![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Zreszta sam moze sprawdzic co ma, bo karty przegladow i bonitacji sie od siebie roznia.... jest tam jasno napisane co zaliczyl pies...
Last edited by z Peronówki; 23-08-2009 at 20:05. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Junior Member
|
![]()
moje niedopatrzenie - mam kartę przeglądu młodzieży
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Jak na razie to mieszanie zostawiam tobie. Jesteś nie do pobicia. Nawet pomyłkę Marcina kombinujesz jak obrócić 'przeciwko' obozowi w Osiecznej.
![]() |
#84 |
Senior Member
|
![]()
Tak czy inaczej GRATULACJE!!!
![]() |
#85 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Senior Member
|
![]()
Ja z Czamborem też wziołem udział w bonitacji.
Bardzo sie cieszę z wyniku K-lee i Bariny. Gratuluje takich kodów bo te psy na nie zasługują. P. Monika bardzo dokładnie sprawdzała wszystkie psy. Bardzo dokładnie omawiała wszystkie wady i zalety. |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Senior Member
|
![]()
Czambor na tej bonitacji uzyskał następujący kod bontacyjny :
A70 Of P1 Jak obrobię zdjęcia to postaram się ich trochę podesłac. |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
K-Lee Family
|
![]()
Basiek a co oznacza S2 u Ginki??
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Junior Member
|
![]()
S2 to oznaczenie reakcji na strzał - GINKA zauważyła że było strzelanie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#91 |
Senior Member
|
![]()
Ciekawe też nie wiedziałem, ze strzelanie określa się oddzielnym kodem.
Dzięki Basia za zdjecia i podziękowania dla Tomka. Mam zamiar zacząć dokładnie przeglądać te 32 gb na moim dysku. ![]() Postaram się je wkładać partiami i dawać na ten temat info. Moje leniwce tylko patrzyło gdzie sie schować aby nic nie robić. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Zerknij sobie jak wygladac powinny czeskie kody bonitacji - chocby tutaj: http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...ent&Itemid=108 Quote:
PS. Uwagi nie SA MOJE, ale pochodza od czeskiej komisji hodowlanej, ktora wskazuje na to, ze kody nie sa poprawne - nie jest to CZESKA BONITACJA (spoko, wytlumaczylam, ze to miala byc taka polska "odmiana" bonitacji). Ale wyniki "domowych" bonitacji nie maja prawa byc notowane w rodowodach (zabrania tego takze ZKwP). Last edited by Margo; 08-09-2009 at 09:37. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#94 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Jesli bonitacja miala imitowac bonitacje czeska to ponownie: kody sa nieprawidlowe! Jesli chcesz oficjalna odpowiedz to wyslij sobie list do czeskiego klubu z tym pytaniem.... ale odpowiedz jaka dostaniesz bedzie tez prywatna, bo reprezentujesz prywatna osobe... Czy ja uznasz, czy nie... Twoja sprawa... Fakty jest jeden: Osoba prywatna nie moze nic notowac do rodowodu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||||||||
Senior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Podam to do Twojej informacji, ponieważ pomagałem P. Monice w wyliczaniu indeksów wszystkich bonitowanych psów. Każdy pies ma wpisane takie indeksy na oryginalnej karcie przeglądu. Dokładnie kod bonitacyjny Czambora wygląda tak: A70OfP1 Xv54.3 Xf108 Bonitacja była bardzo dokładna i odbyła się tak samo jak ta, którą wcześniej zrobiłem z psem w Jevisovicach. W karcie bonitacyjnej mam wpisane wszystkie wymiary psa .Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę udostępnić dokumentację zdjęciową i filmową bonitacji mojego psa i sam sobie oceni na ile to była zabawa. Dla mnie bonitacja nie jest żadnym wyznacznikiem, a jedynie dostarcza mi informacji na temat mojego psa. Tego jak się rozwija i jak kształtuje się jego charakter i psychika. Doskonale wiem Małgosiu jak wyglądają czeskie kody bonitacyjne, jak wyglądały one kiedyś i te z Osiecznej się wcale od nich nie różnią. Quote:
Bonitacja w Późnej dla mnie niczym się nie różni od tej z Osiecznej poza właśnie tym wpisem. Jeśli Wy go nie dajecie musicie mieć podstawy prawne, o, których ja nie wiem. Więc bardzo chętnie je zobaczę, bo słuchać na ten temat nie mam ochoty. Nie mam tez ochoty słuchać kolejnych pomówień i oszczerstw pod swoim adresem. Za innych się nie wypowiadam. Quote:
Quote:
Nie możesz tez napisać o czym ludzie usłyszeli na spotkaniu ponieważ nie byłaś na nim obecna. Nie brałaś udziału w bonitacji i nie rozmawiałaś z osobami ją przeprowadzającymi. Możesz jedynie posiadać informacje z którejś ręki i nie muszą one być do końca prawdziwe, mogą być spreparowane jak i opierać się na pewnych niedomówieniach czy nie zrozumieniu treści przekazu. Bonitacja własnego psa jest jak najbardziej sprawą prywatną każdego właściciela. To właśnie ten właściciel decyduje kiedy, gdzie i u kogo taką bonitację wykona jak i też czy ją potem opublikuje. Natomiast jeśli się ktoś zwróci się z zapytaniem o legalność i prawidłowość wykonania takiej bonitacji to przestaje to być sprawa prywatna, bo robi to na podstawie zarzutów jakie ktoś stawia publicznie . W tym przypadku Ty to właśnie robisz. Więc ja bardzo chętnie poproszę o taką pisemną odpowiedź na Twoje zarzuty z całego tego tematu. Quote:
Bardzo chętnie zobaczę te uwagi od czeskiej komisji hodowlanej na piśmie, Wystąpię pisemnie do CMKU,SKJ, ZKwP,jak i czeskiego i słowackiego Klubu Rasy i ich komisji hodowlanych, poznam ich pisemne zastrzeżenia . Jednak do momentu opublikowania w/w dokumentów temat polskich bonitacji uznaję za zamknięty zarówno tych z Późnej jak i z Osiecznej. Jak uzyskam odpowiedz na Twoje zarzuty to wtedy je opublikuje i możemy powrócić do konstruktywnych rozmów na ten temat. |
||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Moderator
|
![]()
Grzesiek, jak zwykle jestes bardziej PRowski niz sami organizatorzy...
![]() ![]() Ale OK.... Prosze o podanie skladu komisji hodowlanej i odpowiedz od ceskiego klubu na temat tego, czy spelnione zostaly warunki powodujace jej uznanie... Niestety prawda jest taka, ze nikt z komisji w Czechach nie mial pojecia, ze taka bonitacja ma sie odbyc... ======================= Dziwisz sie, ze sie czepiam, ale wpisanie tych wynikow do rodowodow to zwyczajne OSZUSTWO... To jak malowanie flamastrem pieczatki z wpisem "stawy HD-A"... Bonitacja NIE ODBYLA sie wedlug czeskich czy slowackich przepisow. Ani polskich, bo takich nie mamy... Nie odbyla sie wedlug ZADNYCH. Przyjechala pani sedzina, pooceniana (nawet jesli podobnie do tego co sie robi w Czechach). Wbila oceny do RODOWODOW... Wybacz, ale teraz zasypiecie nas drukowanymi po domach interchampionami, egzaminami IPO3 robionymi u wioskowych szkoleniowcow? (tfu... tego juz chyba ktos probowal... ![]() Jesli twierdzisz, ze bonitacja ogranicza sie jedynie do pani sedziny, ktora cos sobie zmierzy i wstuka, to przy nastepnej imprezce i obecnoscia Daivy obiecujemy, ze kazdemu, kto choc raz zaciagnie sie szisza albo nie bedzie parskal przy litewskim miodzie, a ma wilczaka wpiszemy do rodowodu A70 Xv55 Xf109 Of R1 P1 u suki, a A75 Xv55 Xf109 Of R1 P1 do rodowodu psa... Oczywiscie z pewna oplata (na trunki)... A co ma jedynie czesc polskich CzW miec w rodowodach nieprawedziwe, bo podrasowane - "zabawowe, ale ladnie wygladajace" wyniki bonitacji... Jezeli uznajemy, ze oszukiwanie jest godne pochwaly... Mamy w Polsce czekoladopodobne championy, bedziemy mieli i czekoladopodobne bonitacje... Gorzej, ze wychodza z tego potem czekoladopodobne wilczaki..... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Ok Margo, właśnie zarzuciłaś nam oszustwo. Zostało to zarchiwizowane, jakby była potrzeba w przyszłości.
![]() |
#98 | |
Moderator
|
![]() Quote:
100ZL - bonitacja na ocene doskonala i slowne pochwalenie sedziny ze "tak pieknego wilczaka jeszcze nie widziala" 90ZL - bonitacja na ocene doskonala 80ZL - bonitacja na ocene doskonala ale z wpisanymi maly bledzikami 70ZL - bardzo dobra P3 60ZL - P3 i nie patrzymy na to jaki pies ma charakter 50ZL - rzut moneta - zdaj sie szczesliwy los - ocene przyznamy wedlug wyniku Orzel_lub_reszka (czyli P1 lub P3) P14 oczywiscie za darmo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() inaczej nie bede sedziowac ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |||||||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Wlasnie z tego powodu traca na znaczeniu... Kiedys robili je fachowcy, ktorzy wiedzieli jak psy mierzyc, co oceniac... Teraz za oceny zabieraja sie "pierwsi lepsi" przy okazji pierwszego lepszego spotkania... i jest jak jest - kompletna nieznajomosc wzorca, zatajanie podstawowych, wprost KUJACYCH w oczy wad, sedziowane "na kolezanke".... Oczywiscie dla hodowcow nie ma to wielkiego znaczenia, bo kazdy wie, ktorego sedziego od bonitacji mozna brac powaznie, a ktory to zwyczajny "prawie jak ekspert"... Ale dla osoby poczatkujacej... dla niej nie ma roznicy, czy to wynik z bonitacji Oskara w Trusalovej, czy wynik z Osiecznej... To wpisano i w to wpisano psom do rodowodow... a ze roznica GIGANTYCZNA.... ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Wiem, ze teraz bedzie burza mozgow w niejednym domu i na nowo przepisywanie kodow do publikacji... Choc tyle dobrze, ze moze pojawi sie "nowa jedyna prawdziwa i oficjalna wersja" w prawidlowej formie... ![]() Quote:
Pani Monika NIE MA PRAWA do samodzielnego przeprowadzania bonitacji!!!! Zostalo je odebrane w wyniku glosowania czlonkow czeskiego klubu - ich decyzja zostala usunieta z komisji hodowlanej. I do dokonywania przegladow potrzebuje "nadzoru" jakiegos czlonka z komisji hodowlanej. A zadnego w Osiecznej nie bylo... To powoduje, ze wyniki sa jakie sa - ale o to przeciez organizatorom chodzilo... Aby mozna bylo pisac taki wyniki, jakich oczekiwano.... ![]() Tylko PO CO STALE MAM PISAC TO SAMO???? Tak trudno raz przeczytac i ZROZUMIEC???? Bonitacje ocenia KOMISJA. W Osiecznej NIE BYLO KOMISJI w PELNYM, wymaganym PRZEPISAMI skladzie... Quote:
Powiedz mi jedno - wedlug ciebie moge teraz wyciagnac rodowod jakiegos swojego szczeniaka i "z dedykacja dla nowego wlasciciela" wpisac mu przyszly kod bonitacyjny"? Ladna pieczatka tez sie znajdzie? Nie widzisz z tym problemu? Rodowod jest DOKUMENTEM. Jesli wpisujesz badania to jedynie od weteranarza uprawnionego do wpisu. Jesli wpisujesz wyniki wystaw to musisz je potwierdzic w sekretariacie. Jesli wpisujesz wynik bonitacji to powinna byc to boniotacja PRAWDZIWA. Jasne, ze szopke z bonotacja "aby wygladaja tak fajnie jak ta czeska" moze zrobic kazdy z nas... Kazdy moze to nakrecic na kamere i trzymac sie wersji, ze "skoro nie widac roznicy".... Ale roznica jest i jesli tego nie rozumiesz.... coz... zostaniemy przy slowie "czekoladopodobny"... ![]() Quote:
Jesli sie kogos cytuje to powinno sie napisac zrodlo.... ![]() Rodowod psa jest dokumentem ZKwP. Quote:
A skad te informacje...? bo sie Tobie tak wydaje? A nie lepiej sprawdzic i poczytac? Dowiedziec sie, czy piszesz prawde? Jak rozumiem organizatorzy bonitacji w Osiecznej sami nie wiedza i wolicie sie dowiedziec u mnie... Czasu mam malo, ale niech bedzie... ![]() Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace Wedlug czeskiego regulaminu (slowacki mowi to samo): komisja sklada sie z trzech osob: sedziego, poradcy chowu i osoby prowadzacej bonitacje... Poradca chowu to nic innego jak polski kierownik sekcji. Osoba prowadzaca moze byc nawet przedstawiciel Chin Ludowych, nawet jesli CzW u siebie nie maja... Quote:
Mylisz sie... Od kilku lat jestem kierownikiem sekcji Grupy I.... Przez lata jednak nie musialam wchodzic do komisji "oficjalnie", bo zawsze mamy w niej Oskara Dore (czlonek slowackiej komisji hodowlanej), a do tego mielismy tam Lucie lub Marcele, ktore pelnia (Marcela pelnila) te fukcje w czeskim klubie, a w tym roku czlonkiem komisji byl glowny poradca czeskiego chowu, czyli Dana... Pod tym wzgledem regulaminy sa u nas spelnione w 200 %... Quote:
Alez zostaw innych... to jakie ma sprawozdanie to co innego... i to jakie kraza opinie o tej bonitacji zostawiam tez na boku... Zostawiam sobie fakty... 1) Bonitacja nie miala przepisowej komisji bonitacyjnej - sedzina oceniala "na zywca" - bez osoby konkrolujacej poprawnosc bonitacji - wiec nie spelniala wymogow; nie byla oficjalna. 2) Wynik nieoficjalnej bonitacji zostal wpisany do oficjalnych polskich rodowodow... 3) Kody bonitacyjne nie zostaly prawidlowo zapisane - pojawily sie w formie sprzed (chyba jakis) dwoch lat.... Grzesiek, jeszcze nie tak dawno krytykowales niedociagniecia bonitacji w Czechach czy Slowacji, a teraz bronisz jak lew prawdziwej fuszerki... FUJ... zdanie zmieniasz jak kameleon... ![]() |
|||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|