Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2007, 09:24   #61
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Zgadzam się, dlatego odpuscilam temat. Klub powinien powstac z potrzeby, ze swiadomoscia... ale nie pieciu osób. Dlatego trzeba jeszcze poczekac a poki co probowac zmieniac cos samemu, wyjasniac ludziom, informowac...zreszta obsewruje juz niejakie zmiany, ktore moga tylko cieszyc W koncu nie jest potrzebna jakas formacja po to aby ludzie zaczeli myslec i obserwowac oraz wyciagac wnioski A potem to sie przeklada pozywynie na psy i o to chodzi

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 11-07-2007, 14:50   #62
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Jesli chodzi o klub to my z Ishtarka sie piszemy w 100% i napewno bedziemy sie udzielac i pomagac bo to naprawde lubimy A napewno ja,bo mloda preferuje spotkania
I popieram pomysly Gagi i innych.. moze naprawde warto by bylo to jakos naglonic by milosnicy rasy i ludzie z wliczakami dowiedzieli sie o owym pomysle? Ja przez przypadek natrafilam na ten temat,a napewno sie pisze!!

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 11-07-2007, 14:55   #63
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

No to młoda przestanie byc młoda jak klub powstanie
Jak widzisz, na razie nie ma sensu sie za to zabierac. tematow- zajec dla klubu jest sporo, juz tu wymianiane, nowe i nie wszystkie latwie i przyjemne. Ale to jeszcze nie czas chyba...;/

(choc jakbys chciala skladke na moje konto puscic to sie nie obraze - wysokosc wplaty - dowolna byle jak najwyzsza )

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 11-07-2007, 15:50   #64
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

tak,tak cwaniaro,ty na razie zajmij sie koszulkami :P:P
le pomysl klubu naprawdce jest wart rozpatrzenia,miejsce moze byc u mnie Jest gdzie i to centrum :P

(bede miala blizej)

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
Old 11-07-2007, 19:30   #65
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Koszulkami juz sie zajelam :P Teraz mam wolne

チェイタン。
Old 11-07-2007, 22:56   #66
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

dzikoooowac :*

Old 01-09-2007, 17:09   #67
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Jak widzisz, na razie nie ma sensu sie za to zabierac. tematow- zajec dla klubu jest sporo, juz tu wymianiane, nowe i nie wszystkie latwie i przyjemne. Ale to jeszcze nie czas chyba...;/
Po spotkaniu w Poznej zmienilam zdanie.... Mamy spora grupe ludzi chetnych cos robic, ktorzy najzwyczajniej "zdrowo" lubia swoje psy. Nawet takich, ktorzy gotowi byli przybyc tu do nas na Dziki Zachod , tylko po to, aby spedzic 3 dni w towarzystwie innych CzW.... A biorac pod uwage stan naszych drog to zwykle jest to wyczyn wymagajacy poswiecenia...

Ale serio:
Grupa wlascicieli osiagnela liczbe, ktora daje rzeczywiscie podstawy by zaczac sie zajmowac mozliwoscia zalozenia klubu rasy. Duza czesc to osoby aktywne lub bardzo aktywne, ktore chetnie zerkaja poza swoje "podworeczko". To mile napisac, ze z Przemkiem przestalismy byc jedynymi Polakami rozpoznawanymi w Czechach lub Slowacji...
Mamy w Polsce sporo CzW, powstaja nowe hodowle, wiec niedlugo ilosc pewnie wzrosnie jeszcze szybciej. Dotad udawalo sie utrzymac niezly poziom. Na 17 narodzonych miotow jedynie 2 byly po nieprzebadanych rodzicach - to niezly wynik biorac pod uwage, ze badanie psow nie jest u nas wymagane, ale bazuje jedynie na odpowiedzialnosci i uczciwosci hodowcy. Jednak majac klub mozna by to jeszcze poprawic i uzyskac 100% przebadanych miotow wpisujac obowiazek przeswietlenia do wymagan hodowlanych. Chodzi o zdrowie, wiec jest o co "walczyc".
Klub ulatwilby tez organizacje wystawy - dalby mozliwosc przygotowania klubowki CzW. A do tego latwiej byloby powalczyc np o uznanie egzaminu SVP i organizowanie biegow w Polsce. Bo tereny mamy do tego wprost wymarzone...
Plusow jest sporo... pracy tez, ale nie az tak duzo biorac pod uwage aktywnosci polskich wlascicieli CzW...

Dlatego do konca roku postaramy sie utworzyc strone wstepna dla klubu i zaczac zbierac zgloszenia. Oczywiscie o tym bedzie tu jeszcze mowa...
A potem... potem pojdziemy z tym do ZKwP i sprawy pojda juz swoim wlasnym torem...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 01-09-2007, 17:27   #68
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Popieram w 10000000%, bo naprawde warto!! A jesli chodzi o prace to ja juz zglaszam swoje ochotnictwo w pomocy, choc zapowiada mi sie ciezki rok(wtajemniczeni wiedza o co chodzi) to dla CzW i klubu zawsze znajde czas, chocby to oznaczalo zawalone noce i jestem pewna ze jest wiecej takich napalencow jak ja na punkcie czeweczek

Old 01-09-2007, 19:11   #69
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Czyli jednak? "Szable w dłoń?" .. no dobra..

チェイタン。
Old 01-09-2007, 23:25   #70
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Super, że temat rusza. Mam nadzieję, że zapału nam nie zabraknie. Co do pomocy, to ja już UMIEM dodzwnić się do ZKwP
Old 01-09-2007, 23:35   #71
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

A ja znam telefon i umiem wklepac

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2007, 13:36   #72
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

My też z Imbusem z wielką rozkoszą pomożemy w organizacji klubu. No w końcu Imbus to nasze "jedyne" hobby!!!!
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2007, 23:41   #73
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

my oczywiscie tez jestesmy za
Mam nadzieje, ze jak bedzie klub, to dla psa hodowlanego bedzie HD obowiazkowy i bonitacja
Old 02-09-2007, 23:48   #74
Louve
Wilcza Saga

Louve's Avatar

Ja też uważam że to świeeeeetny pomysł

Louve jest offline   Reply With Quote
Old 02-09-2007, 23:53   #75
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Narvana View Post
my oczywiscie tez jestesmy za
Mam nadzieje, ze jak bedzie klub, to dla psa hodowlanego bedzie HD obowiazkowy i bonitacja
Zanim to nastapi to duuzo wody uplynie w Wisle. No ale zawsze warto walczyc, jesli jest o co. Poki co brak obowiazku HD owocuje i niebadanymi rodzicami miotow i probami (na szczescie nieudanymi) splodzenia kolejnych.
Wiec moze Margo ma racje, ze najwyzszy czas zabrac sie do roboty

チェイタン。
Old 02-09-2007, 23:56   #76
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Zanim to nastapi to duuzo wody uplynie w Wisle. No ale zawsze warto walczyc, jesli jest o co. Poki co brak obowiazku HD owocuje i niebadanymi rodzicami miotow i probami (na szczescie nieudanymi) splodzenia kolejnych.
Wiec moze Margo ma racje, ze najwyzszy czas zabrac sie do roboty
niestety, zajmie to sporo czasu.
Ale licze na to, ze wreszcie nie bedzie w Polsce miotow po rodzicach nieprzebadanych na dysplazje.
Old 03-09-2007, 00:45   #77
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Tak,to bardzo wazne by rodzice,a potem i ich dzieci byly badane na dysplazje,choroby oczow itp. Jak i kwestja bonitacji,ktora najlepiej pomaga rozstrzygnac spory co do wzorca rasy...

Old 03-09-2007, 17:32   #78
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Niechce wyjść znowu na tego sceptycznego ale HD a tym bardziej bonitacja obowiązkowo hmmm. Po założeniu klubu jakieś 5-lat może więcej uda się to wprowadzić jako obowiązkowe
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2007, 21:53   #79
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
Niechce wyjść znowu na tego sceptycznego ale HD a tym bardziej bonitacja obowiązkowo hmmm. Po założeniu klubu jakieś 5-lat może więcej uda się to wprowadzić jako obowiązkowe
O HD mozna walczyc juz teraz - nawet bez posiadania klubu.... "Plecy" mamy spore, bo zarowno FCI mowi o tym, zeby bylo to badanie OBOWIAZKOWE dla wszystkich psow, jak i pomoc w przeforsowaniu mozemy uzyskac od czeskiego i slowackiego klubu rasy, ktore chetnie w tym pomoga... Choc wiem, ze dla nich dziwne jest, ze jeszcze tego u nas nie ma - dla ich hodowcow CzW po prostu NIEWYOBRAZALNE jest rozmnazanie osobnikow, ktore nie maja tego podstawowego badania...
A ZKwP tez nie jest przeciwko niczemu co pomaga polepszyc zdrowie psow...

A co do bonitacji... Nie wszystko na raz... Moze najpierw warto pomyslec o biegu - kto wie, czy to nie bardziej podniosloby poziom rasy w Polsce, bo te najciezsze, najslabsze i najgorzej zbudowane CzW takiego odcinka nie ubiegna... a dla normalnego to zaden problem... Czyli taki test nie wymaga przygotowania, a przeprowadza podstawowa selekcje....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 03-09-2007, 22:12   #80
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Daniel, ja tez nie jestem specjalna optymistka ale jakies cele trzeba miec aby do nich dazyc
Lista jest calkiem spora i powoli, po kolei .. kto wie?

チェイタン。
Reply

Posting Rules