|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
22-02-2011, 13:56 | #41 |
VIP Member
|
No tak, ale widziałeś gdziekolwiek wilczaka o jednolitym umaszczeniu? Niedawno Graba pisała o umaszczeniu, załączone były foty, które wyraźnie pokazywały, że wilczakowy włos jednolity nie jest. Nie jest tez "ryży" (czyli rudy). Mam wrażenie, że chcesz się zaglębić w arkana hodowli i selekcji ale ślizgasz się po powierzchni, zarówno z ta nieszczęsna wikipedią, jak i w określeniach kolorów. To nieco utrudnia zrozumienie intencji czy celu pytań.
|
22-02-2011, 15:58 | #42 |
Member
|
Każdy wilczak MUSI mieć maskę, czarny koniec ogona, większość ma zygzaka (suwaka ) z czarnego włosa, który przebiega przez grzbiet.
Są wilczaki jasne, są ciemne. Z małą ilością rudego- takie srebrno-szare i mało kontrastowe (kiedyś mi się bardzo podobały), oraz takie z mocnymi kontrastami i rudościami. Ale zawsze mają maskę i jaśniejsze podwozie, oraz czarny koniec ogona, więc nie można powiedzieć o jednolitym umaszczeniu. A czy ktoś woli jasne, w różnych odcieniach szarości czy ciemne, kontrastowe z rudym to już kwestia gustu. Z tego co wiem każda z tych maści jest uznawana, jednak dąży się do tej ciemniejszej jako bardziej podobnej do wilczej Kiedyś bardzo się interesowałam maścią wilczaków, teraz na szczęście mam okaz w domu i mogę sobie oglądać poszczególne włosy z różnych partii ciała. Niektóre z nich mają na swojej długości aż 3 kolory |
22-02-2011, 16:59 | #43 |
Wilkokłak
|
|
22-02-2011, 18:06 | #44 |
VIP Member
|
Wy to macie akurat ten piękny zółto-złoty kolor juvartkowy
|
22-02-2011, 19:54 | #45 |
Wilkokłak
|
|
23-02-2011, 01:24 | #46 |
Junior Member
|
Ja przez jednolite szare umaszczenie rozumiem właśnie te z opisu Rybki:
"...srebrno-szare i mało kontrastowe... (...) ...jasne, w różnych odcieniach szarości..." (także "...jaśniejsze podwozie, oraz czarny koniec ogona..." bynajmniej w żaden sposób tej ich "jednolitości" nie zakłócają, nawet z nieznaczną domieszką rudości punktowo zaledwie gdzieniegdzie tylko rozmieszczonej). Aby już więcej "nie ślizgać się po powierzchni" tego tematu powiem wprost, że sednem moich tutejszych dociekań były po prostu moje indywidualne gusta (o których być może faktycznie nie ma większego sensu przesadnie polemizować), które każą mi bardziej preferować "szaraki" od "ryżyków", stąd nie co ubodło mnie już na samym wstępie cokolwiek bezpardonowe deklasowanie w Waszym gronie tych pierwszych na rzecz tych drugich i tyle ("karpacki" trend rozumiem, choć mnie on osobiście do końca nie przekonuje). |
23-02-2011, 01:29 | #47 | |
Moderator
|
Quote:
|
|
23-02-2011, 09:58 | #48 | |
Distinguished Member
|
Quote:
NB jeśli odcień sierści psa jest dla Ciebie aż tak istotny, że czyiś pogląd może Cię ubóść, to może lepiej zastanowić się nad sensem nabywania wilczaka To nie są pieski które mają ładnie harmonizować się z kolorem kanapy w salonie! |
|
23-02-2011, 10:02 | #49 | ||
VIP Member
|
Quote:
Quote:
I bonusik: nowe foto z Puszczy Białowieskiej, zrobione i zamieszczone przez Adama Wajraka na FB: jako żywo, szary Ci on nie jest
Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 23-02-2011 at 10:15. Reason: literówki |
||
23-02-2011, 10:59 | #50 |
Senior Member
|
A tu jeszcze 2 zdjęcia Adama Wajraka z Puszczy Białowieskiej:
Na nich widać bardzo dobrze " ryżowatość: która powinny miec wilczaki. A tu fotka z Kadzidłowa: I to chyba nie jeste jednolite umaszczenie
IMBUSEK4, IMBUSEK3, IMBUSEK2, IMBUSEK1, IMBUSEK, szasztin szasztinphoto, szasztinphoto1 Last edited by szasztin; 23-02-2011 at 11:13. |
23-02-2011, 13:54 | #51 |
Member
|
@ira.s:
Rozumiem, że podobają Ci się jaśniutkie wilczaki. Takie jak Sexy: http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/149514/ (Mam nadzieję, że Jefta się nie pogniewa za ten przykład, jeżeli tak to usunę) Rozumiem Cię bo sama kiedyś marzyłam o tak jasnym piesku. I nie ma w tym nic złego Z resztą jak widać Sexi zbiera na wystawach laury- wystarczy zobaczyć wyniki wystaw. Ale faktycznie- jeżeli lubisz psy o wyglądzie wilka amerykańskiego, podobne bardziej do północniaków to powinieneś poszukać wśród Saarlosów. Mają inne maski, bardziej podobne do malamutów i bywają jaśniejsze-nawet chyba dopuszczalne są całe białe. Nie mają przypominać wilka karpackiego bo są krzyżówką z wilkiem amerykańskim. A co do CSV- to chyba jednak najbardziej pożądanym przez hodowców jest kolor wilczasty- przypominający wilka karpackiego |
23-02-2011, 14:28 | #52 |
Moderator
|
noo wygrywac to kazdy pies moze, jesli wlasciel ma:forse, czas, i troche fortuny.
Ale czy to jest doskonaly kolor wilczaka- chyba nie. to juz na graaanice i jescse troche i byl by kims innym. a tu mami doskonaly kolor wilczaka: dwa legendarne wilczaki - ktore maja przepiekny kolor. p.s. a bialego sarlosa ja widzialam w realu na WW w Poznaniu. i one sa normalne przyznanym kolorem ze tylko baaardzo rzadki i takich jest bardzo malo. ale tak jesli chodzi o kolory to u sarlosow i o wieciej wieciej. oraz maski maja podobnejsze do hasciakow Last edited by wolfin; 23-02-2011 at 14:30. |
23-02-2011, 14:38 | #53 |
wilczakowa mamuśka ;)
|
Dla mnie rude akcenty to podstawa. Ale ponoć o gustach się nie dysktuje
24-02-2011, 01:35 | #54 |
Junior Member
|
Heh... jak widzę nie obyło się bez uszczypliwości pod moim adresem i to tylko dlatego, że ośmieliłem się stanąć w obronie "szarych" CsV, kiedy w tym wątku wielbi się głównie "ryże".
Spieszę donieść, że gdybym chciał SL, czy też jakiegoś innego "amerykańca", to na pewno nie opiekowałbym się teraz Siberianem, lecz zapewne Malamutem... a że bardziej sobie upodobałem "słowiańszczyznę", to i pozwólcie mi dla mojego SH szukać towarzystwa właśnie pośród CsV, czy się to komuś podoba, czy też nie (a że będę się przy tym bardziej skłaniał w kierunku wilczaków mniej rudych, to bynajmniej nie jest równoznaczne z tym, iż tylko jakieś wybielałe psy mi w głowie, bo tak się ciekawie składa, iż szarość jest jedynie jaśniejszym odcieniem czarnego i z a la "albinostwem" nie ma nic wspólnego). Przy okazji wyjaśnię również, że nigdy przy wyborze konkretnego psa nie sugeruję się wyłącznie jego umaszczeniem, które tak po prawdzie nie jest dla mnie nawet cechą drugo-, a jeśli już to dopiero trzeciorzędną (tak na marginesie, to sam mam sunię po rudawej championce, po której ta odziedziczyła złociste akcenty na łapkach), dlatego też gdybym tylko mógł sobie już teraz pozwolić na wilczaka, to z tutejszych ofert najpewniej zdecydowałbym się na szczeniaka Bragiego z hodowli Braterstwo Wilczaków, któremu z pewnością bliżej jest do "ryżyków", a niżeli "szaraczków". Last edited by Wilczy Duch; 24-02-2011 at 01:45. |
24-02-2011, 01:39 | #55 | |
Moderator
|
Quote:
w PL trudno bedzie znalesc jasnego wilczaka poniewas te hodowli ktore napisales maja piekne rudawe szczeniaki. oraz... nie z skora wilczaka bedzies zyc, to chyba najmniejszy problem jakiego on koloru, trzeba o charakter czytac a nie o farbe. |
|
24-02-2011, 01:44 | #56 | |
VIP Member
|
Quote:
Wzorzec wymaga, aby wilczak mial maske: "Kształtem ciała, ruchem, strukturą włosa, kolorem sierści i maską przypomina wilka." Doskonale maski (czyli ten "rysunek" na glowie) widac na tej fotce wilkow: O ile ciemniejsze psy zwykle nie maja problemow z maskami to te jasne maja czesto maski szczatkowe, a czasem kolory na glowie sa tak "rozmyte", ze maski wcale nie widac, lub pojawia sie ona w sposob nieprawidlowy, tzn. jedynie kolo oczu, a brak jej na kufie... Taki kolor to nie jest juz "inna, jasna wersja koloru wilczastego", ale umaszczeniem "szarym BEZ maski". A to juz wada.
24-02-2011, 08:11 | #57 |
Senior Member
|
Wczoraj Adam Wajrak znów spotkał wilki. Oto fotki z facebooka : http://www.facebook.com/album.php?ai...=1874185222335
Mozna pooglądać ich umaszczenie.
24-02-2011, 10:43 | #58 | ||
VIP Member
|
Quote:
Zauważ, że kwestii osobistych preferencji nikt nie krytykuje. Quote:
I gdyby ta rozmowa była jedynie o upodobaniach, to nie znalazłbyś ani jednej "uszczypliwości", ale Ty uparcie stawiasz w opozycji do Twojego preferowanego wyglądu (tfu! koloru) wilczaka, lata pracy wielu hodowców, z twórcami rasy i wzorca włącznie. Z Twoich wypowiedzi wynika, że nie zapoznałeś się ani z historią powstania rasy, ani ze wzorcem, zatem ten wątek dyskusji (czy wilczak powinien wyglądać jak wilk "szary" czy jak "pstrokaty") jest hmm...bez sensu. O upodobaniach to możemy tu długo, ale zanim zaczniesz dyskutować o merytorycznej stronie rasy-proponuję zacząć od podstawowej lektury, tam są elementarne wiadomości, które powinien przyswoić każdy, kto twierdzi, że wilczaki "wpadły mu w oko" na tyle, że myśli o takim towarzyszu. |
||
24-02-2011, 19:39 | #59 | |
Senior Member
|
Quote:
Cały "bulwers" u mnie był spowodowany telefonem, gdzie pan stwierdził, że Unka ma umaszczenie onka z grzeczności "NIE" zaprzeczyłam Przykłady, które podałaś dokładnie odzwierciedlają kolory, które ja na csv uwielbiam, dlatego takie telefonu powodują u mnie wrrrr..... |
|
24-02-2011, 19:57 | #60 | |
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|