|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
26-10-2012, 20:18 | #161 |
Senior Member
|
Tia jedna z wielu pomyslowosci, polecam wejsc na wiki i po haslem tygrys spojrzec na hybrydy albo tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Panthera_-_hybrydy
26-10-2012, 20:29 | #162 |
Junior Member
|
OFFTOP
To wcale nie tylko ludzka pomysłowość "W 2006 roku myśliwy polujący na obszarze Kanadyjskiej Arktyki ustrzelił niedźwiedzia, którego białe futro wyglądało tak, jak futro niedźwiedzia polarnego. Tu i ówdzie widniały jednak na nim brązowe łaty, a sam drapieżnik miał długie pazury i charakterystyczny garb, wyróżniający niedźwiedzie grizzly. Analiza DNA potwierdziła, że zabite zwierzę było hybrydą powstałą ze skrzyżowania tych dwóch gatunków" |
26-10-2012, 20:47 | #163 | |
Member
|
Quote:
Ciekawe - od zawsze mnie zastanawiało ile nam takich "wilkopsów" może po kraju biegać |
|
26-10-2012, 21:07 | #164 | |
Distinguished Member
|
Quote:
No niestety... też mam jak najgorsze zdanie na temat jakości wyników większości bonitacji. Last edited by Rona; 26-10-2012 at 21:15. |
|
26-10-2012, 21:37 | #165 |
Junior Member
|
Hmm... lepiej naprostuję swoje zdanie, bo nie chcę zostać źle zrozumiana nie neguje wiarogydności wyników bonitacji. Ale mimo wszytsko pod względem naukowym, mówiąc prosto, żadnej publikacji nie napiszę za mało powtórzeń pomiaru, za mała ilość osobników wzgledem całej populacji, rozbieżność w pomiarach w różnych krajach, no i przede wszystkim pomairy robią różne osoby więc porównywalność takich wyników jest obarczona sporym błędem no i neistety dosć tendencyjne wyniki bo niestety, ale psy z wadami na bonitacje raczej nie przyjadą. BA, nawet podejrzewam, że sporo psów bliskich wzorcowym nie jest bonitowanych (bo właściciel nei zainetresowany). Wiec wynik dla populacji trochę przekłamany. Natomiast do celów hodowlanych jak najbardziej wystarczy.
|
26-10-2012, 22:30 | #166 | |
Distinguished Member
|
Quote:
Ale nawet wśród niewielkiej grupy znanych mi osobiście przebonitowanych wilczaków jest kilka z wręcz humorystycznymi kodami. Dlatego śmiem twierdzić, że wartość bonitacji nawet dla celów czysto hodowlanych jest ...średnia |
|
27-10-2012, 13:01 | #167 |
Moderator
|
nie tak silno jak myslis jest duzo cech podobnych iz za zachowania i socializacii i reakcii na okolicznosci sa podobne wilczaki wieciej do belgow albo belgi do wilczakow niz na owczarkow niemieckich
|
27-10-2012, 13:09 | #168 | |
Moderator
|
Quote:
i do hodowli duza ilosc kodow malo co daje ja kedys mocno bylam za "dobroc" bonitacii, teras kedy wieciej wiem i widze, nie mysle uz tak, to jest tylko dodatkowe info o psie, nic wieciej, jasne statystyke mozna zrobic ( na prziklad teras badami indeksy kosci) Rona - ja takich wilczakow i wieciej znam p.s. mixy w Francusku- pierwsze generacii silno wilcze, duze dluge nogi, nastepne, robia sia podobne do dziadkow- tz krotsze nozki dluzsze korpusy, mniej wilka widac - co do charaktera - wystawczy zerknac na video z Serramazoni na dodatek ( hihi malo tej uzytkowosci w wilczakach) ale te mixy calkiem nie przypominaja wilczakow z charakteru, nawet do sarlosow trudo dociagnac. Jasne przez kilka tam generacii beda sredne zachowanie wilczaka, ale czy tego potrzebuje rasa, kedy i tak malo stabilnych psow, z ktorych mozna normalne trenowac ( to ze rasa uzytkowa, nadal zostaje w wzorcu i chyba trzeba do tego dazyc) |
|
27-10-2012, 13:13 | #169 |
Moderator
|
bedzie 3 posty jeden za drugim ale to wazne
ja BRALAM wilczaki i z nimi ZYJE z powodu ich charakteru- jesli wilczaki mieli zmieni cie z powodu mixow i nie prawidlowego hodowania - charakter, ( wyglad mozna poprawiac) to niestety musialam by pozegnac sie z ta cudowna rasa. Ja chce teras, jutro i dlugo dlugo miec WILCZAKI z tym charakterem jaki jest opisany w wzorcu |
27-10-2012, 23:05 | #170 | |
VIP Member
|
Quote:
A sukces zapewniloby mi zaprezentowanie mojej bezpapierowego ONka sasiadow.... Kiedys bylo jednak inaczej - Hartl mial kolo siebie ekipe specjalistow, a potem pasjonatow, ktorzy od niego czerpali wiedze. Wiec wyniki bonitacji i pomiarow byly porownywalne - wykonywane w ten sam sposob. A teraz - teraz bonitowac CsW moze nawet osoba, ktora wiedze o wzorcu na mizerna... a o wadach budowych i ruchu ZADNA...
07-11-2012, 14:27 | #171 | |
VIP Member
|
Quote:
07-11-2012, 15:34 | #172 |
Moderator
|
bo one doskonala wiedza ze sa... wilkami
|
13-11-2012, 03:03 | #173 |
VIP Member
|
Wiesz co mnie dziwi... tyle jest wilkow z ZOO, w parkach. Mozna sie przespacerowac, pozerkac, porownac... A tu w kolko Macieju - stale twierdzi sie, ze to co widac nie jest prawda... Ze to co widzimy nie istnieje. Ze prawda jest inna... Normalnie MATRIX...
13-11-2012, 11:47 | #174 |
Junior Member
|
Powiem z wlasnego doswiadczenia tegorocznego, że na praktykach w czasie wakacji byłem w Oliwskim ZOO, no i udało mi sie dostac na wybieg wilków. Poznałem Lecha, Czecha i Rusa. Powiem że stojąc ze 3-4 metry od chłopaków wydaje mi się, że spokojnie wilczaki im równają a znam kilka (choćby Uruk czy Ulvar z Lupusków) które sa chyba nawet wieksze
Last edited by orlos; 13-11-2012 at 11:50. |
|
|