|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
20-09-2006, 20:25 | #1 |
Junior Member
|
wzorzec + zdjęcia
czytam sobie wzorzec i próbuję porównać do zdjęć reproduktorów, o tych:
BOLTON EDEN severu Max z Litavské kotliny jak na moje zepsute krótkowzroczne oko, psy trochę różne no i wzorzec o grzbiecie i ogonie, wiadomo, grzbiet prosty, ogon wysoko osadzony - jak na pierwszym zdjęciu czy linia grzbietu i osadzenie ogona taka jak na drugim udjęciu to taka 'cecha w typie owczarka'? czy pies na 1. zdjęciu ma dobrą długość, czy mógłby być krótszy? (nie znam się, więc mi to10:9 ciężko ocenić na oko)
20-09-2006, 21:46 | #2 | ||||
VIP Member
|
Re: wzorzec + zdjęcia
Quote:
Quote:
Quote:
Ale prawda jest to co piszesz: grzbiet powinien byc prosty, ale tez lekko opadajacy... tzn w okolicach ledzwi powinien zaczynac schodzic w dol (czyli nie tak jak u ONow, ze caly grzbiet ma byc opadajacy, ale jedynie jego koncowka). W tym wypadku oba psy dobrze ustawione beda mialy gorna linie OK... Ale na fotkach linia Bola idzie na tyle troche zbyt do gory, a Maxa troche zbyt na dol. To tez ma wplyw na ogon (i w droga strone - trzymanie ogona ma wplyw na wyglad zadu) - Max ma spuszczony mocno w gol, wiec ogon wydaje sie nisko osadzony (w rzeczywistosci jest OK) i dluzszy niz jest w rzeczywistosci. Od sedziego "speca" dostalybysmy z Bozena nakaz poprawienia psow : ja ustawienia lap u Bola, a Bozena nakaz "pobawiania sie ogonem Maxa" Quote:
Przy tych fotkach warto sie kierowac budowa Maxa, bo jego index to 107, wiec bliski idealu...
20-09-2006, 22:12 | #3 |
Member
|
Nie odbierz tego co napiszę źle. Nie mam absolutnie ochoty na atak. Swietnie, że tak interesujesz sę wzorcm rasy, gdyż wielu z właścicieli nie zna go doskonale. Sama złapałam się na tym na jesnej z wystaw i gdyby nie pomoc Margo to Eresh zeszłaby z ringu jako szczeniak z oceną obiecująca zamiast wybitnie obiecującej.
Jako właścicielka Maxa odsyłam przy ocenie konkretnych psów do kodu bonitacyjnego, który określa stopień zgodności ze wzorcem rasy. Max ma np ogon za długi co kod uwzględnia. Max przechodził zarówno przegląd młodych jak i bonitację jako dorosły pies. W obu przypadkach otrzymał po dosyć dokładnej ocenie całkiem niezłą zgodność ze wzorcem rasy czyli doskonałą. Jak na wilczaka należy chyba do tych mniej podobnych do ONów. Jest jednak w typie różniącym się od niektórych osobników tej rasy. I nie jest to wadą. Wystawy i zawsze doskonałą ocenę sędziów pomimo uznania jakie w ich oczach Max zawsze znajdował stawiam trochę za przeglądem hodowlanym. Uważam, że każdy przedstawiciel tej rasy powinien przejść test pod nazwą "przegląd bonitacyjny". Zdjęcia nie zawsze wszystko oddają tak wiernie i dokładnie jak miarka sędziego bonitującego i jego znajomość wzorca. Nie uważam że nie ma piękniejszych psów niż Max czy absolutnie odpowiadajacych wzorcowi rasy ale ocena psa na podstawie zdjęcia to tak jak ocena narzeczonej księcia w czasach Średniowiecza na podstawie nie zawsze wiernego portretu. Nie rzucam się nigdy na nikogo jeżeli mu się mój pies nie podoba, nie winię sędziów jeżeli wygrywa inny, jednak uważam, że analiza zdjęć to tylko ułamek drogi do tego co można zrobić aby ocenić zgodność psa z wzorcem i to drogi nie najlepiej obranej. Wzorzec to także ruch i charakter. I te (szczególnie charakter) u Maxa cenię sobie najbardziej. A Bolton - to właśnie w nim zakochałam się parę lat temu a tym samym w tej rasie Pozdrawiam serdecznie
21-09-2006, 09:09 | #4 |
VIP Member
|
hej Leśna,
powodzenai zycze w szacowaniu "na oko" psow wg fotek To moje ulubione zajecie ale w polaczeniu z ogladaniem psow na zywo. Bo jednak fotki potrafia klamac Z czasem jednak lapie sie relacje pomiedzy zdjeciem a rzeczywistoscia. Ale to juz jak sie obejrzy iles osobnikow w realu. Po takich przegladach wyrabia sie gust, wlasny oczywiscie i czlowiek mniej wiecej wie co mu sie podoba Mistrzynia w dostrzeganiu mini-elementow charakterystycznych jest Aga od Oskara (ale ostatnio rzadziej chyba zaglada ). Zabawa w ogladanie fotek jest przednia ale musisz brac pod uwage wiele rzeczy..ustawienie psa, swiatlo, okolicznosci, wiek itp... Ale powodzenia... dobra droga do nauczenia sie rasy |
21-09-2006, 09:16 | #5 |
Junior Member
|
Taka analiza wzroca wraz ze zdjęciami bardzo by się przydała... u husky takie coś jest - opracowało go trzech amerykańskich hodowców "od lat" (dlaczego taka a taka szata, dlaczego takie kątpowanie, dlaczego takie proporcje, dlaczego taka głowa, taki ruch, itp. plus zdjęcia prawidłowych i wadliwych przykładów) i myślę, że wilczakom takie coś bardzo by się przydało... trzeba by zacząć zbierać materiały i zdjęcia, a znając życie, efekt będzie przewyższał najśmielsze oczekiwania a wszystko dla dobra rasy.
Pozdrawiam
21-09-2006, 11:30 | #6 |
VIP Member
|
A mozesz podac link to tego zilustrowanego wzorca?
|
21-09-2006, 11:32 | #7 | |
Member
|
Quote:
Możemy znaleźć również informacje o tym, że wilczak ma głowę "symetryczną, dobrze umieśnioną", a kufę "suchą", a to oznacza przylegające kąciki warg i brak zmarszek na głowie, a nie skóre zwisającą jak u sharpeia. Wilczak ma mieć oczy "Małe, skośne; w kolorze bursztynowym. Dobrze przylegające powieki", a nie ciemne, okrągłe oczy z opadającymi powiekami. Wilczak według wzorca ma być "żywy, aktywny, wytrzymały, posłuszny, szybko reagujący, nieustraszony i odważny", więc trudno podciągać pod to psy strachliwe i takie, które po 5km dostają zadyszki na spacerach z właścicielem. itd. , itd. ... niestety na temat wzorca można rozmawiać z co bardziej doświadczonymi hodowcami w krajach pochodzenia, bo w Polsce polemika kończy się na tym, że słyszysz, że się manipuluje wzorcem i źle go interpretuje, ale trudno czekać na argumenty i cytaty ze wzorca. A porównywanie psów kończy się na tym co można usłyszeć na koreańskim rynku: który pies waży więcej i który szybciej przybiera na wadze. Masz rację. Nie ma to jak wytłumaczyć wszystko na obrazkach (w przypadku husky zostało to wszystko bardzo fajnie zrobione), bo niestety na zrozumienie wzorca przez niektórych sędziów, czy hodowców poprzez jego czytanie nie ma co liczyć, ale nie wiem, czy same obrazki pomogą skoro nie ma nawet woli by się tego wzorca trzymać. W tym wypadku należy trzymać się zasady, która jest znana większości polskich wystawców/hodowców pochodząca od znanej działaczki ZKwP, profesjonalnej handlerki i hodowczyni: "Pozwólmy ludziom hodować potworki". Kto jest zainteresowany rasą ten będzie się uczyć, kto nie, tego nie będzie się zmuszać.
21-09-2006, 11:49 | #8 |
Moderator
|
Przemek
|
21-09-2006, 17:49 | #9 | ||||
Junior Member
|
po pierwsze dziękuję za wszytskie odpowiedzi
Quote:
Quote:
Quote: