|
Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy... |
|
Thread Tools | Display Modes |
29-11-2005, 00:34 | #41 |
Distinguished Member
|
No tak, a co w takim razie robic teraz? od czego to zalezy, czy ta wystawa by byla, czy nie?
|
19-12-2005, 13:52 | #42 | ||
Moderator
|
Quote:
a o liudzi zagranicznych?! ja mam nadzieje ze niebeda zapomniane te osoby. bo my z Harka tez chcemi do klubu (chocz by jak osoba honorowa) i jeszli co to i "swojego" sedziego bedze cie miec |
||
24-01-2006, 21:15 | #43 | |
VIP Member
|
Quote:
My jestesmy pelnoprawnymi czlonkami w klubach CzW w Slowacji, Niemczech i Czechach i jakos to szlo (choc w Czechach weszly nowe przepisy - nowi czlonkowie zza granicy, ktorzy nie maja zameldowania w CZ, moga byc juz tylko czlonkami honorowymi bez prawa do glosu). Wiec dlaczego mamy kogos odrzucac? Tym bardziej, ze teraz wszyscy jestesmy jedna wielka EUROPEJSKA rodzina....
24-01-2006, 21:34 | #44 |
Moderator
|
dzienki to czekami a wiesz ze u nas w LT mozna miec klub z 10 liudzi ale to moze jest tak zrobione z tego powodu ze tej Litwy mami tylko 3.8 miliona |
31-01-2006, 18:43 | #45 | |
VIP Member
|
Quote:
Ale wedlug mnie ta zasada nie jest zbyt sensowna - bo jestem pewna, ze Klub Wilczaka bylby w stanie funkcjonowac o wiele lepiej niz wiele innych klubow, ktore maja moze 100 czlonkow, ale 99 z nich jest nieaktywnych...
20-06-2006, 15:13 | #46 |
Junior Member
|
klub
z chęcią wstapie i w miare możliwości będe czynnie działał
|
27-06-2006, 23:27 | #47 | |
VIP Member
|
Re: klub
Quote:
09-02-2007, 12:01 | #48 |
Junior Member
|
Witam
ja wilczaka, nie mam (jeszcze :P ) ale temat klubu mnie bardzo zainteresował. A zima juz jest, no w tv mówią ze powoli się kończy. |
09-02-2007, 13:28 | #49 |
VIP Member
|
Mysle, ze czas powoli zaczac cos robic w tym kierunku. Poki jeszcze powstanie klubu ma sens.
Pomyslmy moze indywidualnie i napiszmy tu PO co chcemy klub? czemu ma sluzyc.. margo ..moze jakas ankietka (ja chyba nie umiem ) .. to nam da odpowiedz czy warto zabierac sie za to przedsiewziecie |
09-02-2007, 23:09 | #50 | ||
VIP Member
|
Quote:
Quote:
09-02-2007, 23:59 | #51 |
VIP Member
|
A nie nie Nie ma tak latwo :P
Ja rzucilam propozycje aby osoby zainteresowane same napisaly jaka widza idee powstania klubu Wiesz dobrze,z e ja tu Ci moge liste stworzyc ad hoc.. ale nie o to chodzi |
10-02-2007, 02:09 | #52 | |
VIP Member
|
Quote:
10-02-2007, 15:34 | #53 |
love and terror
|
Jesli o mnie chodzi
Obowiazek przeswietlenia HD (tzn. jako na prawa hodowlane) |
12-02-2007, 13:34 | #54 |
VIP Member
|
Nooo.. dwie wypowiedzi to nie to czego mozna by sie spodziewac chcac zalozyc klub Ale dobre i to.
Od zjazdow i spotkan mamy obozy , Spotkanie w Poznej i wystawy.. choc kazda okazja do milego spedzenia czasu przez psy i ludzi jest ok Fakt, ze klub ulatwia takowe organizowac bo to i oficjalne zawody (np biegi wytrzymalosciowe) i wystawy klubowe... Moim zdaniem jednak NAJWAZNIEJSZE sa : - dbanie o zdrowie czyli obowiazek badan HD/ED - zbieranie dokumentacji medycznej ( brzmi dziwnie ale okazuje sie ze statystyczne wyniki badan psow i wilczakow potrafia sie diametralne roznic i bywa ze weci wysiadaja przy rasie a podstaw w zgromadzonej dokumentacji niet) - dbanie o zdrowie psychiczne rasy - opracowanie testow psychicznych, adekwatnych do stylu zycia czw w Pl (bo to wazne) i przeprowadzanie ich w celu stwierdzenia sredniej dla rasy a jednoczesnie wytycznych dla hodowli. Od razu powiem, ze nie chodzi tu o przywiazanie psa do palika i test z pozorantem a o pare innych, moze nie tak radykalnych a wiele mowiacych testow z zycia codziennego Mysle, ze czas zrobic cos wlasnego i dostosowanego do naszych realiow a nie kopiowac cos co przestalo wypelniac oczeiwania wzgledem rasy Oczywiscie nie neguje wspomnianego plaika i pozoranta Chodzi mi tylko o dosc znaczne rozszerzenie testu weryfikujacego charakter danego osobnika/linii/rasy... W hodowli oczywiscie sporo waznych elementow, tu sie nie wypowiadam na temat szczegolow z waidomych wzgledow, ale wspomne o wywtycznych granicznych dla stopnia inbreedu, laczenia stopni HD itp... No i "last not least" - dzialanosc edukacyjna. Wielotorowa bo i : - wydawanaie materialow pomocnych w nauce przyszlych sedziow - publikacja wynikow prac hodowlanych biezacego okresu - sluzenie porada i pelna, wiarygodna pomoca pytajacym o rase (przyszlym , potencjalnym wlascicielom i hodowcom) Oczywiscie mamy demokracje, czlonkowstwo w klubie nigdy nie bedzie obowiazkowe, jak i stosowanie sie do jego kierunkow dzialan.. jednak w przyszlosci , jesli rasa ma prezentowac jako taki poziom to warto aby ktos ot o zadbal Bo woalna amerykanka jesczze zadnej rasie na zdrowie nie wyszla. A skoro pojawialaja sie takie pytania jak powyzej to oznacza wlasnie ze brak jest informacji do kogo sie zwrocic z watpliwosciami |
12-02-2007, 18:29 | #55 |
Junior Member
|
Mi się twój pomysł jak najbardziej podoba i według mnie tego właśnie potrzeba.
|
15-02-2007, 19:02 | #56 |
Wilczasty : Foto
|
Niechce być sceptyczny co do pewnych spraw ale można spróbować zobaczymy kto wytrzyma ...
15-02-2007, 19:13 | #57 |
VIP Member
|
Daniel, ZADNA inicjatywa nie ma szans powodzenia bez entuzjastow i optymistow Jesli na starcie mamy wyrazac sceptyczne nastawienie do powodzenia zalozen to lepiej zostawmy status quo...
Nie od parady zadalam te pytania w watku. Brak odpowiedzi (poza Waszymi) jest naprawde wystarczajaca odpowiedzia czy mozna sie zajac klubem. Nastepna sonda za jakis czas Moze okolicznosci beda bardziej sprzyjajace.... |
15-02-2007, 19:22 | #58 | |
Wilczasty : Foto
|
Quote:
Jeżeli znajdzie się choć 10 osób które wykażą inicjatywe to ja zrobie też co będe mógł aby klub powstał.
15-02-2007, 19:56 | #59 |
VIP Member
|
Zgadzam sie- dokladnie takie wnioski powoduja, ze napisalam co napisalam
Wiec my wracamy do naszych psow a w sprawie klubu spotkamy sie innym razem |
23-03-2007, 00:55 | #60 |
Member
|
Na szczęście czas działa na naszą korzyść, przynajmniej pod względem ilośći wilczaków w Polsce. Coraz więcej osób bierze też aktywny udział w "życiu kynologicznym". Myślę jednak, że nie ma co przyśpieszać tworzenia klubu, bo może się okazać, że stworzony na siłę, długo nie wytrzyma. Z wielu powodów przydałby się nam klub rasy, ale prawda jest taka, że bez niego też wiele można zrobić.