|
Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy... |
|
Thread Tools | Display Modes |
09-02-2009, 23:36 | #41 | |
VIP Member
|
Quote:
Może faktycznie brak emotki nie nadal oczekiwanego wydźwięku Albo ja nie zakapowałam. |
|
09-02-2009, 23:39 | #42 | |
Wilczasty : Foto
|
Quote:
Drugą organizacją jest Polski Klub Psa Rasowego i podpięty jest on pod ACE i nigdy nie będzie współpracować z FCI. Poczytaj sobie przepisy FCI . Ta organizacja rozmawia tylko i wyłącznie z jedną organizacją w danym kraju. W polsce jest to ZKwP. Z tego powodu zostały ostatnio zerwane rozmowy z MOLDAVIA.
10-02-2009, 00:02 | #43 |
Senior Member
|
" Polski Klub Psa Rasowego jest członkiem międzynarodowej federacji F.C.I (Federation Canina International) oraz europejskiego stowarzyszenie ACE (Association Cynologique Europeenne) "
|
10-02-2009, 00:20 | #44 |
|
Liczyłem że to napiszesz .Tylko że ZKwP należ do FCI Fédération Cynologique Internationale a Klub Psa Rasowego należy do
F.C.I. FEDERACIÓN CANINA INTERNACIONAL taka niewielka różnica w nazwach i pisowni ich skrutów, a odrębne organizacje nie współ pracujące ze sobą
10-02-2009, 00:22 | #45 | |
Call Me Sexy Srdcervac
|
Quote:
|
|
27-04-2009, 00:31 | #46 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
odświerzam temat...
czy jakieś ustalenia dotyczące daty i miejsca walnego zebrania zostały poczynione? |
27-04-2009, 00:36 | #47 |
Senior Member
|
Niestety na razie rozstrzygamy sprawy prawne i to jeszcze trochę potwa. Musiały zostać wprowadzone pewne modyfikacje do statutu. W ramach toczącej się dyskusji i wątpliwości nie chcemy kogokolwiek narażać na jakieś nieprzyjemności.
Last edited by wilczakrew; 27-04-2009 at 09:49. |
27-04-2009, 08:53 | #48 |
K-Lee Family
|
Statutu...
|
27-04-2009, 10:10 | #49 |
Galicyjski Wilk
|
?? Grzesiek jak juz cos piszesz, to pisz jaśniej. Na zebraniu przydałby się prawnik, tak czy siak. Ale chyba jest jakiś wilczakowiec z takim wykształceniem.
|
28-04-2009, 12:37 | #50 |
Senior Member
|
Może i jest albo i nie ma. Ja o tym nie wiem i za mało jest osób chętnych do jakielkolwiek pomocy. Zresztą na dzień dzisiejszy nawet nie wiem jaka była by potrzebna. Ja obecnie prowadze pewne rozmowy z prawnikami na temat stowarzyszenia i całego procesu nie da się tak prosto i szybko zakończyć. Za duzo jest rozbierzności i kontrowersji w tej sprawie. Muszę tez odbyć pewne rozmowy z kilkoma osobami z wilczakowatego świata i wtedy będą podejmowane jakies konkretniejsze decyzje. Nie da sie rozmawiać na ten temat ze wszystkimi i tym bardziej na forum. Nie mozemy wprowadzać tutaj ponownie zamieszania. Muszę mieć znacznie więcej informacji prawnych i to nie zwiazanych bezpośrednio z tematem. Na to potrzeba czasu i większosć musi się uzbroić w cierpliwosć. Czy i co sie z tego urodzi nie wiem na dzień dzisiejszy.
|
03-05-2009, 01:00 | #51 |
Senior Member
|
W chwili obecnej praktycznie wszystko stało się jasne.
Podaje więcej szczegółów dotyczących stowarzyszenia jak i powołania klubu. Do Zarządu Głównego zostało wysłane następujące pismo : Szanowni Państwo zwracam się do Was z prośbą o wydanie opinii w sprawie Stowarzyszenia, jakie mamy zamiar powołać do życia, jako właściciele i hodowcy Ceskoslovenskiego Vlcaka w Polsce. W załączeniu przesyłam Państwu status stowarzyszenia wraz z określeniem jego celów i środków działania. Moim celem jest ścisłe zintegrowanie naszego środowiska, co w znacznym stopniu umożliwiłoby nam, jako obecnym właścicielom i zarówno przyszłym nabywcą skonsolidowanie możliwości wychowawczych tak trudnej pod względem osobowości rasy. Nie chciałbym w żaden sposób wchodzić tymi działaniami w kompetencje ZKwP, co było by z mojej strony nie na miejscu, a jedynie pragnąłbym ściśle współpracować z jego oddziałami i władzami, co mogłoby być na zasadzie obopólnych korzyści. Nadrzędnym celem, jaki chciałbym sobie postawić to określenie podstawowych zasad hodowlanych, szkoleniowych i pomocowych dla hodowców i właścicieli. Patrząc na coraz liczniejsze problemy zdrowotne rasy w innych krajach jak również duże problemy wychowawcze tej rasy pragnąłbym określić pewne standardy dla naszych członków celem zminimalizowania pewnych problemów w przyszłości. Jednym z nich jest coraz częściej pojawiająca się dysplazja i dlatego pragnąłbym wprowadzić obowiązkowe prześwietlenia na HD i ED dla psów naszych członków. Uważam, że każdy przyszły właściciel ma prawo dokonać wyboru, w jakim kierunku będzie uwarunkowywał swojego szczeniaka i takie badania będą w pełni odzwierciedlały tą drogę. Pies chory na dysplazję wymaga zupełnie innego sposobu odżywiania, treningu jak i podejścia całościowego do jego dalszego rozwoju. W chwili obecnej większość jest już badana na HD i ED i chciałbym pomagać tym właścicielom ze złymi wynikami, aby takie psy nie zaczęły trafiać do schronisk, ale mogły w spokoju sobie żyć w normalnych warunkach. Drugim bardzo poważnym problemem, jaki zaczyna się coraz częściej pojawiać jest niewłaściwy sposób podejścia i prowadzenia tej rasy, co wynika z braku doświadczenia i fachowej pomocy ze strony innych właścicieli. Czechosłowacki wilczak jest rasą bardzo inteligentną i on zawsze widzi, słyszy, czuje i rozumie więcej. Złe prowadzenie bardzo często odzwierciedla się agresją. Chciałbym uniknąć takich sytuacji gdzie właściciel boi się wyjść z domu, albo usypia psa, kiedy sobie z nim nie radzi. Kiedyś w Polsce było kilkanaście psów tej rasy i mieszkały one z dala od ludzi. Wraz ze wzrostem zainteresowania coraz więcej ludzi zaczyna sprowadzać sobie psy z zagranicy jak i kupować u polskich hodowców. Psy coraz częściej trafiają do miast i mają bardzo duże problemy z przystosowaniem się do cywilizacji, jeśli im się w tym nie pomoże poprzez odpowiednie prowadzenie. Zdaje sobie z tego sprawę, że takich przypadków będzie coraz więcej z racji wzrostu hodowli zarówno w Polsce jak i w krajach pochodzenia. Chciałbym uświadamiać przyszłych właścicieli, jaka jest to trudna i odpowiedzialna rasa, oraz ile wymaga wyrzeczeń dając nam w zamian ogromną miłość i przywiązanie. Pragnąłbym wspólnie rozwiązywać problemy wychowawcze poprzez organizowanie spotkań, sympozjów, obozów szkoleniowych, zawodów, niesienia fachowej pomocy w problemach adaptacyjnych angażując do tego zagraniczne kluby rasy i speców właśnie zajmujących się tą rasą z zamiłowania. Pragnąłbym prowadzić ścisłą współpracę z klubami Czech i Słowacji, jak również Niemiec i Litwy. Mam możliwości pełnej współpracy z największymi hodowlami w krajach pochodzenia oraz w Polsce. Pragnąłbym zarówno prowadzić ścisłą współpracę ze ZKwP, jako organ pomocny w udzielaniu informacji o rasie, jej problemach, wadach, zaletach uruchamiając dobrowolne i charytatywne dyżury w naszych macierzystych oddziałach Związku. Zależy mi na prawidłowym rozwoju tej rasy w Polsce tak samo jak Państwu zależy na wszystkich psach i nie chciałbym, aby one podzieliły los np. niesłusznie posądzanych o agresje American Staffordshire Terrier. Wiadomo, że czechosłowacki wilczak jest psem dużym, przez co budzi bardzo duży respekt, a i równie duże zainteresowanie ze względu na swój wygląd. Wychodzę z założenia, że każdy pies rodzi się dobry, a to, jaki wyrośnie w dużej mierze zależy od nas samych. Chciałbym pomagać i zawsze służyć radą i pomocą przyszłym ich właścicielom. Wiem, że zrozumieją Państwo, co chcę przez to powiedzieć, bo zarówno mi jak i Państwu zależy na losie zwierząt i ich godziwej przyszłości. Nawet sama możliwość ścisłej współpracy ze ZKwP dałaby mi większe pole manewru i pozwoliła znacznie lepiej zadbać o los mojej ukochanej rasy. Mam też nadzieję, że zrozumieją Państwo moje intencje, że nie mam zamiaru wchodzić w kompetencje ZKwP, a jedynie z nim ściśle współpracować. Zatem zwracam się do Państwa z prośbą o wydanie opinii czy powołanie takiego Stowarzyszenia nie wykluczy jego członków ze struktur ZKwP i nie narazi właścicieli i hodowców rasy na nieprzyjemności. Czy w tym przypadku mogą zostać zastosowane przepisy Rozdziału III § 9 Punkt 1 Statutu ZKwP. Będę bardzo wdzięczny za udzielenie mi w tej kwestii odpowiedzi. To jest odpowiedz jaką uzyskaliśmy na moje pismo. Dot: opinii w sprawie Stowarzyszenia Czechosłowackiego Wilczaka W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 16.02.b.r. do Zarządu Głównego Związku Kynologicznego w Polsce ( L.dz.1015 z dnia 09.03.br) – w imieniu Głównej Komisji Hodowlanej uprzejmie informuję, co następuje: Pana prośba w sprawie Stowarzyszenia Czechosłowackiego Wilczaka, które macie Państwo powołać do życia – niestety musi być przez nasz Związek zaopiniowana negatywnie. Nie negując Państwa słusznych celów i konieczności zintegrowania hodowców i miłośników tej rasy, musimy z przykrością zauważyć, ze nasz Statut uchwalony przez Zjazd Delegatów i zarejestrowany w Sądzie w & 9 wyklucza możliwość należenia członka zwyczajnego Związku do jakiejkolwiek innej polskiej organizacji kynologicznej, zaś przystąpienie do Związku w charakterze członka wspierającego nie rozwiązuje kwestii działań, jakie Państwo mają na celu. Także przepisy & 18 naszego Statutu przewidują, ze członkowstwo Związku ( hodowcy, właściciele reproduktora itp.), ustaje automatycznie w przypadku wstąpienia do innej krajowej organizacji kynologicznej. Natomiast realizację celów, środków działania i zadań przedstawionych w Pana piśmie widzimy w możliwości powołania Klubu Rasy czechosłowackiego Wilczaka w ramach struktury naszego Związku, jako Klubu o władzach wybieralnych. Szczegółowy regulamin tego klubu jest opublikowany przez Zarząd Główny na stronie www.zkwp.pl Orientacyjnie podajemy Panu wymogi do powołania takiego Klubu przez Zarząd Główny: 1) Zebranie grupy inicjatywnej poprzez podpisanie deklaracji minimum 100 osób, 2) Przesłanie stosownego wniosku do ZG ZKwP w Warszawie. Życzymy pozytywnego załatwienia poruszanych przez Pana problemów. Z poważaniem Nie wiem jak większość z Was, ale ja uważam, ze jest to dobry moment na to aby powrócić do tematu Klubu bez kłótni i animozji. Możliwe, ze wspólnie udało by nam się stworzyć własne dziecko i mam nadzieje, ze tym razem nie będziemy go wylewać razem z kąpielą. Wszelkie informacje dotyczące założeń i celów Klubu są na stronie : www.kczw.pl Liczę na naprawdę budującą dalszą dyskusję w tym temacie. |
07-05-2009, 13:21 | #52 |
Senior Member
|
Oficjalna strona klubowa.
Zarejestrowałem na własne nazwisko następujące domeny
ww.kczw.pl ww.kcsv.pl Proszę o informacje na jakim serwerze mają zostac zaparkowane powyższe domeny, w przypadku chęci ich wykorzystania bezpłatnego przez klub. Administrator strony klubowej otrzyma takie przekierowanie, a w momencie utworzenia klubu zostanie dokonana bezpłatnie cesja na jego rzecz. |
07-05-2009, 14:03 | #53 |
Senior Member
|
Wracając do tematu.
Myślę, ze przyszli członkowie klubu powinni już zacząć myśleć nad tym czy klub powinien mieć logo, a jeśli tak to na ile ono powinno być charakterystyczne i wyjątkowe. Niestety powinno być też uniwersalne. Myślę, ze można by było zacząć już takie logo tworzyć. Zapraszam wszystkich do umieszczania w tym temacie swoich własnych propozycji. |
07-05-2009, 14:07 | #54 |
Senior Member
|
Wszysto co związane ze Stowarzyszeniem CzW jest na dzień dzisiejszy wstrzymane.
Wszelkie prace zostają tymczasowo zawieszone na rzecz powołania klubu. W razie takiej potrzeby powrócimy do tego tematu ale w zupełnie innej formie i jako instytucji wspierającej działaność klubu i pozyskującej na jego działaność środków finansowych. |
07-05-2009, 14:09 | #55 |
Member
|
Może poczekajmy aż klub powstanie lub będzie blisko do jego powstania bo znowu prace ludzi będą leżały i niczemu nie służyły
|
07-05-2009, 15:02 | #56 |
|
i znowu wszystko od dup... strony .
07-05-2009, 15:05 | #57 |
|
Zdecydowanie popieram.
07-05-2009, 21:23 | #58 |
Member
|
Fajnie ale może przyszły klub będzie chciał mieć inne adresy oficjalnej strony??
07-05-2009, 22:11 | #59 |
złośliwy krasnolud
|
Tzn że co? To zarejestruje inną domenę.
07-05-2009, 23:04 | #60 |
Member
|
Ok. Rozumiem .
Last edited by Sebastian; 07-05-2009 at 23:10. |
|
|