Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-08-2009, 20:02   #81
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by btd View Post
Baty to ja bym sprzedał temu kto od razu usiłuje wykorzystać pomyłkę zaaferowanego właściciela żeby tylko samemu zabłysnąć. Z resztą i tak to nic nie da. Wrócę do domu to relacja będzie
btd, prosze nie mieszaj, tylko CZYTAJ. Marcin byl przekonany, ze robi bonitacje.... a nie jakis przeglad mlodych....

Quote:
Originally Posted by szasztin View Post
Super kod!!
A Barina miała już 15 mies jak robiono bonitację??
Quote:
Originally Posted by Marcin L. View Post
no właśnie on ma już 15 miesięcy i cały czas pstro w głowie ...
Marcin nie byl ZAAFEROWANY, ale zle POINFORMOWANY....

Zreszta sam moze sprawdzic co ma, bo karty przegladow i bonitacji sie od siebie roznia.... jest tam jasno napisane co zaliczyl pies...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 23-08-2009 at 20:05.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 23-08-2009, 20:10   #82
Marcin L.
Junior Member

Marcin L.'s Avatar

moje niedopatrzenie - mam kartę przeglądu młodzieży

Pozdrawiam
Marcin L. jest offline   Reply With Quote
Old 23-08-2009, 20:21   #83
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Jak na razie to mieszanie zostawiam tobie. Jesteś nie do pobicia. Nawet pomyłkę Marcina kombinujesz jak obrócić 'przeciwko' obozowi w Osiecznej.
Old 23-08-2009, 21:02   #84
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Marcin L. View Post
moje niedopatrzenie - mam kartę przeglądu młodzieży

Pozdrawiam
Tak czy inaczej GRATULACJE!!!
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 23-08-2009, 21:39   #85
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Tak czy inaczej GRATULACJE!!!
I o to chodzi Barinka jest super a zapowiada się jeszcze lepiej
Old 24-08-2009, 02:05   #86
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
btd, prosze nie mieszaj, tylko CZYTAJ. Marcin byl przekonany, ze robi bonitacje.... a nie jakis przeglad mlodych...

Marcin nie byl ZAAFEROWANY, ale zle POINFORMOWANY....

Zreszta sam moze sprawdzic co ma, bo karty przegladow i bonitacji sie od siebie roznia.... jest tam jasno napisane co zaliczyl pies...
Każdy może sobie sprawdzić polską kartę, jaką dostał Marcin i czeską kartę, jaka pewnie zostanie zarchiwizowana. Dostał wpis w rodowodzie i miał zrobiony przegląd młodych . Nie został źle przez nikogo poinformowany, bo informacja w tej sprawie była rzetelna i prawdziwa. Była sporządzona dokładna lista uczestników bonitacji i przeglądu i też odpowiednio taka została pobrana opłata. Fakt, ze Marcin określił to mianem ogólnikowym jako bonitacja, ale ja robię to dokładnie tak samo jak i większość właścicieli. Nie jest to niczyja pomyłka, jak i nikt nikogo źle nie informuje.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 24-08-2009, 21:33   #87
wilczakrew
Senior Member

Ja z Czamborem też wziołem udział w bonitacji.
Bardzo sie cieszę z wyniku K-lee i Bariny. Gratuluje takich kodów bo te psy na nie zasługują.
P. Monika bardzo dokładnie sprawdzała wszystkie psy. Bardzo dokładnie omawiała wszystkie wady i zalety.
Old 25-08-2009, 13:17   #88
wilczakrew
Senior Member

Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1

Jak obrobię zdjęcia to postaram się ich trochę podesłac.
Old 25-08-2009, 21:42   #89
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Basiek a co oznacza S2 u Ginki??

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 25-08-2009, 22:06   #90
Basiek
Junior Member

S2 to oznaczenie reakcji na strzał - GINKA zauważyła że było strzelanie
Basiek jest offline   Reply With Quote
Old 26-08-2009, 01:10   #91
wilczakrew
Senior Member

Ciekawe też nie wiedziałem, ze strzelanie określa się oddzielnym kodem.
Dzięki Basia za zdjecia i podziękowania dla Tomka.
Mam zamiar zacząć dokładnie przeglądać te 32 gb na moim dysku.
Postaram się je wkładać partiami i dawać na ten temat info.

Moje leniwce tylko patrzyło gdzie sie schować aby nic nie robić.

Old 08-09-2009, 09:32   #92
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1
To wedlug jakich zasad byla robiona ta bonitacja? Grzesiek, powinies wiedziec, ze kod bonitacyjny (nawet jesli jest "zabawowy", ale ma niby byc wzorowany na czeskim) ma zawierac takze indeksy, czyli Xf i Xv...

Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108

Quote:
Każdy może sobie sprawdzić polską kartę, jaką dostał Marcin i czeską kartę, jaka pewnie zostanie zarchiwizowana. Dostał wpis w rodowodzie
Wpis CZEGO???? Wybacz, ale nikt nie ma prawa robic sobie jakis notatek w rodowodzie!!!! Kwiatuszkow tez nie wolno w nim sobie rysowac...

PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP).

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw

Last edited by Margo; 08-09-2009 at 09:37.
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2009, 09:41   #93
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP).
Tak dlugo jak piszesz to ty a nie widac zadnego pisma z czeskiej komisji hodowlanej, to sa twoje uwagi. Patrzac na historie tego watku, dopuki nie zobacze czegos OFICJALNEGO to nie wierze w ani jedno twoje slowo.
Old 08-09-2009, 09:51   #94
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Tak dlugo jak piszesz to ty a nie widac zadnego pisma z czeskiej komisji hodowlanej, to sa twoje uwagi. Patrzac na historie tego watku, dopuki nie zobacze czegos OFICJALNEGO to nie wierze w ani jedno twoje slowo.
A komu maja je wyslac? Komu maja zabronic? Widzisz jakis klub? Osobe odpowiedzialna, ktora reprezentuje ZKwP? Nie moga nawet pouczyc jakiegos czlonka wlasnej komisji bonitacyjnej, ze zle zrobil, bo zadnego tam nie bylo... Nie, czy tego chcesz czy nie moge jedynie napisac to co ludzie uslyszeli na spotkaniu i jesli chcesz uznaj to za moja wskazowke - jesli sa to prywatne kody pisane wedlug jakis przez Was wytyczonych regul to nie ma problemu, ale nie mieliscie prawa wpisywac ich do rodowodow. Ani czeskiego, ani polskiego prawa.
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe!

Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa...

Fakty jest jeden:
Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu.

Old 08-09-2009, 15:44   #95
wilczakrew
Senior Member

Quote:
To wedlug jakich zasad byla robiona ta bonitacja? Grzesiek, powinies wiedziec, ze kod bonitacyjny (nawet jesli jest "zabawowy", ale ma niby byc wzorowany na czeskim) ma zawierac takze indeksy, czyli Xf i Xv...
Quote:

Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj:
http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108
Małgosiu wybacz, ale nie rozumiem Twojego podejścia. Jeszcze niedawno grzmiałaś głośno wraz ze swoją świtą, jaka to nielegalna będzie bonitacja w Osiecznej i aby nikt się potem nie ważył, aby jego kody bonitacyjne zostały uznane i opublikowane na WD.
Quote:
Originally Posted by Margo
Pragne zauwazyc, ze bonitacja ta nie bedzie oficjalna jako, ze nie spelnia warunkow zapisanych w regulaminie organizacji bonitacji... Przeglad hodowlany to nie tylko spotkanie znajomych i ocena przez sedziego, ktory ma uprawnienia na ocene psow tej rasy... Wspominam, bo takie weekendowe bonitacje i potem upieranie sie, ze jej wynik ma sie pojawic w bazie Wolfdoga to niestety ostatnio to bardzo czesty blad.
Problem jaki ja widze w bonitacji w Osiecznej nie polega na "nabijaniu sie", ze my mamy oficjalna, a Wy nie. Bo nie o to chodzi... Ale jesli juz organizuje sie bonitacje i pobiera za to oplate to nalezy pamietac, ze znajda sie osoby, ktore do Osiecznej pojada glownie w tym celu, aby wlasnie tam ta bonitacje zaliczyc. I OBOWIAZKIEM organizatora jest PRZECZYTAC REGULAMINY i zadbac o to, aby wszystko bylo "legalne" i zgodne z przepisami... Nikt z nas nie chcialby jechac przez pol Polski obojetne na jaki egzamin, aby dowiedziec sie, ze mial on co prawda nazwe "Mistrzostwa IPO3", ale tak na serio to zwykle zawody podworkowe....
Quote:
Originally Posted by Daiva
Greg, ja NIE ODPOWIEM na TWOJE pytanie, bo grasz idiota. Wiem ze liudzi wiedzia gdzie jest roznica miedzy oficialna i nie bonitacja i dla czego ona w FR, LT, DE, SK, CZ czy u Margo jest oficialna a idziej nie
Opublikowałaś je sama bez niczyjej zgody w bazie danych kopiując je z forum i innych stron internetowych. Nikt Cię o to nie prosił. Odczekałaś kilkanaście dni i zaczynasz robić kolejna wojnę i ja nie wiem, dlaczego.
Podam to do Twojej informacji, ponieważ pomagałem P. Monice w wyliczaniu indeksów wszystkich bonitowanych psów. Każdy pies ma wpisane takie indeksy na oryginalnej karcie przeglądu.
Dokładnie kod bonitacyjny Czambora wygląda tak: A70OfP1 Xv54.3 Xf108
Bonitacja była bardzo dokładna i odbyła się tak samo jak ta, którą wcześniej zrobiłem z psem w Jevisovicach. W karcie bonitacyjnej mam wpisane wszystkie wymiary psa .Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić dokumentację zdjęciową i filmową bonitacji mojego psa i sam sobie oceni na ile to była zabawa.
Dla mnie bonitacja nie jest żadnym wyznacznikiem, a jedynie dostarcza mi informacji na temat mojego psa. Tego jak się rozwija i jak kształtuje się jego charakter i psychika.

Doskonale wiem Małgosiu jak wyglądają czeskie kody bonitacyjne, jak wyglądały one kiedyś i te z Osiecznej się wcale od nich nie różnią.

Quote:
Wpis CZEGO???? Wybacz, ale nikt nie ma prawa robic sobie jakis notatek w rodowodzie!!!! Kwiatuszkow tez nie wolno w nim sobie rysowac...
Nikt nie robił sobie samowolnie notatek w rodowodzie. P. Monika ma uprawnienia do przeprowadzania bonitacji w rasie czechosłowacki wilczak, jest sędziną podległą FCI i ma uprawnienia do dokonywania wpisów w rodowodzie. Jeśli się mylę to przedstaw mi na to dowody, że jest inaczej.
Bonitacja w Późnej dla mnie niczym się nie różni od tej z Osiecznej poza właśnie tym wpisem. Jeśli Wy go nie dajecie musicie mieć podstawy prawne, o, których ja nie wiem. Więc bardzo chętnie je zobaczę, bo słuchać na ten temat nie mam ochoty. Nie mam tez ochoty słuchać kolejnych pomówień i oszczerstw pod swoim adresem. Za innych się nie wypowiadam.

Quote:
A komu maja je wyslac? Komu maja zabronic? Widzisz jakis klub? Osobe odpowiedzialna, ktora reprezentuje ZKwP? Nie moga nawet pouczyc jakiegos czlonka wlasnej komisji bonitacyjnej, ze zle zrobil, bo zadnego tam nie bylo... Nie, czy tego chcesz czy nie moge jedynie napisac to co ludzie uslyszeli na spotkaniu i jesli chcesz uznaj to za moja wskazowke - jesli sa to prywatne kody pisane wedlug jakis przez Was wytyczonych regul to nie ma problemu, ale nie mieliscie prawa wpisywac ich do rodowodow. Ani czeskiego, ani polskiego prawa.
Quote:
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe!

Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa...

Fakty jest jeden:
Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu.
Małgosiu z tego co wiem to w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego, prześwietleń, badań itd. dla wilczaków. Więc nie rozumiem co do tego ma ZKwP. W Polsce nie ma komisji bonitacyjnej dla czechosłowackiego Wilczaka, więc żaden jej członek nie może być obecny przy tego typu bonitacjach. W Późnej też nie ma członka takiej komisji z ramienia ZKwP przy bonitacji, który czuwa nad prawidłowym jej przebiegiem. Nie rozumiem dlaczego robisz ludziom wodę z mózgu karmiąc ich kolejnymi bzdurami i to kompletnie nie na temat.
Nie możesz tez napisać o czym ludzie usłyszeli na spotkaniu ponieważ nie byłaś na nim obecna. Nie brałaś udziału w bonitacji i nie rozmawiałaś z osobami ją przeprowadzającymi. Możesz jedynie posiadać informacje z którejś ręki i nie muszą one być do końca prawdziwe, mogą być spreparowane jak i opierać się na pewnych niedomówieniach czy nie zrozumieniu treści przekazu.
Bonitacja własnego psa jest jak najbardziej sprawą prywatną każdego właściciela. To właśnie ten właściciel decyduje kiedy, gdzie i u kogo taką bonitację wykona jak i też czy ją potem opublikuje. Natomiast jeśli się ktoś zwróci się z zapytaniem o legalność i prawidłowość wykonania takiej bonitacji to przestaje to być sprawa prywatna, bo robi to na podstawie zarzutów jakie ktoś stawia publicznie . W tym przypadku Ty to właśnie robisz. Więc ja bardzo chętnie poproszę o taką pisemną odpowiedź na Twoje zarzuty z całego tego tematu.
Quote:
Przykro mi Małgosiu, ale niczego nie wytłumaczyłaś poza zrobieniem kolejnego konfliktu i wprowadzeniem ogniska zapalnego.
Bardzo chętnie zobaczę te uwagi od czeskiej komisji hodowlanej na piśmie, Wystąpię pisemnie do CMKU,SKJ, ZKwP,jak i czeskiego i słowackiego Klubu Rasy i ich komisji hodowlanych, poznam ich pisemne zastrzeżenia .
Jednak do momentu opublikowania w/w dokumentów temat polskich bonitacji uznaję za zamknięty zarówno tych z Późnej jak i z Osiecznej.
Jak uzyskam odpowiedz na Twoje zarzuty to wtedy je opublikuje i możemy powrócić do konstruktywnych rozmów na ten temat.
Old 08-09-2009, 16:07   #96
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Grzesiek, jak zwykle jestes bardziej PRowski niz sami organizatorzy... I nie dopisuj mi indeksow, gdy juz wyszlo, ze nie byly wpisane, bo na zadnym forum nie podano poprawnych kodow...

Ale OK.... Prosze o podanie skladu komisji hodowlanej i odpowiedz od ceskiego klubu na temat tego, czy spelnione zostaly warunki powodujace jej uznanie... Niestety prawda jest taka, ze nikt z komisji w Czechach nie mial pojecia, ze taka bonitacja ma sie odbyc...

=======================
Dziwisz sie, ze sie czepiam, ale wpisanie tych wynikow do rodowodow to zwyczajne OSZUSTWO... To jak malowanie flamastrem pieczatki z wpisem "stawy HD-A"...

Bonitacja NIE ODBYLA sie wedlug czeskich czy slowackich przepisow. Ani polskich, bo takich nie mamy... Nie odbyla sie wedlug ZADNYCH. Przyjechala pani sedzina, pooceniana (nawet jesli podobnie do tego co sie robi w Czechach). Wbila oceny do RODOWODOW... Wybacz, ale teraz zasypiecie nas drukowanymi po domach interchampionami, egzaminami IPO3 robionymi u wioskowych szkoleniowcow? (tfu... tego juz chyba ktos probowal... )

Jesli twierdzisz, ze bonitacja ogranicza sie jedynie do pani sedziny, ktora cos sobie zmierzy i wstuka, to przy nastepnej imprezce i obecnoscia Daivy obiecujemy, ze kazdemu, kto choc raz zaciagnie sie szisza albo nie bedzie parskal przy litewskim miodzie, a ma wilczaka wpiszemy do rodowodu A70 Xv55 Xf109 Of R1 P1 u suki, a A75 Xv55 Xf109 Of R1 P1 do rodowodu psa... Oczywiscie z pewna oplata (na trunki)...
A co ma jedynie czesc polskich CzW miec w rodowodach nieprawedziwe, bo podrasowane - "zabawowe, ale ladnie wygladajace" wyniki bonitacji...
Jezeli uznajemy, ze oszukiwanie jest godne pochwaly... Mamy w Polsce czekoladopodobne championy, bedziemy mieli i czekoladopodobne bonitacje... Gorzej, ze wychodza z tego potem czekoladopodobne wilczaki.....

Old 08-09-2009, 17:55   #97
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Ok Margo, właśnie zarzuciłaś nam oszustwo. Zostało to zarchiwizowane, jakby była potrzeba w przyszłości.
Old 08-09-2009, 19:43   #98
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Ok Margo, właśnie zarzuciłaś nam oszustwo. Zostało to zarchiwizowane, jakby była potrzeba w przyszłości.
Nie o to mi chodzilo... Liczylam na przytakniecie - ze tak wlasnie powinny wygladac bonitacje... Wielu z nas zbije na tym kokosy... Ja wybralam juz nawet termin - przyszla lodzka majowka. No i przygotowalam cennik:

100ZL - bonitacja na ocene doskonala i slowne pochwalenie sedziny ze "tak pieknego wilczaka jeszcze nie widziala"
90ZL - bonitacja na ocene doskonala
80ZL - bonitacja na ocene doskonala ale z wpisanymi maly bledzikami
70ZL - bardzo dobra P3
60ZL - P3 i nie patrzymy na to jaki pies ma charakter
50ZL - rzut moneta - zdaj sie szczesliwy los - ocene przyznamy wedlug wyniku Orzel_lub_reszka (czyli P1 lub P3)

P14 oczywiscie za darmo...

Old 08-09-2009, 19:47   #99
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Nie o to mi chodzilo... Liczylam na przytakniecie - ze tak wlasnie powinny wygladac bonitacje... Wielu z nas zbije na tym kokosy... Ja wybralam juz nawet termin - przyszla lodzka majowka. No i przygotowalam cennik:

100ZL - bonitacja na ocene doskonala i slowne pochwalenie sedziny ze "tak pieknego wilczaka jeszcze nie widziala"
90ZL - bonitacja na ocene doskonala
80ZL - bonitacja na ocene doskonala ale z wpisanymi maly bledzikami
70ZL - bardzo dobra P3
60ZL - P3 i nie patrzymy na to jaki pies ma charakter
50ZL - rzut moneta - zdaj sie szczesliwy los - ocene przyznamy wedlug wyniku Orzel_lub_reszka (czyli P1 lub P3)

P14 oczywiscie za darmo...
ZARAZ a kto bedzie sedziowac- ja? to poprosze do P1 dolaczyc hotel z ***** gwiazdami, zaplacic za paliwo w eurach, oraz mnie kochac i na rekach nosic
inaczej nie bede sedziowac
Old 08-09-2009, 20:25   #100
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Quote:
Opublikowałaś je sama bez niczyjej zgody w bazie danych kopiując je z forum i innych stron internetowych. Nikt Cię o to nie prosił.
Na Wolfdogu jestes nie od wczoraj i powinienes wiedziec, ze publikowane sa wyniki wszystkich bonitacji. Nawet tych podworkowych... Pozniej bedzie wyraznie zaznaczone, ktore byly robione wedlug regul, a ktore nie... Choc osobiscie sadze, ze kluby powinny jeszcze zaostrzyc przepisy i jasno napisac KTO ma prawo je robic... Bo jak widze w ringu psa, ktory na bonitacji u czeskiej sedziny ma wpisane A65 (czyli 65 cm wzrostu), a mierzony na wystawie przez sedziego i potem jeszcze asystenta ringowego okazuje sie mic 61cm !!!!! wzrostu to sorry, ale przy takich przekretach to noz sie w kieszeni otwiera...

Quote:
wcześniej zrobiłem z psem w Jevisovicach. W karcie bonitacyjnej mam wpisane wszystkie wymiary psa .Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić dokumentację zdjęciową i filmową bonitacji mojego psa i sam sobie oceni na ile to była zabawa.
Dla mnie bonitacja nie jest żadnym wyznacznikiem, a jedynie dostarcza mi informacji na temat mojego psa. Tego jak się rozwija i jak kształtuje się jego charakter i psychika.
Niestety masz racje.... wlasnie z tego powodu o jakim jest "afera" o Osieczna... Pierwsza lepsza osoba moze zrobic sobie bonitacje i wpisac wyniki do rodowodow... teraz byl to oboz, niedlugo bedziemy sobie robic bonitacje popijajac kawke na wystawie...

Wlasnie z tego powodu traca na znaczeniu... Kiedys robili je fachowcy, ktorzy wiedzieli jak psy mierzyc, co oceniac... Teraz za oceny zabieraja sie "pierwsi lepsi" przy okazji pierwszego lepszego spotkania... i jest jak jest - kompletna nieznajomosc wzorca, zatajanie podstawowych, wprost KUJACYCH w oczy wad, sedziowane "na kolezanke"....
Oczywiscie dla hodowcow nie ma to wielkiego znaczenia, bo kazdy wie, ktorego sedziego od bonitacji mozna brac powaznie, a ktory to zwyczajny "prawie jak ekspert"... Ale dla osoby poczatkujacej... dla niej nie ma roznicy, czy to wynik z bonitacji Oskara w Trusalovej, czy wynik z Osiecznej... To wpisano i w to wpisano psom do rodowodow... a ze roznica GIGANTYCZNA....

Quote:
Doskonale wiem Małgosiu jak wyglądają czeskie kody bonitacyjne, jak wyglądały one kiedyś i te z Osiecznej się wcale od nich nie różnią.
Wybacz Grzesiek - a to CO JEST?

Quote:
Originally Posted by Ewa Bednarska
Moim zdaniem z wyników bonitacji właściciel powinni być zadowoleni. Zresztą te setki zdjęć i filmiki potwierdzą, że nie było problemów z mierzeniem, zachowaniem.
Quote:
Originally Posted by Ewa Bednarska
Podaję, za zgodą właścicieli te które znam
bonitacja
BAILIFF Wilk z Polskiego Dworu A66 E1 Oh P3
CVAKO od Starkej A67,5 F12 Oi P3
CZAMBOR z Vlciho Dubu A70 Of P1
GINGER Dakmat A61,5 C12 Oh S2 P1
.

Wiem, ze teraz bedzie burza mozgow w niejednym domu i na nowo przepisywanie kodow do publikacji... Choc tyle dobrze, ze moze pojawi sie "nowa jedyna prawdziwa i oficjalna wersja" w prawidlowej formie...

Quote:
Nikt nie robił sobie samowolnie notatek w rodowodzie. P. Monika ma uprawnienia do przeprowadzania bonitacji w rasie czechosłowacki wilczak, jest sędziną podległą FCI i ma uprawnienia do dokonywania wpisów w rodowodzie. Jeśli się mylę to przedstaw mi na to dowody, że jest inaczej.

Pani Monika NIE MA PRAWA do samodzielnego przeprowadzania bonitacji!!!! Zostalo je odebrane w wyniku glosowania czlonkow czeskiego klubu - ich decyzja zostala usunieta z komisji hodowlanej. I do dokonywania przegladow potrzebuje "nadzoru" jakiegos czlonka z komisji hodowlanej. A zadnego w Osiecznej nie bylo... To powoduje, ze wyniki sa jakie sa - ale o to przeciez organizatorom chodzilo... Aby mozna bylo pisac taki wyniki, jakich oczekiwano....

Tylko PO CO STALE MAM PISAC TO SAMO???? Tak trudno raz przeczytac i ZROZUMIEC???? Bonitacje ocenia KOMISJA. W Osiecznej NIE BYLO KOMISJI w PELNYM, wymaganym PRZEPISAMI skladzie...

Quote:
Bonitacja w Późnej dla mnie niczym się nie różni od tej z Osiecznej poza właśnie tym wpisem. Jeśli Wy go nie dajecie musicie mieć podstawy prawne, o, których ja nie wiem. Więc bardzo chętnie je zobaczę, bo słuchać na ten temat nie mam ochoty.

Powiedz mi jedno - wedlug ciebie moge teraz wyciagnac rodowod jakiegos swojego szczeniaka i "z dedykacja dla nowego wlasciciela" wpisac mu przyszly kod bonitacyjny"? Ladna pieczatka tez sie znajdzie?
Nie widzisz z tym problemu?

Rodowod jest DOKUMENTEM. Jesli wpisujesz badania to jedynie od weteranarza uprawnionego do wpisu. Jesli wpisujesz wyniki wystaw to musisz je potwierdzic w sekretariacie. Jesli wpisujesz wynik bonitacji to powinna byc to boniotacja PRAWDZIWA. Jasne, ze szopke z bonotacja "aby wygladaja tak fajnie jak ta czeska" moze zrobic kazdy z nas... Kazdy moze to nakrecic na kamere i trzymac sie wersji, ze "skoro nie widac roznicy".... Ale roznica jest i jesli tego nie rozumiesz.... coz... zostaniemy przy slowie "czekoladopodobny"...

Quote:
Małgosiu z tego co wiem to w Polsce nie ma obowiązku bonitacyjnego, prześwietleń, badań itd. dla wilczaków.

Jesli sie kogos cytuje to powinno sie napisac zrodlo....

Quote:
Więc nie rozumiem co do tego ma ZKwP.

Rodowod psa jest dokumentem ZKwP.

Quote:
W Polsce nie ma komisji bonitacyjnej dla czechosłowackiego Wilczaka, więc żaden jej członek nie może być obecny przy tego typu bonitacjach.

A skad te informacje...? bo sie Tobie tak wydaje? A nie lepiej sprawdzic i poczytac? Dowiedziec sie, czy piszesz prawde? Jak rozumiem organizatorzy bonitacji w Osiecznej sami nie wiedza i wolicie sie dowiedziec u mnie... Czasu mam malo, ale niech bedzie...

Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace

Wedlug czeskiego regulaminu (slowacki mowi to samo): komisja sklada sie z trzech osob: sedziego, poradcy chowu i osoby prowadzacej bonitacje... Poradca chowu to nic innego jak polski kierownik sekcji. Osoba prowadzaca moze byc nawet przedstawiciel Chin Ludowych, nawet jesli CzW u siebie nie maja...

Quote:
W Późnej też nie ma członka takiej komisji z ramienia ZKwP przy bonitacji, który czuwa nad prawidłowym jej przebiegiem.

Mylisz sie... Od kilku lat jestem kierownikiem sekcji Grupy I.... Przez lata jednak nie musialam wchodzic do komisji "oficjalnie", bo zawsze mamy w niej Oskara Dore (czlonek slowackiej komisji hodowlanej), a do tego mielismy tam Lucie lub Marcele, ktore pelnia (Marcela pelnila) te fukcje w czeskim klubie, a w tym roku czlonkiem komisji byl glowny poradca czeskiego chowu, czyli Dana...
Pod tym wzgledem regulaminy sa u nas spelnione w 200 %...

Quote:
Nie możesz tez napisać o czym ludzie usłyszeli na spotkaniu ponieważ nie byłaś na nim obecna. Nie brałaś udziału w bonitacji i nie rozmawiałaś z osobami ją przeprowadzającymi. Możesz jedynie posiadać informacje z którejś ręki i nie muszą one być do końca prawdziwe, mogą być spreparowane jak i opierać się na pewnych niedomówieniach czy nie zrozumieniu treści przekazu.

Alez zostaw innych... to jakie ma sprawozdanie to co innego... i to jakie kraza opinie o tej bonitacji zostawiam tez na boku... Zostawiam sobie fakty...

1) Bonitacja nie miala przepisowej komisji bonitacyjnej - sedzina oceniala "na zywca" - bez osoby konkrolujacej poprawnosc bonitacji - wiec nie spelniala wymogow; nie byla oficjalna.
2) Wynik nieoficjalnej bonitacji zostal wpisany do oficjalnych polskich rodowodow...
3) Kody bonitacyjne nie zostaly prawidlowo zapisane - pojawily sie w formie sprzed (chyba jakis) dwoch lat....

Grzesiek, jeszcze nie tak dawno krytykowales niedociagniecia bonitacji w Czechach czy Slowacji, a teraz bronisz jak lew prawdziwej fuszerki... FUJ... zdanie zmieniasz jak kameleon...

Reply

Posting Rules