![]() |
![]() |
|
Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Junior Member
|
![]()
Pochwale sie pieskiem ale nie zamierzam pisac gdzie ani od kogo go kupilem ani niezamierzam wpisywac nazwy pieska z rodowodu. W paszporcie bedzie pisac mix i tyle, tam nie bedzie pisac od kogo jest piesek. I nie bedzie tam takze nic o tym z jakiego miotu jest piesek itp. itd.
Na zdjeciach bedzie moj piesek w Norwegii na zdjeciach albo z srodka mojego domu albo z terenu (daleko od miejsca gdzie mieszkam aby nikt nie mogl skojarzyc gdzie mieszkam z pieskiem)....... |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Cóż za paranoja - czy to już jest etap, na którym wkracza lekarz czy jeszcze za wcześnie, a może przeciwnie - ze względu na inne, niestety nieuleczalne schorzenie - za późno na pomoc?
Swoją drogą mogę tylko pogratulować hodowcy, który tak ceni swoją pracę hodowlaną, że szczeniaka ze swojej linii jest w stanie ze spokojem wysłać w świat jako zwykłego mieszańca, bo ani umowa tu nie będzie ważna, ani ja bym już psów z tej hodowli nie traktowała poważnie na jakichkolwiek wystawach, bonitacjach czy zawodach.
![]() |
#84 |
Junior Member
|
![]()
Witajcie przemożni właściciele wilkopodobnych.
Dopiero niedawno się tutaj zarejestrowałem, i choć czytam Wasze wypowiedzi od dobrych kilku lat w miarę systematycznie, to dopiero w tym wątku zdecydowałem się na kilka uwag. Oczywiście sprowokował mnie sam temat wynikły z tych wypowiedzi Norwego/Polaka, dlatego kilka pierwszych pytań: Czy dla dobra psa ma jakiekolwiek znaczenie, że jest z hodowli i z rodowodem, czy też jest on bezrodowodowy i nie hodowlany, choć rasowy? I jeśli rzeczywiście ten prowokator z Norwegii, jest autentycznym miłośnikiem psów a wilczków w szczególności, to należy ten jego wybieg związany z kupnem i posiadaniem wilczka w kraju ryzykownym ku temu, - potępiać go w czambuł? Czy sprawy przewagi Hodowli, nad zapewnieniem psu miłości i opieki, nie wyziera za nadto z Państwa wypowiedzi krytycznych? Zaznaczam, że chcę poruszyć Problem, a nie akuratnie chciejstwo Norwego/Polaka, który za kpienie z polskiego komunizmu(?), powinien raczej znajdować się nie u tolerancyjnych Skandynawów, bowiem 'zły to ptak, który własne gniazdo kala' a całkiem gdzie indziej. Proponuje dziewiczą Syberię, gdzie wilczak czułby się doskonale - i o to chodzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Junior Member
|
![]()
Moglibyście coś przybliżyc o tej umowie z hodowcą i jego prawach? Rozumiem, że chodzi tu o prawa związane ze sprzedanym szczeniakiem...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Piszesz, że jesteś wielkim fanem owczarków niemieckich tylko nie podoba ci się ich kierunek hodowlany. Mam propozycję-poczytaj o owczarku wschodnioeuropejskim-psie do przypominającym ON z lat 50. Takiego psa możesz legalnie i ze spokojnym sumieniem przywieść do Norwegii. Polecam chociaż zapoznanie się z taką alternatywą Piszesz, że max 50 osób zobaczy Twojego psa. To wielki problem. Wilczak jest rasą wymagającą starannej socjalizacji-poznawania ludzi, odgłosów, stresujących sytuacji. Wilczak, który będzie mieszkał w domu z ogródkiem i chodził na smyczy do lasu ma wielkie szanse zostać wystraszoną kupką nieszczęścia siekającą zębami na wszystkie strony. Hodowcy Ci o tym nie powiedzą, bo to wstydliwy problem w tej rasie, ale wilczaki są to psy dość lękliwe (i wiele osobników skrajnie lękliwych) i potrzebują naprawdę wiele pracy by być fajnymi, stabilnymi psami-a tu czekają cię wizyty na festynach, w centrach handlowych, centrach dużych miast-> w każdym z tych miejsc może znaleść się ktoś życzliwy. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Z drugiej strony, mamy do czynienia z prawnikiem - cwaniakiem, więc... Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
VIP Member
|
![]()
Albo ulegam paranoi
![]() ![]() ![]() Ale ok, ad rem: Quote:
Potępienie, jak to raczyłeś nazwać, wynikało z pewnej eskalacji emocji spowodowanych postawą naszego "nowego bytu forumowego". Jeśli się komuś poświęca czas, tłumaczy a i tak zostaje się wrzuconym do worka z "baranami" co to nic nie rozumieją to trudno się nie zdenerwować, prawda? Można oczywiście rzucić zaraz na początku"przeszukaj sobie forum" i na tym zakończyć, wtedy powstaje zarzut innej natury, że wszyscy wszystko wiedzą, nie chcą się podzielić i w ogóle sa nieuprzejmi dla nowicjusza. Co do hodowli: jeśli chcesz wilczaka (nie wilczka, co powinieneś wiedzieć czytając od dobrych kilku lat tę stronę) to znaczy, że chcesz psa o określonym wyglądzie, zbiorze cech itp., nie chcesz wilczaka z płaskim pyskiem, klapniętymi uszami, krótkich nogach i ogólnie wyglądzie buldoga, prawda? Jeśli marzysz o mercedesie to nie kupisz trabanta tylko dlatego, że jest tańszy i ktos mu na maskę przykleił trójramienną gwiazdę? Bo nawet jeśli sprzedawca owego trabanta będzie Cię zapewniał, że to "mesio klasy E" to dlaczego miałbyś mu wierzyć? Ma on jakiekolwiek na to dowody? Czy przekona Cię fakt, że obok, w garażu stoją dwa mercedesy? Zrób analogię do psów. Rodowód to "certyfikat autentyczności", dowód legalnego, uczciwego działania hodowcy. To nie jest "byle papierek" bo świadczy o pracy hodowlanej, wykonywanej według określonych zasad i podlegających weryfikacji. Oczywiście ów certyfikat nie jest ani gwarancją ani rękojmią bo poziom poszczególnych hodowli może się radykalnie różnić ale po to istnieje baza danych oraz rozumne poszukiwania potencjalnego chętnego aby przesiać ziarno od plew. Zachowanie pewnego poziomu rozwoju rasy wymaga m.in. zainteresowania dalszym losem sprzedanych szczeniaków i to właśnie było clou owej dyskusji. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Junior Member
|
![]()
Posluchalem sobie tych waszych wypowiedzi po czym dokladnie przejzalem prawo norweskie dotyczace psow i tym samym odkrylem iz Saarlos Wolfhound nie jest zabroniony w Norwegii......tylko dlatego bo rasa jest starsza....(sic!).
Ale tutaj pojawil sie kolejny problem bo wszystko by bylo pieknie bo mimo iz lepiej odpowiada mi CSV to aby wszystko bylo poprawne i legalne to moge odpuscic sobie CSV i kupic SW. I juz sobie wszedlem w google aby znalezc hodowle Saarlos Wolfhoundow w Polsce jako iz w Norwegii oczywiscie takowej nie ma istniala kiedys ale jej zaprzestano a w Norwegii jest obecnie tylko 6 SW. No i okazalo sie ze nigdzie takowej nie moge znalezc..... Dlatego pomyslalem sobie iz skoro juz dostosowalem sie pokornie do waszych pragnien abym do norwegii nie wywozil wilczaka skoro jest nielegalny i moga go uspic. To moze ktos mi pomoze znalezc hodowle legalnego w Norwegii Saarlos Wolfhounda......tak aby wszystko bylo pieknie i legalnie z rodowodem i poprawnie i bez zadnego zagrozenia dla pieska. |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Po drugie żadna rasa nie powstaje tak łatwo - wystarczy skrzyżować dwa "pieski" i gotowe... to jest proces wieloletni. Poczytaj sobie historię rasy na wolfdogu - to był długi proces, a zapoczątkował go wojskowy eksperyment. Wilczaki były głównie hodowane w wojskowych stacjach hodowlanych, a nie przez jednego człowieka, ciężko oczekiwać, że osoby służące w wojsku za czasów komunistycznych nie wyznawały tej ideologii. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#91 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
To powyzsze to nie kurtazja, lecz najprawdziwsza prawda ![]() I prosze abyś nie była tak podejrzliwa, nie wszystko jest spiskową teoria, napiasałem teraz akurat , poniewaz uważam , że Norwego/polak poruszył mimowoli ,dość ważki problem, poza tym nie całkiem jestem nowicjuszem... kilka lat temu napisałem parę zdań , ale na stronę Margo / chyba pod nickiem bolesław/. Lecz niestety nie raczyłas odpowiedziec na moje pytania, no trudno jakos to przeboleję , bowiem clou tej dyskusji powinno być raczej takie: ' dobro psa a wyobrażenia na ten temat hodowcy'. PS. Miło mi że wspomniałaś o trabancie i mercu.... tak, to typowe podejscie do sprawy przez hodowców, ale, ale nie dajmy sie zwariować. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Miłość i odpowiedzialność należy się każdemu naszemu psu, bez względu na papiery czy jego historię ale to nie wyklucza uczciwego hodowania i popierania owej uczciwości ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Junior Member
|
![]()
Miła Gago, przypominam dziś są Andrzejki, czy nie pora Ci już szykować się na jakiś miły wieczór, piękne kobiety powinny się dzisiaj zatracić w zabawie
![]() PS. Prosiłem Cię o odpowiedż na moje , może idiotyczne pytania moje z pierwszego posta, ale odłużmy to ze względu na Andrzejki do jutra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=12613 Quote:
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...light=norwegia lub to: http://www.wolfdog.org/forum/showthr...light=norwegia Norwegia to nie jest kraj RYZYKOWNY tylko jest to kraj gdzie posiadanie wilczaka jest ZABRONIONE a konsekwencją sprowadzenia tam psa tej rasy jest jego uśpienie. "Natomiast ludzie w Norwegi byli dla nas mili - Pytali sie o Imbusa - czy ma coś wspólnego z wilkiem i tak ogólnie mówiąc Imbus wszędzie wzbudzał zainteresowanie." Nie róbmy idiotów z Norwegów, Wilczaki to charakterystyczne psy, nawet jak powiesz że to kundel to będzie to na tyle nietypowy kundel że ludzie będą mu się przyglądać. "I jeśli rzeczywiście ten prowokator z Norwegii, jest autentycznym miłośnikiem psów a wilczków w szczególności" to poczeka aż wróci do Polski wydawać swoją kasę i dopiero wtedy kupi wilczaka. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Distinguished Member
|
![]()
Czyżby powrót nadwornego dyslektyka WD?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Senior Member
|
![]()
To samo przyszło mi na myśl
![]() ![]()
![]() |
#97 |
Senior Member
|
![]()
XaedasKSP: zkontaktuj majitele tohoto vlčáka:
http://www.wolfdog.org/ces/dbase/d1099.html on ti napíše jak se žije s vlčákem v Norwegii. Možná si to rozmyslíš nebo Per Olavovi budeš pomáhat v propagaci vlčáka jako normálního psa. Per Olav je jeden z mojich nejlepších majitelů štěněte. Na jeho www můžeš vidět, jak bojuje s Norskou vládou za práva vlčáků..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Senior Member
|
![]()
Děkuji za info
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Junior Member
|
![]()
Przyznaję się, że pobieżnie przeglądam wasze posty a nastawiam sie głównie na to, co najwazniejsze, czyli zdjęcia i filmiki, dlatego też umknęła mi ta dyskusja do której mnie odsyłasz. Po przeczytaniu jej teraz wniosek może byc tylko jeden: kazda ze stron pozostaje niezmiennie przy swoich racjach, nooo a twoje stanowcze stwierdzenie , iz nalezy 'potepic w czambuł' - to gruba przesada...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|