|
Žijeme s vlčákem... Příběhy jako varování pro budoucí majitele ČSV... vše o povaze československých vlčáků |
|
Thread Tools | Display Modes |
24-07-2006, 20:32 | #21 |
http://www.tobrok.sk
|
chcem sa este opytat jednu vec.
moj krstny chova NO uz dlhe roky a stale berie steniatka od roznych chovatelov. tento posledny mu povedal, ze sa stava, ze stena uz potom neakceptuje a boji sa cloveka, ktory ho berie od matky a surodencov, a potom si ten clovek len velmi tazko ziska jeho priazen... a veru, stalo sa mu to, stena, co maju teraz ho vobec neakceptuje, jeho synov v poho, ale jeho vobec... tak sa chcem spytat, ci ste uz o niecom takom poculi a ci je to vobec pravda, alebo len velli ojedinela zalezitost... |
25-07-2006, 10:20 | #22 | ||
Moderator
|
Quote:
Quote:
|
||
25-07-2006, 11:53 | #23 |
|
ne, ne, nepochopili sme sa... to moj krstny si brava NO a novy chovatel mu povedal, ze sa moze stat, ze cloveka, ktory bere stena z vrhu, moze byt v buducnosti stenatom neakceptovany alebo ze sa ho boji..
neviem on mi to tak hovoril, aj mne sa to zda byt blbost, pretoze je to presne ako vravis o hierarchii... |
25-07-2006, 14:44 | #24 | |
Moderator
|
Quote:
|
|
25-07-2006, 16:24 | #25 |
|
ano, myslim to ze fyzicky ho berie od feny... ja som si to nevymyslela, mne to tak povedali, takze chcela som vediet nazor chovatelov na toto, lebo mne sa to zda ako blbost, to by veeeelmi vela ludi nevychadzalo so svojim psom, keby to platilo...
|
25-07-2006, 16:42 | #26 |
Member
|
No, viem si veelmi teoreticky predstavit, ze ak novy majitel pride, zoberie stena od surodencov a to stena to velmi zle nesie, ze je oddelene, tak ze si tu psychicku traumu spoji s tym clovekom a nedokaze k nemu potom prilnut. No a vieme ze pes omnoho lepsie spolupracuje s niekym, koho ma rad a naopak velmi zle spolupracuje s niekym, koho vylozene rad nema.
Hmmm... ked tak o tom rozmyslam, nie je naviazanie stenca na majitela len psim prejavom Helsinskeho syndromu? ;o)
25-07-2006, 18:02 | #27 | ||
Moderator
|
Quote:
Quote:
Pas necítí lásku nebo nenávist. Pes nemá někoho rád a jiného nikoliv. Tyto city jsou pouze a jen výsadou lidského rozumu. A´t se nám to líbí nebo ne, pes se chová jako každá šelma. To znamená, že se především řídí svými přirozenými instinkty a vzorci chování. A ve vztahu ve smečce je to především podřízenost a nadřízenost. Pro úplné laiky zcela extrémní příklad, pokud jsem skutečným vůdcem smečky a potrestám podřízeného psa tak, že řve bolestí, hned jan přestanu, přijde za mnou a začne se lísat a olizovat mne. Nen to láska, není to ani výraz toho, že by mne měl rád. Pouze mi dává najevo svou absolutní podřízenost. Bohužel lidé si psí chování polidšťují a z toho mnohdy plynou velice tragické omyly, které končí i napadením majitele nebo členů jeho rodiny. Pes je šelma, nikoliv dítě. Pes nemiluje svého pána, pouze je mu podřízen a pomáhá mu k posílení celé smečky. To je třeba si vždy uvědomovat. |
||
26-07-2006, 16:17 | #28 |
Member
|
[quote = Pavel]Pas necítí lásku nebo nenávist. [/quote]
Pavel, viem ze nie je vhodne poludstovat psy, a viem, ze sa obcas nevyjadrujem uplne perfektne, ale jedno musis uznat - pes je schopny citit emocie. A do toho patri aj mat / nemat rad. Netvrdim, ze psy citia lasku a nenavist (hoci len na mojej ulici by som ti vedela ukazat, ktore psy moja sucka miluje a ktore nas evidentne nenavidia). Ale citia naklonnost a ta sa netyka len hierarchickeho postavenia. [quote = Pavel]prakticky je to úplný nesmysl[/quote] Psy maju pamat. Ked psovi ublizis, bude sa ti snazit vyhnut, alebo na teba bude vrcat (podla situacie a vlastnych schopnosti). Preto si viem teoreticky predstavit, ze ak pri odbere od matky stenatu ublizis (bars aj psychicky), moze sa ti stat ze s tebou nenadviaze ten spravny vztah. Velmi teoreticka je tato predstava preto, ze na to by museli nastat nie len zvlastne okolnosti pri odbere, ale aj stena by muselo mat zaroven nejaku konkretnu psychicku predispoziciu. Ale nezmyslom by som sa to nazvat neodvazila.
26-07-2006, 17:57 | #29 |
|
mam dalsiu otazku
jedna holka mi na jednom fore stale tvrdi, ze zena by nemala mat fenu a muz psa samca, lebo ze v prirode plati zakon parovania a ze vo svorke existuje nie alfa vodca, ale alfa par - pes a fena. vraj to, ze si chcem, ja ako zena zadovazit fenu, je uplna blbost a vraj to nebude fungovat... uz som pocula vela, ale toto sa mi zda ako trochu pritiahnute za vlasy. tvrdi, ze toto je pisane v knihach o vlkoch. samozrejme, ze si zadovazim fenu, o tom niet pochyb, ale aj tak by ma zaujimalo, ci je daco pravdy na tom... |
26-07-2006, 20:42 | #30 |
Junior Member
|
V tom případě by chovatelství (rozuměj odchov štěnat) musel být čistě mužskou záležitostí, neb dle tohoto "pravidla" by žádné ženě nefungoval vztah s fenou.
...teda to je ale hovadina |
27-07-2006, 07:57 | #31 |
Moderator
|
Leilo,
doporučil bych Ti spíše, než si nechat dávat "odborné rady" od známých, zajít si na nějakou akci s ČsV a tam vyzpovídat chovatele a majitele. 5.8.2006 začíná týdenní tábor ČsV v Trusalovej. Pokud se o plemeno skutečně zajímáš, nelituj peněz a času a třeba 2 dny obětuj návštěvě tábora. Zcela jistě tam najdeš odpovědi na všechny otázky. |
27-07-2006, 09:15 | #32 |
Member
|
Ahoj,
tak to s parovanim je naozaj hlupost. Preco? Pretoze pes v domacnosti nema byt partnerom sefa svorky, ma byt podriadenym celej svorke. Druha vec je, ze CVcka maju podobny "nazor" na hierarchicke usporiadanie svorky ako vlci - teda hierarchia nejde od sefa dole, ale od alfa samca ku samcom a od alfa samice k samiciam, pricom alfa samica je podriadena alfa samcovi, ale inak samice a samce medzi sebou nejako o poziciu nekompetuju. To je vidno najma na dominantnych sukach, ktore sa budu bit s inymi sukami, ale so samcami budu vychadzat v pohode. Dominantna samica CVcka v takomto pripade moze byt zenskou majitelkou tazsie zvladnutelna, pretoze sa moze snazit bojovat s nou o miesto alfa samice. To vsak je vec riesitelna a neznamena to, ze samice su vhodnejsie pre muzov, ale len to, ze clovek si musi byt isty, ze dokaze byt alfou aj pre silne dominantneho psa, bez ohladu na pohlavie.
09-08-2006, 08:04 | #33 |
Moderator
|
Pokud chcete poradit, chtělo by to třeba i napsat kde bydlíte a jakého máte psa ? A především pokud píšete do fóra, tak očekávat odpovědi na fóru. Proč odpovídat soukromě emailem ?
Fórum je tu od toho aby se i ostatní dozvěděli, rady které i jim mohou být užitečné. |
16-08-2006, 21:55 | #34 |
Junior Member
|
...
Ahojky, můžu se zeptat...pouštíte pejsky do všech místností bytu? A co postel, mají do ní přístup? Díky za odpověď.
|
17-08-2006, 00:04 | #35 |
Moderator
|
Myslím, že lépe než slova, odpoví na Tvou otázku fotky :
|
17-08-2006, 05:57 | #36 |
Junior Member
|
Tak to nemá chybu
|
17-08-2006, 07:57 | #37 |
Junior Member
|
Ahoj,
u nás je to jinak. Odin do postele ani na gauč v žádném případě nesmí. To je naše místo a pes si musí najít své. Občas přijde, položí na gauč tlapku a dívá se na mě. Nedělá to ale proto, že by chtěl nahoru ke mě, ale proto, že chce podrbat nebo si hrát. Je samozřejmostí, že má Odin v obýváku svou deku (hned vedle pohovky), na které leží když tam jsme. Jinak smí do všech místností, ale stejně je vždycky tam, kde jsme my nebo leží v chodbě na dlaždicích tak, aby na nás viděl. Stačí, když jdu na zahradu nebo k počítači a Odin se automaticky stěhuje se mnou. To ale znáte všichni, protože jsou to prostě naše čevečka. Zdeněk |
25-08-2006, 18:23 | #38 |
Junior Member
|
U nás je to trochu jinak než u Pavla. Pejsek smí jen do kuchyně, ale to je naše společenská místnost, takže rozhodně není odstrčený. Do pokojů máme nízká (ne nepřekonatelná) dvířka, která celkem respektuje, ale občas ukáže, že je to čévéčko a tak otevře co se mu zamane
Máme malé děti a tak mám uklízení i tak dost. Ještě pucovat chlupy z koberce. I tak je máme všude a jiná jídla než chlupatá nejíme |
26-08-2006, 10:15 | #39 |
Junior Member
|
Jo jo, není nad chlupaté knedlíky
28-08-2006, 09:14 | #40 | |
Member
|
Quote:
|