadzenie do stanu kiedy pies przestaje reagować na bodziec jakim jest w tym przypadku uciekające zwierze, poprzez przekierowanie jego uwagi na coś innego. Można albo raczej należy ćwiczyć z atrapą uciekającego zwierzęcia, np. ciągnącym się po ziemi kawałkiem futerka.
Moja suka zresztą poluje na wszystko co się rusza, na rzuconą szyszkę, odkurzacz etc. Niestety nasz błąd że w młodości zabawami wzmocniliśmy jej ten instynkt I u nas tez działa komenda stój a mimo to suka cały czas wypatruje czegoś za czym mogłaby pogonić. Jako się już się do tego przyzwyczaiłam, nie za bardzo chce to zmieniać także nie mam w tej materii żadnych własnych doświadczeń. zresztą bywa i tak ze te jej ciągoty wykorzystuję /oczywiście tylko element gonienia za czymś/ np. jak jedźmy konno w teren. |
19-02-2014, 16:00 | #16 |
Tmave Zlo
|
Anula, pamiętam że Pani od Yagi (O belgisjki - "siedzą" obecnie w agility) pracowała z Yagą nad szukaniem ludzi. Yaga od małego była uczona ignorowania zapachu zwierzyny i - np. jak tylko zaczynała zajmować się węszeniem - była natychmiast od tego odwoływana. Żadnego buszowania w trawie za myszami. Nigdy.
19-02-2014, 16:53 | #17 | |
czuły barbarzyńca
|
Quote:
|
|
19-02-2014, 18:54 | #18 | |
VIP Member
|
Quote:
Uspokajam - na szczęście nic poważnego się nie stało dzikowi. Możemy kontrolować (w sprzyjających okolicznościach) zachowanie, instynktu i idącej za nim siły - niestety nie |
|
19-02-2014, 20:53 | #19 | |
czuły barbarzyńca
|
Quote:
|
|
23-02-2014, 08:36 | #20 | |
ngi dhla
|
Quote:
Ale może to nie był instynkt łowiecki? Może naprawdę udało ci się go wygasić? Może po prostu była to obrona stada?
|