|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
01-03-2006, 22:12 | #1 |
Moderator
|
Czy to jest hodowca - Ukraina?
У нас есть щенки. Обращайтесь. Мы привезли пару из Словакии 2 года назад. И вот появились щенки. И по 2 месяца. Оч-ч-ч-чень рекомендую!
Есть щенки чехословацкой волчьей собаки. Д.р. 27.12.05г. Документы КСУ, FCI, родословная. Отец- лучший в породе, «отлично» на выставке. Очень красивые и умные. tlumaczenie "u nas jest szczienki.Czekami.My przywiezliszmi paru CsV z Slovakii przed dwa lata.I mami szczienki. I ona juz maja 2 miesiaca.Baaardzo rekomendujemi. Dokumenty FCI, KCY, rodowod.Otec-najlepszy pies w rasie, "dosklonaly" na wystawe.Bardzo piekne i umyslowe". No i co wy myszli cie o takich "hodowcach". wedlug mnie nie-bo to jest ogloszenie z foruma ruskiego, a my o tych psach niewemi nic-nawet jakie to psy. i watpie czy oni maja zrobione choc minimum tego co maja CsV na Polsce. To moze dla tego hodowcy niechca przedawac pieskow do Ruska. co wy na to? |
03-03-2006, 16:02 | #2 |
Member
|
Czasami ludzie nie znaja netetykiety i nie wiedza, ze nie wolno reklamowac sprzedazy miotow, czy tez nie mieli nigdy kontaktu z wolfdog.org i tylko za to nie mozna ich potepiac. Ogloszenie zostalo usuniete, ale nie dlatego, ze ich psy nie maja osiagniec, ale dlatego, ze napisali to w zlym miejscu.
Dopiero jak przesla wszystkie informacje o swoich psach, to beda mogli opublikowac reklame miotu w odpowiednim dziale. Tak dziala wolfdog: hodowcy moga reklamowac bezplatnie mioty, ale w zamian oczekujemy przesylania informacji o ich psach, psach z ich hodowli i wlascicielach. Jesli nie sa w stanie tego zrobic to nie sprawy, ale ich informacje nie pokaza sie na wolfdogu. Wolfdog opiera sie na dwustronnej wspolpracy.
03-03-2006, 16:34 | #3 |
VIP Member
|
Wolfdog dziala barterowo
A powaznie, moze tez nie posiadaja umiejetnosci reklamowania psow? Moze nie potrafiporuszac sie po internecie? Poczekajmy... moze cos z tego wyniknie... |
03-03-2006, 17:12 | #4 | ||
VIP Member
|
Czy to jest hodowca?
Ciezko cos mowic.... Podobne klopoty byly z wlascicielami np z Wloch, czy Francji... na poczatku... Ale nie w zlym sensie. Po prostu wchodzac na Wolfdoga uwazali, ze to najlepsze miejsce na sprzedaz szczeniat, bo trafiaja tu osoby, ktora interesuja sie rasa i zwykle cos juz na ten temat wiedza.
A nie znali zasad....bo sa one zwykle niepisane... Wedlug mnie o niebo gorsze sa osoby, ktore na Wolfdogu siedza juz dlugo czas i nagle, gdy ich piesek dostanie prawa hodowlane robia na forum ogromna reklame w stylu "MOJ DOSKONALY PIESEK CZEKA NA CHETNE SUCZKI!" Quote:
Quote:
Ale jesli chodzi wilczaki to teren "na Wschod od PL" (oczywiscie za wyjatkiem Litwy :P ) to jedna wielka biala plama.... I wiekszosc osob rzeczywiscie boi sie wysylac tam swoje szczeniaki...
03-03-2006, 17:30 | #5 |
Moderator
|
dzieki, ja to i chcialam uslysac
chodzilo my o to ze CsV jest taka rasa w ktorej muszimi wszystko robic zeby bylo jak najlepej dla nej, i poprostu niepodoba sie mnie to ze ruski sa w tym kiespske, i umieja tylko pokazac, ze oni wszystko wiedza o psach (o CsV). i watpie czy oni juz tak i nie umieja korzystac z internetu zeby nie znalesc i nie przeczytac o tym ze wolfdog-to dom dla wszystkich kto jest zwiazane z CsV i ze wszystkie (wieksza ilosc ) pomoze we wszystkim jesli bedzie to potrzebne. poniewasz ja mieskam w rejone bywszego USSSR wiem czego potrzeboja liudzi z "kraju duzej matki" zeby kupic suke, ile ona w rok moze miec szczienkow ile kosztuje pieski... i temu podobne-jednym slowem ich interesuje tylko 1 JAK ZROBIC BIZNEZ. ja do tej pory spotkalam z Russka tylko takich liudzi (Natalya i Brian-to niedotyczy). jesli ktos interesowal sie to wie jak wygliadala historia z Nuki od Uhoste. suka byla kupiona zeby...robic biznes, a kedy nie udalos ei to-byla poprostu wywaliona na ulice. |
03-03-2006, 17:56 | #6 |
Moderator
|
To co dostalam od Natalya:
Daiva, ńîěíĺâŕţńü, ÷ňî ňĺáĺ îňâĺň˙ň. Ďî ďđîńüáĺ Ěŕđăî ˙ ńďđîńčëŕ ó ýňčő ăđŕćäŕí ďîëíűĺ čěĺíŕ čő ńîáŕę, ďîďóňíî îáú˙ńíčâ, ÷ňî îöĺíęč "îňëč÷íî" íŕ óęđŕčíńęčő âűńňŕâęŕő, ÷ĺěďčîíńęčĺ ňčňóëű ňŕě ćĺ - ďîëíŕ˙ ôčăí˙, ŕ îňńóňńňâčĺ áîíčňčđîâęč č äîďóńęŕ ę đŕçâĺäĺíčţ - ýňî ďëîőî. Ďîńëĺ ýňîăî îíč ďđîďŕëč. tlumaczenie: daiva, nie wiem czy oni tobie odpowie. Jak prosila Margo, ja zapytalam tych liudzi jak ime maja ich psy, i powiedzialam, co ocenki "doskonala" na wystawach na Ukraine, i czempionskie tituly tam-to nic, a to ze niemaja oni bonitacii i pozwolenia na hodwle-to zle. Posli tego oni poprostu przepadli dal mnie to wszystko to przepadne cie jeszle kilkow CsV gdziesz tam. smutno... |
03-03-2006, 18:27 | #7 | |
VIP Member
|
Quote:
03-03-2006, 19:29 | #8 |
Senior Member
|
Ahoj, mam obavy z toho, aby to nebyla stenata od nasi Nuki. Nuki mela byt na vystavy, chov. Majitelka slibila me hory,doly. Nuki byla spatne socializovana a placha. Psa se ji nepodarilo sehnat a Nuki je pry na Ukrajine. Natalia mi sehnala informace o novych vlastnicich. Bohuzel mi psala, ze chteji na Nuki chovat bez rodokmenu. Mozna je to ona? Chtela jsem Nuki koupit zpet, ale majitelka se mnou prestala komunikovat.
|
03-03-2006, 19:46 | #9 | |
Member
|
Hanko, o ile sie nie myle, to ojcem jest Adar z Cakajovského dvora kupiony na Slowacji, ale o matce nie mamy na razie informacji. Sprobujemy sie dowiedziec.
Quote:
03-03-2006, 19:57 | #10 | ||
Moderator
|
Quote:
ale miesto tego mozna zrobic kilka innych zecy (oczywiszcze dopoki nieznajdze sie mozliwosc rzobic bonitacii) zrobic hodowlane oceny, i tak postara cie zeby choc by jeden sedzia byl tym, ktory w swoim zyciu widzial wilczaki, zrobic HD i ED badania (PRA tez (ja nie mam bo u nas lekarza niema, ja to moglam tylko w Wa-wie zrobic)) zdac test psichizny- w kazdym kraju oni sa, takie czy takie, zdac choczby 1 minimalny egzamin szkolenia. |
||
03-03-2006, 20:07 | #11 | |
Moderator
|
Quote:
|
|
03-03-2006, 20:22 | #12 | |
VIP Member
|
Quote:
'z Čakajovského dvora'
03-03-2006, 21:17 | #13 | |
Moderator
|
Czy to jest hodowca?
Quote:
Tak-JA zrobie wszystko zeby jak najwencej zrobic dla tych kogo kocham, poniewasz kedy kocham oddaje siebie cala za nich. Ale czy inni liudzi, ktore kupia pieska CsV beda robic to samo-JA nie moge tego gwaratowac (mami takich "nowych ruskich" i na Litwie-mialam nie jeden i nie dwa meila-ze "rewelka pies-chce takego zeby biegal i chronil moj dom-a tam wystawy i reszta tych bzdur mnie nie interesuje", albo nawet i to-ze"chce pieska bez rodowodu") Nawet nowa sunia na Litwie...terasz czisza-ale jak bedzie poznej? Boje sie iz za na, ze moze wlascicielka zakochala sie na obrazku i nie widziala ze jest napisane "DANGER" to pies z charakterem. |
|
14-03-2006, 18:12 | #14 | ||
VIP Member
|
Czy to jest hodowca?
Quote:
Poza tym nie zawsze poznasz sie na ludziech - czasem z pozoru normalne i sympatyczne osoby okazywaly sie niesamowicie leciec na kase.... Niestety czasem pierwsze wrazenie zawodzi.... Quote:
1) - tacy, ktorych psy nie przeszly pozytywnie przeswietlenia na dysplazje. Czasem ich wlasciciele nie moga sie z tym pogodzic i mimo tego rozmnazaja psy chore (oczywiscie mowie o Slowacji i Czechach, bo tam jest jakas kontrola i szczeniaki po takich rodzicach nie dostaja rodowodu, a u nas chore i nieprzeswietlone wilczaki niestety mozna rozmnazac oficjalnie)... 2) - tacy, ktorych psy nie przeszly bonitacji ze wzgledu na niekontrolowalna agresje lub zbytnia strachliwosc. Ponownie mowie o przegladach hodowlanych w Czechach i slowacji, bo u nas niestety tez kontrola nie jest tak doskonala i na wystawach maja jeszcze szanse uzyskac prawa hodowlane nawet osobniki strachliwe.... 3) - tacy, ktorzy nie maja wiklczakow, ale szare owczarki. Oferuja szczeniaki po nich jako wilczaki, bo takie maluchy o wiele lepiej sie przedaja niz zwyczajne ONy.... Taki chwyt reklamowy handlarzy.... Czyli osoba kupujaca CzW bez rodowodu bedzie miala albo psa po agresywnych/strachliwych rodzicach, albo po rodzicach chorych, albo .. wcale nie bedzie miala wilczaka, tylko jakas nieznana ONowata krzyzowke... A co do ludzi kupujacych psa do domu.... To nie jest takie zle... Ja o wiele bardziej wole sprzedac psa "do domu" na towarzysza, niz do hodowli jako kolejny "material hodowlany"... Rozumiem w pelni o co Tobie chodzi (na hodowcach tej rasy spoczywa ogromna odpowiedzialnosc za jej rozwoj i czlowiek zawsze mysli nad kazdym miotem w kategorii "a co wniesie on dobrego do populacji CzW"). Ale z drugiej strony trzeba pamietac po co hodujemy psy tej rasy.... Nie jest to sztuka dla sztuki, ale "wypuszczanie na rynek" zdrowych psow o konkretnym charakterze i wygladzie. Zadaniem hodowcy jest nie tylko odbalosc o rase, ale i dostarczanie swietnych psow dla osob, ktore lubia psy aktywne, zywe i inteligentne, ktore moga byc wspanialymi czlonkami rodziny... Wiec jesli uda sie wypuscic z hodowli psa, ktory jest fajnym towarzyszem to mozna sie tylko cieszyc... Przyznaje, ze my dogadujemy sie z wlascicielami szczeniakow na prawa hodowlane (bo to pozwala nam kontrolowac zdrowie i "jakosc" psow on nas), ale nie zmuszamy do hodowania, bo tego trzeba chciec, lubic i ... miec na to czas....
14-03-2006, 18:31 | #15 |
Moderator
|
to Margo:
nie tak moze napisalam-dla mnie 1 miejsce to ja moj wilczak, a poznej juz wystawy hodowla i t.d. tylko te, ktore pisza ze "chce tylko dla domu" potem moga robic tak: 1.hodowacz bez niczego (HD, test psichiczny i...) tylko po to ze znajomy chca takich pieskow, albo-suka dla zdrowia muszy miec jeden miot w zyciu. 2.wpakuja psa do kojca albo wywala na ulice, kedy on juz nie bedzie ich zabawiac. i dla tego wszystkim zadaje te same pytania: wystawy badania zrobienia hodowlanki....i t.p. i jesli! czlowiek mowi ze-"nie chcemi na wystawy ale jesli to jest potrzebne-zrobimi"-to pokazuje wedlug mnie ze czlowiek naprawde chce wilczaka dla siebie a nie po to ze "fajny wyglad, rzadkosc, moje znajomy takego nie ma a ja bede mial". |
14-03-2006, 20:43 | #16 | ||
VIP Member
|
Quote:
Quote:
14-03-2006, 20:59 | #17 | |||
Moderator
|
Quote:
|
|||
|