|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
|
Thread Tools | Display Modes |
11-07-2010, 18:59 | #41 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
i gdzie się zdecydowaliście jechać? Fajny obóz jest nad Wigrami, ale jak się kapnęłam to już nie było miejsc
|
14-07-2010, 22:13 | #42 |
K-Lee Family
|
Zakupiliśmy książkę, podokształcamy się
|
01-08-2010, 17:47 | #43 |
Wilkokłak
|
Co dobre niestety stanowczo za szybko się kończy, ale i tak nie możemy narzekać, bo zaliczyliśmy już drugi w te wakacje pobyt na Kaszbuach.
Tym razem "uzbrojeni" w polecaną w tym temacie książkę p. Górnego oraz radę naszej p. trenerki, a także pamiętając, co mówiła Rona po zeszłorocznych wakacjach, pobawiliśmy się trochę z Łowcą w tropienie i... masz rację Rona; to naprawdę ŚWIETNA zabawa i dla nas i dla psa. Wyglądało to tak, że codziennie któreś z nas "gubiło" się w innym miejscu w lesie, a po jakimś czasie to drugie z Łowcą w szelkach i na lince wyruszało na poszukiwanie "zguby". Każdego dnia wydłużaliśmy drogę i utrudnialiśmy np. poprzez marsz po naszych krzyżujących się starszych śladach, po widocznych świeżych tropach zwierząt, przecinając asfaltową drogę i za każdym razem Łowca trafiał bez pudła. To niesamowite oglądać wilczaka, gdy tropi swojego właściciela; wtedy nie obchodzi go nic innego; żadne zwierzęta, żadne psy, żadne żarcie, nic! A jaka radocha i dla nas i dla niego, gdy dotrze do celu! Poza tym takie doświadczenie naprawdę uczy szacunku do natury, która wyposażyła te zwierzęta w tak doskonałe "narzędzie", jak ich nos. To była tylko zabawa, ale wierzę w to, że gdyby ktoś miał chęć i czas rozwijać te umiejętności, mógłby z wilczakiem osiągnąć w tej dziedzinie bardzo wiele. PS Rona, a jak tam Wasze obozowe szkolenie? |
01-08-2010, 18:31 | #44 | ||
VIP Member
|
Quote:
Quote:
p.s. fotki będą? |
||
01-08-2010, 18:50 | #45 |
Wilkokłak
|
Będą, a jakże!
Tam gdzie Jacek, tam i fotki. Oczywiście nie z samego tropienia, bo to se niestety ne da, ale naprawdę przydałby się jakiś pomocnik z kamerą i... powerem, który dałby radę lecieć równolegle z nami i uwiecznić tę wilczakową pasję. |
01-08-2010, 18:52 | #46 |
Distinguished Member
|
No nie? To jest wielka frajda! Cieszę się, że Wam też się podobało!
Nawet mi nie mów! Szkolenie miało odbyć się w sierpniu, dzwoniłam do organizatorów od lutego chyba z 20 razy i zawsze słyszałam, ze negocjacje z trenerem co do terminu właśnie trwają, i że dadzą wkrótce znać co i jak. Jak widać jest już sierpień a informacji nadal nie ma i chyba nie będzie. Duże rozczarowanie szkołą o której wcześniej słyszałam wiele dobrego W związku z tym na razie wybieramy się do głuszy z książką Górnego tropić "prywatnie" i dopiero we wrześniu będziemy przez kilka dni pracować pod okiem fachowca! Postaram się potem coś o tym napisać. Z tym, że od razu zaznaczam, że fotek nie będzie |
01-08-2010, 19:19 | #47 |
Distinguished Member
|
Mnie się raz udało: skończyłam trop na stosie balotów, gdzie wygodnie było czekać kilka godzin z książką na 'starzenie się' śladu . Był stamtąd rozległy widok na końcówkę trasy i mogłam kilka zdjęć cyknąc. NB po prawej stronie widać kępę drzew, które Lorka obeszła dookoła idąc po śladzie.
|
10-01-2011, 18:34 | #48 |
czuły barbarzyńca
|
Czy możecie mi polecić jakiś sensowny kurs z tropienia w obrębie W-wy i okolic?
ZKWP rekomenduje 2 szkoły: Baritus oraz Psia Szkoła. Jedno i drugie ma zajęcia w rejonie, ktory jest dla mnie wygodny, ale nie jest to dla mnie naistotniejsze kryterium. Bardziej mi zależy na jakości oraz na doświadczeniu trenera w szkoleniu wilczaka. Na własną rękę nie chce zaczynać, ponieważ nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, i boję się coś popsuć. Lekturę książki B. Górnego traktuję jako pomoc i wprowadzenie, nie jako samouczek. A może indywidualne lekcje z trenerem? Zajęcia w Psiej Szkole zaczną się dopiero na wiosnę, więc teoretycznie jest trochę czasu. Niepokoi mnie tylko fakt, że wymaga się od psa umiejętności aportu, której się dopiero uczymy, i pewnie ta nauka będzie trochę trwać, ponieważ Bies nie wykazuje specjalnego zainteresowania zabawkami... |
10-01-2011, 18:41 | #49 |
VIP Member
|
Psia Szkoła, mimo mojej dużej sympatii dla Barirtusa pamiętam, że tropienie nie było ich ani mocną stroną, ani ulubionym zajęciem Mogło coś się zmienić przez ostatnie 3 lata, ale Psia Szkoła w tym wypadku chyba lepsza. Obie szkoły miały u siebie wilczaki, więc śmiało!
p.s. Baritusową domeną bardziej jest agility i obedience (polecam!)
Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 10-01-2011 at 18:44. |
10-01-2011, 18:52 | #50 | |
czuły barbarzyńca
|
Quote:
dzięki, gaga |
|
10-01-2011, 19:01 | #51 | |
VIP Member
|
Quote:
Dodam, że jak już się zacznie tę zabawę, to ewentualne (czego nie życzę) kontuzje, które nie pozwalają na spacery, nijak nie przeszkadzają w zabawach w tropienie w domu |
|
02-03-2015, 18:36 | #52 |
Senior Member
|
Na FB często są rozmowy dotyczące tropienia. Przyjrzałam się tematowi.
Na pierwszy rzut oka niby nic... ot, takie tuptanie z pieskiem, ale... !!! ...zaczęłam drążyć i muszę stwierdzić, że to jest fascynujące. Spotkałam się kilkakrotnie ze stwierdzeniami dyskredytującymi tropienie, "bo rękaw, to dopiero coś"(*). Nic bardziej mylnego. Tropienie jest ciche, mało spektakularne /pozory, patrząc na efekty/, ALE samo w sobie wcale nie jest takie proste. Cieszy mnie bardzo, że młodzi Opiekunowie zauważyli tropienie -lepiej zacząć od niego niż od razu bawić się "bojowo". Pokażcie proszę Wasze sukcesy i pamiętajcie: z pozoru malutkie sukcesy, przy wilczaku bywają wielkimi sukcesami. Mam też nadzieję, że Osoby kompetentne na nowo przybliżą temat /nie wstydzić się! jest się czym chwalić/ włącznie z wstawianiem filmów o warunkach pogodowych i zasadach obowiązujących w tropieniu. .......... A jeszcze z rzeczy ważnych dotyczących tropienia... już niedługo Wielkanocne Łódzkie Warsztaty Tropowe. Link z FB: https://www.facebook.com/events/1546453005600377 Poza tym w nadchodzącym czasie: https://www.facebook.com/events/1635746326646264 https://www.facebook.com/events/1516351338650932 https://www.facebook.com/events/1520658171540060 .......... (*)-do tego rękawa warto by wrócić przy okazji ....Margo pokazała jakiś czas temu ciekawe zajęcia w pracy z psem. Last edited by Puchatek; 03-03-2015 at 00:17. |
02-03-2015, 19:12 | #53 |
czuły barbarzyńca
|
Jak się ogarnę zawodowo, to napiszę parę słów - obiecuję - bo temat jest mi bliski.
Tropienie (użytkowe) to IMO jedyna warta uwagi aktywność z wilczakiem. No, może jeszcze łowiectwo bez użycia broni palnej i ze zgodą na niekompletne trofeum |
|
|